Kun tontit pienenevät, talojen sijoittelu on yhtä tärkeämpää. Tässä seisomme tulevan talomme paikalla. Kuva Tiiu Kaitalo
Kun tontit pienenevät, talojen sijoittelu on yhtä tärkeämpää. Tässä seisomme tulevan talomme paikalla. Kuva Tiiu Kaitalo

Talon sijoittelu tontille on ensiarvoisen tärkeää.

Me sijoitimme 1980-luvun talomme tontin reunaan sillä perusteella, että saimme maksimoitua pihamaan lasten leikeille ja omille puutarhaunelmillemme.

Tontin myöhempää täydennysrakentamista emme osannet miettiä sekunnin vertaa. Vaan kuinkas sitten kävikään...  

Rakentamisen muoti muuttui

1950- ja 1960-luvuilla asuinrakennukset sijoitettiin usein paraatipaikalle suuren tontin keskelle, jolloin talon ympärille jäi paljon vapaata tilaa.

Tonttien koot ovat pienentyneet etenkin suurissa taajamissa, kun tonttimaan hinta on kohonnut pilviin. Samalla pienet talot ovat tulleet taas muotiin. Jos vanha talo seisoo keskellä tonttia, tontille on vaikea sijoittaa lisärakennusta tai -rakennuksia. Vanha käyttökunnossa oleva talo joudutaan usein purkamaan, jotta rakennusoikeus saadaan tehokkaaseen käyttöön.

Rakennuksen sijoittaminen tontille on entistä tärkeämpää. Sijoittelua kannattaa miettiä vuosikymmenien päähän sillä mielellä, missä määrin tontin osia voisi jatkossa hyödyntää uudisrakentamiseen.

Olipas meillä tuuria!

Rakensimme 30 vuotta sitten Espooseen reilun 900 neliömetrin tontille Siporex-kivitalon. Emme tulleet tuolloin edes ajatelleeksi, että rakentaisimme vielä joskus uudelleen samalle tontille. Sen sijaan halusimme jättää vapaata piha-aluetta mahdollisimman paljon, joten sijoitimme talon tontin etukulmaan. Nyt tuo 1980-luvulla tehty päätös on osoittautunut viisaaksi. Meidän on suhteellisen helppo rakentaa uudisrakennus vanhan autokatoksen paikalle.

Suurin haaste on tontin kapeus.  Tontin muoto sanelee uuden talon maksimileveydeksi seitsemän metriä, mutta pituutta sen sijaan riittää. Rakennusmääräysten mukaiset minimietäisyydet ovat neljä metriä tonttirajasta ja kahdeksan metriä naapuritalosta.

Vanhan talomme myynnin yhteydessä tehty hallinnanjakosopimus tontin käytöstä sallii meidän kuitenkin rakentaa jopa alle neljän metrin päähän vanhan talon seinästä. Näin pystymme hyödyntämään tonttiosuutemme tinkimättä liikaa uuden talon suunnitteluratkaisuissa.

Ja sitten ne haasteet...

Lisähaasteetta hankkeeseen tuovat käytössämme olevat rakennusneliöt. Käytimme aikoinaan huoletta kerrosneliöitä vanhassa talossamme. Haimme jo ennen talon myyntiä sen niin sanottujen aputilojen muuttamista maanpäälliseksi kellaritilaksi, minkä alueen vanha yleiskaava onneksi salli.

Kun vanhan talon pesu- ja pukuhuone, sauna ja pieni sisävarasto laskettiin kellaritiloiksi ja sen päälle nykyisissä rakennusmääräyksissä rakennuksen seinän paksuudeksi huomioidaan vain 25 senttimetriä talon sisäpinnoista laskien (meillä seinät olivat lähes 40 sentin paksuiset), saimme lopulta lisärakennusoikeutta noin 50 kerrosneliötä.

Lopulta meillä oli uudisrakennukselle 78 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Päätimme hyödyntää kaavan mahdollistamia maanpäällisiä kellaritiloja myös uudessa talossa ja käyttää rakennusoikeuden lähes kokonaan toisen kerroksen asuintiloihin. Ainoa poikkeus on alakerran noin kolmen neliömetrin eteistila, joka luetaan asuinneliöiksi.

Aikaisempien rakennusmääräysten mukaan pelkkä pieni tuulikaappi eteistilassa olisi riittänyt, mutta uusien määräysten mukaan eteistilassa pitää olla halkaisijaltaan vähintään 130 senttimetrin invaympyrä eli pyörätuolin kääntötila. 

Pienen pihan plussat

Koska haluamme hyödyntää rakennusoikeuden kokonaisuudessaan, kapean tontin piha-alueet jäävät väistämättä pieniksi - varsinkin jos niitä vertaa aikaisempaan noin 600 neliömetrin piha-alueeseen. Arkkitehti merkitsi rakennuslupakuviin pienen piha-alueemme ”oleskelupihaksi”.

Pihan pienuus ei kuitenkaan haittaa meitä, sillä vuosikymmenien mittaan ruohonleikkuuta ja lumitöitä on saanut tehdä ihan riittävästi. Puutarhan hoitokin on mukavampaa, kun voi huoletta keskittyä pienempiin kokonaisuuksiin.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla