Kirjoitukset avainsanalla senioriasuminen

Kellarin wc:n lattialaatoituksessa on samantyyppistä kuviointia kuin keittiön lattiassa.
Kellarin wc:n lattialaatoituksessa on samantyyppistä kuviointia kuin keittiön lattiassa.

Ennen vedeneristyksen aloittamista kannattaa varmistaa alustanmateriaali ja pintojen suoruus. Meillä väliseinät on tehty JB-Betonin paikalleen muuratuista väliseinäharkoista, mutta valitettavasti niiden suoruudessa oli paljonkin toivomisen varaa.

Seinäpinnat olisi voinut oikaista esimerkiksi oikaisulaastilla, mutta työn nopeuttamiseksi päädyimme käyttämään Gyprocin GRI 13 Kylppäri -kipsilevyä, jonka ydin on kyllästetty veden imeytymisen minimoimiseksi.

Markkinoilla on kipsilevyjen lisäksi paljon muitakin kostean tilan seinälevyjä, joiden materiaali voi olla esimerkiksi XPS / polystyreeni (mm. tuotenimellä Tulppa ja Wedi) tai sementtikuitu (mm. Knauf Aquapanel ja Cembrit Permabase). Gyprocin Kylppärilevy oli neliöhinnaltaan selvästi järkevin ratkaisu.

Kustannuksia laskiessa kannattaa muistaa, että pohjapinnoitteeksi tulevan rakennuslevyn päälle tulee vielä varsinainen seinäpinnoite, yleisimmin keraaminen laatta. Kokonaiskustannus riippuu siis huomattavasti materiaalivalinnoista. Harkitsimme osin tästä syystä myös suoraan pinnoitteeksi kelpaavaa Fibo-levyä, jonka avulla seinien pintalaatoituksen voisi jättää väliin. Päädyimme kuitenkin perinteiseen laattapinnoitukseen, jossa vaihtoehtoja ja hintaluokkia on lähes loputtomasti oman maun ja kukkaron mukaan.  

Kellarin kodinhoitohuoneeseen hankin kuitenkin rautakaupan poistomyynnistä yhden 60x240 senttimetrin kokoisen Fibo-levyn, jolla valmista pintaa tulee nopeasti.

Lattiaan tehdään ensin vesieristys (primeri, läpivientien eristykset ja pintaan riittävä vedeneristysmassa) ja sen jälkeen laatoitetaan.
Lattiaan tehdään ensin vesieristys (primeri, läpivientien eristykset ja pintaan riittävä vedeneristysmassa) ja sen jälkeen laatoitetaan.

Laatoissa on valinnanvaraa

Laattojen neliöhinnat vaihtelevat todella paljon mallista ja hankintapaikasta riippuen. Neliöhinnat alkavat tarjouserien noin 10 eurosta, ja tyypilliset neliöhinnat ovat hintahaarukassa 30-60 euroa. Laattavaihtoehtoja on satoja, joten nettiä kannattaa käyttää apuna ainakin karsintavaiheessa.

Monet alan erikoisliikkeet, kuten Laattapiste, Decor kylpyhuoneet ja Pukkila, tuovat maahan paljon omia mallejaan, joita ei muualta löydy. Rautakaupoissa ja erikoisliikkeissä kannattaa käydä katsomassa erilaisia mallivaihtoehtoja myös livenä, koska nettisivuilta ei saa koskaan aivan oikeaa kuvaa ja vaikutelmaa.   

Jos haluaa jotain aivan erityistä, markkinoilla löytyy myös kansainvälisten design-merkkien omia laattamallistoja (mm. Villeroy & Boch, Versace, Levi’s ja Diesel), mutta kannattaa toki miettiä, maksaako tuotemerkistä muutamaa lisäkymppiä tai -satasta per neliö.

Meidän nettikatselukierroksellamme kallein hinta oli TileExpert-nimisen verkkokaupan tarjoushinta Versacen seinälaatasta. Alennettu hinta yhdestä 118x118 senttimetrin seinälaatasta oli vaivaiset 5 006 euroa. Laatan listahinnaksi ilmoitettiin yli 9 000 euroa kappaleelta!

Rautakaupat ja erikoisliikkeet poistavat laattamallistoja todella tiuhaan tahtiin, joten samoissa liikkeissä kannattaa käydä usein ja tehdä hankintoja ennakoiden. Itse säästimme satasia aloittamalla laattojen hankkimisen hyvissä ajoin.

Osan laatoista hankimme Laattapisteestä, osan Bauhausista ja ison osan Tallinnasta, jossa hintataso oli yleisesti 25-50 prosenttia Suomea edullisempi.

Paksun lattialaatan työstäminen vesileikkurilla onnistui millilleen.
Paksun lattialaatan työstäminen vesileikkurilla onnistui millilleen.

Laatoituksen lyhyt oppimäärä

Valitsimme kosteiden tilojen seinälaatoituksiin nykyisin suositut 30x60 senttimetrin laatat. Lähdimme suunnittelussa isoista valkoisista pinnoista ilman ylimääräisiä boordilaattoja tai muuta kikkailua. Suunnitelmien taustalla oli myös jälleenmyyntinäkökulma. Voimakkaan yksilöllinen ratkaisu voi johtaa siihen, että seuraava asukas tekee laatoitukset uusiksi ja tinkii hinnasta.

Valkoisissa laatoissakin riittää valinnanvaraa ja jälleenmyynnin kannalta ne ovet varmin valinta, koska valkoinen ei mene koskaan pois muodista. Valkoiseen tilaan on myös helppo lisätä väriä kalusteilla, tarvikkeilla ja tekstiileillä.

Asuinkerroksen wc/suihkutilassa oli tarkoitus käyttää samaa 30x60-laattakokoa myös lattiassa, mutta löysimme jälleenmyyjältä houkuttelevan poistotarjouksen suuremmasta 45x90-koon mustasta lattialaatasta, joten päädyimme siihen.

Lattiakallistuksen tekeminen näin suurella laatalla on todella haastavaa, joten päädyimme jakamaan huoneen kahteen osaan ja käyttämään suihkun alla pienempää mosaiikkilaattaa, jolla lattiakaivon kallistukset onnistuvat helposti. Tilanjakajaksi tuleva lasiseinä erottaa eri lattialaatat omiksi alueikseen.

Oman haasteensa toi suuren ja paksun lattialaatan työstäminen. Se ei onnistunut perinteisellä laattaleikurilla, joten jouduimme etsimään laattatoimittajaa, jolla olisi paremmat leikkurit. Näitä löytyikin pääkaupunkiseudulla muutamia, mutta he tekevät leikkauksia yleensä vain heiltä itseltään ostettuihin laattoihin. Onneksi löysin Vantaalta Lasimyynti Tammelan, joka tekee tarkkoja lasi- ja laattaleikkauksia vesileikkurilla. Saimme heiltä millintarkasti leikatut lattialaatat, joissa oli putkia varten läpimenot, jollaisia emme olisi ikinä pystyneet itse työstämään.

Vaikka laattojen leikkaus maksoi hieman toistasataa euroa, loppukustannus jäi kuitenkin edulliseksi, koska laattojen hankintahinta oli todella huokea.

Seinälaattojen suorat leikkaukset onnistuivat hyvin tavallisella laattaleikkurilla, mutta hankin vielä lisäksi K-raudasta timanttilaikalla varustetun sähköleikkurin (39,90 €). Sen avulla katkaisujen tekeminen nopeutui merkittävästi, leikkauspinnat jäivät siisteiksi eikä ollut pelkoa, että laatta katkeaisi väärästä kohtaa.

Kylpyhuoneen lattiaan valittiin kahta laattakokoa, sillä suihkutilan pienellä mosaiikkilaatalla oli helpompi tehdä tarvittavat lattiakaadot.
Kylpyhuoneen lattiaan valittiin kahta laattakokoa, sillä suihkutilan pienellä mosaiikkilaatalla oli helpompi tehdä tarvittavat lattiakaadot.

Vesieristys kuuteen tilaan

Kerrostaloasunnossa on yleensä vain yksi vesieristettävä tila, mutta omakotitalossa näitä tiloja on useita.

Lähdimme omassa talossamme siitä, että vesieristämme kaikki sellaiset tilat, joissa on putkien pettäessä riski suureen vesivahinkoon. Päädyimme vesieristämään asuinkerroksen wc/suihkutilan, kellarikerroksessa saunan lattian ja saunan yhteydessä olevan suihkuhuoneen sekä kellarin wc-tilan. Lisäksi vesieristimme varmuuden vuoksi myös talon teknisen tilan, jossa on lämminvesivaraaja, sekä kodinhoitohuoneen, jossa on pesutorni.

Kellarin varastotiloissa on lisäksi erillinen pieni huonetila, jonne asensimme viemäri- ja vesiputkistot valmiiksi siltä varalta, että haluaisimme joskus tulevaisuudessa taloon kolmannen wc:n. Vaikka käytämme tätä tilaa nyt vaatehuoneena, teimme vesieristyksen valmiiksi myös sinne.

Kosteiden tilojen viimeistelyyn kuuluu myös kattopanelointi sähkölaitteiden tarkistusluukkua unohtamatta.
Kosteiden tilojen viimeistelyyn kuuluu myös kattopanelointi sähkölaitteiden tarkistusluukkua unohtamatta.

Laatta suojaa ja koristaa

Edellä mainittujen vesieristettyjen huoneiden pinnoitteet vaihtelevat suuresti. Vain selkeät märät tilat eli huoneet, joissa on suihku, on vesieristetty ja laatoitettu lattiasta kattoon. Näissä tiloissa on myös niin sanottu tulvakynnys eli korkea kynnys, joka estää lattialle tulevaa vettä kulkeutumasta tilojen ulkopuolelle.

Kodinhoitohuoneessa, teknisessä tilassa ja kellarin wc:ssä vesieristys on tehty lattian lisäksi vain osaan seinäkorkeudesta. Koska nämä tilat eivät ole varsinaisia kosteita tiloja, niissä riittäisi lattialaatoitus, mutta varmuuden vuoksi on hyvä nostaa laatoitus yhden laatan verran myös seinäpinnalle. Silloin vesivahingon sattuessa kosteus ei pääse heti imeytymään rakenteisiin.

Laatoitamme talossamme myös eteisen ja sen viereisen käytävätilan, joihin tullaan suoraan ulkoa ja joiden pitää kestää kovempaa kulutusta. Talossamme on lisäksi kolme muuta ulko-ovea, joista yhden luona päädyimme laatoitukseen, kahdessa kulutusta kestävään laminaattipintaan.

Talon kahden parvekkeen pinnoittaminen on ajankohtaista vasta ensi vuoden alkukesästä, joten lopullinen pinnoitevalinta on vielä tekemättä. Lähikuukaudet näyttävät, mihin päädymme.

Nyt käymme hetkeksi joulun viettoon ja toivotamme kaikille lukijoillemme rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta. Meidän uusi vuotemme näyttää siltä, että pääsemme piakkoin uuteen kotiin!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Käytin Weberin vesieristystuotteita ja heillä oli myös parhaat ohjeet ja havainnekuvat.
Käytin Weberin vesieristystuotteita ja heillä oli myös parhaat ohjeet ja havainnekuvat.

Omakotirakentaja joutuu rämpimään rakennusmääräysten viidakossa. Määräyksiä, jotka sanelevat mitä rakentajan pitää ottaa huomioon ja miten jotkin asiat on tehtävä, on todella paljon. 

Rakennushankkeessa rakennuttaja, urakoitsijat, alihankkijat ynnä muut velvoitetaan toimimaan rakennuslaissa säädettyjen määräysten mukaan. Lisäksi rakennuslaki edellyttää jokaiselle rakennustyömaalle erikseen nimetyt ammattilaiset vastaaviksi valvojiksi, joiden tehtävä on tarkistaa ja valvoa, että näitä rakennusmääräyksiä myös noudatetaan. Näin varmistetaan, että rakennus on valmistuessaan turvallinen asuinkäyttöön. 

Aivan oman lukunsa rakentamisessa muodostavat ”määräykset”, joita omakotirakentajalle tyrkytetään lähes joka käänteessä. Tarkoitan niitä rakennusohjeita, jotka kerrotaan ikään kuin ne olisivat virallisia määräyksiä, vaikka näin ei tosiasiassa ole. 

Onko kyseessä määräys vai ohje?

Rakennusalalla on paljon ”vakiintuneita” ohjeita, joilla maallikkoa ohjataan työllistämään tiettyjä ammattiryhmiä tai suosimaan tiettyjä rakennusmateriaaleja. Näiden ohjeiden tarkoitus on usein hyvä eli varmistua siitä, ettei rakentaja joudu myöhemmin vastuuseen aiheuttamastaan rakennusvirheestä. 

Toisaalta tällainen ohjeistus on helppo keino torjua kilpailua ja ohjailla kuluttajaa, joka ei jaksa ottaa asioista selvää. Rakennustyömaalla pätee vanha totuus, että tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Monesti asioiden opiskelu ja vakiintuneiden käytäntöjen kyseenlaistaminen tuovat selvää säästöä. 

Hyvä esimerkki tällaisesta rakennusohjeesta on väittämä, että ”kosteiden tilojen vesierityksen saa suorittaa vain hyväksytyn sertifikaatin omaava ammattilainen”. Olen kuullut tämän väittämän useilta urakoitsijoilta ja jopa yhdeltä vastaavalta työnjohtajalta. Myös netistä ohjeita etsiessään törmää moniin toimituksellisiin teksteihin, joissa suositellaan, että vedeneristys pitää antaa ammattilaisen tehtäväksi, jotta kaikki tulee tehtyä varmuudella oikein.

Maallikolle syntyy helposti mielikuva, että vedeneristyksen ja laatoituksen tekeminen itse on kiellettyä tai vähintään erityisen haastavaa.

Sertifiointi on kirjavaa

On toki ymmärrettävää, tiettyyn hommaan erikoistunut ja varta vasten sertifioitu ammattikunta haluaa varmistaa, että töitä riittää. Sertifiointimenettely on kuitenkin kirjavaa. Jos päättää valita vesieristyksen tekijäksi sertifioidun ammattilaisen, pitää myös selvittää, mistä hän on sertifiointinsa hankkinut.

VTT myöntää sertifiointeja vedeneritystuotteiden valmistajille ja pitää rekisteriä henkilöistä, jotka vesieristystöitä tekevät. Ammattioppilaitokset antavat alalle koulutusta, jonka päätteeksi opiskelijat suorittavat valvotun opinnäytetyön, mikä varmistaa heidän osaavan asiansa.

Myös tuotteiden valmistajat järjestävät omia koulutuksiaan, jonka suoritettuaan vesieristysten tekijä saa kyseisen valmistajan oman sertifioinnin tuotteidensa käyttöön. Nämä valmistajien kurssit saa hoidettua nopeimmillaan puolessa päivässä, joten ero esimerkiksi ammattioppilaitosten laajoihin koulutuksiin on melkoinen.  

Aiheesta on hyvä artikkeli Kodin uutisissa

Tekijät tietävät arvonsa

Kysyin vesieristyssertifioiduilta yrityksiltä, josko joku heistä tulisi tekemään taloomme suihkutilojen ja kahden wc:n vesieristyksen. Laatoituksen olin päättänyt tehdä itse, sillä minulla oli siitä kokemusta aikaisemmista asunnoistamme. Olen tehnyt aikaisemmin myös vesieristyksiä, mutta ajattelin tällä kertaa säästää loukkaantunutta polveani ja varmistaa työn lopputuloksen käyttämällä ammattilaista.

Soittokierroksen myötä selvisi, ettei yksikään yritys ollut halukas tällaiseen osaurakkaan, vaan kaikki halusivat sisällyttää hommaan myös laatoituksen. Vesieristyksen ja laatoituksen työkustannus olisi noussut lähemmäs kymmentä kuin viittä tuhatta euroa, ja materiaalit olisimme maksaneet sen päälle.

Sinänsä ammattilaisen käyttäminen saattaa olla järkevää ja joskus kustannustehokastakin, etenkin jos aikataulu on tiukka, mutta onko se tosiaan välttämätöntä, kuten monet ohjeistajat väittävät?

Lähdin selvittämään asiaa ja totesin lopulta, että missään ei kielletä yksityistä rakentajaa tekemästä itse vesieristystä, kunhan hän noudattaa tarkkaan valmistajien ohjeita ja käyttää sertifioituja tuotteita.

Maallikkokin voi oppia

Markkinoilla on useita valmistajia, joilla on omat VTT:n sertifioimat vesieristystuotteensa. Näillä tuotesarjoilla on pieniä eroja keskenään, mutta perusmenetelmä on sama. Ohjeita huolellisesti noudattamalla vesieristäminen onnistuu maallikoltakin, kunhan käyttää saman tuotesarjan tuotteita, jotka on testattu keskenään yhteensopiviksi ja toimiviksi.

Koska olen hoitanut vesieristämisen ilman ongelmia neljässä aiemmassa kohteessa, päätin tehdä homman itse. Käytin Weberin vedeneristysjärjestelmän tuotteita

Tarkkoja ja yksityiskohtaisia ohjeita työn tekemiseen sain tuotteiden myyjiltä, valmistajilta ja Youtubesta hakusanoilla ”vedeneristys”  tai ”märkätilan seinän ja lattian laatoitus”. Sain myös vastaavalta mestariltani ohjeet, miten vedeneristyksen onnistuminen varmistetaan ottamalla koepalat seinästä ja lattiasta.

Vesieristystä koskevista rakennusmääräyksistä on hyvä yhteenveto Rakenna oikein -sivustolla.

Seuraava kuvasarja kertoo vaihe vaiheelta, miten vesieristys syntyy. 

Asuinkerroksen wc-kylpyhuone raakapinnalla, väliseinät ovat betoniharkkoa.
Asuinkerroksen wc-kylpyhuone raakapinnalla, väliseinät ovat betoniharkkoa.

 

 

Ensin levytys Gyprocin "Kylppäri"-levyllä, saumojen tasaus ja päälle primeri.
Ensin levytys Gyprocin "Kylppäri"-levyllä, saumojen tasaus ja päälle primeri.

Seinän ja lattian liitoskohtiin sekä kulmiin tulee erilliset vahvikkeet.
Seinän ja lattian liitoskohtiin sekä kulmiin tulee erilliset vahvikkeet.

Hanat pitää eristää erityisen huolellisesti eikä näissä kohdin kannata säästellä eristettä.
Hanat pitää eristää erityisen huolellisesti eikä näissä kohdin kannata säästellä eristettä.

Ensimmäinen vesieristekerros näyttää vielä selvästi vajaalta. Weberin järjestelmässä eristeen paksuus pitää olla vähintään 0,5 mm, mikä pitäisi hoitua kahdella sivelyllä. 
Ensimmäinen vesieristekerros näyttää vielä selvästi vajaalta. Weberin järjestelmässä eristeen paksuus pitää olla vähintään 0,5 mm, mikä pitäisi hoitua kahdella sivelyllä. 

Parin sivelykerroksen jälkeen pinta on jo aivan eri näköinen. Jos eristemassaa on jäämässä ylitse, se kannattaa käyttää kaikki.
Parin sivelykerroksen jälkeen pinta on jo aivan eri näköinen. Jos eristemassaa on jäämässä ylitse, se kannattaa käyttää kaikki.

Kun eristekerrokset on saatu valmiiksi, otetaan 3x3 cm koepala, josta mitataan eristekerroksen riittävä paksuus. Koepalan jälkeen leikkauskohta vesieristetään kunnolla uudelleen.
Kun eristekerrokset on saatu valmiiksi, otetaan 3x3 cm koepala, josta mitataan eristekerroksen riittävä paksuus. Koepalan jälkeen leikkauskohta vesieristetään kunnolla uudelleen.

 

Kommentit (0)

Sisätilat alkavat olla maalausta vaille valmiita. Kuvassa keittiö, ruokavaraston oviaukko ja kierrätetty ikkuna, joka antaa valoa käyttöullakolle.
Sisätilat alkavat olla maalausta vaille valmiita. Kuvassa keittiö, ruokavaraston oviaukko ja kierrätetty ikkuna, joka antaa valoa käyttöullakolle.

Talon sisätyöt etenevät hyvää vauhtia kuten tämän jutun kuvista näkyy. Samalla viimeisetkin naapurivalitukset saatiin pois päiväjärjestyksestä. Nyt kun pitkä valitusprosessi on saatu päätökseen, siitä voi jo tarkemmin kertoa.

Naapurivalitusten luvattu maa

Kun pidimme vuosi sitten taloprojektimme virallista aloituskokousta rakennustarkastajan toimistossa, hän totesi lakonisesti, että ”päätitte sitten rakentaa Mankkaalle, siellä naapurit valittavat liki jokaisesta rakennushankkeesta”.

Ajattelimme, että selviämme valituksitta, koska olemme asuneet samassa paikassa jo 30 vuoden ajan ja tunnemme lähes kaikki naapurimme.

Olimme väärässä.

Kaikki lähinaapurit valittavat

Naapurikuulemisessa tulee esitellä rakennushanke naapureille ja kysyä heiltä kirjallisesti, onko heillä jotain huomautettavaa asiasta. Rakennuttaja voi hoitaa tämän hanke-esittelyn itse tai antaa sen rakennusvalvonnan tehtäväksi, jolloin viranomainen veloittaa tietyn summan per naapuri. Espoossa veloitus on 200 tai 280 euroa naapurilta riippuen siitä, joutuuko viranomainen tekemään paikalle valvontakäynnin.

Meille määrättiin kaikkiaan kuuden lähistöllä olevan taloyhtiön naapurikuuleminen. Päätimme säästää tuhatlappusen ja hoitaa kuulemisen itse.

Siinä vaiheessa, kun naapurit kuullaan, rakennusvalvonta on jo tutkinut, että rakennushanke on rakennusmääräysten ja alueen asemakaavan mukainen. Tämä rakennuslupakäsittely kestää helposti kuukausia ja sen jälkeen naapurien kuulemisen pitäisi olla lähinnä muodollisuus.

Naapurien kuulemisen ensimmäinen yllätys oli, että lähes jokaisella naapurillamme oli jotain huomautettavaa hankkeestamme, vaikka kaikki oli tehty määräysten mukaisesti.

Parvekkeiden kaiteet on vielä rakennettava ennen kuin muuttolupa irtoaa. Näkymä makuuhuoneesta ei ole lainkaan hassumpi.
Parvekkeiden kaiteet on vielä rakennettava ennen kuin muuttolupa irtoaa. Näkymä makuuhuoneesta ei ole lainkaan hassumpi.

Valitustie on pitkä

Naapurihuomautusten kaava menee siten, että ensin huomautukseen ottaa kantaa rakennusvalvonnassa hankkeelle rakennusluvan myöntänyt lupakäsittelijä. Hän tarkistaa naapurien huomautukset ja esittää heille kirjallisesti ne rakennuslain pykälät, joiden perusteella kyseinen hanke on rakennuslupansa ansainnut.

Jos huomautuksen tehnyt ei tyydy tähän selvitykseen, seuraava käsittelyporras on paikallinen rakennuslautakunta, jossa asian esittelijänä toimii yleensä rakennusvalvontaviraston päällikkö. Hän tutkii tehdyt huomautukset ja antaa rakennuslautakunnan jäsenille rakennusvalvonnan suosituksen, joka menee yleensä sellaisenaan läpi lautakunnassa.

Lautakunnan on tapana kunnioittaa asiantuntijoita, sillä rakennuslautakunnassa päätöksiä tekevät poliittisesti valitut maallikkojäsenet, joilla ei välttämättä ole kokemusta rakennusasioista.

Rakennuslautakunnan päätöksen jälkeen asiasta voi valittaa edelleen hallinto-oikeuteen, joka tutkii valituksen perusteellisesti ja antaa asiassa lopullisen päätöksen. Hallinto-oikeuden jälkeen asian voi viedä korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain siinä tapauksessa, että hallinto-oikeus antaa asiassa valitusluvan.

Valtaosa naapurien huomautuksista raukeaa ennen hallinto-oikeutta, kun paljastuu, että huomautus on aiheeton ja valitusprosessi alkaa maksaa. Hallinto-oikeuteen viety valitus maksaa 250 euroa jokaiselta valituksen tekijältä. Lisäksi hallinto-oikeudet ovat todella ruuhkaisia, joten sinne viedyn valituksen käsittelyaika on yleensä vuosi tai enemmän.

Ennen kuin maalausporukka saapuu, päätimme kokeilla, miltä valkoinen katto näyttää, kun rakenteet jäävät näkyviin. No sehän toimii just niin kuin ajattelimme!
Ennen kuin maalausporukka saapuu, päätimme kokeilla, miltä valkoinen katto näyttää, kun rakenteet jäävät näkyviin. No sehän toimii just niin kuin ajattelimme!

Laki määrää, mutta kuka päättää?

Rakennuslaki ja asemakaava määrittelevät, mitä saa rakentaa, mutta käytännössä naapurit ja rakennusvalvonta päättävät ainakin meillä Espoossa, mitä oikeasti voi tehdä. Rakentajan pitää varautua ”paikalliseen yllätystekijään”, joka voi olla naapuri tai paikallisen rakennusvalvonnan päällikkö, joka tulkitsee voimassa olevia määräyksiä.

Suunnittelimme huolella kaikkia rakennus- ja asemakaavamääräyksiä noudattavan talon, jonka arkkitehti omalta osaltaan tarkisti ja teki joitakin hienosäätöjä. Virallinen rakennuslupakäsittelymme kesti noin kaksi ja puoli kuukautta, mutta lupa-asiaa oli pohjustettu siihen mennessä jo viisi kuukautta.

Keskustelimme rakennusvalvonnan lupakäsittelijän kanssa usein ja kävimme suunnitelmat pikkutarkasti läpi, jotta kaikki lain kiemurat täyttyvät. Menimme jopa joissain kohdin ja varmuuden vuoksi pitemmälle, kuin mitä viralliset ohjeet velvoittivat. Saimme rakennusluvan Espoon rakennusvalvonnasta tammikuun puolivälissä 2018. Kaiken piti siis olla kunnossa ja siinä uskossa elimme reilun kuukauden. 

Kun naapurien huomautukset tulivat, Espoon rakennusvalvonnan päällikkö veti yllättäen rakennuslupamme takaisin helmikuun lopulla ja se joutui Espoon rakennuslautakunnan uudelleenkäsittelyyn.

Ruokavaraston liukuovi löytyi tori.fi:stä. Suurkiitos Jaanalle Vantaalta!
Ruokavaraston liukuovi löytyi tori.fi:stä. Suurkiitos Jaanalle Vantaalta!

Miksi lupamme käsiteltiin uudelleen?

Viranomainen vei lupa-asiamme uusintakäsittelyyn, koska rakennuslaissa on yksi varsin tulkinnanvarainen kohta, johon viereinen taloyhtiö takertui: ”Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset” (Maankäyttö- ja rakennuslaki 117§, 1 mom.) sekä ”rakennuksen on sovittava paikalle” (MRL 135§ kohdat 3 ja 6).

Nämä rakennuslain kohdat jättävät oven auki subjektiiviselle lain tulkinnalle, sillä kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset ovat aina enemmän tai vähemmän makuasioita. Normaalitilanteessa edellä mainittuihin lain kohtiin on vaikea vedota, ellei uusi rakennus poikkea täysin alueen aikaisemmasta rakennuskannasta.

Meidän talomme ei ole arkkitehtuuriltaan poikkeuksellinen, sillä Mankkaalle on rakennettu vastaavia taloja jo vuosien ajan. Alueen aikaisemmat rintamamiestalot ja matalat rivitalot ovat jäämässä pikkuhiljaa vähemmistöön, sillä lähes kaikki uudet talot ovat kaksikerroksisia harja- tai pulpettikattoisia kivitaloja, joissa on korkeat julkisivut ja suuret ikkunapinnat kuten meilläkin.

Aiempi, samalla tontilla oleva kivitalomme oli pitkään korttelin korkein rakennus, jonka harjakorkeus nousi rakennusmääräyksissä sallittuun yhdeksään metriin. Tonttimme kaksi naapuritaloyhtiötä, jotka ovat valmistuneet vanhan talomme jälkeen, ovat puolestaan matalia paritaloja, joissa ei ole hyödynnetty kaavan sallimaa yhdeksän metrin harjakorkeutta tai täyttä maanpäällistä kellaria. Uusi talomme poikkeaa niistä, mutta ei kaavamääräyksistä.

Perusteetonta pyöritystä

Rakennusvalvonnan mukaan varteenotettavia naapurien huomautuksia tuli kolme. Yhden niistä arvelin katteettomaksi heti kättelyssä, sillä viereisestä taloyhtiöstä huomautus tuli sekä taloyhtiöltä että yhdeltä heidän osakkaaltaan erikseen. Yllättävää kyllä tätä muotovirhettä ei noteerattu mitenkään. Myös argumenttini siitä, että lähialueella on jo ainakin parikymmentä täysin samanmallista uudistaloa, jätettiin huomiotta. Niinpä Espoon rakennusvalvontavirasto otti huomautukset käsiteltäviksi ja vei lupamme rakennuslautakunnan uusintakäsittelyyn.

Kun tutkin Espoon rakennuslautakunnan käsittelemät yksityiset rakennuslupavalitukset viimeisen kolmen vuoden ajalta, totesin, että rakennuslupamme uusintakäsittelypäätös oli ainoa laatuaan. Saimme siis poikkeuksellista kohtelua.

Espoon rakennuslautakunta hyväksyi kuitenkin pienten muutoksien jälkeen alkuperäisen rakennuslupamme huhtikuun toisella viikolla. Tähän ylimääräiseen kiemuraan paloi lähes kaksi kuukautta aikaa, mikä pakotti meidät tekemään aikataulutukset ja alihankkijasopimukset uusiksi. Olimme suunnitelleet selviävämme talon suurista aliurakoista eli perustuksien ja rungon pystytyksestä ennen kesän kiireisintä rakennussesonkia. Nyt jouduimme keskelle sitä.  

Rakennuslautakunnan hyväksyttyä lupamme toinen naapuritaloyhtiöistä luopui valituksestaan. Sen sijaan toinen naapuriyhtiö ei luovuttanut vieläkään, vaan vei asian Helsingin hallinto-oikeuteen, jossa asian käsittely kesti lähes vuoden.

Parin viikon päästä talolle johtava pihatie asfaltoidaan. Talon edustalla tulee pihakivetys.
Parin viikon päästä talolle johtava pihatie asfaltoidaan. Talon edustalla tulee pihakivetys.

Päätös tuli, pulinat pois

Hallinto-oikeuden ratkaisu oli lopulta yksiselitteinen:

  • uudistalo täyttää rakennusmääräykset ja alueen voimassa olevan asemakaavan määräykset kaikilta osin, myös kerrosluvultaan ja kerrosalaltaan
  • rakennuksen sijoitus on asemakaavan ja rakennusjärjestyksen mukainen
  • suunniteltu rakennus poikkeaa korkeudeltaan ja tyyliltään naapuritonttien rakennuksista, mutta ei siinä määrin, että sen voitaisiin katsoa olevan maankäyttö- ja rakennuslain 117 pykälän ensimmäisessä momentissa tarkoitetulla tavalla rakennettuun ympäristöön ja maisemaan ulkonäkönsä puolesta soveltumaton
  • rakennuksen ei voi katsoa tarpeettomasti haittaavan naapuria
  • hanke ei ole muutoinkaan maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten vastainen
  • hankkeelle on tullut myöntää rakennuslupa eikä päätöstä ole syytä muuttaa

Lisäksi hallinto-oikeus totesi, että naapuritaloyhtiön erillisen valituksen tehneellä asukkaalla ei ollut oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta lupavalmistelijan rakennuslupapäätöksestä eikä rakennuslautakunnan olisi tullut ottaa hänen oikaisuvaatimustaan tutkittavakseen.

Mitä tästä opimme

Hiljaa hyvä tulee, kuuluu vanha sanonta.

Sehän toki pätee näihin rakennushommiinkin, mutta välillä kyllä toivoo, että asiat hoituisivat rivakammin eikä niitä mutkistettaisi tarpeettomasti. Omiin töihinsä ja aikatauluihinsa voi sentään vielä vaikuttaa, mutta viranomaisten kanssa joutuu tyytymään odotteluun.

Naapurien kuuleminen on arvokas käytäntö, mutta myös rakentajalle pitäisi suoda jonkinlaista turvaa ja ennakoitavuutta. Jos rakentaja suunnittelee, toimii ja rakentaa voimassa olevien rakennus- ja kaavamääräysten mukaisesti ja rakennuslupa irtoaa, hänen työtään ei pitäisi enää tarpeettomasti vaikeuttaa.

Ehkäpä rakennusmääräyksiä kannattaisi sen verran hienosäätää, että naapurivalituksella ei voisi tehdä tarkoituksellisesti haittaa rakentajalle, jos naapurien valitukset on toistuvasti todettu perusteettomiksi. Nyt laki valitettavasti sallii tällaisen toiminnan.

Ja mikäli joutuu kokemaan tällaista pompottelua rakennusvalvontaviranomaiselta kuin me, se tuntuu pikemmin kiusaamiselta kuin asumisen ja asuinalueiden laadun valvonnalta.

Nyt pidämme blogissa pienen kesätauon ja palaamme taas heinäkuussa asiaan uusin aihein. Hyvää kesää siihen asti!

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Tuo valitusrumba on pikemminkin sääntö kuin poikkeus - erityisesti Mankkaalla. Vielä 70-luvulla Mankkaallekin saattoi rakentaa ilman valituksia - siitä on hirvittävän pitkä aika. 

Valitusrumbaa ei lainkaan lievennä se, että lupa-arkkitehdit toimivat aika mielivaltaisesti ja ottavat yksittäisten osakkaiden valituksia käsiteltäväksi, vaikka osakas ei ole lain tarkoittama naapuri. 

Luppurutistusta varten itkuilta säästävä vihje: rakennustarkastaja Koljonen on tarkka mies. Aivan erityisen tarkka hän on kaiteista ja savuhormeista. Tarkastuksen sujuvuuden varmistamiseksi jokainen kaide on syytä ravistaa ennen tarkastusta ihan itse. Jos heiluu, niin uusiksi menee. 

Vasemmalla pääovi asennettuna ja sen vieressä varaston ovi.
Vasemmalla pääovi asennettuna ja sen vieressä varaston ovi.

Mainitsin viime kerralla, että yritimme saada keittiökalusteiden asennuksen jälkikäteen sen toimittajalta, Charmia keittiöiltä. Erikseen tilattuna hinta ja toimitusaika eivät kuitenkaan houkutelleet, joten lähdimme etsimään keittiöasennuksiin erikoistunutta ammattimiestä.

Löysimme Vantaalta Asennus-Pönkä -nimisen yrityksen. Yrityksen omistaja Esko Pönkä on tehnyt keittiöasennuksia yli 10 vuoden ajan ja hänellä on kokemusta useimmista keittiötoimittajista. Meille valittu Charmia-keittiö oli hänelle uusi tuttavuus, mutta asennus sujui erinomaisen nopeasti ja ammattitaidolla.

Esko hoiti asennusurakan parissa päivässä ja hinta oli huomattavasti edullisempi kuin keittiötoimittajalta tilattuna.

Talon muut ulko-ovet näyttävät tältä.
Talon muut ulko-ovet näyttävät tältä.

Ulko-ovet paikoilleen

Uudisrakennukseen kannattaa asentaa rakennusajaksi tilapäiset raksaovet. Tällä tavalla säästetään varsinaisia ulko-ovia kolhuilta, joita helposti voi tulla, kun ovista kuljetetaan milloin mitäkin. Lopulliset ovet kannattaa asentaa vasta siinä vaiheessa, kun suurimmat tavarat ja kiintokalusteet ovat sisällä.

Meidän raksaovemme ehtivät palvella nelisen kuukautta lokakuusta lähtien. Varsinaiset ulko-ovet hankimme jo viime vuoden puolella, mutta niiden toimitusta siirrettiin helmikuulle asti. Viime viikolla ne saatiin vihdoin paikoilleen.  Tosin ovet on vieläkin suojattu ja vältämme kulkua talon pääovesta.

Pääovi on talon käyntikortti, joka antaa ensivaikutelman koko talosta. Käytimme ulko-ovien ja etenkin pääoven valintaan runsaasti aikaa ja kävimme läpi suuren joukon ovivalmistajia. Päädyimme lopulta Kaskipuun Saaristo-mallistosta löytämäämme Laako-oveen, jonka tilasimme tiilenpunaisena.

Pohdimme Kaskipuun myynnin kanssa myös muita oviamme. Ne ovat valkoisia, mutta sopivat yhteen pääovemme kanssa. Toinen pääjulkisivumme ovista on Kaski Classic -malliston FE812 ja talon sivulla ja takana olevat ovet löytyivät Kaskipuun parvekeovimalleista. Niissäkin toistuu Classic-malliston ulkonäkö.

Niben ulkoyksikkö seisoo nurkan takana omalla betonialustallaan.
Niben ulkoyksikkö seisoo nurkan takana omalla betonialustallaan.

Lämpöpumppu hurisee

Talon oma lämmitysjärjestelmä on nyt asennettu ja lämmitys sen vastuulla. Teknisessä tilassa olevan Niben Split Boxin keskusyksikkö hyrrää tasaisesti ja kierrättää talon molempien kerrosten lattioiden alle lämmintä vettä.

Emme ole aiemmin asuneet talossa, jossa on vesikiertoinen lattialämmitys, mutta jo nyt muutaman päivän kokemuksella se tuntuu miellyttävältä. Kerrosten lämpötila pysyy tasaisesti 20 asteessa ja sisätöitä voi tehdä vaikka t-paidassa. Tuotelupaus, että lattialämmityksen kanssa voi alentaa koko talon keskilämpötilaa mukavuudesta tinkimättä, saattaa pitää paikkansa.

Lämmitysjärjestelmän ulkoyksikkö on talon nurkalla. Sille valettiin oma betonialusta, jonka päällä se seisoo telineessään. Ulkoyksikön koko oli pieni yllätys, sillä se on suurempi kuin oletimme. Toisaalta sen tehot riittävät hyvin ottamaan lämpöä suoraan ulkoilmasta vielä 25 asteen pakkasellakin. Suurehko koko ei siinä mielessä haittaa, että ulkoyksikkö jää talon kulman taakse piiloon.

Lämmitysjärjestelmän asennuksessa tuli viikon verran viivettä, kun asentaja loukkaantui lievästi. Peukalo jäi puristimen väliin ja siihen tarvittiin muutama tikki. Onneksi ei käynyt pahemmin.  

Mitä vielä puuttuu?            

Talon sisätyöt ovat nyt siinä vaiheessa, että loppu on pikemmin pintojen tekemistä kuin mitään todella suuria urakkatöitä. Aliurakoista ovat vielä kesken osa putkitöistä (vesijohdot on pääosin vedetty, mutta vielä kytkemättä), ilmastointijärjestelmä (laitteet paikallaan, mutta osassa ilmastointikanavia asennus on kesken) ja loput sähkövedot, jotka nekin valmistuvat parin viikon kuluessa.

Sisäseinien levytys kipsilevyillä on kesken ja lattiapinnoilla riittää laatoitettavaa ja parkettien asennusta, mutta ne tehdään vasta aivan loppuvaiheessa. Samoin sisäportaiden, saunan ja kylpyhuoneen lasiovet ja -seinät ovat asentamatta, mutta niidenkin toimittaja on jo selvillä.

Talon sisäosat näyttävät vielä pahasti keskeneräiseltä, mutta muutamassa viikossa tilanteen pitäisi olla jo täysin toinen.  

Ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen kuluu yli 140 metriä vasemmalla olevaa nauhaa.
Ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen kuluu yli 140 metriä vasemmalla olevaa nauhaa.

Ai niin ne nauhat…

Yksi aikaa vievä, mutta sinänsä helppo työvaihe on ikkunoiden ja ovien reunojen tiivistys. Koska tavoite on matalaenergiatalo, ilmavuotopaikat pitää saada tukittua kunnolla. Ikkunan- ja ovenkarmien reunat ovat paikkoja, joihin jää helposti asennuksen yhteydessä huomaamaton ilmavuoto.

Tämä on taas yksi niistä riveistä, joita omakotirakentaja harvemmin osaa ennakoida budjetteja tehdessään. Tiivistenauhat maksavat helposti 20-30 euroa rulla ja nauhaa menee yllättävän paljon. Meillä esimerkiksi ikkunoiden ja ovien ympärysmitta on noin 145 metriä.

Rakennusvaiheessa erilaisia tiivistysnauhoja tarvitaan muuallakin kuin ikkunoissa ja ovissa. Saunassa käytämme alumiinitiivistenauhaa eristelevyjen saumoissa. Myös kattoelementtien reunoilla ja yläpohjan saumoissa tarvitaan omanlaistaan nauhaa.  

Otin selvää eri nauhavaihtoehdoista ja monipuolisimmat valikoimat löytyivät Tiivistalolta. Kun kysyin heiltä neuvoa, sain myös erinomaisen opastuksen tiivistenauhojen käyttövaihtoehdoista ja asennusohjeista. Ikkunoissa päädyimme käyttämään Contega Solido SL -tiivistenauhaa, joka sopii ikkunoiden lisäksi moneen muuhun käyttötarkoitukseen.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Blogiarkisto

2018

Kategoriat