Kevätaurinkoa riittää uudessa olohuoneessa.
Kevätaurinkoa riittää uudessa olohuoneessa.

Kun päivitin blogiamme edellisen kerran juuri ennen joulua, ilmassa oli optimismia. Juttu päättyi toteamukseen: ”Nyt käymme hetkeksi joulun viettoon. Meidän uusi vuotemme näyttää siltä, että pääsemme piakkoin uuteen kotiin!”

Viime syksyn alkupuolella punnitsin puolileikilläni, kumpi ehtii ensin muuttolupa uudistaloomme vai polvileikkaukseni. Silloin eri työvaiheet edistyivät tasaisesti ja pääsimme ruksaamaan valmiita kokonaisuuksia työlistaltamme. Jäljellä olivat enää LVI- ja muuttotarkastus ennen kuin pääsisimme muuttamaan sisään.

Valitettavasti veikkaukseni meni pieleen: polvileikkaus ehti ensin ja rakennushommiin tuli kolmen kuukauden pakollinen tauko. Valtaosa talon kevyistä sisätöistä oli nimittäin tarkoitus hoitaa omin voimin, mutta uuden polven tekonivelen kanssa ei tehdä niin vain raksahommia.

Polveni leikattiin tammikuun puolivälissä ja siitä kului aika tarkkaan 11 viikkoa ennen kuin pystyin taas aloittamaan sisätyöt ja silloinkin vain seisaaltaan, sillä polvilla oleminen ei suju oikein vieläkään.

Vaatehuone makuuhuoneen ohessa odottaa hyllyntäytettä.
Vaatehuone makuuhuoneen ohessa odottaa hyllyntäytettä.

Mihin me jäimmekään?

Uudistalon noustessa rakennustarkastus tekee liudan virallisia tarkastuksia kohteessa ennen kuin muuttolupa myönnetään. Kaikki talon rakenteet perustuksista kattoon (pohja-, runko- ja kattorakenteet), eri tekniset ratkaisut, laitekokonaisuudet sekä käytetyt materiaalit tarkastetaan, jotta ”hyvä rakennustapa ja voimassa olevat rakennusmääräykset” toteutuvat.

Näitä virallisia rakennusluvassa määriteltyjä välitarkastuksia eli katselmuksia on tehty meidän kohteessamme kaikkiaan yhdeksän kappaletta ennen sitä viimeistä eli koko uudisrakennuksen lopputarkastusta. Viimeistään näissä välikatselmuksissa nähdään, että kaikki on tehty kuten pitää.

Ennen kuin paikallinen rakennustarkastaja tulee tekemään oman osansa joko osakäyttöönotto- eli muuttotarkastuksen tai rakennuksen lopputarkastuksen, rakennuttajalla on oltava leimat ja hyväksynnät lupajärjestelmän kaikista muista pakollisista tarkastuksista. Meidän kohdallamme ennen virallista muuttotarkastusta piti enää tarkastaa rakennuksen LVIS-toteutus laitteineen.

LVIS-tarkastukset saatiin tehdyksi ja hyväksytetyksi juuri ennen joulua. Koetimme saada samaan syssyyn vielä muuttotarkastuksenkin, mutta se tyssäsi yllättävään puutteeseen lupa-asiakirjoissamme.

Strömsö vastaan todellisuus

Espoossa, kuten valtaosin muissakin maan rakennusvalvontavirastoissa, koko rakennuslupaprosessi hoidetaan nykyisin sähköisenä. Rakennusvalvonta avaa jokaiselle rakennushankkeelle omat lupasivunsa kaupungin sähköiseen järjestelmään. Tänne hankesivustoon tulevat viralliset rakennusluvat, ja jokainen hankkeessa mukana oleva vastuullinen henkilö täydentää hankesivuille omat suunnitelmansa.

Rakennuttajan, arkkitehdin ja pääsuunnittelijan lisäksi sivustoa täydentävät omilla suunnitelmillaan rakennesuunnittelija, vastaavat työnjohtajat, koko hankkeen vastaava mestari sekä LVI- ja KVV-vastaavat.

Strömsössä tämä kaikki sujuu varmasti kuten pitääkin eli kukin vastuuhenkilö täydentää lupajärjestelmän hankesivuja viipymättä, kun on saanut oman osuutensa valmiiksi. Rakennuttajan ei tarvitse puuttua asioihin, koska jokaisella osasuorituksella on vastaava työnjohtaja sekä pääsuunnittelija. Myös viranomainen valvoo tahollaan, että kaikki sujuu.

”You wish”, sanoisi britti eli niinhän sitä luulisi. Ei nimittäin tarvita kuin yksi poikkeus ja vaikeudet alkavat.

Muuttolupa viivästyy

Meillä paljastui joulukuussa 2018 useita runkourakoitsijan tekemiä rakennusmääräysten vastaisia työsuorituksia, joiden korjaussuunnitelmien tekemiseen ja virheiden korjaamiseen meni melkein kaksi kuukautta. Kun korjaukset oli tehty, asian piti olla kunnossa.

Vastaava mestarimme oli tilannut rakennustarkastajalta muuttotarkastuksen heti LVI-tarkastuksen jälkeiselle päivälle joulun alla.

Kun keskustelin vastaavan mestarimme kanssa tarkastusaikatauluista parisen kuukautta aikaisemmin, hän antoi listan asioista, jotka tulisi olla kunnossa tarkastusta varten. Tähän listaan sisältyivät muun muassa vaadittavat asiakirjat sekä tiedot siitä, millaiset mahdolliset väliaikaiset rakennelmat kohteessa tuli olla, jos kaikkea ei ehtisi saada valmiiksi.

Meillä esimerkiksi portaiden lopulliset kaiteet puuttuivat vielä, joten niiden paikalla olevaa väliaikaista ratkaisua piti vahvistaa riittävän tukevaksi. Samoin talon piha-alue tuli olla mahdollisimman esteetön, vaikka muuttolupavaiheessa täysin valmista pihaa ei vaaditakaan. Myös talon kattoturvavarusteet kuten lumiesteet ja tikkaat katolle tuli olla asennettuina muuttotarkastukseen mennessä.

Rakennusvalvonnan hankesivuilta puuttui tässä vaiheessa useampikin aliurakoitsijoiden asiakirjoista ja suunnitelmista, joten lähetin huomautukset asianosaisille, että hankesivusto tulee päivittää kuntoon ensi tilassa. Eniten myöhässä olivat talon rakennesuunnittelijan leimatut kattosuunnitelmadokumentit ja alkuvuonna 2019 tehtyjen rakennusvirheiden korjauksista tehtävä tarkastuskertomus rakennustarkastajalle, joka oli niin ikään rakennesuunnittelijan vastuulla.

Vielä kuukautta ennen aiottua muuttotarkastusta lähetin rakennesuunnittelijalle nootin, että puuttuvat katon rakennekuvat oli saatava lupajärjestelmään. Koska minulla oli näistä rakennusvalvonnassa hyväksytyistä suunnitelmista leimaamattomat kopiot, syötin ne itse lupajärjestelmään, kun vastuullisesta suunnittelijasta ei kuulunut mitään. Ilmoitin myös rakennustarkastajalle, mikä oli tilanne.

Lopulta rakennustarkastaja ilmoitti, ettei hän tule paikalle tekemään muuttotarkastusta ennen kuin rakennesuunnittelijan puuttuvat asiakirjat ovat lupajärjestelmässä. Olemme ikävä kyllä tässä pattitilanteessa edelleen. 

Pantry eli ruokavarasto on päässyt heti koronahommiin.
Pantry eli ruokavarasto on päässyt heti koronahommiin.

Kolmen kuukauden pakkotauko

Parin rakennusvuoden aikana on aina välillä tuntunut, että kunnon lepo olisi tarpeen. Nyt polvileikkauksen myötä sellainen tuli, mutta ei aivan siinä muodossa kuin olin toivonut. Suunnittelin nimittäin, että jo pari viikkoa leikkauksen jälkeen voin varmaan kirjoitella näitä blogitekstejä, lueskella rästiin jääneitä kirjoja, katsella elokuvia…. ”You wish”, toteaisi taas britti.

Sairaalassa kehotettiin ottamaan riittävästi särkylääkettä, ettei kipu jalassa ylly liian suureksi. Määrättyjen kolmio- ja muiden vahvojen särkylääkkeiden yhteismäärä vuorokaudessa oli varmasti ”riittävä”. Kipu pysyi poissa, mutta samalla meni myös tarmo touhuta, sillä olo oli todella tokkurainen.

Kun kipu alkoi hellittää ja lääkitystä pystyi vähentämään, pääsin hiljalleen viimeistelemään talon sisätöitä. Keittiön viereinen ruokavarasto, pantry, valmistui juuri parahiksi ennen kuin hallitus päätti asettaa riskiryhmät karanteeniin. Olemme vaimoni kanssa molemmat riskiryhmää perussairauksiemme kroonisen astman ja diabeteksen perusteella, vaikka ikämme vielä jääkin nippa nappa alle 70 vuoden.

Koska kukaan ei tiedä, miten pitkään ja kuinka rajusti pandemia lopulta vaikuttaa meillä Suomessakin, meillä olikin yhtäkkiä kiire varautua tuleviin rajoituksiin. Hankimme rakennusmateriaaleja varmistaaksemme, että voimme jatkaa talon sisätilojen viimeistelyä, vaikka karanteeni jatkuisi yli kesän. Ja kiitos 24/7 aukiolevien isojen ruokakauppojen, olemme voineet hoitaa ruokatäydennykset kerran viikossa keskellä yötä, sillä ainakin Espoossa ruuan kotiinkuljetukset ovat tällä hetkellä varattuja pitkälle tulevaisuuteen. 

Kun hallitus päätti sulkea rajat ulkomaalaisilta matkustajilta, siis myös rakennusmiehiltä, voimme todeta olevamme siltä osin onnekkaita, että taloprojektimme on jo loppusuoralla. Samalla sympatiamme ovat niiden omakotirakentajien puolella, jotka vasta aloittelevat urakkaansa tai joiden rakennusmiehet katosivat yllättäen kotimaihinsa.  

Nyt ei auta muu kuin uskoa, että aurinko paistaa taas rakennustyömaillekin ja valmista tulee – ennemmin tai myöhemmin.

Kellarin portaikossa on väliaikainen kaide, kunnes turvalasiseinät tulevat valmistajalta.
Kellarin portaikossa on väliaikainen kaide, kunnes turvalasiseinät tulevat valmistajalta.

Kommentit (1)

Oma koti & talo
2/1 | 

Olen seurannut blogianne tässä oman rakennustaipaleen alkuvaiheessa. On ollut kiinnostavaa seurata projektianne. Selkeää ja tarkkaa kerrontaasi on miellyttävä lukea ja bonuksena kaikki tapahtuu täällä Espoossa. Odottelinkin jo seuraavaa tekstiä, mutta ymmärrettävästi olet joutunut pitämään taukoa. Onnea uuteen kotiin, uuden polven kanssa ja tsemppiä poikkeustilanteen keskelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla