Sähkötöiden tarkastaja ei käy edes tontilla kääntymässä.
Sähkötöiden tarkastaja ei käy edes tontilla kääntymässä.

Rakennusmääräykset ovat viime vuosina jatkuvasti tiukentuneet ja rakennuttajalla pitää olla vastaavat työnjohtajansa niin koko rakennusprojektille kuin sen osillekin, kuten käyttövedelle ja viemäröinnille sekä lämmitykselle ja ilmanvaihdolle. He valvovat, että työt tulevat tehdyksi oikein, ja ovat paikalla viranomaistarkistuksissa. Aikaisemmin nämä kaikki valvonnat työmaalla kuuluivat yhdelle ja samalle vastaavalle työnjohtajalle.

Tähän tiukentuvaan valvontaan on yksi kummallinen poikkeus. Talon sähkötöitä ei valvo kukaan viranomainen paikan päällä eikä rakennusvalvonta tee sähkötöiden osalta erillistä tarkastusta, jolla varmistettaisiin, että sähkövedot ja -liitännät ovat turvallisia.

Sähkötöiden valvonta on ulkoistettu sähköurakasta vastaavalle työnjohtajalle, joka tarkastaa ja hyväksyy sähköasentajan tekemät asennukset etätyönä.

Miten tämä on mahdollista?

Heräsin ihmettelemään tätä tilannetta, kun sain sähköurakasta vastanneelta asentajalta kirjallisen sähkötarkastusraportin, jonka oli allekirjoittanut minulle tuntematon tarkastaja.

Soitin tarkastajalle ja kysyin, milloin hän oli tehnyt talomme sähkötarkastuksen. Olin nimittäin ollut tiiviisti paikan päällä, kun sähköasentaja teki töitään enkä muistanut, että kukaan ulkopuolinen olisi käynyt tarkastamassa työn tuloksia. Tarkastaja kertoi minulle käyneensä paikalla ja tehneensä tarkastuksen, muttei päässyt juuri sillä hetkellä tarkistamaan ajankohtaa.

Soitin seuraavaksi työt tehneelle sähköasentajalle ja kysyin samaa, koska olin aika varma, ettei tarkastaja ollut käväissyt työmaalla. Asentaja vahvisti epäilyni ja kertoi, ettei sähkötarkastusta tarvitse suorittaa paikan päällä, jos tarkastaja luottaa työn suorittaneeseen tekijään.

Seuraavaksi soitin alan korkeimmalle viranomaiselle Tukesiin eli Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon. Kysyin, onko tässä valvonnan luvatussa maassa mahdollista, että uudisrakennuksen sähkötyöt voi tarkastaa ja hyväksyä joku, joka ei edes vaivaudu käväisemään rakennuskohteessa?

Tukesin ylitarkastaja mietti asiaa hetken ja kaivoi esiin sähkötöitä koskevat määräykset, jotka löytyvät täältä.

Määräyksissä sanotaan näin: ”Jos aiot tehdä sähkötöitä, yrityksesi tarvitsee sähkötöiden johtajan, jolla on toiminnan laajuuden kattava pätevyystodistus. Sähkötöiden johtajan pitää olla yrityksen palveluksessa. Jos toiminta ei ole yritysmuotoista, toimit itse sähkötöiden johtajana ja tarvitset pätevyystodistuksen.”

Sähkövioista voi maksaa hengellään

Aika erikoista, eikö totta? Omakotirakennuttaja velvoitetaan rakennusmääräyksillä palkkaamaan erilliset vesi- ja viemäritöiden sekä lämmityksen ja ilmanvaihdon työnjohtajat. Nämä valvovat paikan päällä, että kyseisten töiden suorittajat tekevät asennukset oikein, turvallisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen.

Sen sijaan sähkötöitä ei valvo tontilla yksikään viranomainen, vaan sähköasentaja suunnittelee, asentaa ja kytkee talon sähköjärjestelmät omin päin sekä tekee loppumittaukset ja loppuraportin. Sen jälkeen sähkötarkistuksen hoitelee saman yrityksen palveluksessa oleva kaveri luottamuspohjalta ja etänä.

Jos tilaisuus tekee varkaan, sähkötöissä on tällainen tuhannen taalan tilaisuus!

Mietitäänpä lopuksi hetki mokien mittakaavaa. Jos ilmanvaihtoputkissa on asennusvirhe, ilma seisoo. Jos putkimies mokaa viemäriasennuksen, talossa haisee. Jos sen sijaan sähköasentaja hutiloi, viikatemies on äkkiä ovella kuten kävi Levillä viime keväänä. 

Herätys lainsäätäjät! Kuinka monen täytyy kuolla, ennen kuin ilmiselvä virhe oikaistaan rakennusmääräyksissä?

Tässä sähköasentajamme käsitys hyvästä rakennustavasta.
Tässä sähköasentajamme käsitys hyvästä rakennustavasta.

Kommentit (2)

lisämaksuja lisätarkastuksista
3/2 | 

Just niin, lisää kustannuksia toivotaan kaikenlaisten tarkastajan tarkastajien lisäksi. Kyllä sähköalan ammattilainen osaa tehdä työnsä ja pitää sitä kunnia-asianaan, muuten loppuisivat työt äkkiä. Eri asia sitten, jos valitsee tekijäksi halvimman mahdollisen, jonka työntekijät eivät tunne Suomen vaatimuksia.

Vierailija
4/2 | 

Käyttöönottotarkastus ei ole mikään vaikea asia. Suojajohdon jatkuvuuden mittaus on perinteisillä mittareilla se työläin vaihe. Uusimmat asennustesterit tekevät mittauksista helppoja. Mittaukset tekee osapuilleen kävelyvauhdissa. Ulkopuolinen ei voi tehdä visuaalista tarkastusta, koska tarkastettavat kohteet ovat käyttöönotossa jo rakenteiden sisällä. On täysin perusteltua vaatia asennusliikeeltä käyttöönottotarkastus.

Lisätarkastuksia voi hankkia, jos asennus hirvittää.

Itse käyn asennuksia läpi lämpökameralla, jotta näen huonot liitokset (äärimmäisen harvinaisia).

Ymmärrän kyllä sen, että sähkö pelottaa. Lopetan heti sähköhomma, jos lakkaa pelottamasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla