Kirjoitukset avainsanalla täydennysrakentaminen

Kun tontit pienenevät, talojen sijoittelu on yhtä tärkeämpää. Tässä seisomme tulevan talomme paikalla. Kuva Tiiu Kaitalo
Kun tontit pienenevät, talojen sijoittelu on yhtä tärkeämpää. Tässä seisomme tulevan talomme paikalla. Kuva Tiiu Kaitalo

Talon sijoittelu tontille on ensiarvoisen tärkeää.

Me sijoitimme 1980-luvun talomme tontin reunaan sillä perusteella, että saimme maksimoitua pihamaan lasten leikeille ja omille puutarhaunelmillemme.

Tontin myöhempää täydennysrakentamista emme osannet miettiä sekunnin vertaa. Vaan kuinkas sitten kävikään...  

Rakentamisen muoti muuttui

1950- ja 1960-luvuilla asuinrakennukset sijoitettiin usein paraatipaikalle suuren tontin keskelle, jolloin talon ympärille jäi paljon vapaata tilaa.

Tonttien koot ovat pienentyneet etenkin suurissa taajamissa, kun tonttimaan hinta on kohonnut pilviin. Samalla pienet talot ovat tulleet taas muotiin. Jos vanha talo seisoo keskellä tonttia, tontille on vaikea sijoittaa lisärakennusta tai -rakennuksia. Vanha käyttökunnossa oleva talo joudutaan usein purkamaan, jotta rakennusoikeus saadaan tehokkaaseen käyttöön.

Rakennuksen sijoittaminen tontille on entistä tärkeämpää. Sijoittelua kannattaa miettiä vuosikymmenien päähän sillä mielellä, missä määrin tontin osia voisi jatkossa hyödyntää uudisrakentamiseen.

Olipas meillä tuuria!

Rakensimme 30 vuotta sitten Espooseen reilun 900 neliömetrin tontille Siporex-kivitalon. Emme tulleet tuolloin edes ajatelleeksi, että rakentaisimme vielä joskus uudelleen samalle tontille. Sen sijaan halusimme jättää vapaata piha-aluetta mahdollisimman paljon, joten sijoitimme talon tontin etukulmaan. Nyt tuo 1980-luvulla tehty päätös on osoittautunut viisaaksi. Meidän on suhteellisen helppo rakentaa uudisrakennus vanhan autokatoksen paikalle.

Suurin haaste on tontin kapeus.  Tontin muoto sanelee uuden talon maksimileveydeksi seitsemän metriä, mutta pituutta sen sijaan riittää. Rakennusmääräysten mukaiset minimietäisyydet ovat neljä metriä tonttirajasta ja kahdeksan metriä naapuritalosta.

Vanhan talomme myynnin yhteydessä tehty hallinnanjakosopimus tontin käytöstä sallii meidän kuitenkin rakentaa jopa alle neljän metrin päähän vanhan talon seinästä. Näin pystymme hyödyntämään tonttiosuutemme tinkimättä liikaa uuden talon suunnitteluratkaisuissa.

Ja sitten ne haasteet...

Lisähaasteetta hankkeeseen tuovat käytössämme olevat rakennusneliöt. Käytimme aikoinaan huoletta kerrosneliöitä vanhassa talossamme. Haimme jo ennen talon myyntiä sen niin sanottujen aputilojen muuttamista maanpäälliseksi kellaritilaksi, minkä alueen vanha yleiskaava onneksi salli.

Kun vanhan talon pesu- ja pukuhuone, sauna ja pieni sisävarasto laskettiin kellaritiloiksi ja sen päälle nykyisissä rakennusmääräyksissä rakennuksen seinän paksuudeksi huomioidaan vain 25 senttimetriä talon sisäpinnoista laskien (meillä seinät olivat lähes 40 sentin paksuiset), saimme lopulta lisärakennusoikeutta noin 50 kerrosneliötä.

Lopulta meillä oli uudisrakennukselle 78 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Päätimme hyödyntää kaavan mahdollistamia maanpäällisiä kellaritiloja myös uudessa talossa ja käyttää rakennusoikeuden lähes kokonaan toisen kerroksen asuintiloihin. Ainoa poikkeus on alakerran noin kolmen neliömetrin eteistila, joka luetaan asuinneliöiksi.

Aikaisempien rakennusmääräysten mukaan pelkkä pieni tuulikaappi eteistilassa olisi riittänyt, mutta uusien määräysten mukaan eteistilassa pitää olla halkaisijaltaan vähintään 130 senttimetrin invaympyrä eli pyörätuolin kääntötila. 

Pienen pihan plussat

Koska haluamme hyödyntää rakennusoikeuden kokonaisuudessaan, kapean tontin piha-alueet jäävät väistämättä pieniksi - varsinkin jos niitä vertaa aikaisempaan noin 600 neliömetrin piha-alueeseen. Arkkitehti merkitsi rakennuslupakuviin pienen piha-alueemme ”oleskelupihaksi”.

Pihan pienuus ei kuitenkaan haittaa meitä, sillä vuosikymmenien mittaan ruohonleikkuuta ja lumitöitä on saanut tehdä ihan riittävästi. Puutarhan hoitokin on mukavampaa, kun voi huoletta keskittyä pienempiin kokonaisuuksiin.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Taustalla näkyy entinen autotallimme, joka puretaan uuden talon tieltä.
Taustalla näkyy entinen autotallimme, joka puretaan uuden talon tieltä.

Rakennamme toista kertaa elämässämme omakotitaloa ja vieläpä samalle tontille.

Ensimmäinen talomme valmistui Espoon Mankkaalle 30 vuotta sitten. Kun lapset aikuistuivat ja eläkepäivät koittivat, suuri talo avarine pihoineen alkoi tuntua turhan työläältä. Päätimme pistää talon myyntiin ja alkaa katsella pienempää asuntoa.

Talolle oli kysyntää, mutta pian selvisi, että jäljellä oleva 80 neliön rakennusoikeus olisi mennyt kaupassa turhan halvalla. Aloimme miettiä, että mitäpä jos pitäisimme puolikkaan tonttiosuuden ja hyödyntäisimme rakennusoikeuden itse.

Tässä ovat tavoitteemme

Asetimme rakennushankkeelle muutamia tavoitteita.

  1. Taloon pitää saada pienestä pinta-alasta huolimatta avaruutta, valoa ja viihtyisyyttä.
  2. Ratkaisujen tulee olla laadukkaita ja meidän tarpeisiimme räätälöityjä.
  3. Haluamme tehdä valintoja, jotka säästävät asumis- ja ylläpitokustannuksissa.
  4. Talon täytyy olla muunneltavissa, koska seuraava asukas voi olla vaikkapa lapsiperhe.
  5. Kivitalomme saa maksaa enintään 250 000 euroa ja sen pitää valmistua kesällä 2018.

Hankkeemme voi kuulostaa haastavalta, sillä pääkaupunkiseudulla eletään rakennusbuumia ja hinnat ovat sen mukaiset. Kaiken lisäksi minulla, Timolla, diagnosoitiin astma juuri rakennushankkeen kynnyksellä, joten oman työmme osuus pienenee suunnitellusta.

Aina voi tehdä toisin

Talokatalogeista ei löytynyt meille sopivaa ratkaisua. Niinpä ryhdyimme suunnittelemaan mieleistämme taloa omin päin. Netistä löytyi edullinen suunnitteluohjelma, jonka avulla saimme konkretisoitua ideoitamme kuviksi. Lupahakemuksia varten arkkitehti piirsi suunnitelmamme puhtaaksi pienin muutoksin.

Haluamme selvittää hankkeessa myös sitä, voiko talossa käyttää uudenlaisia ratkaisuja. Työelämä opetti sen, ettei kannata uskoa heti kerrasta, jos joku sanoo, ettei näin voi tehdä. Haemme ennakkoluulottomasti ideoita muun muassa julkisen sektorin rakennushankkeista ja -ratkaisuista.

Rakentamisessa voi säästää rahaa, jos ei tartu tutuimpaan ratkaisuun. Samalla tulee toki ottaneeksi riskejä, joita uusien ideoiden kokeiluun aina liittyy. Otamme siis riskit tietoisesti ja kerromme kokemuksemme hintatietoja myöten. Uskomme, että tästä on apua myös muille rakentajille. 

Rohkeasti uutta kokeillen

Yleinen oletus tuntuu olevan, että eläkeikäiset eivät enää rakenna unelmiensa taloa. Haluamme esimerkillämme kannustaa muitakin miettimään, onko se sittenkään myöhäistä. Sitä paitsi tällainen talo voi olla myös hyvä eläkesijoitus ainakin suurissa taajamissa.

Kun aloimme suunnitella uutta taloamme, yritimme löytää tällaista eläkeiän rakennusprojektia esittelevää juttusarjaa. Totesimme, että sellaista ei ole, joten päätimme korjata asian. 

Tavoitteemme on rakentaa moderni ja muuntuva kivitalo kohtuubudjetilla. Jaamme teille lukijoille kaikki vinkit ja ratkaisut, jotka säästävät rahojamme tai ovat muuten suositeltavia. Kerromme avoimesti siitäkin, jos kaikki ei mene niin kuin Strömsössä.

Tätä ensimmäistä blogia kirjoittaessa helmikuu on puolivälissä ja pääkaupungiseudullekin on tullut talvi. Olemme saaneet tarvittavat rakennusluvat ja tyhjentäneet autotallin, joka puretaan ensi viikolla uuden talomme tieltä. Pitkä suunnitteluvaihe ja lupaprosessi alkavat olla takana. Tontilla alkaa tapahtua. 

Kyselkää, kommentoikaa ja olkaa aktiivisia. Kirjoitamme uusista aiheista viikoittain ja pyrimme reagoimaan myös lähettämiinne kysymyksiin. 

Kommentit (2)

Timo Luotonen
Liittynyt23.2.2018

Alkuperäinen tonttimme oli 909m2 ja myimme siitä 500 m2:n määräalan, jolla on vanha siporex-talomme. Meille jäi 409 m2:n määräala; tästä ajotien osuus haukkaa vielä n. 50m2, joten itse rakennuspaikan pinta-ala n. 350m2.
Tontin omistussuhteet on määritelty yksityiskohtaisella hallinnanjakosopimuksella, jonka laatimiseen kannattaa käyttää aikaa niin, että se kattaa mahdollisimman yksityiskohtaisesti kaikki eteen tulevat tilanteet. Meillä sopimuksessa on kaikkiaan 36 kohtaa.

Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Blogiarkisto

2018

Kategoriat