Kirjoitukset avainsanalla senioriasuminen

Vasemmalla pääovi asennettuna ja sen vieressä varaston ovi.
Vasemmalla pääovi asennettuna ja sen vieressä varaston ovi.

Mainitsin viime kerralla, että yritimme saada keittiökalusteiden asennuksen jälkikäteen sen toimittajalta, Charmia keittiöiltä. Erikseen tilattuna hinta ja toimitusaika eivät kuitenkaan houkutelleet, joten lähdimme etsimään keittiöasennuksiin erikoistunutta ammattimiestä.

Löysimme Vantaalta Asennus-Pönkä -nimisen yrityksen. Yrityksen omistaja Esko Pönkä on tehnyt keittiöasennuksia yli 10 vuoden ajan ja hänellä on kokemusta useimmista keittiötoimittajista. Meille valittu Charmia-keittiö oli hänelle uusi tuttavuus, mutta asennus sujui erinomaisen nopeasti ja ammattitaidolla.

Esko hoiti asennusurakan parissa päivässä ja hinta oli huomattavasti edullisempi kuin keittiötoimittajalta tilattuna.

Talon muut ulko-ovet näyttävät tältä.
Talon muut ulko-ovet näyttävät tältä.

Ulko-ovet paikoilleen

Uudisrakennukseen kannattaa asentaa rakennusajaksi tilapäiset raksaovet. Tällä tavalla säästetään varsinaisia ulko-ovia kolhuilta, joita helposti voi tulla, kun ovista kuljetetaan milloin mitäkin. Lopulliset ovet kannattaa asentaa vasta siinä vaiheessa, kun suurimmat tavarat ja kiintokalusteet ovat sisällä.

Meidän raksaovemme ehtivät palvella nelisen kuukautta lokakuusta lähtien. Varsinaiset ulko-ovet hankimme jo viime vuoden puolella, mutta niiden toimitusta siirrettiin helmikuulle asti. Viime viikolla ne saatiin vihdoin paikoilleen.  Tosin ovet on vieläkin suojattu ja vältämme kulkua talon pääovesta.

Pääovi on talon käyntikortti, joka antaa ensivaikutelman koko talosta. Käytimme ulko-ovien ja etenkin pääoven valintaan runsaasti aikaa ja kävimme läpi suuren joukon ovivalmistajia. Päädyimme lopulta Kaskipuun Saaristo-mallistosta löytämäämme Laako-oveen, jonka tilasimme tiilenpunaisena.

Pohdimme Kaskipuun myynnin kanssa myös muita oviamme. Ne ovat valkoisia, mutta sopivat yhteen pääovemme kanssa. Toinen pääjulkisivumme ovista on Kaski Classic -malliston FE812 ja talon sivulla ja takana olevat ovet löytyivät Kaskipuun parvekeovimalleista. Niissäkin toistuu Classic-malliston ulkonäkö.

Niben ulkoyksikkö seisoo nurkan takana omalla betonialustallaan.
Niben ulkoyksikkö seisoo nurkan takana omalla betonialustallaan.

Lämpöpumppu hurisee

Talon oma lämmitysjärjestelmä on nyt asennettu ja lämmitys sen vastuulla. Teknisessä tilassa olevan Niben Split Boxin keskusyksikkö hyrrää tasaisesti ja kierrättää talon molempien kerrosten lattioiden alle lämmintä vettä.

Emme ole aiemmin asuneet talossa, jossa on vesikiertoinen lattialämmitys, mutta jo nyt muutaman päivän kokemuksella se tuntuu miellyttävältä. Kerrosten lämpötila pysyy tasaisesti 20 asteessa ja sisätöitä voi tehdä vaikka t-paidassa. Tuotelupaus, että lattialämmityksen kanssa voi alentaa koko talon keskilämpötilaa mukavuudesta tinkimättä, saattaa pitää paikkansa.

Lämmitysjärjestelmän ulkoyksikkö on talon nurkalla. Sille valettiin oma betonialusta, jonka päällä se seisoo telineessään. Ulkoyksikön koko oli pieni yllätys, sillä se on suurempi kuin oletimme. Toisaalta sen tehot riittävät hyvin ottamaan lämpöä suoraan ulkoilmasta vielä 25 asteen pakkasellakin. Suurehko koko ei siinä mielessä haittaa, että ulkoyksikkö jää talon kulman taakse piiloon.

Lämmitysjärjestelmän asennuksessa tuli viikon verran viivettä, kun asentaja loukkaantui lievästi. Peukalo jäi puristimen väliin ja siihen tarvittiin muutama tikki. Onneksi ei käynyt pahemmin.  

Mitä vielä puuttuu?            

Talon sisätyöt ovat nyt siinä vaiheessa, että loppu on pikemmin pintojen tekemistä kuin mitään todella suuria urakkatöitä. Aliurakoista ovat vielä kesken osa putkitöistä (vesijohdot on pääosin vedetty, mutta vielä kytkemättä), ilmastointijärjestelmä (laitteet paikallaan, mutta osassa ilmastointikanavia asennus on kesken) ja loput sähkövedot, jotka nekin valmistuvat parin viikon kuluessa.

Sisäseinien levytys kipsilevyillä on kesken ja lattiapinnoilla riittää laatoitettavaa ja parkettien asennusta, mutta ne tehdään vasta aivan loppuvaiheessa. Samoin sisäportaiden, saunan ja kylpyhuoneen lasiovet ja -seinät ovat asentamatta, mutta niidenkin toimittaja on jo selvillä.

Talon sisäosat näyttävät vielä pahasti keskeneräiseltä, mutta muutamassa viikossa tilanteen pitäisi olla jo täysin toinen.  

Ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen kuluu yli 140 metriä vasemmalla olevaa nauhaa.
Ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen kuluu yli 140 metriä vasemmalla olevaa nauhaa.

Ai niin ne nauhat…

Yksi aikaa vievä, mutta sinänsä helppo työvaihe on ikkunoiden ja ovien reunojen tiivistys. Koska tavoite on matalaenergiatalo, ilmavuotopaikat pitää saada tukittua kunnolla. Ikkunan- ja ovenkarmien reunat ovat paikkoja, joihin jää helposti asennuksen yhteydessä huomaamaton ilmavuoto.

Tämä on taas yksi niistä riveistä, joita omakotirakentaja harvemmin osaa ennakoida budjetteja tehdessään. Tiivistenauhat maksavat helposti 20-30 euroa rulla ja nauhaa menee yllättävän paljon. Meillä esimerkiksi ikkunoiden ja ovien ympärysmitta on noin 145 metriä.

Rakennusvaiheessa erilaisia tiivistysnauhoja tarvitaan muuallakin kuin ikkunoissa ja ovissa. Saunassa käytämme alumiinitiivistenauhaa eristelevyjen saumoissa. Myös kattoelementtien reunoilla ja yläpohjan saumoissa tarvitaan omanlaistaan nauhaa.  

Otin selvää eri nauhavaihtoehdoista ja monipuolisimmat valikoimat löytyivät Tiivistalolta. Kun kysyin heiltä neuvoa, sain myös erinomaisen opastuksen tiivistenauhojen käyttövaihtoehdoista ja asennusohjeista. Ikkunoissa päädyimme käyttämään Contega Solido SL -tiivistenauhaa, joka sopii ikkunoiden lisäksi moneen muuhun käyttötarkoitukseen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilma-vesilämpöpumppu on putki- ja sähköliitöntöjä vaille käyttövalmis.
Ilma-vesilämpöpumppu on putki- ja sähköliitöntöjä vaille käyttövalmis.

Tammikuu on tuonut uutta potkua työmaallemme. Timpurit ovat päässeet levyttämään asuinkerroksen suuria seinäpintoja, joista etenkin keittiönpuoleinen seinä pitää saada valmiiksi, jotta keittiökalusteet saadaan paikalleen.  

Keittiökalusteet ja -koneet tulivat työmaalle jo toissa viikolla, muta ne ovat tien tukkona siihen asti, kunnes seinän levytys valmistuu. Onneksi keittiön lattia on jo laatoitettu, joten kaapistot päästään asentamaan valmiille lattiapinnalle.

Taas kerran tulee konkreettisesti esille eri työosuuksien rytmittämisen tärkeys. Jos yksi työvaihe myöhästyy vähänkin, se vaikuttaa muihin töihin ja aikatauluihin. Tuntuu, että tätä asiaa ei voi liikaa painottaa.

Senttipeliä keittiössä

Keittiötä tilatessamme ajattelimme, ettemme tarvitse sen asennusta keittiötoimittajalta, koska meillä on ammattitaitoisia timpureita työmaalla muutenkin. Valitettavasti esille tulleiden rakennusvirheiden vuoksi aikatauluihin tuli useiden viikkojen lisäviive, joten päädyimme sittenkin kysymään keittiötoimittajalta asennusta.

Asennuksen hinta oli nyt jälkikäteen tiedusteltuna niin korkea, että päätimme palkata erillisen keittiöasentajan. Keittiön asennus alkaa vihdoin tämän viikon lopulla ja kestänee pari päivää.

Vasta kun olemme saaneet jääkaappi-pakastin-yhdistelmän paikalleen, näemme tarkalleen, mihin kohtaan voimme pystyttää keittiön yhteydessä olevan pantryn eli ruokakomeron seinän.

Jääkaappi-pakastimen ovet vaativat noin viiden sentin avautumistilan, joten on parempi varmistaa kylmälaitteen paikka ennen kiinteiden väliseinien pystyttämistä. Pienissä tiloissa nämä sisustusratkaisut ovat senttipeliä.

Keittiön seinäpinnat valmistuvat. Alaosa on Gyprocin uutta Habito-levyä ja yläosa perinteisempää Gyproc-levyä.
Keittiön seinäpinnat valmistuvat. Alaosa on Gyprocin uutta Habito-levyä ja yläosa perinteisempää Gyproc-levyä.

Talon tiiviys tuli testattua

Keskuslämmitysjärjestelmämme ei ole vielä käytössä, joten lämmitämme tiloja rakennuslämmittimillä. Samalla tulee testattua talon tiiviys. Kun pakkasta on pahimmillaan yli 20 astetta, pienetkin lämpövuodot ilmoittelevat itsestään.

Kaikki ikkunat pitävät lämmön hyvin ja ainoastaan raksaovien karmit falskaavat hieman, mikä oli odotettavissakin. Talon sisälämpötila on vaihdellut +13-+15 asteen välillä, joka on itse asiassa ihan mukava työskentelylämpötila.

Palautettuani parin kuukauden vuokra-ajan jälkeen Rakennuskuivaimen laitteet, olemme pärjänneet hyvin parilla kaupasta ostetulla kolmen kilowatin rakennuslämmittimellä. Rakennuskuivaimen lämmitin ja kosteudenerotin olivat kuitenkin todella hintansa väärtit viime vuoden lopulla, ennen kuin ikkunat saatiin asennettua.

Ensi viikolla saamme työmaalle myös talon lopulliset ulko-ovet. Odotamme innolla etenkin punaista pääulko-oveamme, onko se luonnossa yhtä komea kuin kuvastossa.

Olemme viivytelleet lopullisten ulko-ovien toimituksen kanssa, jotta niille ei tapahdu vaurioita rakennustöiden aikana. Lähinnä vaarana ovat suurien tavaroiden kuljetukset, mutta nyt keittiökaapistojen, keittiökoneiden ja lämpöpumpun toimittamisen jälkeen mitään suurempaa ei ole enää tulossa.

Ruokailutilan ja keittiön paloikkunatkin tulivat vihdoin työmaalle ja odottavat enää asennusta.

Paloikkunat painavat. Suurempi paloikkuna painaa 75 kiloa, joten asentaminen vaatii pari miestä.
Paloikkunat painavat. Suurempi paloikkuna painaa 75 kiloa, joten asentaminen vaatii pari miestä.

Lämmitys käyntiin  

Talon lämmitysjärjestelmän keskeiset komponentit ovat nyt työmaalla. Lattialämmitysputkisto asennettiin jo marraskuussa, putkimiehet ovat tehneet omat hommansa ja viime viikolla saimme paikalle myös Niben ilma-vesi-lämpöpumpun ulkoyksikköineen. Niiden asentaminen alkoi alkuviikosta ja ne saataneen toimimaan heti helmikuun aluksi, kun saamme sähkökeskuksen asennukset valmiiksi.

Ensi viikolla talon lämmitys pitäisi siis hoitua uudella lämmitysjärjestelmällä ja lämmityskustannusten laskea normaalitasolle. Tähän mennessä rakennuksen lämmitykseen on mennyt rakennuslämmittimillä muutamassa kuukaudessa talon vuosikulutuksen verran energiaa.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensi viikolla on taas paljon uutta näytettävää.

 

Kommentit (0)

Asuinkerroksen väliseinä hahmottuu, alaosa on kiviseinää, yläosa kevytrakenteena.
Asuinkerroksen väliseinä hahmottuu, alaosa on kiviseinää, yläosa kevytrakenteena.

Uusi vuosi vaihtui ja parin viikon joulutauko teki todella hyvää. Tyttäremme ja neljävuotias lapsenlapsemme tulivat Torontosta meille viettämään vuoden vaihdetta. Energisen pikkupojan perässä pysyminen piti ajatukset tehokkaasti poissa rakennustyömaalta.

Elättelimme pitkään toivetta, että olisimme voineet majoittaa Kanadan-vieraamme uuteen taloomme, mutta tämä suunnitelma ei toteutunut edes likimain.

Loppukesän ja syksyn yllättävät ongelmat rakennuksella aiheuttivat myöhästymisten ketjureaktion, joka vaikuttaa edelleen.

Miten meni omasta mielestä?

Uuden vuoden aluksi on paikallaan tehdä lyhyt yhteenveto viime vuoden rakennusurakastamme. 

Talo Luotosen rakennusurakka ei edennyt ihan suunnitellusti, mutta sinne päin. Päällimmäinen positiivinen asia on se, että jo nyt puolivalmiinakin talosta näyttää tulevan juuri sellainen kuin olimme ajatelleet – tai jopa pari pykälää parempi.

Rakennusaikana on tullut yllättäviä viivytyksiä ja takaiskuja, mutta niissä kriittisissä suunnitteluratkaisuissa, joita jännitimme eniten etukäteen, odotuksemme ovat jopa ylittyneet.  Kun talon runko, katto, väliseinät, ikkunat ja lattiavalut ovat paikoillaan, lopputulos vastaa toiveitamme ja unelmiamme.  Syksyn pilvettöminä päivinä jopa auringonvalo kulkeutui ikkunoista sisään yhtä hienosti kuin suunnitteluohjelmassa tietokoneen ruudulla valaisten rakennuksen aamusta iltaan.

Keittiön lattialaatoitus on puolivälissä.
Keittiön lattialaatoitus on puolivälissä.

Aikataulu petti

Suurimmat ikävät yllätykset ovat sattuneet rakennesuunnittelun, urakoinnin ja tavarantoimituksen aikatauluissa ja toteutuksissa. Esimerkiksi materiaaleja on tullut liikaa yhdellä kertaa tai niitä ei ole tullut lainkaan, jolloin on jouduttu improvisoimaan nopeasti jokin suunnitelma B.

Kaikkiin pulmiin löytyy yleensä ratkaisu, mutta valitettavasti aikaa palaa ja tavoiteaikataulu karkaa. Kaikki suunnitellut asiat siirtyvät eteenpäin.

Rakennushommissa jokainen lisäpäivä tarkoittaa myös lisää kustannuksia: työvoimakuluja sekä vuokrakuluja väliaikaisesta asunnosta ja työmaakoneista, joita ei voikaan palauttaa. Yksi pieni virhetoimitus tai työsuorituksen viivästys voi pahimmillaan siirtää jotain myöhempää urakan osaa jopa viikoilla, kun sovittu tekijä ei ole enää vapaa ja pitää etsiä korvaaja.

Tällaisen dominoefektin ansiosta muuttoluvan saaminen on siirtynyt kuukausi kuukaudelta eteenpäin. Alkuperäisin tavoite, kesäkaudella kotiin, taitaa toteutua, mutta vuoden viiveellä.

Sauna on eristetty ja kohta paneloidaan.
Sauna on eristetty ja kohta paneloidaan.

Budjetti ei pauku

Vaikka valmistumisaikataulu on siirtynyt, rakennusbudjetti on pitänyt melko hyvin. 250 000 euron budjetti ylittynee jonkin verran, mutta toisaalta tässä vaiheessa hanketta lähes kaikki suuret kuluerät on jo maksettu.

Talon perustuksiin ja rungon pystyttämiseen yksittäinen rakentaja ei voi kovin paljon vaikuttaa, mutta talon sisämateriaaleissa ja -ratkaisuissa omilla valinnoilla on suuri vaikutus budjettiin.

Ei ole lainkaan yhdentekevää, mistä ostaa, milloin ostaa ja millaisia ostosopimuksia saa neuvoteltua esimerkiksi keskittämällä hankintojaan. Budjetin ylitykset syntyvät usein tässä ”nippelivaiheessa”.

Keittiökalusteet odottavat asennusta - ehkä ensi viikolla...
Keittiökalusteet odottavat asennusta - ehkä ensi viikolla...

Mitä raksalla tapahtuu nyt?

Talon sisätyöt ovat palkitseva vaihe, sillä lähes joka päivä syntyy valmista ja nähtävää. Kiviset väliseinät ovat pystyssä ja asuinkerroksen korkeassa huonetilassa on pystytetty myös kiviseinän päälle tulevien kevyiden väliseinien rungot. Huonetilat hahmottuvat selkeästi.

Talon sisätöitä tekee kolme timpuria. Manu on ollut hommissa jo melkein pari kuukautta ja tehnyt muun muassa talon sisäkaton rakennelmat ja lisäeristykset sekä parvekkeen katoksen. Nyt hän rakentaa saunaa ja pesuhuonetta.

Tarvitsimme Manun lisäksi vähän lisäkäsiä ja löysimme urakoitsija Pasi Eerikäisen kautta Forssasta kaksi tehokasta timpuria Markon ja Mikon. Heidän vastuulleen tulee muun muassa kevyiden väliseinien, lattioiden ja keittiön asennukset. Lisäksi rakennuksella työskentelee niin putkimiehiä kuin ilmastointi- ja sähköasentajiakin.

Ensi viikolla pitäisi aloittaa ulkoseinien sisäpintojen levytykset, keittiökaappien ja koneiden asennukset, pääosa sähkötöistä, putkiasennusten viimeistelyt ja saunan panelointi. Luvassa on touhukas uusi vuosi!

 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Ensinnäkin kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta blogistanne.
Meillä hyvin samanlainen tilanne kuin teillä.
Mikäli ymmärsin oikein rakensitte 80m2 kellarikerroksen ja sen päälle saman verran asuinneliöitä. Kokonaiskustannukset 250.000€ ja vähän päälle.
Kuinka suureksi arvoitte oman työnne osuuden?

Sähköjohtojen määrä todistaa nykytalojen teknistymisestä.
Sähköjohtojen määrä todistaa nykytalojen teknistymisestä.

Sisätöihin siirtyminen on nostanut kierroksia raksallamme niin paljon, että hyvä kun perässä pysyy. Niin kuin jo viimeksi totesin, eri urakkaporukoiden töiden yhteensovittaminen vaatii jatkuvaa paikallaoloa ja nopeita päätöksiä.

Kun jokin työvaihe meinaa pysähtyä, kysymyksiä satelee ja ratkaisu pulmaan on löydettävä nopeasti ja mieluusti niin, että pysytään kokonaissuunnitelman ohjaamalla reitillä. Käytäntö on jo opettanut, että hommassa pitää olla tarkkana, jottei synny ikäviä yllätyksiä.

Pahimmillaan kolmen eri urakkaporukan miehet kyselevät yhtaikaa mielipidettäni, ja yritän pitää samaan aikaan työmaapalaveria tavarantoimittajan kanssa. Rakentajan monistaminen alkaisi tuntua tässä vaiheessa hyvältä idealta kuten Michael Keatonin komediassa ”Minusta on moneksi”. 

Ilmastointiputkia saunan katossa.
Ilmastointiputkia saunan katossa.

Tekninen tila hahmottuu

Jossain vaiheessa suunnittelua luin kommentteja, että talon tekninen tila ei voi olla koskaan liian suuri. Nykytaloissa on todella paljon tekniikkaa, joka kohtaa teknisessä tilassa.  

Meillä tämä hermokeskus sai lopulta tilaa lähes neljä neliömetriä ja ajattelimme sen olevan jo melkeinpä ylisuuri. Nyt kun paikalle on asennettu vasta Flexitin ilmastointikone ja sähköjohtoja roikkuu katosta suurina nippuina, arvio menee uusiksi. Tila saattaa riittää juuri ja juuri kaikelle tarvittavalle tekniikalle.

Ilmastointikoneemme Flexit UNI4 painaa 86 kiloa. Ilmastointiasentajat olivat hieman huolissaan, miten laitteen saa varmasti pysymään EPS-valuharkkoseinässä, joka oli heille uusi tuttavuus.

Valistin heitä, että sisäeristeen paksuus on 80 millimetriä, jonka jälkeen tulee paksu teräsbetoniydin, johon laitteen voi ankkuroida. Tästä huolimatta pojat alkoivat tukuista jotain valmista telinettä, jonka päälle ilmastointikoneen voisi laittaa. Minulle tuli yksi näistä kyselyistä puolivahingossa sähköpostiin kopiona. Onneksi tuli, sillä ratkaisu tähän pulmaan löytyi läheltä.

Olen pyörittänyt aikoinaan erityiselintarvikkeiden vähittäismyymälää, jonne ostin todella tukevat saksalaiset metallihyllyt. Näitä hyllyjä minulla on vieläkin joitakin kappaleita, sillä olen käyttänyt niitä varastohyllyinä. Nyt sitten yksi tällainen metrin levyinen metallihyllykkö päätyi ilmastointikoneemme tueksi. Hylly kestää reilusti yli sadan kilon painon, joten ratkaisusta tuli hyvä ja edullinen.

Teknisen tilan seinät levytimme usein käytetyn filmivanerin sijaan viilupuulastuista kokoon puristetuilla OBS-levyillä, jotka ovat vähintään yhtä kestäviä, mutta hinnaltaan yli puolet edullisempia kuin filmivaneri. Lopputulos on visuaalisestikin mukavan erilainen.

Flexit-ilmastointilaite löysi paikkansa telineestä, joka on alkujaan saksalainen myymälähylly.
Flexit-ilmastointilaite löysi paikkansa telineestä, joka on alkujaan saksalainen myymälähylly.

Levätään sitten eläkkeellä…

Eläkepäiviemme ykkössuunnitelma oli nukkua aamulla niin pitkään kuin unta riittää. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Aamu-unisuuteni ja rakennusmiesten tapa aloittaa työt tasan kello seitsemän aamulla eivät jotenkin vaan kohtaa. Sain lopulta puhuttua työporukat aloittamaan vasta kahdeksalta, joten saamme sentään nukkua arkisin aamuseitsemään.

Tiiviin joulukuun jälkeen takki alkaa kuitenkin olla niin tyhjä, että ensi viikon ”pakkolepo” on enemmän kuin tervetullut. Työmaamme seisahtaa tänään perjantaina 21. joulukuuta, kun työporukat vetäytyvät joulutauolle.

Koska välipäiviä on tänä vuonna vain kaksi arkipäivää, totesimme parhaaksi jatkaa joulutaukoa yli vuodenvaihteen.

Ja kuten edellä kerrotusta voi päätellä, emme muuta jouluksi uuteen kotiin, vaikka niin oli pitkään suunnitelmissa. Ikävien takaiskujen dominoefekti on jatkunut pitkin syksyä ja sitä on turha vauhdittaa ylimääräisellä kiireellä. Ehtii sitä kotiin ensi vuonnakin.

Oikein mukavaa joulun aikaa kaikille ET-lehden lukijoille ja ”Eläketalo Espooseen” -blogimme seuraajille! Palataan raksalle taas vuoden 2019 alussa.

Vuoden viimeinen valutyö: lämmitysjärjestelmän ulkoyksikkö vaatii jalustansa alle betonia.
Vuoden viimeinen valutyö: lämmitysjärjestelmän ulkoyksikkö vaatii jalustansa alle betonia.

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Blogiarkisto

2018

Kategoriat