Kun lattiavalun pinta on kuivunut, kantavan väliseinän muuraus ja seinien pystytys voivat alkaa.
Kun lattiavalun pinta on kuivunut, kantavan väliseinän muuraus ja seinien pystytys voivat alkaa.

Talonrakennuksessa ei juuri lomia pidellä, sillä työmaa vaatii läsnäoloa tai vähintään sitä, että on puhelimen tavoitettavissa.

Alkukesän lämpimät viikot menivät siis eläkepäivälekottelun sijaan talon perustuksien valmisteluissa. Pidimme kuitenkin blogia tauolla juhannuksen kahta puolta ja koetimme hiukan hengähtää ja kerätä voimia hektisen alkuvuoden haastavien mutkien jälkeen.

Vaikka blogi lomaili pari viikkoa, rakennuspaikalla työt jatkuivat. Kun tontin raivaus, kaivuut, salaojat, sorapeti ja paalutus oli saatu kuntoon kesäkuun alussa, luovutimme työmaan urakkaporukalle, joka vastaa talon perustuksien tekemisen lisäksi myös rungon pystytyksestä.

Urakkaporukka on paljon vartija

Hyvän urakkaporukan löytäminen on oma haasteensa, sillä tarjontaa ja ammattitaitoa löytyy moneen lähtöön. Haastetta kasvattaa se, että tässä kohdassa virheisiin ei ole varaa, sillä hutiloiva ja ammattitaidoton urakkaporukka tulee todella kalliiksi. Siksi kannattaa tutkia perusteellisesti eri vaihtoehtoja. Pitää myös arvioida realistisesti, kuinka paljon omaa aikaansa hankkeeseen voi panostaa ja kuinka moneen aliurakkaan rakennushankkeensa voi pilkkoa.

Keskeisiä kysymyksiä ovat: missä laajuudessa talotoimittajan pakettiin sisältyy myös pystytys? Hoitaako tämän pystytyksen talotoimittajan palkkalistoilla oleva porukka vai joku heidän käyttämänsä ulkopuolinen urakoitsija? Jos pystytys jää ostajan vastuulle, kannattaako urakka ostaa joltain yritykseltä vai palkata työmiehet suoraan ja toimia itse työnantajana?

Kannattaa selailla Facebookin rakentajaryhmiä ja kysyä vinkkejä

Talotoimittajan tarjoama pystytys on helpoin ratkaisu, koska silloin talotoimittaja on vastuussa, että homma hoituu. Toisaalta tämä ratkaisu voi olla aika kallis verrattuna erikseen kilpailutettuun rakennusporukkaan.

Me pyysimme talotoimittajilta tarjoukset sisältäen sekä materiaalit että pystytystyöt, mutta kartoitimme samanaikaisesti myös itsenäisiä rakennusporukoita, joilla oli aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisista urakoista. Lähestyimme tosin vain sellaisia alihankkijoita, joilla oli oma yritys, sillä työnantajiksi emme halunneet ryhtyä.  

Vanha hyväksi koettu tapa on kysyä työporukkasuosituksia juuri rakennusprojektinsa päättäneiltä, joiden rakennusmuistoja aika ei ole vielä kullannut. Tässäkin yhteydessä kannattaa ainakin selailla Facebookin rakentajaryhmiä ja kysyä vinkkejä. Pelkkiin vinkkeihin ei voi kuitenkaan luottaa, vaan potentiaaliset urakoitsijat pitää tavata henkilökohtaisesti ennen päätöksentekoa.

Daran rakentaa talomme

Päädyimme lopulta hankkimaan HeVi Kivitaloilta vain rungon materiaalipaketin ilman ikkuna- ja ovitoimituksia, pystytystä ja kattoa. Tämä ratkaisu tiesi meille enemmän työtä ja vastuuta, koska jouduimme etsimään itse tavaratoimittajat moneen tärkeään osaan rakennusta. Näin menetellen laskimme kuitenkin säästävämme tuhansia euroja.

Urakkaporukan löytämisessä meillä oli onnea. Kun kysyimme tarjousta useammalta EPS-harkkotalojen toimittajalta, saimme yhdeltä heistä suoran kontaktin rakennusporukkaan, joka on pystyttänyt jo parisenkymmentä vastaavaa harkkotaloa ympäri Etelä-Suomea.

Kyseinen urakkaporukka uusimaalaiselta Daran Oy:ltä (puh. 050 555 4546) teki meille tarjouksen pystytysurakasta, joka sisälsi perustuksien teon, rungon pystytyksen, kaikki seinä- ja lattiavalut, betoniportaiden teon sekä talon sisäpuolisten pintojen levytykset. Heidän tarjoukseensa sisältyivät myös kaikki edellä mainituissa töissä tarvittavat materiaalit mukaan lukien valubetonit ja nosturikustannukset.

Daranin laaja kokonaispaketti tuntui houkuttelevalta, kun jokaista urakan osaa ei tarvinnut miettiä ja kilpailuttaa erikseen. Keskeisten rakennusvaiheiden sisällyttäminen samaan urakkaan helpottaa myös hankkeen valvontaa ja aikataulutusta.

Kävimme tapaamassa Daranin rakennusporukkaa heidän työmaallaan ja totesimme työn jäljen todella hyväksi, joten sopimus oli lopulta helppo tehdä. Nyt kun Daranin miesten kanssa on tehty töitä muutama viikko, on ollut suuri ilo huomata, että heiltä saa koko ajan todella hyviä vinkkejä ja neuvoja rakentamiseen. Arvostamme tätä amatöörirakentajina todella suuresti, etenkin kun vastaava mestarimme ei juuri neuvoja jakele.

Daranin neljän miehen urakkaporukan ensimmäinen tehtävä oli tehdä talon anturat, joiden päälle valetaan maanvarainen betonilaatta. Puutavaraa, rakennuslevyjä, harjaterästä ja melkoinen lajitelma muita tarvikkeita saapui työmaalle ja valumuottien rakentaminen alkoi. Yksi mies väänsi parin päivän ajan harjaterästä muottien raudoituksia varten.

Isodrän-eristys säästää aikaa

Ennen lattialaatan valua sorapedin päälle ladotaan Isodrän-eristelevyt lomittain kahteen kerrokseen.
Ennen lattialaatan valua sorapedin päälle ladotaan Isodrän-eristelevyt lomittain kahteen kerrokseen.

Anturoiden varaan valettavan lattialaatan paksuus on talossamme 20 senttimetriä, joten päätimme käyttää lattiavalun alla normaalien EPS-eristelevyjen sijaan Isodrän-eristelevyjä. Syy käyttää tätä kalliimpaa eristelevyä liittyy betonin kuivumiseen.

Valubetonin kuivumisessa nyrkkisääntö on noin sentti viikossa eli 20-senttisen lattialaatan kuivuminen kestää lähes viisi kuukautta. Lattiavalun kuivuminen on puolestaan ensiarvoisen tärkeää, sillä valun päälle ei voi asentaa esimerkiksi lattiapinnoitetta ilman kosteusongelmia ennen kuin lattiavalu on riittävän kuiva. (Kriittinen kosteusarvo on yleensä 75–90 prosenttia lattiapäällysmateriaalin mukaan. Esimerkiksi parketeilla, laminaateilla ja muovimatoilla päällystettävyyden raja-arvo on 85 %. Jos haluat opiskella tarkemmin betonivalun kuivumista ja betonin kosteusmittaus-tekniikkaa, lukaisepa DI Sami Niemen yksityiskohtainen artikkeli aiheesta tai tilaa Rakennustiedosta Betonikeskus ry:n julkaisema opas.)

Jos lattiavalun alla käytetään normaalia tiivistä eristelevyä kuten EPS-routaeristettä, lattiavalu ei pääse kuivumaan kuin ylöspäin edellyttäen, että laatan yläpuolella oleva ilmankosteus on pienempi kuin laatan alla oleva ilmankosteus. Mitä kuivempaa eli toisin sanoen lämpimämpää tämä yläpuolella oleva ilma on, sitä nopeammin lattialaatta kuivuu.

Edellä mainitun lisäksi on huomioitava, että maanvarainen lattialaattamme toimii pohjana, jonka päälle laitetaan ohut eristelevy ja vasta sen päälle asennetaan lattialämmityksen ja sähkövetojen tarvitsemat putket. Näiden putkitusten päälle valetaan toinen 8-10-senttinen betonivalu ja vasta tämän pinnan päälle tulee lopullinen lattiapinnoite. Jos alimmainen lattiavalu ei ole kuivunut riittävästi ennen eristekerrosta ja toista ohuempaa lattiavalua, alimmaisen betonilaatan kosteus jää kahden eristepinnan väliin, mikä aiheuttaa takuuvarmasti ongelmia.

Rakentamisessa syntyy uskomaton määrä roskaa ja jätettä.

Isodrän-eristelevy koostuu yhteen liimatuista, 5-10 millimetrin kokoisista EPS-solumuovipalloista ja se päästää kosteuden läpi, joten lattia kuivuu sekä ylös- että alaspäin. Näin ollen lattiavalun kuivuminen on nopeampaa. Vaikka lattialaatan päälle asennettaisiin toinen eristekerros ja lattialämmitysasennukset, pohjalaatta jatkaa koko ajan kuivumista alaspäin. Päällimmäinen kerros kuivuu puolestaan normaalisti ylöspäin. Valetun maanvaraisen lattialaatan kuivumisaika on täten selvästi lyhyempi ja laatan päälle päästään tekemään nopeammin lattialämmityksen ja sähkövetojen putkituksia.

Isodrän-levy toimii samaan aikaan lämmöneristeenä sekä salaojituksena lattialaatan alla. Se myös estää kapillaari-ilmiön eli kosteuden nousun maaperästä ylöspäin. Isodränin kustannukset olivat kaksinkertaiset normaaliin eristelevyyn verrattuna, mutta laskimme, että saavutettu aikataulusäästö maksaa investoinnin takaisin.

Toiset rakentavat, me siivoamme

Talon perustuksien valmistumisen jälkeen harkkorunko alkoi nousta vauhdilla eikä meillä ole ollut työmaalla juurikaan muuta tekemistä kuin siivoamista, mutta sekin on keskeinen ja tärkeä osa rakennushanketta.

Rakentamisessa syntyy uskomaton määrä roskaa ja jätettä: pakkauksien suojamuoveja, puunpalasia, harkkoraudan pätkiä, pahvia, tyhjiä juomapulloja, tupakantumppeja... Jos kukaan ei hoida siivousta säännöllisesti, työtahti hidastuu jätekasoja väistellessä.

Roskat ja jätteet kannattaa lajitella heti päivän päätteeksi, niin ei joudu maksamaan turhaan ylimääräisiä kaatopaikkamaksuja lajittelemattomasta sekajätteestä. Koska tonttimme on ahdas eikä sille mahdu erillisiä jätelavoja, suuret ja vahvat jätesäkit tulevat lajitellessa tarpeeseen.

Laattavalun ja kellarikerroksen seinien pystytyksen jälkeen odottelemme viikon verran seinävalujen kuivumista ja sitä, että pääsemme asentamaan välipohjan ontelolaattoja paikoilleen. Silloin saamme kellaritilat suojaan sateelta ja ne pääsevät kuivumaan nopeammin.

Palataan tähän vaiheeseen seuraavalla kerralla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla