Ilma-vesilämpöpumppu on putki- ja sähköliitöntöjä vaille käyttövalmis.
Ilma-vesilämpöpumppu on putki- ja sähköliitöntöjä vaille käyttövalmis.

Tammikuu on tuonut uutta potkua työmaallemme. Timpurit ovat päässeet levyttämään asuinkerroksen suuria seinäpintoja, joista etenkin keittiönpuoleinen seinä pitää saada valmiiksi, jotta keittiökalusteet saadaan paikalleen.  

Keittiökalusteet ja -koneet tulivat työmaalle jo toissa viikolla, muta ne ovat tien tukkona siihen asti, kunnes seinän levytys valmistuu. Onneksi keittiön lattia on jo laatoitettu, joten kaapistot päästään asentamaan valmiille lattiapinnalle.

Taas kerran tulee konkreettisesti esille eri työosuuksien rytmittämisen tärkeys. Jos yksi työvaihe myöhästyy vähänkin, se vaikuttaa muihin töihin ja aikatauluihin. Tuntuu, että tätä asiaa ei voi liikaa painottaa.

Senttipeliä keittiössä

Keittiötä tilatessamme ajattelimme, ettemme tarvitse sen asennusta keittiötoimittajalta, koska meillä on ammattitaitoisia timpureita työmaalla muutenkin. Valitettavasti esille tulleiden rakennusvirheiden vuoksi aikatauluihin tuli useiden viikkojen lisäviive, joten päädyimme sittenkin kysymään keittiötoimittajalta asennusta.

Asennuksen hinta oli nyt jälkikäteen tiedusteltuna niin korkea, että päätimme palkata erillisen keittiöasentajan. Keittiön asennus alkaa vihdoin tämän viikon lopulla ja kestänee pari päivää.

Vasta kun olemme saaneet jääkaappi-pakastin-yhdistelmän paikalleen, näemme tarkalleen, mihin kohtaan voimme pystyttää keittiön yhteydessä olevan pantryn eli ruokakomeron seinän.

Jääkaappi-pakastimen ovet vaativat noin viiden sentin avautumistilan, joten on parempi varmistaa kylmälaitteen paikka ennen kiinteiden väliseinien pystyttämistä. Pienissä tiloissa nämä sisustusratkaisut ovat senttipeliä.

Keittiön seinäpinnat valmistuvat. Alaosa on Gyprocin uutta Habito-levyä ja yläosa perinteisempää Gyproc-levyä.
Keittiön seinäpinnat valmistuvat. Alaosa on Gyprocin uutta Habito-levyä ja yläosa perinteisempää Gyproc-levyä.

Talon tiiviys tuli testattua

Keskuslämmitysjärjestelmämme ei ole vielä käytössä, joten lämmitämme tiloja rakennuslämmittimillä. Samalla tulee testattua talon tiiviys. Kun pakkasta on pahimmillaan yli 20 astetta, pienetkin lämpövuodot ilmoittelevat itsestään.

Kaikki ikkunat pitävät lämmön hyvin ja ainoastaan raksaovien karmit falskaavat hieman, mikä oli odotettavissakin. Talon sisälämpötila on vaihdellut +13-+15 asteen välillä, joka on itse asiassa ihan mukava työskentelylämpötila.

Palautettuani parin kuukauden vuokra-ajan jälkeen Rakennuskuivaimen laitteet, olemme pärjänneet hyvin parilla kaupasta ostetulla kolmen kilowatin rakennuslämmittimellä. Rakennuskuivaimen lämmitin ja kosteudenerotin olivat kuitenkin todella hintansa väärtit viime vuoden lopulla, ennen kuin ikkunat saatiin asennettua.

Ensi viikolla saamme työmaalle myös talon lopulliset ulko-ovet. Odotamme innolla etenkin punaista pääulko-oveamme, onko se luonnossa yhtä komea kuin kuvastossa.

Olemme viivytelleet lopullisten ulko-ovien toimituksen kanssa, jotta niille ei tapahdu vaurioita rakennustöiden aikana. Lähinnä vaarana ovat suurien tavaroiden kuljetukset, mutta nyt keittiökaapistojen, keittiökoneiden ja lämpöpumpun toimittamisen jälkeen mitään suurempaa ei ole enää tulossa.

Ruokailutilan ja keittiön paloikkunatkin tulivat vihdoin työmaalle ja odottavat enää asennusta.

Paloikkunat painavat. Suurempi paloikkuna painaa 75 kiloa, joten asentaminen vaatii pari miestä.
Paloikkunat painavat. Suurempi paloikkuna painaa 75 kiloa, joten asentaminen vaatii pari miestä.

Lämmitys käyntiin  

Talon lämmitysjärjestelmän keskeiset komponentit ovat nyt työmaalla. Lattialämmitysputkisto asennettiin jo marraskuussa, putkimiehet ovat tehneet omat hommansa ja viime viikolla saimme paikalle myös Niben ilma-vesi-lämpöpumpun ulkoyksikköineen. Niiden asentaminen alkoi alkuviikosta ja ne saataneen toimimaan heti helmikuun aluksi, kun saamme sähkökeskuksen asennukset valmiiksi.

Ensi viikolla talon lämmitys pitäisi siis hoitua uudella lämmitysjärjestelmällä ja lämmityskustannusten laskea normaalitasolle. Tähän mennessä rakennuksen lämmitykseen on mennyt rakennuslämmittimillä muutamassa kuukaudessa talon vuosikulutuksen verran energiaa.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensi viikolla on taas paljon uutta näytettävää.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla