Lattialämmitysputkisto on valmiina, joten valu voi alkaa.
Lattialämmitysputkisto on valmiina, joten valu voi alkaa.
Maakostea betoni muistuttaa hiekkarannan kosteaa hiekkaa.
Maakostea betoni muistuttaa hiekkarannan kosteaa hiekkaa.
Tasoittajan työ vaatii malttia ja pitkää pinnaa.
Tasoittajan työ vaatii malttia ja pitkää pinnaa.
Tasoitettu maakostea betoni on ilo silmälle.
Tasoitettu maakostea betoni on ilo silmälle.
Maakostea betoni säästää kaksi kuukautta kallista aikaamme.
Maakostea betoni säästää kaksi kuukautta kallista aikaamme.

Blogi on ollut pari viikkoa hiljaa, mutta tällä kertaa siihen on positiivinen syy. Kun pääsimme talon sisätöihin, ne edistyvät niin kovaa vauhtia, että vuorokauden tunnit tuppaavat loppumaan kesken.

Urakkaporukoita saapuu katkeamattomana virtana tekemään asennuksiaan, ja meidän aikamme kuluu nopeita päätöksiä tehtaillessa. Onko seinä oikeassa paikassa? Vedetäänkö ilmastointiputket suunnitelmien mukaan vai löytyykö parempi vaihtoehto paikan päällä tuumaillessa? Onko tässä huoneessa riittävästi sähkörasioita ja ovatko ne oikeassa paikassa suhteessa kalustesuunnitelmiin?

Sisätöissä tulee jatkuvasti vastaan asioita, jotka vain rakentaja tietää, sillä hänellä on mielikuva valmiiksi kalustetuista huonetiloista. Tämän vuoksi rakentajan läsnäolo työmaalla on sisätöitä tehdessä ensiarvoisen tärkeää.

Onneksi ammattiurakoitsijat osaavat kysyä oma-aloitteisesti mielipidettämme. He myös kertovat, jos heistä jokin toinen vaihtoehto vaikuttaisi mielekkäämmältä.

Lattiavalut syntyivät päivässä

Molempien kerrosten lattiavalut hoituivat toissa viikolla pikavauhdilla. Eko Floorin lattiamiehet pysäköivät betonitehtaansa eli pitkän erikoisrekkansa kadulle talon eteen aamuseitsemältä ja aloittivat yläkerrasta maakostea-betonin pumppaamisen lattiapinnoille.

Maakostea betoni sisältää huomattavasti vähemmän vettä kuin normaali lattiavalubetoni, ja valaminen muistutti hiekkalinnojen rakentamista hiekkarannalla. Kaksi miestä tasoitti pintaa sitä mukaa, kun massaa tuli lattialle. Heidän jälkeensä viimeistelyn hoiti tasoittaja, joka hiersi pinnan millilleen tasaiseksi ja viimeisteli homman teräslastalla.

Sympatiat olivat väkisinkin tämän tasoittajan puolella, sillä hän teki viimeisiä silauksia polvillaan lähes 12-tuntisen päivän. Tämän urotyön tuloksena meillä oli illalla tasaiset lattiapinnat, joiden päälle päästiin pystyttämään väliseiniä jo muutaman päivän päästä.

Säästimme arvokasta rakennusaikaa lattioiden kuivumisen osalta liki kaksi kuukautta, joten hieman perinteistä lattiavalua korkeampi hinta oli investoinnin arvoinen.

Hyvän kuvan maakostean käytöstä saa oheisesta Eko Floorin videosta.

Lopulliset tilat hahmottuvat

Ovisyvennys oli viime hetken innovaatio, joka antaa portaisiin lisää valoa ja avaruutta.
Ovisyvennys oli viime hetken innovaatio, joka antaa portaisiin lisää valoa ja avaruutta.

Viime viikolla urakkaporukkamme pääsi asentamaan talon väliseiniä kellarista alkaen. Tämä on vähintään yhtä jännittävä ja odotettu työvaihe kuin talon rungon pystytys. Nyt pääsee ensi kertaa näkemään, ovatko suunnitellut huonetilat riittävän kokoisia.

Tässäkin vaiheessa on viisainta olla itse paikalla, niin voi tehdä viime hetken hienosäätöjä. Me päädyimme suurentamaan hieman alakerran suihkuhuonetta ja kodinhoitohuonetta. Muutimme myös viime hetkellä yläkerran portaikon viereisen makuu- ja olohuoneen väliseinän muotoa. Teimme suoraan seinälinjaan pienen kulman (ovisyvennyksen), jotta jo portaikon puolivälistä aukeaa esteetön näköala yläkerran korkeaan huonetilaan.

Urakkaporukoiden logistiikkaa

Tämän ja ensi viikon aikana saamme asennettua taloon putkistot, sähkövedot ja ilmastoinnin. Heti niiden perään alkaa päälämpöjärjestelmän asennus.

Tällä viikolla talossa on töissä kolme eri urakkaporukkaa, ja ensi viikolla miehiä on jo viidestä eri yrityksestä. Eri asennusporukoiden työn lomittaminen vaatii suunnittelua, jotta porukat eivät törmäile toisiinsa tai joudu turhaan odottelemaan vuoroaan.

Toistaiseksi homma on toiminut hyvin ja toivottavasti jatkossakin.  

Henkilöpaperit, kiitos!


Kaivinkoneen poistuttua pihamaa on taas ummessa. 
Vesi- ja viemäriliitokset kulkevat tässä kaivannossa. 
 

Saimme vihdoin HSY:ltä luvan vesi- ja viemäriliitoksiin ja pääsimme kaivamaan tarvittavat vedot yleiseltä katuosuudelta. Kun liitokset oli tehty ja kaivantoja oltiin täyttämässä, kaivurikuski tarvitsi eristelevyjä putkien suojaksi täyttömaan ja putkien väliin.

Tontilla valmiina olevat EPS-eristelevyt eivät kuulemma kelvanneet, vaan tarvittiin FinnFoamin kestävämpiä XPS-levyjä. Ymmärsin yskän kuullessani, että rakentaja on vielä seuraavat neljä vuotta vastuussa siitä, että liittymäkaivannon täyttömaa ei lähde painumaan ja vahingoita putkistoja. Niinpä lähdin kiireesti hakemaan levyjä läheisestä Olarinluoman Starkista.

Lastasin puolisen tusinaa levyä autooni ja Starkin myyjä tuli kirjoittamaan kuittia kassamaksua varten. Hän kysyi henkilöpapereitani, vaikka kyseessä oli alle 50 euron käteiskauppa, joka piti maksaa kassaan saadakseen porttikoodin pihalta ulos.

Ihmettelin käytäntöä, mutta myyjä oli tinkimättömän tiukkana. Ilman kuvallista henkilötodistusta ei olisi asiaa pois Olarin Starkilta! Kun kiire oli, en jäänyt pitemmäksi aikaa väittelemään oudosta asiakaspalvelusta.

Ehkäpä seuraavan kerran Starkille mennessä pitää vetää ykköset päälle, jotta näyttäisi luotettavammalta käteisasiakkaalta!

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla