
Ennen vedeneristyksen aloittamista kannattaa varmistaa alustanmateriaali ja pintojen suoruus. Meillä väliseinät on tehty JB-Betonin paikalleen muuratuista väliseinäharkoista, mutta valitettavasti niiden suoruudessa oli paljonkin toivomisen varaa.
Seinäpinnat olisi voinut oikaista esimerkiksi oikaisulaastilla, mutta työn nopeuttamiseksi päädyimme käyttämään Gyprocin GRI 13 Kylppäri -kipsilevyä, jonka ydin on kyllästetty veden imeytymisen minimoimiseksi.
Markkinoilla on kipsilevyjen lisäksi paljon muitakin kostean tilan seinälevyjä, joiden materiaali voi olla esimerkiksi XPS / polystyreeni (mm. tuotenimellä Tulppa ja Wedi) tai sementtikuitu (mm. Knauf Aquapanel ja Cembrit Permabase). Gyprocin Kylppärilevy oli neliöhinnaltaan selvästi järkevin ratkaisu.
Kustannuksia laskiessa kannattaa muistaa, että pohjapinnoitteeksi tulevan rakennuslevyn päälle tulee vielä varsinainen seinäpinnoite, yleisimmin keraaminen laatta. Kokonaiskustannus riippuu siis huomattavasti materiaalivalinnoista. Harkitsimme osin tästä syystä myös suoraan pinnoitteeksi kelpaavaa Fibo-levyä, jonka avulla seinien pintalaatoituksen voisi jättää väliin. Päädyimme kuitenkin perinteiseen laattapinnoitukseen, jossa vaihtoehtoja ja hintaluokkia on lähes loputtomasti oman maun ja kukkaron mukaan.
Kellarin kodinhoitohuoneeseen hankin kuitenkin rautakaupan poistomyynnistä yhden 60x240 senttimetrin kokoisen Fibo-levyn, jolla valmista pintaa tulee nopeasti.
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/vesieristys_ii_4.jpg?itok=fH1i-SqK)
Laatoissa on valinnanvaraa
Laattojen neliöhinnat vaihtelevat todella paljon mallista ja hankintapaikasta riippuen. Neliöhinnat alkavat tarjouserien noin 10 eurosta, ja tyypilliset neliöhinnat ovat hintahaarukassa 30-60 euroa. Laattavaihtoehtoja on satoja, joten nettiä kannattaa käyttää apuna ainakin karsintavaiheessa.
Monet alan erikoisliikkeet, kuten Laattapiste, Decor kylpyhuoneet ja Pukkila, tuovat maahan paljon omia mallejaan, joita ei muualta löydy. Rautakaupoissa ja erikoisliikkeissä kannattaa käydä katsomassa erilaisia mallivaihtoehtoja myös livenä, koska nettisivuilta ei saa koskaan aivan oikeaa kuvaa ja vaikutelmaa.
Jos haluaa jotain aivan erityistä, markkinoilla löytyy myös kansainvälisten design-merkkien omia laattamallistoja (mm. Villeroy & Boch, Versace, Levi’s ja Diesel), mutta kannattaa toki miettiä, maksaako tuotemerkistä muutamaa lisäkymppiä tai -satasta per neliö.
Meidän nettikatselukierroksellamme kallein hinta oli TileExpert-nimisen verkkokaupan tarjoushinta Versacen seinälaatasta. Alennettu hinta yhdestä 118x118 senttimetrin seinälaatasta oli vaivaiset 5 006 euroa. Laatan listahinnaksi ilmoitettiin yli 9 000 euroa kappaleelta!
Rautakaupat ja erikoisliikkeet poistavat laattamallistoja todella tiuhaan tahtiin, joten samoissa liikkeissä kannattaa käydä usein ja tehdä hankintoja ennakoiden. Itse säästimme satasia aloittamalla laattojen hankkimisen hyvissä ajoin.
Osan laatoista hankimme Laattapisteestä, osan Bauhausista ja ison osan Tallinnasta, jossa hintataso oli yleisesti 25-50 prosenttia Suomea edullisempi.
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/vesieristys_ii_5.jpg?itok=Cz_2V4Mx)
Laatoituksen lyhyt oppimäärä
Valitsimme kosteiden tilojen seinälaatoituksiin nykyisin suositut 30x60 senttimetrin laatat. Lähdimme suunnittelussa isoista valkoisista pinnoista ilman ylimääräisiä boordilaattoja tai muuta kikkailua. Suunnitelmien taustalla oli myös jälleenmyyntinäkökulma. Voimakkaan yksilöllinen ratkaisu voi johtaa siihen, että seuraava asukas tekee laatoitukset uusiksi ja tinkii hinnasta.
Valkoisissa laatoissakin riittää valinnanvaraa ja jälleenmyynnin kannalta ne ovet varmin valinta, koska valkoinen ei mene koskaan pois muodista. Valkoiseen tilaan on myös helppo lisätä väriä kalusteilla, tarvikkeilla ja tekstiileillä.
Asuinkerroksen wc/suihkutilassa oli tarkoitus käyttää samaa 30x60-laattakokoa myös lattiassa, mutta löysimme jälleenmyyjältä houkuttelevan poistotarjouksen suuremmasta 45x90-koon mustasta lattialaatasta, joten päädyimme siihen.
Lattiakallistuksen tekeminen näin suurella laatalla on todella haastavaa, joten päädyimme jakamaan huoneen kahteen osaan ja käyttämään suihkun alla pienempää mosaiikkilaattaa, jolla lattiakaivon kallistukset onnistuvat helposti. Tilanjakajaksi tuleva lasiseinä erottaa eri lattialaatat omiksi alueikseen.
Oman haasteensa toi suuren ja paksun lattialaatan työstäminen. Se ei onnistunut perinteisellä laattaleikurilla, joten jouduimme etsimään laattatoimittajaa, jolla olisi paremmat leikkurit. Näitä löytyikin pääkaupunkiseudulla muutamia, mutta he tekevät leikkauksia yleensä vain heiltä itseltään ostettuihin laattoihin. Onneksi löysin Vantaalta Lasimyynti Tammelan, joka tekee tarkkoja lasi- ja laattaleikkauksia vesileikkurilla. Saimme heiltä millintarkasti leikatut lattialaatat, joissa oli putkia varten läpimenot, jollaisia emme olisi ikinä pystyneet itse työstämään.
Vaikka laattojen leikkaus maksoi hieman toistasataa euroa, loppukustannus jäi kuitenkin edulliseksi, koska laattojen hankintahinta oli todella huokea.
Seinälaattojen suorat leikkaukset onnistuivat hyvin tavallisella laattaleikkurilla, mutta hankin vielä lisäksi K-raudasta timanttilaikalla varustetun sähköleikkurin (39,90 €). Sen avulla katkaisujen tekeminen nopeutui merkittävästi, leikkauspinnat jäivät siisteiksi eikä ollut pelkoa, että laatta katkeaisi väärästä kohtaa.
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/vesieristys_ii_6.jpg?itok=aZQLyZwA)
Vesieristys kuuteen tilaan
Kerrostaloasunnossa on yleensä vain yksi vesieristettävä tila, mutta omakotitalossa näitä tiloja on useita.
Lähdimme omassa talossamme siitä, että vesieristämme kaikki sellaiset tilat, joissa on putkien pettäessä riski suureen vesivahinkoon. Päädyimme vesieristämään asuinkerroksen wc/suihkutilan, kellarikerroksessa saunan lattian ja saunan yhteydessä olevan suihkuhuoneen sekä kellarin wc-tilan. Lisäksi vesieristimme varmuuden vuoksi myös talon teknisen tilan, jossa on lämminvesivaraaja, sekä kodinhoitohuoneen, jossa on pesutorni.
Kellarin varastotiloissa on lisäksi erillinen pieni huonetila, jonne asensimme viemäri- ja vesiputkistot valmiiksi siltä varalta, että haluaisimme joskus tulevaisuudessa taloon kolmannen wc:n. Vaikka käytämme tätä tilaa nyt vaatehuoneena, teimme vesieristyksen valmiiksi myös sinne.
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/vesieristys_ii_3.jpg?itok=q1TmGBmC)
Laatta suojaa ja koristaa
Edellä mainittujen vesieristettyjen huoneiden pinnoitteet vaihtelevat suuresti. Vain selkeät märät tilat eli huoneet, joissa on suihku, on vesieristetty ja laatoitettu lattiasta kattoon. Näissä tiloissa on myös niin sanottu tulvakynnys eli korkea kynnys, joka estää lattialle tulevaa vettä kulkeutumasta tilojen ulkopuolelle.
Kodinhoitohuoneessa, teknisessä tilassa ja kellarin wc:ssä vesieristys on tehty lattian lisäksi vain osaan seinäkorkeudesta. Koska nämä tilat eivät ole varsinaisia kosteita tiloja, niissä riittäisi lattialaatoitus, mutta varmuuden vuoksi on hyvä nostaa laatoitus yhden laatan verran myös seinäpinnalle. Silloin vesivahingon sattuessa kosteus ei pääse heti imeytymään rakenteisiin.
Laatoitamme talossamme myös eteisen ja sen viereisen käytävätilan, joihin tullaan suoraan ulkoa ja joiden pitää kestää kovempaa kulutusta. Talossamme on lisäksi kolme muuta ulko-ovea, joista yhden luona päädyimme laatoitukseen, kahdessa kulutusta kestävään laminaattipintaan.
Talon kahden parvekkeen pinnoittaminen on ajankohtaista vasta ensi vuoden alkukesästä, joten lopullinen pinnoitevalinta on vielä tekemättä. Lähikuukaudet näyttävät, mihin päädymme.
Nyt käymme hetkeksi joulun viettoon ja toivotamme kaikille lukijoillemme rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta. Meidän uusi vuotemme näyttää siltä, että pääsemme piakkoin uuteen kotiin!