Tästä se lähtee. Vanhan autotallin kattotuoleille löytyi uusi omistaja, joka purki ne uusiokäyttöön.
Tästä se lähtee. Vanhan autotallin kattotuoleille löytyi uusi omistaja, joka purki ne uusiokäyttöön.

Koska valmiista talomalleista ei löytynyt toiveittemme mukaista talopakettia, päädyimme uniikkiin taloon.

Pyysimme ensin alustavia tarjouksia siitä, että arkkitehti tekisi muutaman ehdotuksen omien pääsuuntaviivojemme pohjalta. Voisimme sitten valita näistä ehdotuksista mieleisimmän, jonka pohjalta arkkitehti piirtäisi lopullisen talon.

Tarjousten hintahaarukka oli 6 700–14 000 euroa. Suurin osa tarjouksista oli kymppitonnin molemmin puolin huolimatta siitä, että meillä oli jo tässä vaiheessa varsin hyvä kuva siitä, mitä halusimme.

Mietimme asiaa ja päätimme lopulta edetä vielä askeleen pidemmälle omin voimin. Aloimme piirtää tilaratkaisuja ja tutustuimme samalla tarkasti Espoon rakennusmääräyksiin. Lähtökohtamme oli vanha nyrkkisääntö, että jos toimeksiannon arkkitehdille valmistelee hyvin, rahaa säästyy.

Apuvälineitä talon suunnitteluun

Kynä ja paperi -menetelmän hylkäsimme omassa suunnittelussamme heti, sillä netistä löytyi paljon tietokonepohjaisia piirustusohjelmia, joilla homma sujui helpommin ja nopeammin.

Hakukone löysi hakusanoilla ”talon suunnitteluohjelma” tai ”talon pohjan suunnittelu” useita ohjelmistoja, tosin lähinnä englanninkielisiä. Suomenkieliset ohjelmat rajoittuivat talotehtaiden ohjelmistoihin, joilla saattoi muokata kyseisen talotehtaan pohjamalleja mieleisemmiksi.

Englanninkielisiä ohjelmia saattoi kokeilla parista viikosta kuukauteen ilmaiseksi, minkä jälkeen piti hankkia muutamalla kymmenellä dollarilla käyttäjälisenssi.

Päädyimme käyttämään kahta eri ohjelmaa. Room Arrangerin käyttäjälisenssi maksoi parikymmentä dollaria eli noin 16 euroa. Kyseisen ohjelman rajat tulivat vastaan siinä vaiheessa, kun pohjakuvaa teki mieli katsella kolmeulotteisena eli saada jonkinlainen käsitys huonetiloista.

Ratkaisu löytyi toisesta suunnitteluohjelmasta. LiveHome 3D on niin ikään netissä myytävä talonsuunnitteluohjelma. Perusversion hinta Windows-koneelle on vaivaiset 9,99 dollaria, mutta Mac-käyttäjät joutuvat pulittamaan 29,99 dollaria.

LiveHomen perusversioon kuuluu valmiita sisustuselementtejä, mutta 10 dollarin lisämaksulla saa pääsyn kuvapankkeihin, joista löytyy kasapäin kalusteita, valaisimia, tapetteja ja lattiamateriaaleja. Me hankimme suoraan ammattilaisversion, joka maksoi Mac-koneelle noin 56 euroa. 

Miten suunnitteluohjelmat toimivat

Molemmissa hankkimissamme ohjelmissa voi käyttää joko valmiita mallipohjia tai aloittaa puhtaalta pöydältä. Me käytimme lähtökohtana talotoimittajan esitteestä löytynyttä pohjaa, joka oli hitusen haluamaamme suuntaan. Sitten lähdimme rohkeasti tuunaamaan kyseistä pohjaa viime blogissa eriteltyjen toiveidemme suuntaan.  

Seinien mitat oli helppo laskea, kun käytössä oli 78 rakennusneliötä ja samankokoinen kellari, jota ei lasketa asuinneliöihin. Tontin kapeus asetti talon maksimileveydeksi seitsemän metriä, joten pituutta talolle tulisi noin 11 metriä.

Muodoksi valitsimme suorakaiteen, koska jokainen ylimääräinen kulma talossa tuo lisäkuluja noin 5 000 euroa. Ylimääräisistä kulmista ja erkkereistä säästyneet rahat panostamme mieluummin sisustukseen, lämmitysjärjestelmään ja talotekniikkaan.

Seuraavaksi aloimme sijoitella molempiin kerroksiin tiloja, joista emme halunneet tinkiä. Eri huoneiden toimivasta mitoituksesta meillä oli kymmenien vuosien asuinkokemuksella aika täsmällinen käsitys.  

Pakollisissa tiloissa, kuten pesuhuone, kodinhoitohuone, sauna, tekninen tila ja varasto, emme tuhlailleet neliöitä, vaan mietimme taloudellisinta minimiratkaisua.

Kuka määrää portaan paikan

Pääsimme melko nopeasti lähelle tilatoiveitamme, mutta joidenkin yksityiskohtien kanssa painimme pitkään.

Vaikein ratkaistava asia oli portaiden muoto ja sijoitus, koska se vaikutti kummankin kerroksen tilajakoon. Meillä on kokemusta kahdesta talosta, joissa on ollut U-kirjaimen muotoinen portaikko. Sellaista emme enää halua, sillä esimerkiksi huonekalujen kuljettaminen on hankalaa.

Päätimme valita suorat portaat ja sijoitimme ne ensin kulkemaan talon ulkoseinän vieressä. Asuinkerroksessa tämä tuotti omaperäisiä, mutta ei kovin toimivia tilaratkaisuja. Kun siirsimme portaikon hieman keskemmälle taloa, asuinkerros alkoi löytää lopullisen muotonsa, mutta kellarin tilajako oli edelleen ongelmallinen.

Lopulta sijoitimme suorat portaat kulkemaan talon keskellä yläkertaan. Ratkaisu toimi, mutta pakotti sijoittamaan kellarin varastotilan vastakkaiselle puolelle alakertaa kuin alun perin oli tarkoitus.

Muutos näkyy oheisissa kuvissa, joista ensimmäinen on aloituspohjamme ja seuraavat pohjapiirroksia, joiden avulla arkkitehti alkoi laatia lopullisia lupakuvia. Tähän yhteistyöhön arkkitehdin kanssa tutustumme lähemmin blogin seuraavassa osassa.  

Tässä kellariversio, jossa porras ei ollut vielä löytänyt lopullista paikkaansa.
Tässä kellariversio, jossa porras ei ollut vielä löytänyt lopullista paikkaansa.

Porras on paikallaan ja kellaritilat ovat asettuneet uuteen järjestykseen.
Porras on paikallaan ja kellaritilat ovat asettuneet uuteen järjestykseen.

Yläkerran tilajako näytti tee se itse -suunnittelurupeamamme jälkeen tältä.
Yläkerran tilajako näytti tee se itse -suunnittelurupeamamme jälkeen tältä.

Muutama vinkki rakentajille

Lopuksi vielä muutama vinkki niille, jotka lähtevät suunnittelemaan omaa taloaan.

  • Netistä löytyy kymmeniä rakennusblogeja, joita lukemalla saa hyviä suuntaviivoja omaan suunnitteluun. Kannattaa lukea myös eri lämmitysjärjestelmien vertailuja ja talotekniikan artikkeleita.
  • Talon eri rakennusvaiheista löytyy hyviä video-oppaita YouTube:sta. Näitä katsellessa oppii perusasioita rakentamisen eri tekniikoista.
  • Älä anna arkkitehdille täysin vapaita käsiä, ellei budjettisi ole huomattavan suuri. Mitä erikoisempia ratkaisuja hyväksyt, sitä enemmän maksat talostasi.
  • Uskalla kyseenalaistaa suunnitteluehdotukset ja pyydä niille yksityiskohtaiset perustelut: miksi juuri näin, onko tätä ratkaisua kokeiltu ennen, mitä se maksoi jne.
  • TV1:llä viime syksynä esitetty rakennusohjelma ”100 vuoden talo” on edelleen katsottavissa YLE Areenassa. Vaikka kyseessä on osin voimakkaasti dramatisoitu reality-ohjelma, perustilanne on kuitenkin uskottava. Erikoiset arkkitehtoniset ratkaisut eivät hoidu heittämällä saati halvalla.

Kommentit (1)

Tikis
2/1 | 

Mitä sitä turhaan asiantuntijaa käyttämään, kun itse osaa kaiken ja jos ei osaa, intenetissä joku osaa. Onnea vaan arkkitehdille, joka on nämä kaksi ottanut asiakkaakseen.
Kannattaisi ymmärtää, että arkkitehti ei ole asiakkaansa vihollinen eikä hän toteuta asiakkaiden töissä omia unelmiaan, vaan asiakkaan unelmia parhaalla mahdollisella tavalla. Rakentaminen on aina kallista ja budjetit muuttuvt tekijöistä riippumattomistakin syistä. Siihen on hyvä varautua sekä henkisesti että taloudellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla