Kattotoimittaja vaihtui, mutta katto pitäisi saapua lokakuun ensimmäisellä viikolla valmiina elementteinä.
Kattotoimittaja vaihtui, mutta katto pitäisi saapua lokakuun ensimmäisellä viikolla valmiina elementteinä.

Kun Passiivikatto-elementtien valmistaja Soinu Oy ei toimittanutkaan lupaamaansa kattoa, jouduimme etsimään nopeasti uutta kattotoimittajaa.

Olimme jo tottuneet ajatukseen valmiista, tehtaalla rakennetusta kattoelementistä, joka tuodaan paikalle asennusvalmiina. Niinpä koetimme löytää toisen valmistajan, joka voisi tarjota saman konseptin. Rajoituksena oli tosin se, että rakennusluvassa oli jo hyväksytty katon kokonaispaksuus, jota ei saa ylittää, jottei talon harjakorkeus nouse yli sallitun. 

Potentiaalisimmaksi ratkaisuksi nousivat teollisuushallin kattoelementit, joita ei tosin ole käytetty juurikaan omakotitaloissa. Selityskin on looginen, sillä teollisuushalleissa rakennusmääräykset eivät ole yhtä tiukkoja kuin omakotitaloissa.  

Rakennuslupamme on haettu viime vuoden puolella, joten tämän vuoden tammikuussa jälleen kiristyneet rakennusmääräykset eivät kosketa meitä. Katon lämpöarvovaatimus on tosin pysynyt ennallaan (0,09 W/m2K), mutta äänen eristyksessä määräykset tiukkenivat huomattavasti.

Löytyisikö 80 neliötä kattoa?

Parin päivän ahkeran nettisurffauksen jälkeen löytyi muutama potentiaalinen teollisuuskattojen elementtitoimittaja, mutta soittokierros osoitti pian, ettei heillä ollut suurta mielenkiintoa toimittaa omakotitaloon 80 neliömetrin kattoa.  Heille normitoimitus yhteen kohteeseen voi olla tuhansia neliöitä valmista kattoelementtiä, joten tällaiset pikkukohteet tuntuvat nappikaupalta.

Onneksi löytyi yksi poikkeus. Kun soitin Kingspan Oy:n teollisuushallimyynnin vastaavalle päällikölle Sami Hukkaselle, löysimme nopeasti yhteisen sävelen.

Kingspan toimittaa valmiita kattoelementtejä suuriin rakennuskohteisiin kuten maatalousrakennuksiin ja teollisuushalleihin. Kingspanin kattoelementti on fiksusti rakennettu: kahden ohuen peltilevyn väliin puristetaan valmis uretaanieristekerros, joka muodostaa yhtenäisenä ja saumattomana elementtinä erinomaisen lämpöä ja ääntä eristävän rakennelevyn.

Kingspan on myös kehittänyt viime vuonna uuden uretaanieristeen Quad Coren, jonka eristämisominaisuudet ovat selvästi parantuneet eli entistä ohuempi eristekerros riittää tavoiteltuun lämpöarvoon.

Onni tässäkin onnettomuudessa

Kingspan-elementit tuovat itse asiassa monta etua verrattuna passiivikattoratkaisuun. Ensinnäkin katto ohenee huomattavasti. Saavutamme tarvittavat lämmön- ja ääneneristysarvot 26 sentin paksuisella kattoelementillä, kun passiivikattoratkaisussa katon kokonaispaksuus peltikatteineen olisi ollut noin 67 senttiä.

Kingspanin Puolan-tehtaalta tulevissa Quad Core -elementeissä 16-senttinen eristemassa puristetaan kuumana kahden noin puolen millimetrin vahvuisen teräspellin väliin. Elementin yläpinta on hieman aaltoileva kuten peltikatossa, joten elementin kokonaispaksuus on 19 senttiä. Elementin yläpinta toimii suoraan valmiina peltikattona, joten sitä ei tarvitse erikseen hankkia ja asentaa kuten aiemmassa kattoratkaisussa.

Kuusitoistasenttisen kattoelementin lämpöarvo on 0,11 W/m2K, joten päästäksemme rakennusmääräysten mukaiseen lämpöarvoon, joudumme lisäämään katon alapuolelle sisäkattoon seitsemän sentin lisäeristeen. Se toteutetaan Kingspanin 30-millisellä Thermo-eristelevyllä, jonka päälle tulee vielä 40-millinen Thermo Anselmi -levy. Thermo Anselmin toisen puolen pinnoitteena on kipsilevy, joten myös talon sisäkatto on asennuksen jälkeen saumojen tasoitusta ja maalausta vaille valmis.

Lopulta näyttää siis siltä, että onni tässäkin onnettomuudessa. Saamme ohuemman kattorakenteen lämpö- ja äänieristyksistä tinkimättä. Elementin ulkopinta on valmis peltikatto, ja sisäkaton puolelle tehtävällä lisäeristyslevytyksellä saadaan samalla valmis kipsilevysisäkatto. Kaiken lisäksi samat elementit muodostavat sekä talon räystäät että toisen parvekkeen päälle rakennettavan katoksen. Säästöt sekä rahassa että varsinkin ajassa ovat huimat.

Kännykkä pätkii kivitalossa

Korkearesoluutiokuvaa alkaa saada keittiöön siihen hintaan, että pitää alkaa tutkia vanhoja valokuvavarastojaan.
Korkearesoluutiokuvaa alkaa saada keittiöön siihen hintaan, että pitää alkaa tutkia vanhoja valokuvavarastojaan.

Valitettavasti tämä kattoepisodi on viivästänyt rakennushankettamme taas kuukauden seisokilla. Koska säätyyppi ehti muuttua syksyisen sateiseksi, sisäpuolen töitä ei kannata aloittaa ennen kuin katto on päällä. Jouluksi kotiin alkaa tehdä tiukkaa. 

Toisaalta olemme oppineet näiden toistuvien takaiskujen jälkeen etsimään tilanteista positiiviset puolet. Nyt meillä on ollut pitkästä aikaa mahdollisuus tavata ystäviä ja sukulaisia. Olemme myös miettineet tulevia sisustusratkaisuja.

Meitä on askarruttanut muun muassa keittiön kaapistojen niin sanottu välitila, joka on perinteisesti laatoitettu tai peitetty jollain levyratkaisulla. Syksyn Habitare-messuilta löysimme uuden mielenkiintoisen yrityksen. He toimittavat valokuvasta tehtyä korkearesoluutiopainokuvaa suurena 2,8 x 0,6 metrin paneelina, joka on kosteuden kestävää kuusimillistä levyä. Tällaisen valokuvapaneelin hinta jää noin 200 euron, joten ero on suuri verrattuna aiempiin valokuvaratkaisuihin. 

Moderni kivitalo voi tuoda yllättäviä ongelmia puhelin- ja nettiyhteyksiin.  Tyypillisessä harkkotalossa harjaterästä kiertää seinärakenteessa talon ympäri pareittain muutaman kymmenen sentin välein, joten talon seinät muodostavat niin sanotun Faradayn häkin.

Kuuluvuusongelmia lisäävät entisestään ikkunoiden energiatehokkaat selektiivilasit, jotka nekin heikentävät signaalien kulkua. Signaali heikkenee pahimmillaan niin paljon, että puhelinta joutuu käyttämään parvekkeella. Tämä ongelma kiusaa varsinkin kerrostaloissa, mutta se on valitettavasti arkipäivää myös omakotitaloissa.

Yleensä kuuluvuusongelmaa ratkaistaan kalliisti joko asentamalla taloon lisävahvistimia tai rakentamalla taloon sisäinen verkko. Mekin olimme budjetoineet projektiimme taloverkon rakentamisen, kunnes löysimme FinnFoamin uutuustuotteen, FF-Signalin.

Kyseinen signaalinvahvistinpaneeli asennetaan seinäpinnan ja ikkunakarmin väliin. Rakenne on nerokas: kahden FinnFoam-eristelevyn väliin on asennettu ohut metallilankaverkko, joka vahvistaa puhelin- ja nettisignaalin 30–100-kertaiseksi. Yhden paneelin koko on 120 x 20/30 senttiä ja paksuutta on vain neljä senttiä. Paneeli on helppo asentaa ikkunaremontin yhteydessä myös vanhaan taloon.

Yhden FF-Signal-paneelin hinta on leveydestä riippuen noin 120–150 euroa. Pienessä kerrostaloasunnossa pärjää yhdellä paneelilla, mutta suuremmissa asunnoissa kahdesta kolmeen on hyvä määrä. Omakotitalossa niitä on hyvä asentaa molempiin kerroksiin yhteyksien maksimoimiseksi, joten meille niitä tulee kolme yläkertaan ja kaksi kellariin. Taas yksi ongelma ratkaistu kohtuuhintaan!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla