Fire Angel -palovaroittimet toimivat sekä verkkosähköllä että paristoilla.
Fire Angel -palovaroittimet toimivat sekä verkkosähköllä että paristoilla.

Ihminen on jännä otus varsinkin raha-asioissa. Joissain hankinnoissa olemme valmiita maksamaan melkein mitä vain,  etenkin jos hankinta vetoaa tunteisiimme. Toisaalta jossain toisessa hankinnassa ollaan tosi säästäväisiä ja tingitään jokainen euro "järkisyistä". Näitä järkisäästöjä tehdään usein hankinnoissa, jotka ovat itselle hiukan vieraita ja joissa riittää, että rakennusmääräykset täyttyvät.

Missä kohden omakotirakentajan kannattaa siis olla tarkan euron linjalla ja milloin säästäminen kostautuu?

Itse pohdimme tätä kustannusdilemmaa taas kerran, kun mietimme talomme turvallisuusasioita, joihin voimme valinnoillamme vaikuttaa. Jos rakennusprojektin loppukustannus huitelee sadoissa tuhansissa euroissa, asunnon paloturvallisuusratkaisuissa ei ehkä kannata hakea sitä halvinta tarjousta. 

Rakennusmääräykset antavat raamit

Rakennusmääräyksissä on kerrottu selkeästi, mikä on asuinrakennuksen käyttöturvallisuuden minimitaso. Vaikka määräykset vaikuttavat koskevan suuria kohteita, samoja pykäliä sovelletaan pääosin myös yksityiseen omakotirakentamiseen. Määräyksiä aletaan soveltaa heti rakennustöiden alusta lähtien, jotta varmistetaan rakennustyömaankin turvallisuus. Ohjeet löytyvät ympäristöministeriön sivulta.  

"Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus sen käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla suunnitellaan ja rakennetaan siten, että sen käyttö ja huolto on turvallista. Rakennuksesta eikä sen ulkotiloista ja kulkuväylistä saa aiheutua sellaista tapaturman, onnettomuuden tai vahingon uhkaa, jota ei voida pitää hyväksyttävänä. Vaaran hyväksyttävyyden arviointi perustuu kohteen tavanomaiseen tai normaalisti ennakoitavaan käyttöön. Tällaiseen käyttöön ei kuulu käyttäjien tietoinen tai tahallinen riskinotto."

Käyttöturvallisuusvaatimus viittaa kolmeen suureen riskiryhmään: kaatumiset, liukastumiset ja putoamiset; palo-, sähkö- tai räjähdystapaturmat sekä ajoneuvon liikkumisesta aiheutuvat onnettomuudet rakennuksissa ja rakennuspaikoilla.

Rakennusmääräykset ja -asetukset määrittelevät, mitä käyttöturvallisuuden osalta tulee huomioida, mutta rakentajalle jää vielä paljon pelivaraa tämän minimitason jälkeen. 

Meidän periaatteemme on ollut säästää rakentamiskustannuksissa lähinnä tavaroiden ja materiaalien hankinnassa ja tehdä investointeja energiaa säästäviin laitteisiin, jotka tuovat säästöjä käyttökustannuksiin. Sen sijaan talon turvallisuudesta emme halua tinkiä.

Palovaroitin voi pelastaa henkesi

Pakolliset palovaroittimet ovat yksi tällainen kohde, jossa voi päätyä halpaan ratkaisuun ja täyttää silti rakennusmääräyksen pykälät. Paristokäyttöisiä peruspalovaroittimia löytää marketeista jopa viidellä eurolla kappale, mutta uudiskohteen palovaroittimilta edellytetään sentään minimivaatimuksena verkkovirtakytkentää.

Palovaroitin on ollut pakollinen varuste jokaisessa asunnossa vuodesta 2000 lähtien. Minimissään jokaisessa rakennuksen kerroksessa tulee olla vähintään yksi palovaroitin, minkä lisäksi asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi suositellaan, että jokaiseen makuuhuoneeseen ja myös poistumisreitin varrelle asennetaan palovaroitin.

Turvayhtiö Verisuren sivuilla on hyvä tiivistelmä, mitä palovaroittimilta vaaditaan ja millaisia niiden tulisi olla. 

Makuuhuoneen varoitin on noin kolmen metrin korkeudessa käyttöullakon vieressä.
Makuuhuoneen varoitin on noin kolmen metrin korkeudessa käyttöullakon vieressä.

Optinen vai ionisoiva varoitin?

Palovaroittimista löytyy niin paljon tietoa ja väittämiä, että kysyimme varmuuden vuoksi ammattilaisen mielipidettä ja suositusta, millainen palovaroitinjärjestelmä olisi meille hyvä.

Ahlsellin Espoon Olarinluoman toimipisteen sähköpuolen vastaava antoi hyvän selvityksen perusasioissa, hankkiako optinen vai ionisoiva varoitin. Molemmista vaihtoehdoista tuntuu olevan markkinoilla runsaudenpulaa.

Varoittimet jaotellaan optisiin ja ionisoiviin malleihin sen perusteella, miten ne havaitsevat savua. Optinen palovaroitin havaitsee savussa olevat hiukkaset, ionisoiva varoitin puolestaan havaitsee savun ilman sähkönjohtavuuden perusteella.

Ionisoiva palovaroitin sopii kohteisiin, jossa palo voi syttyä nopeasti leimahtaen. Optinen palovaroitin on puolestaan herkempi havaitsemaan kyteviä paloja, jotka aiheutuvat esimerkiksi sähkölaitteista. Nykyään lähes kaikki asennettavat palovaroittimet ovat optisia.

Miksi päädyimme Fire Angeliin?

Vertailimme myyjän kanssa eri vaihtoehtoja ja päädyimme lopulta Fire Angel -nimiseen palovaroitinjärjestelmään. Fire Angelin tuotteet edustavat Thermoptek-teknologiaa, jossa laitteen tarkkuusoptista savunilmaisinta tukee kaksi lämpötila-anturia. Nämä termiset tunnistimet tarkkailevat jatkuvasti muutoksia lämpötilassa ja lisäävät laitteen herkkyyttä sitä mukaa, kun lämpötilamuutoksia havaitaan. Järjestelmä varoittaa siten sekä nopeasti syttyvissä että hiljalleen kytevissä paloissa.

Käytännössä palovaroittimemme pitäisi hälyttää noin puolta  nopeammin kuin perinteinen palovaroitinjärjestelmä. Varoittimien reagointiaika on vain hieman yli kaksi minuuttia. Tämä voi kuulostaa hifistelyltä, mutta paloturvallisuusasiantuntijoiden mukaan jokainen sekunti tulipalon alkaessa voi olla pelastumisen kannalta ratkaiseva. Jokaisen kannattaa painaa mieleen nämä faktat tulipalon vaaroista ja katsoa tämä video, joka havainnollistaa asian. 

Rakennusmääräysten minimitason mukaan meille olisi riittänyt neljä palovaroitinta eli kaksi varoitinta asuin- ja kaksi kellarikerrokseen. Koska talossamme on paksut kiviseinät ja hyvä äänieristävyys, päädyimme asentamaan lisäksi joko palovaroittimen tai lämpötunnistimen myös kaikkiin niihin tiloihin, joissa on paljon tekniikkaa ja siten potentiaalisesti korkeampi paloriski.

Asensimme asuinkerroksen olo- ja makuuhuoneen varoittimien lisäksi kellarikerrokseen kahden pakollisen palovaroittimen lisäksi joko varoittimen tai lämpötilatunnistimen tekniseen tilaan, kodinhoitohuoneeseen ja eteistilaan.

Jokainen taloomme asennettu Fire Angel -laite on kytketty kiinteään sähköverkkoon, mutta niissä on sähkökatkojen varalta myös 10 vuotta kestävät paristot. Lisäksi kaikki järjestelmän laitteet on kytketty langattomasti toisiinsa ja ne muodostavat hälytysverkon, jossa yhdessä varoittimessa aiheutunut hälytys laukaisee kaikki muutkin varoittimet. Järjestelmään kuuluu myös langaton kontrollipaneeli, jolla kutakin laitetta voi testata ja hälytyksen sattuessa sulkea kaikki muut varoittimet paitsi sen, joka alkujaan aiheutti hälytyksen. Tämä nopeuttaa alkavan tulipalon paikallistamisessa.

Tulipahan testattua

Tulin testanneeksi palovaroitinjärjestelmämme vahingossa, kun suurensin pienellä rälläkällä kellarin katon ontelolaatassa olevaa viemäriputken aukkoa. Timanttilaikka irrotti betonipölyä enemmän kuin arvasin, ja palovaroitinjärjestelmämme rävähti päälle. Seitsemän palovaroittimen 85 desibelin ulina kuului taatusti pitkälle naapurustoon.

Onneksi edellä mainittu kontrollipaneeli sattui olemaan naapurihuoneessa, ja tulienkeleittemme kuoro ei ehtinyt introa pidemmälle.

Korvissa soi hetken aikaa, mutta tahaton testi osoitti, että kukaan normaali ihminen ei taatusti nuku, jos Fire Angelit pärähtävät soimaan. Palovaroittimet toimivat siis niin kuin pitääkin.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla