Tämä koditon koira piristi rakentajan päivää.
Tämä koditon koira piristi rakentajan päivää.

Rakennustyömaalla on ollut parisen viikkoa hiljaista ja rauhallista. Työt eivät juurikaan edisty, koska seuraavia työvaiheita ei päästä tekemään ennen kuin keskeneräinen rakennus on rakennustermein ilmaistuna säältä suojassa.

Ikkuna-aukot voi tilapäisesti levyttää tai muovittaa, mutta kattoa ei korvaa mikään etenkään näin syksyn tullen. Taloon siis pitäisi saada katto päälle.

Tarkoitus oli hoitaa katon rakentaminen rivakasti, joten valitsimme tehtaalla sisätiloissa valmiiksi rakennetut Passiivikatto-elementit, jotka asennetaan nosturin avulla paikalleen yhdessä päivässä.

Tällä hetkellä joudumme vain yhä odottelemaan näiden elementtien toimitusta.

Sisäpuolen työt alkavat kunhan…

Talomme lämmitysjärjestelmä on vesikiertoinen lattialämmitys yhdistettynä ilma-vesi-lämpöpumppuun. Molemmissa kerroksissa lattioiden pintavalujen alle asennetaan putkistot, joissa kiertää lämmin vesi. Näin lämpö jakaantuu tasaisesti huoneistoon eikä erillisiä lämpöpattereita tarvita.

Käytännössä lattioiden pintavalut tehdään niin, että kellarikerroksessa aikaisemmin valetun 20-senttisen lattialaatan päälle laitetaan kahden sentin eristelevykerros estämään mahdollisen kosteuden nousu maaperästä. Kesäkuussa valetun lattialaatan täytyy siis olla kokonaan kuiva, koska tämä uusi eristekerros ei päästä lattialaatasta mahdollisesti haihtuvaa kosteutta nousemaan enää ylöspäin. Ja jos kosteutta jää pysyvästi kahden tiiviin eristekerroksen väliin, tuloksena voi olla vakavia kosteusongelmia.

Toisessa eli asuinkerroksessa lattiapintana toimivat ontelolaatat, mutta muuten ratkaisu on sama. Eristelevyjen tilalla käytetään vain eristemattoa, joka vaimentaa askelien ääntä ja parantaa kerrosten välistä äänieristystä.

Lattioiden pintavalujen alle tulevan lämmitysputkiston asennus kestää ammattilaiselta vain päivän per kerros, mutta sitä ennen sekä putki- että sähkömiehien pitää käydä hoitamassa omat hommansa. Lopuksi koko hoidon päälle tehdään 8–10 sentin betonivalu.

Koska betonin kuivumisaika on jo aikaisemmin mainittu noin sentti viikossa, lattiavalujen kuivuminen ottaa aikansa ennen kuin niiden päälle voidaan asentaa mitään pinnoitteita. Pintavalun kuivatuksessa auttaa tosin lattialämmitysputkisto, joka voidaan kytkeä päälle heti, kun ilma-vesilämpöpumppu on saatu asennetuksi.

Tai no… ihan ensiksi pitäisi saada se liityntä HSY:n vesijärjestelmään. HSY:n kehnosta asiakaspalvelusta kirjoitin jo aikaisemmin eikä tilanne ole ikävä kyllä siitä parantunut. Nyt jännitämme, kumpi ehtii ensin, joulu vai HSY:n liittymäkaivanto.

Soran kärräystä ja äyskäröintiä

Rakennusimuri tuli tarpeeseen.
Rakennusimuri tuli tarpeeseen.

Elokuu on kulunut pääasiassa talon sivujen soratäytöissä ja säännöllisen epäsäännöllisten sadekuurojen jälkiä korjaillessa.

Säätyyppi on muuttunut syksyisemmäksi ja Espoossa on tullut voimakkaita sadekuuroja pari kertaa viikossa. Jokaisen sadekuuron jälkeen olen käynyt kuivaamassa molempien kerroksien lattioilta parin sentin vesipatjan, joka kastelee kuivuneet lattiapinnat aina uudelleen.

Talon seinien reunoilla on reilun 10 sentin korkuiset EPS-eristereunat, joiden sisään lattioiden pintavalut tehdään. Toistaiseksi nämä vesitiiviit reunat toimivat kuin uima-allas: kaikki sadevesi jää lattialle.

Kellarikerrokseen vettä tulee yläpuolen ontelolaattojen läpi, koska ne ovat onttoja sisältä ja niiden ohut betonikuori imee vettä, joka valuu ontelolaatan alapinnassa olevista kuivatusrei’istä alas kellariin.

Aluksi koetin hoitaa kuivatusta äyskäröimällä vettä ikkuna-aukoista ulos, mutta lopulta hankin rakennusimurin eli tehokkaan pölynimurin, joka imee myös vettä.

Pölynimurin käytön mahdollistaa se, että saimme toissa viikolla sähköt taloon. Relacomin asentaja kävi kytkemässä Carunan talokohtaiseen sähkökeskukseen tontille vedetyn kaapelin. Tulevat työt helpottuvat huomattavasti, kun työmaalla voidaan vast’edes käyttää verkkovirralla toimivia laitteita.

Rakennusimurilla kuivatusaika on enää murto-osa aikaisemmasta, mutta on aika turhauttavaa tehdä samaa hommaa uudelleen ja uudelleen. Niinpä tilasin lopulta ison venepeitteen (10 x 20 m), jolla peitimme koko rakennuksen.

Väliaikainen katto näyttää tältä.
Väliaikainen katto näyttää tältä.

Yllättäviä vieraita työmaalla

Kesken pihakaivantojen täytön huomasin autoni takana sympaattisen näköisen hauvelin ja työmaalle tupsahti viiden nuoren joukko. Koira oli karannut mistä lie ja tullut piiloon autoni taakse tätä joukkoa, joka koetti saada sen kiinni.

Kävi ilmi, että nuori pari oli huomannut bussin ikkunasta irrallaan olevan koiran, jäänyt pois seuraavalla pysäkillä ja koetti nyt ottaa koiran kiinni ennen kuin se vaarantaa itsensä. Koira puolestaan oli tästä aikeesta eri mieltä ja vältteli kiinniottajia, joiden joukkoon oli ehtinyt liittyä muutama muukin avustaja.

Rakennustyömaalle saarrettuna hauva alistui kohtaloonsa ja yksi nuorista laittoi sille talutushihnan eli oman käsilaukkunsa olkahihnan. Tarjosin karkulaiselle vettä ja mietimme, mitä nyt tehdään.

Lopulta nuori pari soitti Viikkiin pieneläinklinikalle ja kysyi, voiko ilman remmiä juosseen koiran tuoda sinne. Kun vastaus oli myöntävä, toisen nuoren äiti tuli hetken päästä hakemaan kaksikon ja koiran.

Viikissä tunnuksettomia koiria pidetään kuulemma pari viikkoa. Jos kukaan ei ilmoittaudu koiran omistajaksi, sille aletaan etsiä uutta kotia.

Nuori pari kertoi miettineensä koiran hankintaa eli jos kukaan ei kaipaa tätä jo hieman iäkkäämpää hauvelia, he adoptoivat sen. Mahtavaa ja esimerkillistä toimintaa!

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla