Pääkaupunkiseudun pienille tonteille rakentaminen on logistisesti haastavaa.
Pääkaupunkiseudun pienille tonteille rakentaminen on logistisesti haastavaa.
Tontti ennen kaivinkoneen saapumista.
Tontti ennen kaivinkoneen saapumista.
Meillä oli hyvä yhdistelmä: taitava kuski ja tekokas kaivinkone.
Meillä oli hyvä yhdistelmä: taitava kuski ja tekokas kaivinkone.
Kaivanto on valmis ja odottaa sorapetiä.
Kaivanto on valmis ja odottaa sorapetiä.
Sora ja salaojaputket ovat paikoillaan.
Sora ja salaojaputket ovat paikoillaan.

Kerroimme jo aikaisemmin, että rakennuslupamme uudelleenkäsittely ja talon rakennesuunnittelun viivästyminen ovat aiheuttaneet meille kahden ja puolen kuukauden viiveen rakennushankkeen aikatauluihin.

Tämä viivästys realisoitui nyt siten, että vaikka olimme aikatauluttaneet hankkeen aloituksen helmi-maaliskuulle ennen loppukevään ja kesän kuuminta rakennussesonkia, jouduimmekin keskellä kiihkeintä sesonkia. Kaikki alihankkijat ovat kiireisiä ja toimitusajat todella pitkiä.

Kun talon perustussuunnitelmat ja paalukartta olivat vihdoin kädessämme ja tiesimme, miten rakennuksen tärkein osa eli perustukset pitäisi rakentaa, maanrakennusyrittäjän ja paaluttajan löytäminen kohtuuaikataululla osoittautui todella haastavaksi.

Tuntipalkalla vai urakalla?

Opimme maanrakennuksessa jo aikaisemman taloprojektimme yhteydessä 30 vuotta sitten sen, että kun vaihtoehtona on ottaa maankaivuu urakkana tai palkata kaivuri tuntipalkalla, kannattaa valita tuntipohjainen veloitus. Tuntitaksalla maksaa vain kuluneista tunneista, mutta urakkakeikassa työn tarjoaja laskee aina mukaan tietyn määrän ”varmuusvaraa”, joten urakan loppusumma on todennäköisesti yläkanttiin.

Tosin tuntipalkkaisenkin työn loppuhinta riippuu täysin siitä, kuinka hyvä kaivurikuski on. Tehokas ja tarkka kuski sekä riittävän iso kaivinkone tulevat lopulta edullisemmaksi kuin ”rauhallinen” kuski ja pieni traktorikaivuri -yhdistelmä.

Laadusta ja tehosta kannattaa maksaa, eikä pahitteeksi ole sekään, että pystyy olemaan itse paikalla mahdollisimman paljon. Työn lomassa syntyy aina jotain isompaa ja pienempää kysyttävää, johon tulisi ottaa kantaa, kuten että viedäänkö kaikki kaivettu maa-aines kaatopaikalle vai halutaanko osa hyvästä pintamullasta säästää ja mihin tämä multakasa laitetaan.

Hyvä kuski osaa ratkaista tällaisia asioita itsekin, mutta kannattaa silti pohtia näitä asioita hetki jo etukäteen.

Huhuu, ehtiikö kukaan?

Kysyimme tarjouksia nopeasta maankaivuu-urakasta useilta yrittäjiltä. Matalan perustamistavan vuoksi kaivuutarve talomme pohjalla ole kovin suuri keikka, sillä kaivuusyvyys on alle metri. Toisaalta samaan kaivuuseen pitää yhdistää myös salaojitus eli salaojakaivojen ja -putkien sekä rännivesiputkien asentaminen paikoilleen.

Toimitusajat vaihtelivat kolmesta viikosta kahteen kuukauteen – ja meillä tarve oli a.s.a.p. eli niin pian kuin joku ehtii homman hoitaa. Myös tarjoukset vaihtelivat melkoisesti, mutta palataan niihin tarkemmin, kun koko maankaivuun osuus rakennushankkeesta on saatu valmiiksi. Sen verran kerrottakoon jo nyt, että eroa tarjousten välillä oli tuhansia euroja.

Keskustelimme puhelimessa yli kymmenen urakoitsijan kanssa ja saimme lopulta sovittua kaivuukeikan nopealla toimituksella Espoon Kaivurit Oy:ltä. Kyseinen maanrakennusyritys on toiminut yli 30 vuotta ja tekee töitä sekä isoille rakennusyrityksille, kunnille että myös yksityisille omakotirakentajille. Lisäetu meille oli se, että heidän kaivinkoneensa ovat ”parkissa” vain parin kilometrin päässä tontiltamme, joten siirtoaikaa ei kulu juurikaan. Pitää nimittäin muistaa, että jos työn ottaa tuntipohjaisena, myös nämä siirtoajat veloitetaan loppulaskussa.

Sovimme siis maanrakennuskeikasta, joka sisälsi tuntiveloituksena maankaivuun, ylimääräisen maan kuljetukset kaatopaikalle, salaojien asennukset, tarvittavan soran tuonnin ja perustuksien soratäytöt.

Pääsimme toissa viikolla rivakasti talon pohjan kaivuuseen ja salaojien asentamiseen. Kaikkiaan talon pohjan paikalta kaivettiin maata vain vajaa metri, mutta kyllä sitä oli jo siinäkin. Kaikkiaan yhdeksän isoa autokuormallista lähti toissa viikonloppuna kaatopaikalle. Lisäksi jätimme tontille pintamultaa kaksi kasaa myöhempää käyttöä varten.

Ihan parasta asiakaspalvelua

Ajattelimme taloudellisesti, että pari isoa multakasaa kannattaa jättää tontin sivuun, koska pihamultaa tarvitaan joka tapauksessa myöhemmin. Vaan emmepä tulleet ajatelleeksi tarpeeksi pitkälle, mitä kaikkea muuta pienelle tontille pitää saada mahtumaan.

Tarvittavat salaojitustarvikkeet olivat vielä pikkujuttu ja saimme hoidettua ne päivän toimitusajalla Hartman Raudasta, jota tuleva rakennusporukkamme osasi suositella. (Hartman on pääasiassa ammattirakentajia palveleva rakennustarviketoimittaja, joten siellä tarvitaan ennakkoon haettu asiakkuus. 

Tässä vaiheessa koimme myös ison positiivisen yllätyksen. Olimme suunnitelleet asentavamme talon sokkelin sivustalle Isodrän-pystysalaojajärjestelmän, jossa talon sokkelia kohti mahdollisesti valuvat vedet ohjautuvat Isodrän-eristelevyä pitkin suoraan salaojiin eivätkä kostuta sokkelin seinämiä. Koska perustuksemme madaltui jonkin verran alkuperäisestä suunnitelmasta, varmistin vielä Isodränin maahantuojalta Muottikolmio Oy:ltä, onko aikaisempi tarjottu määrä eristeitä vielä oikein. Yhtiön edustaja tarkisti perustussuunnitelmamme ja totesi, että käyttämämme sokkelimuottiharkko ajaa käytännössä saman asian eli suunnittelemamme pystysalaojitus syntyy samalla itsestään, kun teemme suunnitelmien mukaisen sokkelin.

Säästöä tuli sillä ilmoituksella puolitoista tuhatta euroa. Taisi olla myös ensimmäinen kerta, kun joku tuotemyyjä luopui vapaaehtoisesti kaupastaan. Tosi upeaa ja kuluttajaystävällistä palvelua! Taloomme tulee kuitenkin kantavan lattialaatan alle Isodränin eristelevyt, joten teemme yhtiön kanssa kauppaa ja hyvillä mielin.

Hartmanilta saimme tarvittavat 48 metriä salaojaputkea, 60 metriä rännivesiputkea, neljä salaojien tarkistuskaivoa, kaksi keräysvesikaivoa, pintavesikaivon, routaeristeeksi 10 nippua styroksia ja jonkin verran pienempää tarviketta. Yksi vapaana oleva tontin kulma alkoi kummasti täyttyä. 

Yllättäviä logistiikkaongelmia 

Tontilla alkaa olla täyttä jo ennen kuin rungon pystyttäjät ovat paikalla.
Tontilla alkaa olla täyttä jo ennen kuin rungon pystyttäjät ovat paikalla.

Kun kaivettu maa oli saatu tontilta pois, tilalle tuli salaojasoraa ja sepeliä täytteeksi. Ja sitä sitten tulikin oikein kunnolla! Kaksi kuorma-auton nuppikuormaa sekä yksi perävaunullinen eli yhteensä yli 52 tonnia. Yhtäkkiä tontti oli täynnä multaa, sepeliä ja soraa.

Osa sorasta saatiin toki upotettua kaivettuun talonpohjaan, mutta ongelma oli se, että kaikki tontilla rakentamisen aikana tarvittava sora tulikin yhdellä kertaa. Me puolestaan päätimme kaivaa talonpohjan ja viemäkaivannot kahdessa osassa, jotta asfalttinen ajotie olisi käytössä talon rakennuksessa tarvittavia betoniautoja ja rakennustarviketoimituksia silmällä pitäen.

Meillä on siis tontille jo nyt myös se soramäärä, jota tarvitaan vasta noin kuukauden päästä!

Ja niin kuin ostoskanavilla todetaan: ”ei tässä vielä kaikki”. Talotoimittaja ilmoitti, että tähän samaan rytäkkään meille on tulossa myös koko talon pystytykseen tarvittavat rakennusharkot eli yhteensä 113 paketillista harkkoja (yksi paketti on mitoiltaan 120 x 70 x 90 senttiä).

Harkkotoimituksen piti tulla vasta siinä vaiheessa, kun talon rungon pystytys alkaa. Jos etsii asiasta hyvät puolet, nyt voi kerrankin todeta, että jokin toimitus tulee etuajassa. 

Kommentit (1)

Vierailija
2/1 | 

Pidän peukkuja että aikataulu ja projekti kaikenkaikkiaan sujuu suunitelmien mukaisesti👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla