Autokatos on vihdoin alhaalla monien mutkien jälkeen.
Autokatos on vihdoin alhaalla monien mutkien jälkeen.

Talvi taitaa viimeinkin taittua ja sääolosuhteet muuttuvat rakentajille suotuisemmiksi. Koko helmikuun kestänyt kova pakkasjakso toi eteen yllättävän pulman, kun piti alkaa purkaa vanhaa autokatos-varastoa uudisrakennuksen tieltä.

Netissä on nykyään alalle kuin alalle suunnattuja palveluja, joissa voi etsiä tekijöitä ja kilpailuttaa alihankkijoita. Rakennusalalla kuluttajaa palvelevat muun muassa Urakkamaailma ja tuoreempi palvelu Dooxe.

Molemmissa ilmaispalveluissa voi kuvailla oman remontti- tai rakennusurakkansa ja kilpailuttaa sille tekijöitä. Parissa viikossa saa helposti koko joukon tarjouksia, joista voi lähteä seulomaan itselleen sopivinta. Palvelun kautta saa myös käyttöönsä valmiin kirjallisen urakkasopimuspohjan.

Vanhan ajan malliin

Käytimme tällä kertaa Dooxe-palvelua, kun etsimme vanhalle autokatoksellemme purkajaa. Saimme parissa viikossa kymmenkunta ehdokasta, joista kolmen kanssa kävimme työmaalla katsastamassa paikat tarkempaa tarjousta varten. Tätä ennen olimme tarjonneet urakkaa parille suoraan netistä löytämällemme purku-urakoitsijalle, mutta heidän tarjouksensa olivat huiman korkeat.

Dooxen kautta saamamme urakkahinnat vaihtelivat, mutta löysimme seasta kohtuuhintaiseksi arvioimamme yrittäjän, jonka kanssa teimme kirjallisen sopimuksen autokatoksen purkamisesta ja rakennuspaikan siivoamisesta purku-urakan päätteeksi. Hän ei ollut halvin, mutta vaikutti luotettavalta ja hänen yrityksensä oli toiminut pitkään.

Kun rakensimme edellisen kerran 30 vuotta sitten, rakennusalalla toimi jos jonkinlaista ”jobbaria” tarjoamassa palvelujaan. Koskaan ei voinut olla ihan varma, tuleeko sovittu alihankkija paikalle ja hoitaako hän sovitun hommansa.

Oletimme ilman muuta, että kova kilpailu on siivonnut alalta kuin alalta tällaiset yrittäjät.

Kuluu viikko…

Teimme helsinkiläisen urakoitsijan kanssa kirjallisen sopimuksen, jossa oli tarkoin määritelty urakan laajuus, sen kesto ja kokonaishinta. Allekirjoitusvaiheessa urakoitsija tosin ilmoitti, että arvioidun yhden viikon purkuajan sijaan hän tarvitsee urakalle kaksi viikkoa aikaa, koska ”miehet ovat parilla muullakin työmaalla ja talvella tämä homma on hitaampaa”. Sovimme, että hän aloittaa seuraavan viikon tiistaina ja urakka valmistuu sitä seuraavan viikon lopulla. Näin kirjasimme myös sopimukseen.

Ensimmäisen viikon aikana miehiä ei näkynyt missään eikä urakoitsijaa saanut kiinni edes soittopyyntöjä jättämällä. Loppuviikosta tontille ilmestyi sentään jätelava, joka oli tilattu joltain satunnaisesti valitulta toimittajalta eikä suinkaan siltä ”vakioyhteistyökumppanilta, jolla on erittäin hyvät hinnat”. Tämä selvisi, kun soitin kyseiselle lavan vuokraajalle, joka ei kertomansa mukaan ollut koskaan aikaisemmin tehnyt yhteistyötä kyseisen urakoitsijan kanssa.

Kun urakoitsija lopulta vaivautui ottamaan yhteyttä, hän valitti ”että urakka on hankala, kun hän joutuu pudottamaan lumetkin katoksen päältä, mikä on täysin ilmaista työtä”. Selitys oli heikonpuoleinen, sillä samat lumet olivat katolla silloinkin, kun hän kävi arvioimassa urakkaa ennakkoon.

Kun mitään ei tapahtunut ja aikaa kului, oli pakko tarttua itse toimeen. Pudotin lumet katoksesta ja noukin samalla alas myös 600 kattotiiltä. Tämä oli nimittäin toinen vaihtoehto urakoitsijan tarjouksessa: jos he pääsevät aloittamaan tiilettömältä katolta, hinta on 500 euroa halvempi. Ilmoitin siis urakoitsijalle, että hoidan itse tämän ensimmäisen vaiheen ja hän jatkaa siitä. Se oli kuulemma OK.

Kuluu toinen viikko…

Toisellakaan viikolla urakoitsijaa tai hänen miehiään ei näkynyt mailla halmeilla. Uusi sovittu aloituspäivä tuli ja meni.

Ilmoitin urakoitsijalle sähköpostilla taas kerran, että urakkapäivät vähenevät ja heillä on enää kaksi arkipäivää plus viikonloppu hoitaa homma sopimuksen mukaisesti kuntoon. Nyt vastaus tuli melkein heti tekstiviestinä: ”Olet varmaan huomannut, että pakkasmittari on ollut nyt tämän viikon -20-25 asteen tuntumassa. Pakkasraja rakennusalalla on -15. Ulkona on mahdotonta työskennellä tällä hetkellä. On jo terveysriski tehdä tai teettää töitä kovalla pakkasella. Kukaan ei halua sairastua keuhkokuumeeseen.”

Kun pudottelin lumia autokatokselta ja otin kattotiiliä alas noina samoina päivinä, pakkanen liikkui päiväsaikaan kymmenen miinusasteen tietämillä. Selvisin astmani kanssa haasteesta melko hyvin, vaikka vähän hidastahan se oli yhteen mieheen.  

Draaman kaari oli kuin suoraan 30 vuoden takaa. Urakoitsija ei saapunut sovitun purku-urakan aikana kertaakaan työmaalle eikä ilmoittanut poissaolostaan. Koska meillä oli kirjallinen sopimus, tein sopimusrikkomuksesta reklamaation. Nähtäväksi jää, miten hän siihen reagoi.

Pelastaja saapuu

Ai niin, se autokatoksen purku. Ilmoittelin tori.fi:ssä pari viikkoa myöhemmin, että lahjoitan ilmaiseksi purkamista vastaan autokatoksen kattotuolit, jos joku sattuisi tarvitsemaan.

Muutaman päivän päästä halukkaaksi ilmoittautui mies, joka sattui omistamaan myös kaivinkoneen. Hän otti kaverinsa kanssa kattotuolit ehjänä alas ja sai mukaansa myös kaikki räystäs- ja aluslaudat. Lopuksi hän hoiti autokatoksen purkamisen PÄIVÄSSÄ.

Purkamisen jälkeen maksoimme vielä jätekuljetukset ja kaatopaikkamaksut, yhteensä kuusi lavallista harkko- ja betonijätettä.

Kokonaishinta autokatoksen purkamisesta ja rakennuspaikan siivoamisesta oli viidennes siitä, mitä olisimme maksaneet urakasta oharin tehneelle yrittäjälle, mikäli hän olisi hoitanut hommansa sopimuksen mukaisesti.

Homma ei mennyt kuin ”strömssöössä”, mutta lopputulos oli parempi kuin hyvä!

 

 

 

Kommentit (1)

Lippa
2/1 | 

Dooxe on markkinoiden ensimmäinen toimija eikä tuorein. Näkeehän sen jo ulkoasusta. Urakkamaailmaa sentään ylläpidetään. Tori.fi:stä en remonttia tilaisi. Ei mitään apua palvelusta, jos keikka menee plörinäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla