Taustalla näkyy entinen autotallimme, joka puretaan uuden talon tieltä.
Taustalla näkyy entinen autotallimme, joka puretaan uuden talon tieltä.

Rakennamme toista kertaa elämässämme omakotitaloa ja vieläpä samalle tontille.

Ensimmäinen talomme valmistui Espoon Mankkaalle 30 vuotta sitten. Kun lapset aikuistuivat ja eläkepäivät koittivat, suuri talo avarine pihoineen alkoi tuntua turhan työläältä. Päätimme pistää talon myyntiin ja alkaa katsella pienempää asuntoa.

Talolle oli kysyntää, mutta pian selvisi, että jäljellä oleva 80 neliön rakennusoikeus olisi mennyt kaupassa turhan halvalla. Aloimme miettiä, että mitäpä jos pitäisimme puolikkaan tonttiosuuden ja hyödyntäisimme rakennusoikeuden itse.

Tässä ovat tavoitteemme

Asetimme rakennushankkeelle muutamia tavoitteita.

  1. Taloon pitää saada pienestä pinta-alasta huolimatta avaruutta, valoa ja viihtyisyyttä.
  2. Ratkaisujen tulee olla laadukkaita ja meidän tarpeisiimme räätälöityjä.
  3. Haluamme tehdä valintoja, jotka säästävät asumis- ja ylläpitokustannuksissa.
  4. Talon täytyy olla muunneltavissa, koska seuraava asukas voi olla vaikkapa lapsiperhe.
  5. Kivitalomme saa maksaa enintään 250 000 euroa ja sen pitää valmistua kesällä 2018.

Hankkeemme voi kuulostaa haastavalta, sillä pääkaupunkiseudulla eletään rakennusbuumia ja hinnat ovat sen mukaiset. Kaiken lisäksi minulla, Timolla, diagnosoitiin astma juuri rakennushankkeen kynnyksellä, joten oman työmme osuus pienenee suunnitellusta.

Aina voi tehdä toisin

Talokatalogeista ei löytynyt meille sopivaa ratkaisua. Niinpä ryhdyimme suunnittelemaan mieleistämme taloa omin päin. Netistä löytyi edullinen suunnitteluohjelma, jonka avulla saimme konkretisoitua ideoitamme kuviksi. Lupahakemuksia varten arkkitehti piirsi suunnitelmamme puhtaaksi pienin muutoksin.

Haluamme selvittää hankkeessa myös sitä, voiko talossa käyttää uudenlaisia ratkaisuja. Työelämä opetti sen, ettei kannata uskoa heti kerrasta, jos joku sanoo, ettei näin voi tehdä. Haemme ennakkoluulottomasti ideoita muun muassa julkisen sektorin rakennushankkeista ja -ratkaisuista.

Rakentamisessa voi säästää rahaa, jos ei tartu tutuimpaan ratkaisuun. Samalla tulee toki ottaneeksi riskejä, joita uusien ideoiden kokeiluun aina liittyy. Otamme siis riskit tietoisesti ja kerromme kokemuksemme hintatietoja myöten. Uskomme, että tästä on apua myös muille rakentajille. 

Rohkeasti uutta kokeillen

Yleinen oletus tuntuu olevan, että eläkeikäiset eivät enää rakenna unelmiensa taloa. Haluamme esimerkillämme kannustaa muitakin miettimään, onko se sittenkään myöhäistä. Sitä paitsi tällainen talo voi olla myös hyvä eläkesijoitus ainakin suurissa taajamissa.

Kun aloimme suunnitella uutta taloamme, yritimme löytää tällaista eläkeiän rakennusprojektia esittelevää juttusarjaa. Totesimme, että sellaista ei ole, joten päätimme korjata asian. 

Tavoitteemme on rakentaa moderni ja muuntuva kivitalo kohtuubudjetilla. Jaamme teille lukijoille kaikki vinkit ja ratkaisut, jotka säästävät rahojamme tai ovat muuten suositeltavia. Kerromme avoimesti siitäkin, jos kaikki ei mene niin kuin Strömsössä.

Tätä ensimmäistä blogia kirjoittaessa helmikuu on puolivälissä ja pääkaupungiseudullekin on tullut talvi. Olemme saaneet tarvittavat rakennusluvat ja tyhjentäneet autotallin, joka puretaan ensi viikolla uuden talomme tieltä. Pitkä suunnitteluvaihe ja lupaprosessi alkavat olla takana. Tontilla alkaa tapahtua. 

Kyselkää, kommentoikaa ja olkaa aktiivisia. Kirjoitamme uusista aiheista viikoittain ja pyrimme reagoimaan myös lähettämiinne kysymyksiin. 

Kommentit (2)

Timo Luotonen
Liittynyt23.2.2018
4/2 | 

Alkuperäinen tonttimme oli 909m2 ja myimme siitä 500 m2:n määräalan, jolla on vanha siporex-talomme. Meille jäi 409 m2:n määräala; tästä ajotien osuus haukkaa vielä n. 50m2, joten itse rakennuspaikan pinta-ala n. 350m2.
Tontin omistussuhteet on määritelty yksityiskohtaisella hallinnanjakosopimuksella, jonka laatimiseen kannattaa käyttää aikaa niin, että se kattaa mahdollisimman yksityiskohtaisesti kaikki eteen tulevat tilanteet. Meillä sopimuksessa on kaikkiaan 36 kohtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla