Ensimmäinen viherkasvi on muuttanut uuteen kotiin.
Ensimmäinen viherkasvi on muuttanut uuteen kotiin.

Blogimme kesätauko on ohi. Kesä oli kaunis, mutta rakennustöiltä ei jäänyt liiemmin aikaa lomailuun. Hyvä sää mahdollisti onneksi sen, että töitä on voinut tehdä osin ulkosalla. Esimerkiksi kipsilevyt ja puutavarat on huomattavasti mukavampi työstää avoimen taivaan alla kuin ahtaissa sisätiloissa.

Työt ovat edistyneet kesän aikana niin hyvin, että tähtäimessä on ensimmäisen etappi eläketaloon muuttamisessa eli käyttöönottoluvan saaminen.  

Melkein muuttovalmis

Rakennusmääräykset edellyttävät, että muuttoluvan myöntämiseksi talosta pitää olla käyttökunnossa vähintään keittiö, wc-tila sekä peseytymis- ja makuutilat.  Talossa pitää siis pystyä valmistamaan ruokaa, peseytymään, nukkumaan ja käymään vessassa. Näidenkään tilojen ei tarvitse olla viimeisen päälle valmiina, kunhan ne toimivat ja mahdollistavat asumisen.  

Käytännössä talossa asuminen ja isojen pintojen viimeistely eivät onnistu samanaikaisesti, joten päätimme viimeistellä asuinkerroksen eli yläkerran tilat kokonaan ja jättää kellarin lopullisen viimeistelyn tuonnemmaksi.

Lisäksi talon käyttöturvallisuuden on oltava kunnossa. Jos esimerkiksi lopullisia porraskaiteita puuttuu, ne on korvattava tukevilla väliaikaisratkaisuilla. Myös parvekkeilla on oltava kunnolliset ja turvalliset kaiteet tai niiden puuttuessa pääsy parvekkeille on estettävä.

Kipsilevyt saavat maalia päälle ja ilme muuttuu.
Kipsilevyt saavat maalia päälle ja ilme muuttuu.

Seinäpinnat kuntoon

Asuinkerroksen seinäpinnat vaativat monta työvaihetta. Ensin EPS-harkkoseinien sisäpinnat levytettiin kipsilevyillä, minkä jälkeen päästiin levypintojen tasoittamiseen ja maalaamiseen.

Sisäseinien kipsilevyjen asentaminen ja kiinnittäminen sisältyivät alkujaan talon runkourakoitsijan Daranin sopimukseen, mutta koska heidän aikataulunsa olivat kuukausia myöhässä ja työssä ilmeni lukuisia rakennusmääräysten laiminlyöntejä, päädyimme vaihtamaan urakoitsijaa.

Osan yläkerran kipsilevyistä asensi forssalainen urakoitsija ja osan teimme kahdestaan ystäväni kanssa. Kellarin seinien levytykset hoidin kuluneen kesän aikana kokonaan itse, vaikka aikaa siinä kului ja joulukuussa vaurioitunut polveni asetti omat rajoituksensa.

Yksi aikaa vievä työvaihe seinien viimeistelyssä oli ikkunapuitteiden eli smyygien laittaminen. Suoraa seinää on aika helppo levyttää, mutta kun tullaan ikkuna- ja ovisyvennyksiin, homma hidastuu. Syvennykset levytetään samalla tavalla kuin seinäpinnatkin, mutta soirot ovat kapeampia ja niiden kiinnitys on tehtävä huolella.

Kokeilimme smyygeissä eri vaihtoehtoja ja kiinnitystapoja, mutta lopulta parhaimman ja nopeimman tuloksen saimme käyttämällä smyygien pinnoissa Kingspanin

Anselmi-eristelevyä.

Tässä uretaanieristelevyssä on 30 millimetrin eristekerroksen päällä yhdeksän millin kipsilevykerros. Kun leikkasimme pöytäsirkkelillä tarvittavan määrän eristekerrosta, saimme juuri sopivat smyygisoirot ikkunoihin ja ovisyvennyksiin. Niiden kiinnittäminen onnistui hyvin puisiin apukarmeihin, ja kiinnitysruuveja säätelemällä levypinnat saatiin suoriksi. Smyygiin jäi päällimmäiseksi valmis kipsilevypinta eli sama materiaali kuin viereisessä seinässäkin.

Espoon Juvanmalmilla sijaitseva Kivira myy ammattirakentajille laajaa valikoimaa erilaisia rakennustarvikkeita kuten maaleja, tasoitteita, pohjusteita, betonituotteita, rappausverkkoja ja tasoitekulmia. Heidän suosituksestaan ostin PVC-muovista valmistettuja, kolmen metrin pituisia tasoitekulmaprofiileja, joilla smyygien ulkokulmat sai nopeasti suoriksi ja siisteiksi. Tämän kulmaprofiilin päälle riitti yhden millimetrin vahvuinen tasoitekerros, ja kulmista tuli todella siistit. Tasoitteen kuivuttua pinnat saattoi maalata suoraan päälle.

Kun kulmaprofiilit sai hankittua suoraan maahantuojalta, niiden hinta jäi reilusti alle euron metriltä, kun rautakaupoissa samoista profiileista pyydetään vähintään kaksinkertaista hintaa.

Pihatie sai uuden asfaltin ja loppu hoidetaan pihakivetyksellä.
Pihatie sai uuden asfaltin ja loppu hoidetaan pihakivetyksellä.

Maalareita moneen lähtöön

Yläkerran yli viiden metrin huonekorkeus asetti haasteita levytys- ja maalausurakalle. Totesimme taas kerran, että kunnon rakennustelineisiin kannattaa sijoittaa. Vuokrasin jo alkuvuodesta Wasa Tradelta korkeat, alumiiniset rakennustelineet, joita ilman hommista ei olisi tullut mitään.

Maalausurakoitsijan etsiminen oli oma lukunsa. Kyselin tarjouksia ja paikan päällä kävi useita kiinnostuneita urakoitsijoita. Saimme lähes kaikilta myös tarjouksen. Niiden hintahaitari ja aikataulutus vaihtelivat niin paljon, että pakostakin tulee miettineeksi, koettaako osa alan urakoitsijoista kepillä jäätä eli laittaa matkaan reippaasti ylihintaisen tarjouksen ja katsoo, menisikö se läpi.

Kallein tarjous oli materiaaleineen reippaasti yli 9 000 euroa ja urakan kestoksi arvioitiin lähes kuukausi.  Kate olisi ollut kohdallaan, sillä lopulta urakan työn hinta jäi alle 3 000 euron ja siihen meni kaikkiaan 10 päivää.

Maalauksen hoiti lahtelainen Ide (T:mi Idris Cekim, puh. 040 5155167) apurinsa kanssa. Miehet tekivät työnsä huolella ja tarkasti. Lisäplussaa Ide sai, kun keksimme, miten päällystää portaiden viereinen seinä, ja hän kilautti kaverinsa paikalle. Homma oli hoidettu seuraavana päivänä.

Ide oli myös ainoa maalausurakoitsija, joka antoi työlleen kahden vuoden takuun.  Kaikkiaan Iden työpanos Talo Luotosen rakennustyömaalla hakee vertaistaan. Suosittelemme lämpimästi.

Valkea seinä antaa hyvän taustan myöhemmin ripustettaville tauluille.
Valkea seinä antaa hyvän taustan myöhemmin ripustettaville tauluille.

Lokakuussa uuteen kotiin?

Vanha rakentajien suosima sananlasku sanoo: ”jouluksi uuteen kotiin, tietäisi vain minä vuonna”.

Saimme rakennusluvan tammikuussa 2018, joten meillä oli realistinen mahdollisuus päästä muuttamaan saman vuoden jouluksi sisään – tai niin luulimme.

Valitettavasti aikataulut menivät päälaelleen heti alussa, kun Espoon rakennusvalvonnan silloinen johtaja päätti vetää jo myönnetyn lupamme uuteen käsittelyyn Espoon rakennuslautakuntaan. Helsingin hovioikeus totesi myöhemmin, että tälle takaisinvedolle ei ollut perusteita, mutta aikaa paloi ja jouduimme käynnistelemään työmaata keskellä pahinta kesäruuhkaa.

Toinen kova takaisku oli runkourakoitsijan huolimattomuus ja rakennusmääräysten vastaiset ratkaisut, jotka aiheuttivat aikaa vieviä jälkikorjauksia ja vakavan polvivammani väliseinän kaaduttua yllättäen viime joulukuussa. Näitä rakennusvirheitä ja niiden seurauksia jouduttaneen puimaan vielä oikeudessa, sillä työn suorittaja ei tunnu olevan halukas kantamaan vastuuta virheistään.

Yksittäisillä takaiskuilla on ikävä taipumus kertautua. Meillä viikkojen viiveet ovat venyneet kuukausiksi ja toteutuneessa budjetissa vastoinkäymiset näkyvät yli 20 000 euron lisäkuluina.

Nyt tavoittelemme muuttolupaa syys-lokakuun vaihteeseen. Toivottavasti tämä aikataulu pitää, sillä polveni tekonivelleikkaus on aikataulutettu marraskuun alkuun ja siitä toipuminen aiheuttaa kuukausien pakollisen tauon rakennustöihin.

Palaamme kesän aikana valmistuneisiin osaurakoihin seuraavissa päivityksissä. Kerromme myös, miten muuttoluvan kanssa käy, pääsenkö ensin uuteen kotiin vai polvileikkaukseen.

Mukavaa syksyn alkua kaikille ET-lehden lukijoille!

Talon kurkihirsi jätettiin puupinnalle ja suojattiin Osmocolorilla.
Talon kurkihirsi jätettiin puupinnalle ja suojattiin Osmocolorilla.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla