Lattialämmityksen putket kannattaa kuvata monelta suunnalta ennen lattiavalua. Kuvassa lattiaan on merkitty spray-maalilla ruokavarasto (pantry), kylpyhuone ja taaimmaisena vaatehuone.
Lattialämmityksen putket kannattaa kuvata monelta suunnalta ennen lattiavalua. Kuvassa lattiaan on merkitty spray-maalilla ruokavarasto (pantry), kylpyhuone ja taaimmaisena vaatehuone.

Kuten aikaisemmin totesin, alun perin suurelta näyttänyt tekninen tila onkin nippanappa riittävä. Vajaan neljän neliömetrin tilaan pitää mahduttaa päälämmitysjärjestelmä, ilmastointi, sähkö- ja datakeskus, lattialämmitysjärjestelmän ja vesihuollon jakotukit, vesimittari sekä talotekniikan hallintalaitteet.

Yhtäkkiä teknisessä tilassa ei olekaan senttiäkään ylimääräistä ja esimerkiksi yläkerran lattialämmitysjärjestelmän jakotukit on sijoitettava yläkerran vaatehuoneeseen.

Leijonanosan teknisestä tilasta haukkaa LVI-ratkaisu.

Lämpö maasta vai ilmasta?

Päätimme kilpailuttaa riittävän monta LVI-toimittajaa ja päädyimme lopulta yhteen urakoitsijaan, hyvinkääläiseen Asennus Koski & Salorantaan. He pystyivät tarjoamaan edustamistaan tuotevalikoimista laadukkaat komponentit asennuksineen. Tämän pitäisi taata, että LVI-järjestelmän osat toimivat myös yhteen.

Olimme aikeissa sijoittaa maalämpöön, mutta onneksi teimme tälläkin kohtaa perusteellisen vertailun. Lopulta voiton vei ilma-vesi-lämpöpumppu eli VILP, sillä energialaskelman perusteella maalämmön ja valitsemamme Niben Split Box -lämmitysjärjestelmän energiakulutusten välillä on eroa vain muutama kymmenen kilowattituntia vuodessa. Arvioitu vuosikulutus, noin 10 500 kilowattituntia, on lähes 65 prosenttia pienempi kuin samalla tontilla sijaitsevassa aikaisemmassa talossamme, jonka päälämmitysjärjestelmä on suora sähkö.

Maalämpö säilyy optiona

Suhteessa maalämpöön säästämme noin 4 000 euroa siinä, että maalämmön vaatimaa porakaivoa ei tarvitse tehdä. Valintaa puolsi sekin, että haastavan tonttimme ja nykyisten rakennusmääräysten vaatimien maalämpökaivon minimietäisyyksien ansiosta maalämpökaivolle oli tasan yksi mahdollinen paikka. Minimietäisyydet ovat 7,5 metriä naapureista ja neljä metriä yleisestä katuosuudesta.

Koska seniorirakentamisessa kannattaa varautua tulevaan ja optimoida talon jälleenmyyntiarvo, päädyimme hakemaan luvan myös energiakaivolle, vaikkemme sitä itse toteutakaan. Jos seuraava asukas haluaa vaihtaa maalämpöön, se onnistuu poraamalla lämpökaivo ja modifioimalla hiukan valitsemaamme Nibe-lämmitysjärjestelmää, johon voidaan liittää myöhemmin sekä maalämpö että aurinkopaneelit.

Lämpöpatterit historiaan

Aikaisemmat asuntomme ovat lämmenneet joko vesi- tai sähköpattereilla. Nyt siirrymme ensimmäistä kertaa lattialämmitykseen, jossa lämmin vesi kiertää varaajasta lämmitysputkistossa molempien kerrosten lattian alle antaen tasaisen lämmön. Odotamme mielenkiinnolla, voimmeko vihdoin unohtaa villasukat sisäkäytössä.

Lattialämmityksessäkin on vaihtoehtoja: vesikiertoinen, ilmakiertoinen tai sähköllä toimiva lattialämmitys. Suurimmat erot näissä vaihtoehdoissa liittyvät lämmitysputkien kokoon, haavoittuvuuteen ja hintaan.

Koska halusimme talon sähkönkulutuksen minimiin, sähkökäyttöinen lämmitysjärjestelmä oli poissa laskuista. Poikkeuksen muodostaa paikalla valettu betoniportaikko, johon 40 metrin sähkölämmityskaapelin asentaminen oli nopein, helpoin ja edullisin ratkaisu.  

Muilta osin päädyimme vesikiertoiseen lattialämpöön.

Lattialämmityksen kellarikerroksen jakotukki on teknisessä tilassa ilmastointikoneen alla, mutta asuinkerroksen vastaava jakotukki (kuvassa) jouduttiin sijoittamaan vaatehuoneeseen.
Lattialämmityksen kellarikerroksen jakotukki on teknisessä tilassa ilmastointikoneen alla, mutta asuinkerroksen vastaava jakotukki (kuvassa) jouduttiin sijoittamaan vaatehuoneeseen.

Vesikierron vahvuudet

Vesikiertoisen lattialämmityksen muovinen putkisto on 16 millimetrin paksuinen, joten tarvittava lattiavalu on selvästi ohuempi kuin ilmakiertoisessa järjestelmässä, jossa putkien paksuus on kaksinkertainen. Meillä lattiavalun paksuudeksi tuli vesikiertoisella lattialämmityksellä 8–10 senttiä.

Ilmakiertoisessa järjestelmässä lämmön lähteenä on useimmiten takka, jonka tuottama lämpö ohjataan lattialämmitysputkistoon. Jos takassa poltettavan puun saa edullisesti omasta metsästä, käyttökustannukset jäävät alhaisiksi.  Emme kuitenkaan halunneet taloon isoa takkaa, sillä päälämmitysjärjestelmämme riittää jo yksinään.

Ilmakiertoisessa vaihtoehdossa lattioiden lämmityksen voi aloittaa heti ilman takkaakin, jos kytkee putkistoon kuumaa ilmaa puhaltavan lämmittimen. Vesikierrossa on odotettava, että sekä vesi- että lämmitysjärjestelmät on asennettu. 

Valitsimme vertailujen jälkeen kotimaisen Enerline-lattialämmityksen. Sen asennuskustannukset olivat 16,5 euroa neliöltä, joten koko talon lattialämmityksen hinta asennuksineen jäi hieman yli 2000 euroon. Ilmakiertoinen lattialämmitys olisi tullut maksamaan neljä kertaa enemmän sekä lisäksi takan hinnan.

Missäs se putkisto menikään…

Vesikiertoisen lattialämmityksen riski on siinä, että lämmitysputkistoon tulee reikä ja vesi valuu lattiarakenteeseen.

Riskin voi välttää ennakoimalla. Putkiston asennusvaiheessa kannattaa kuvata kameralla kaikki huoneet yksityiskohtaisesti. Jos lattiaan pitää porata myöhemmin reikä, kuvista voi varmistaa putkiston sijainnin.

Otimme asennusvaiheessa useita kymmeniä kuvia – ja onneksi otimme. Niitä on tarvittu jo pariin kertaan väliseiniä pystytettäessä.

Alakerran varaston kulmaan tehdään vaatekomero, jonka voi myöhemmin halutessaan muuttaa wc-tilaksi. Väliseinien tolpat on kiinnitetty lattiabetoniin poratuilla lyöntitulpilla. Tolppien turvallinen sijoitus varmistettiin ennen lattiavalua otetuista valokuvista.
Alakerran varaston kulmaan tehdään vaatekomero, jonka voi myöhemmin halutessaan muuttaa wc-tilaksi. Väliseinien tolpat on kiinnitetty lattiabetoniin poratuilla lyöntitulpilla. Tolppien turvallinen sijoitus varmistettiin ennen lattiavalua otetuista valokuvista.

Kohti omavaraisuutta

Ensimmäisen energialaskelman perusteella talon vuotuinen energiatarve on noin 10 500 kilowattituntia.  Tämän laskelman jälkeen päädyimme vielä tehostamaan LVI-järjestelmää. Nostimme lämmitysjärjestelmän tehoa ja valitsimme Flexitin ilmastointilaitteen, jossa on poistoilman lämmön talteenotto.

Talon energiakulutuksen pitäisi jäädä nyt selvästi alle 10 000 kilowattituntiin vuodessa. Teemme myös varaukset aurinkopaneelijärjestelmälle, joka on myöhemmin helppo liittää osaksi järjestelmää.

Tavoite on saada muutaman vuoden kuluttua kaikki tarvittu energia ilmasta ja auringosta ilma-vesilämpöpumpun ja aurinkopaneelien avulla. Jos pakkaset paukkuvat  eli sitä on -25 tai enemmän, joudumme turvautumaan sähkölämmitteiseen kiertoveteen. Toisaalta voimme myydä kesäaikaan aurinkopaneelien tuottamaa ylijäämäsähköä.  Vuositasolle voidaan siis puhua nollaenergiatalosta.

Eläkeläisen ympäristöteko

NIBE Split Boxissa on myös etäohjaus ja pörssisähkön ohjausyksikkö. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme tarvittaessa seurata ja ohjata kännykkä- tai tablettisovelluksella lämmityksen tehoja. Kun lämmitysyksikkö siirtyy käyttämään sähkövastusta kiertoveden lämmittämisen, Smart Price -yksikkö hakee automaattisesti vuorokauden edullisimmat sähkönostoajat Pohjoismaiden pörssisähkömarkkinoilta.

Niben lämmitysjärjestelmä varmistaa, että ostosähkö on aina sen hetken edullisinta. Säästön realisoituminen toki edellyttää sähkösopimusta, jossa energian hinta määräytyy pörssisähkön mukaan.

Samalla kannamme kortemme kekoon ympäristön- ja ilmastonsuojelussa. Vähäisempi energiankulutus pienentää sähkölaskun lisäksi myös kasvihuonekaasupäästöjämme. EU:n tavoite on, että ensi vuonna vähintään 20 prosenttia käytetystä energiasta tulee uusiutuvista lähteistä. Niben lämpöpumput luokitellaan uusiutuviksi energialähteiksi, joten täytämme tämän velvoitteen.

Asuinkerroksen seinäpinnat hahmottuvat jo selvästi. Kipsilevyn pinta on päällystetty ruskealla paperilla, jonka päälle tulevat saumatasoitukset ja pintaan valkoinen maali.
Asuinkerroksen seinäpinnat hahmottuvat jo selvästi. Kipsilevyn pinta on päällystetty ruskealla paperilla, jonka päälle tulevat saumatasoitukset ja pintaan valkoinen maali.

Lisää säästöä ilmastoinnista

Vuosi sitten todetun astmani seurauksena talomme ilmastointijärjestelmä joutui tarkempaan syyniin.  Vaihdoimme Flexitin ilmastointilaitteen keskusyksikön tehokkaammaksi Flexit UNI4 -yksiköksi.

Flexitin valintaa puolsivat pieni sähkönkulutus, jopa 85 prosentin hyötysuhde lämmön talteenotossa, hiljainen käyntiääni sekä helppo käytettävyys ja huollettavuus. 

Myös Flexitin voi halutessaan liittää etähallintajärjestelmään.

Ilmanvaihtosuodattimet pitää vaihtaa kerran vuodessa, mutta se on nopeasti tehty. Kaksi suodatinkasettia ulos koneesta, uudet paikalleen ja kasetit takaisin.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla