Uuden ja vanhan talon harjakorkeus on sama, mutta kattokulmassa  muoti on muuttunut sitten 1980-luvun jyrjän harjakaton.
Uuden ja vanhan talon harjakorkeus on sama, mutta kattokulmassa muoti on muuttunut sitten 1980-luvun jyrjän harjakaton.

Kun aloitimme talonrakennusprojektimme yli vuosi sitten kesäkuun alussa 2018, takana oli jo lähes parin vuoden suunnittelujakso. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten luulimme, että rakennusvaihe menee jouheasti ilman suurempia ongelmia. Blogiamme pitempään seuranneet tietävät jo, että ihan näin ei sitten käynyt.  

Nyt olemme kuitenkin siinä tilanteessa, että voimme ruksailla valmiita osakokonaisuuksia tehdyiksi. Aina kun joku suurempi kokonaisuus valmistuu, fiilis nousee ja usko vahvistuu. Niin se vaan valmistuu.

Käyttöjärjestelmä viittä vaille valmiina

Talon käyttöönoton kannalta suurin kokonaisuus talon rungon ja perustusten jälkeen on rakennuksen tekninen käyttöjärjestelmä eli LVIS-ratkaisut. Näissä osakokonaisuuksissa rakentajan tekemät ratkaisut näkyvät suoraan talon käyttökustannuksissa. Rakentajan kannattaa valita sellainen talotekniikka, joka täyttää määräykset myös pitkälle tulevaisuuteen. Se on sijainnin ja materiaalin lisäksi varmin tae sille, että rakennus säilyttää arvonsa.

  • L = lämmitys

Talon lämmitysjärjestelmästä olemme jo kertoneetkin. Niben Split Box -ilmavesilämpöpumppu yhdistettynä kotimaiseen vesikiertoiseen Enerline-lattialämmitykseen on toiminut jo alkuvuodesta lähtien ja viime blogissa kerroin sen pienestä sähkönkulutuksesta. 

  • V = vesi

Talomme vesi- ja viemäriratkaisut ovat hanojen ja wc-kalusteiden kytkemistä vaille valmiina. Talon vesijohtoverkosto on jo koepaineistettu. Kun saamme keittiön tasot työmaalle ja asennettua, putkiurakoitsijamme LVI-TeKo pääsee hoitamaan viimeisetkin hanojen ja kalusteiden asennukset ja talon KVV-urakka on valmis.

LVI-TeKon urakkapaketti on ollut meille erinomainen, sillä yrittäjällä on myös KVV-tarkastajan pätevyys, joten emme joutuneet hankkimaan yhtä ylimääräistä tarkastajaa kohteeseemme.

Keittiössä tulee valmista, kun saadaan vielä hanat ja keittiösaarekkeen taso.
Keittiössä tulee valmista, kun saadaan vielä hanat ja keittiösaarekkeen taso.
  • I = ilmanvaihto

Loppukesästä saimme viimeiset ilmastointijärjestelmän asennukset valmiiksi, kun peltisepät tekivät ilmastoinnin läpiviennit kattorakenteisiin ja asensivat ilmastoinnin poistoputket talon katolle. Tämä viimeinen vaihe tuotti hieman ongelmia, koska oletimme automaattisesti, että ilmastointijärjestelmä toimitetaan valmiina pakettina eli ilmastointiurakkaan sisältyvät myös kaikki ilmastoinnin vaatimat läpiviennit. Lopulta selvisi, ettei urakoitsijamme ollut tarjonnut tätä viimeistä osuutta eli läpivientejä lainkaan, joten jouduimme etsimään keskellä kesää vapaata peltiseppää. Vinkkinä muille tuleville rakentajille: urakkatarjoukset kannattaa tarkistaa pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Läpivientien tekeminen ei hoitunut ihan tuosta vain, sillä iso osa alan osaajista oli lomilla ja lopuilla kalenterit täynnä alkusyksyyn saakka. Onneksi sain vinkin espoolaisesta Kattoni Oy -nimisestä yrityksestä, joka hoitikin homman elokuussa. Samalla kertaa Kattoni-yrittäjät Toni ja Teemu Halonen asensivat myös katon reunapellitykset. Kattokin on siten kattotikkaita ja lumiesteitä vaille valmis. 

Talon matalammalla kattolappeella on kolme Vilpen valmistamaa poistoputkea. Suurimmassa putkessa kulkee ilmastoinnin poistoilma, ja kahdesta pienemmästä toinen on viemärin tuuletusputki ja toinen radonkaasun poistoputki.

Näillä putkilla viemäri tuulettuu ja radon poistuu.
Näillä putkilla viemäri tuulettuu ja radon poistuu.
  • S = sähkö

Asuinkerroksen sähkötyöt ovat jo lähes valmiina, joten muuttolupa ei jääne niistä kiinni. Kellarikerroksen sähköt ovat sen sijaan vielä pahasti kesken. Sähkötöiden etenemistä on jarruttanut tuttu ongelma: urakoitsija haalii niin paljon töitä, ettei selviydy niistä kohtuuajassa.

Meidän sähköurakoitsijamme piti saapua työmaalle kesälomilta heinäkuun lopulla, mutta hän katosi melkein puoleksitoista kuukaudeksi ja jatkoi hommiaan vasta syyskuun lopulla. Rakennuttaja olimme pattitilanteessa, sillä on erittäin vaikea vaihtaa urakoitsijaa kesken urakan.

Teetimme talon sähkösuunnitelmat valmiiksi jo ennen rakennuslupa-anomuksen jättöä, mutta kun talon pystytys eteni, alkuperäinen sähkösuunnitelma kaipasi päivitystä. 

Vuosien asumiskokemuksesta viisastuneena halusimme, että talossa on kerrankin riittävästi pistorasioita. Päätimme asennuttaa perinteisten pistorasioiden rinnalle myös usb-latauspistokkeet tietotekniikkaa ja mahdollista langatonta musiikkijärjestelmää varten.

Kun löysimme Schneider Electricin Exxact-sähköasennustarvikkeet ja uudet Wiser-taloautomaatioratkaisut, päätimme nostaa koko talon automatiikkatasoa jonkin verran. Yhden Wiser-yksikön hinta liikkuu noin 100 eurossa, joten koko talon perusohjausjärjestelmän voi rakentaa huomattavasti edullisemmin kuin aikaisemmilla älyohjausjärjestelmillä. Wiser-järjestelmää voi tulevaisuudessa myös laajentaa vaikka yksi pistorasia tai valokatkaisin kerrallaan eivätkä laajennukset edellytä uusia rasia-asennuksia.

Poistoilma lähtee tästä läpiviennistä ja samat asentajat hoitivat myös kattopellin noston pystyseinälle.
Poistoilma lähtee tästä läpiviennistä ja samat asentajat hoitivat myös kattopellin noston pystyseinälle.

Muista myös radon

Kiinteistön ilmanvaihtoratkaisujen yhteydessä tulee huomioida myös radonkaasu, joka aiheuttaa maassamme joka vuosi useita satoja keuhkosyöpätapauksia. Asia otetaan nykyään sen verran vakavasti, että rakennusmääräykset edellyttävät uusissa toimisto- ja julkisen sektorin rakennushankkeissa pakolliset radon-estoratkaisut ja -mittaukset.

Uudisrakennuskohteissa rakennuttajan pitää tehdä rakennusmääräysten mukaan radon-suunnitelma, jolla haitallisen kaasun pääsy asuintiloihin voidaan estää tai ainakin minimoida sallittuihin rajoihin. Parhaiten tämä onnistuu tiivistämällä alapohjan saumat ja putkien läpiviennit niin, ettei radonia pääse tunkeutumaan huonetiloihin.

Säteilyturvakeskuksen suosituksista löytyvät raja-arvot tarvittaville toimenpiteille.  

Koska meillä on talon perustuksena paikalla valettu lattialaatta, päädyimme asentamaan talon alle Uponorin radon-poistoputkijärjestelmän. Tosin laskin myöhemmin, että paketin sisällön olisi saanut muutaman satasen halvemmalla tilaamalla osat erikseen.  

Radon-putkisto kerää haitallisen radonin ja ohjaa sen poistoputkistoa myöten ulos. Kun talomme on muuttokunnossa, suoritamme kolme kuukautta kestävän mittauksen, jonka tuloksien perusteella päätämme jatkotoimista. Tämä mittaus tehdään talviaikana (1.9.-31.5) ja niitä tarjoaa useampikin yritys. Ne kaikki perustuvat kuitenkin STUKin mittauspurkkeihin, joten testit kannattaa tilata suoraan STUKista. Omakotitalossa riittää yleensä kaksi mittauspurkkia, yksi per kerros. Niiden hinta on 57 euroa kappale sisältäen myös mittaustulokset.

Jos osoittautuu, että radonpitoisuus on liian korkea, voimme vaihtaa katolla olevan Vilpen poistoputken päähän pienen moottoroidun huippuimurin tehostamaan radonin poistoa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla