Kirjoitukset avainsanalla Eläketalo

Asuinkerroksen väliseinä hahmottuu, alaosa on kiviseinää, yläosa kevytrakenteena.
Asuinkerroksen väliseinä hahmottuu, alaosa on kiviseinää, yläosa kevytrakenteena.

Uusi vuosi vaihtui ja parin viikon joulutauko teki todella hyvää. Tyttäremme ja neljävuotias lapsenlapsemme tulivat Torontosta meille viettämään vuoden vaihdetta. Energisen pikkupojan perässä pysyminen piti ajatukset tehokkaasti poissa rakennustyömaalta.

Elättelimme pitkään toivetta, että olisimme voineet majoittaa Kanadan-vieraamme uuteen taloomme, mutta tämä suunnitelma ei toteutunut edes likimain.

Loppukesän ja syksyn yllättävät ongelmat rakennuksella aiheuttivat myöhästymisten ketjureaktion, joka vaikuttaa edelleen.

Miten meni omasta mielestä?

Uuden vuoden aluksi on paikallaan tehdä lyhyt yhteenveto viime vuoden rakennusurakastamme. 

Talo Luotosen rakennusurakka ei edennyt ihan suunnitellusti, mutta sinne päin. Päällimmäinen positiivinen asia on se, että jo nyt puolivalmiinakin talosta näyttää tulevan juuri sellainen kuin olimme ajatelleet – tai jopa pari pykälää parempi.

Rakennusaikana on tullut yllättäviä viivytyksiä ja takaiskuja, mutta niissä kriittisissä suunnitteluratkaisuissa, joita jännitimme eniten etukäteen, odotuksemme ovat jopa ylittyneet.  Kun talon runko, katto, väliseinät, ikkunat ja lattiavalut ovat paikoillaan, lopputulos vastaa toiveitamme ja unelmiamme.  Syksyn pilvettöminä päivinä jopa auringonvalo kulkeutui ikkunoista sisään yhtä hienosti kuin suunnitteluohjelmassa tietokoneen ruudulla valaisten rakennuksen aamusta iltaan.

Keittiön lattialaatoitus on puolivälissä.
Keittiön lattialaatoitus on puolivälissä.

Aikataulu petti

Suurimmat ikävät yllätykset ovat sattuneet rakennesuunnittelun, urakoinnin ja tavarantoimituksen aikatauluissa ja toteutuksissa. Esimerkiksi materiaaleja on tullut liikaa yhdellä kertaa tai niitä ei ole tullut lainkaan, jolloin on jouduttu improvisoimaan nopeasti jokin suunnitelma B.

Kaikkiin pulmiin löytyy yleensä ratkaisu, mutta valitettavasti aikaa palaa ja tavoiteaikataulu karkaa. Kaikki suunnitellut asiat siirtyvät eteenpäin.

Rakennushommissa jokainen lisäpäivä tarkoittaa myös lisää kustannuksia: työvoimakuluja sekä vuokrakuluja väliaikaisesta asunnosta ja työmaakoneista, joita ei voikaan palauttaa. Yksi pieni virhetoimitus tai työsuorituksen viivästys voi pahimmillaan siirtää jotain myöhempää urakan osaa jopa viikoilla, kun sovittu tekijä ei ole enää vapaa ja pitää etsiä korvaaja.

Tällaisen dominoefektin ansiosta muuttoluvan saaminen on siirtynyt kuukausi kuukaudelta eteenpäin. Alkuperäisin tavoite, kesäkaudella kotiin, taitaa toteutua, mutta vuoden viiveellä.

Sauna on eristetty ja kohta paneloidaan.
Sauna on eristetty ja kohta paneloidaan.

Budjetti ei pauku

Vaikka valmistumisaikataulu on siirtynyt, rakennusbudjetti on pitänyt melko hyvin. 250 000 euron budjetti ylittynee jonkin verran, mutta toisaalta tässä vaiheessa hanketta lähes kaikki suuret kuluerät on jo maksettu.

Talon perustuksiin ja rungon pystyttämiseen yksittäinen rakentaja ei voi kovin paljon vaikuttaa, mutta talon sisämateriaaleissa ja -ratkaisuissa omilla valinnoilla on suuri vaikutus budjettiin.

Ei ole lainkaan yhdentekevää, mistä ostaa, milloin ostaa ja millaisia ostosopimuksia saa neuvoteltua esimerkiksi keskittämällä hankintojaan. Budjetin ylitykset syntyvät usein tässä ”nippelivaiheessa”.

Keittiökalusteet odottavat asennusta - ehkä ensi viikolla...
Keittiökalusteet odottavat asennusta - ehkä ensi viikolla...

Mitä raksalla tapahtuu nyt?

Talon sisätyöt ovat palkitseva vaihe, sillä lähes joka päivä syntyy valmista ja nähtävää. Kiviset väliseinät ovat pystyssä ja asuinkerroksen korkeassa huonetilassa on pystytetty myös kiviseinän päälle tulevien kevyiden väliseinien rungot. Huonetilat hahmottuvat selkeästi.

Talon sisätöitä tekee kolme timpuria. Manu on ollut hommissa jo melkein pari kuukautta ja tehnyt muun muassa talon sisäkaton rakennelmat ja lisäeristykset sekä parvekkeen katoksen. Nyt hän rakentaa saunaa ja pesuhuonetta.

Tarvitsimme Manun lisäksi vähän lisäkäsiä ja löysimme urakoitsija Pasi Eerikäisen kautta Forssasta kaksi tehokasta timpuria Markon ja Mikon. Heidän vastuulleen tulee muun muassa kevyiden väliseinien, lattioiden ja keittiön asennukset. Lisäksi rakennuksella työskentelee niin putkimiehiä kuin ilmastointi- ja sähköasentajiakin.

Ensi viikolla pitäisi aloittaa ulkoseinien sisäpintojen levytykset, keittiökaappien ja koneiden asennukset, pääosa sähkötöistä, putkiasennusten viimeistelyt ja saunan panelointi. Luvassa on touhukas uusi vuosi!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Ensinnäkin kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta blogistanne.
Meillä hyvin samanlainen tilanne kuin teillä.
Mikäli ymmärsin oikein rakensitte 80m2 kellarikerroksen ja sen päälle saman verran asuinneliöitä. Kokonaiskustannukset 250.000€ ja vähän päälle.
Kuinka suureksi arvoitte oman työnne osuuden?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lattialämmitysputkisto on valmiina, joten valu voi alkaa.
Lattialämmitysputkisto on valmiina, joten valu voi alkaa.
Maakostea betoni muistuttaa hiekkarannan kosteaa hiekkaa.
Maakostea betoni muistuttaa hiekkarannan kosteaa hiekkaa.
Tasoittajan työ vaatii malttia ja pitkää pinnaa.
Tasoittajan työ vaatii malttia ja pitkää pinnaa.
Tasoitettu maakostea betoni on ilo silmälle.
Tasoitettu maakostea betoni on ilo silmälle.
Maakostea betoni säästää kaksi kuukautta kallista aikaamme.
Maakostea betoni säästää kaksi kuukautta kallista aikaamme.

Blogi on ollut pari viikkoa hiljaa, mutta tällä kertaa siihen on positiivinen syy. Kun pääsimme talon sisätöihin, ne edistyvät niin kovaa vauhtia, että vuorokauden tunnit tuppaavat loppumaan kesken.

Urakkaporukoita saapuu katkeamattomana virtana tekemään asennuksiaan, ja meidän aikamme kuluu nopeita päätöksiä tehtaillessa. Onko seinä oikeassa paikassa? Vedetäänkö ilmastointiputket suunnitelmien mukaan vai löytyykö parempi vaihtoehto paikan päällä tuumaillessa? Onko tässä huoneessa riittävästi sähkörasioita ja ovatko ne oikeassa paikassa suhteessa kalustesuunnitelmiin?

Sisätöissä tulee jatkuvasti vastaan asioita, jotka vain rakentaja tietää, sillä hänellä on mielikuva valmiiksi kalustetuista huonetiloista. Tämän vuoksi rakentajan läsnäolo työmaalla on sisätöitä tehdessä ensiarvoisen tärkeää.

Onneksi ammattiurakoitsijat osaavat kysyä oma-aloitteisesti mielipidettämme. He myös kertovat, jos heistä jokin toinen vaihtoehto vaikuttaisi mielekkäämmältä.

Lattiavalut syntyivät päivässä

Molempien kerrosten lattiavalut hoituivat toissa viikolla pikavauhdilla. Eko Floorin lattiamiehet pysäköivät betonitehtaansa eli pitkän erikoisrekkansa kadulle talon eteen aamuseitsemältä ja aloittivat yläkerrasta maakostea-betonin pumppaamisen lattiapinnoille.

Maakostea betoni sisältää huomattavasti vähemmän vettä kuin normaali lattiavalubetoni, ja valaminen muistutti hiekkalinnojen rakentamista hiekkarannalla. Kaksi miestä tasoitti pintaa sitä mukaa, kun massaa tuli lattialle. Heidän jälkeensä viimeistelyn hoiti tasoittaja, joka hiersi pinnan millilleen tasaiseksi ja viimeisteli homman teräslastalla.

Sympatiat olivat väkisinkin tämän tasoittajan puolella, sillä hän teki viimeisiä silauksia polvillaan lähes 12-tuntisen päivän. Tämän urotyön tuloksena meillä oli illalla tasaiset lattiapinnat, joiden päälle päästiin pystyttämään väliseiniä jo muutaman päivän päästä.

Säästimme arvokasta rakennusaikaa lattioiden kuivumisen osalta liki kaksi kuukautta, joten hieman perinteistä lattiavalua korkeampi hinta oli investoinnin arvoinen.

Hyvän kuvan maakostean käytöstä saa oheisesta Eko Floorin videosta.

Lopulliset tilat hahmottuvat

Ovisyvennys oli viime hetken innovaatio, joka antaa portaisiin lisää valoa ja avaruutta.
Ovisyvennys oli viime hetken innovaatio, joka antaa portaisiin lisää valoa ja avaruutta.

Viime viikolla urakkaporukkamme pääsi asentamaan talon väliseiniä kellarista alkaen. Tämä on vähintään yhtä jännittävä ja odotettu työvaihe kuin talon rungon pystytys. Nyt pääsee ensi kertaa näkemään, ovatko suunnitellut huonetilat riittävän kokoisia.

Tässäkin vaiheessa on viisainta olla itse paikalla, niin voi tehdä viime hetken hienosäätöjä. Me päädyimme suurentamaan hieman alakerran suihkuhuonetta ja kodinhoitohuonetta. Muutimme myös viime hetkellä yläkerran portaikon viereisen makuu- ja olohuoneen väliseinän muotoa. Teimme suoraan seinälinjaan pienen kulman (ovisyvennyksen), jotta jo portaikon puolivälistä aukeaa esteetön näköala yläkerran korkeaan huonetilaan.

Urakkaporukoiden logistiikkaa

Tämän ja ensi viikon aikana saamme asennettua taloon putkistot, sähkövedot ja ilmastoinnin. Heti niiden perään alkaa päälämpöjärjestelmän asennus.

Tällä viikolla talossa on töissä kolme eri urakkaporukkaa, ja ensi viikolla miehiä on jo viidestä eri yrityksestä. Eri asennusporukoiden työn lomittaminen vaatii suunnittelua, jotta porukat eivät törmäile toisiinsa tai joudu turhaan odottelemaan vuoroaan.

Toistaiseksi homma on toiminut hyvin ja toivottavasti jatkossakin.  

Henkilöpaperit, kiitos!


Kaivinkoneen poistuttua pihamaa on taas ummessa. 
Vesi- ja viemäriliitokset kulkevat tässä kaivannossa. 
 

Saimme vihdoin HSY:ltä luvan vesi- ja viemäriliitoksiin ja pääsimme kaivamaan tarvittavat vedot yleiseltä katuosuudelta. Kun liitokset oli tehty ja kaivantoja oltiin täyttämässä, kaivurikuski tarvitsi eristelevyjä putkien suojaksi täyttömaan ja putkien väliin.

Tontilla valmiina olevat EPS-eristelevyt eivät kuulemma kelvanneet, vaan tarvittiin FinnFoamin kestävämpiä XPS-levyjä. Ymmärsin yskän kuullessani, että rakentaja on vielä seuraavat neljä vuotta vastuussa siitä, että liittymäkaivannon täyttömaa ei lähde painumaan ja vahingoita putkistoja. Niinpä lähdin kiireesti hakemaan levyjä läheisestä Olarinluoman Starkista.

Lastasin puolisen tusinaa levyä autooni ja Starkin myyjä tuli kirjoittamaan kuittia kassamaksua varten. Hän kysyi henkilöpapereitani, vaikka kyseessä oli alle 50 euron käteiskauppa, joka piti maksaa kassaan saadakseen porttikoodin pihalta ulos.

Ihmettelin käytäntöä, mutta myyjä oli tinkimättömän tiukkana. Ilman kuvallista henkilötodistusta ei olisi asiaa pois Olarin Starkilta! Kun kiire oli, en jäänyt pitemmäksi aikaa väittelemään oudosta asiakaspalvelusta.

Ehkäpä seuraavan kerran Starkille mennessä pitää vetää ykköset päälle, jotta näyttäisi luotettavammalta käteisasiakkaalta!

 

 

Kommentit (0)

Talo alkaa näyttää talolta, kun ikkunat ovat paikoillaan.
Talo alkaa näyttää talolta, kun ikkunat ovat paikoillaan.

Työmaalla otetaan vaihteeksi suuria edistysaskeleita. Ensin saimme Kingspanin kattoelementit asennettua ja pääsimme sateelta suojaan.

Viime viikon perjantaina Koduaken-ikkunatehtaan asentajat saapuivat Tallinnasta tontille ennen aamuseitsemää ikkunakuormamme kanssa.  Lasti näytti epäilyttävän pieneltä, mutta kyllä sieltä kaikki tilatut ikkunat löytyivät, jopa ne kolme isoa liukuovipakettiakin.

Nosturikuskimme Simonin avustuksella ikkuna-asennus sujui sutjakasti ja yli 200-kiloiset liukuovipaketitkin nousivat ongelmitta paikoilleen. Koduakenin asentajat Rait ja Marko hoitivat asennusurakan yhden, tosin varsin pitkän päivän aikana. Miehet painoivat hommia aamusta iltaan ja jopa kahvi- ja lounastauotkin hoidettiin paikan päällä. Itse keskityin päivän ajaksi ruoka- ja juomahuoltoon sekä asennusten valmistelutöihin.

Oli suuri ilo katsella työnsä osaavia ammattilaisia, jotka vielä oma-aloitteisesti siivosivat jälkensä ja palauttivat lainaamansa tavarat paikoilleen. Tällaista huolellisuutta ei kotimaisissa urakkaporukoissa enää kovin usein kohtaa.  

Vaikutuksen teki myös aikataulusta kiinni pitäminen. Päivän aikana selvisi, että Koduakenilla on niin paljon toimituksia, että yhtiön omat asentajat ovat koko ajan varattuina. Meidänkin ikkunatoimituksemme uhkasi siirtyä eteenpäin, mutta yhtiö päätti pitää kiinni lupaamastaan toimitusajasta. Niinpä ikkuna-asennuksemme hoitivat yhtiön projektipäällikkö ja toimitusjohtaja. Tätä voi kutsua jo todelliseksi asiakaspalveluksi.

Marko Koduakenilta asentaa olohuoneen liukuovea.
Marko Koduakenilta asentaa olohuoneen liukuovea.

Väliaikaiset ovet paikalleen

Lopullisia ulko-oviamme odotellessa päädyimme asentamaan niiden tilalle väliaikaiset raksaovet. Niiden avulla saimme talon tiiviiksi ja pääsimme kuivattamaan sisätiloja sateisen syksyn jäljiltä. Plussaa on myös se, että raksaovissa ei haittaa, vaikka niihin sattuisi tulemaan joku kolhu.

Kun sisätyöt alkavat, tavaraa ja porukkaa lappaa sisään ja ulos jatkuvasti, joten ovet ja saranat ovat kovilla. Siinä on vissi ero, tekeekö vahingossa naarmun tonnin arvoiseen pääoveen vai parin kympin raksaoveen.

Meillä oli jo ennestään yksi vanha varaston ovi valmiina, mutta tarvitsimme vielä kolme raksaovea lisää. Olin jo etsimässä sopivia Raksakimpan Facebook-sivuilta, kun kuulin urakkaporukaltamme, että heidän toiseen kohteeseensa Espoon keskustan lähelle oli juuri tulossa varsinaisten ulko-ovien asennus, joten sieltä voisi löytyä tarvitsemamme ovet.

Kävin hakemassa juuri valmistumassa olevasta passiivikivitalosta kolme täyspuista raksaovea muutamalla kympillä ja asensin ne paikalleen heti seuraavana päivänä. Tästäkin jäi hyvä mieli: rakentaja auttoi toista niin sanottuun asevelihintaan – lämmin kiitos siitä.

Raksaovet ovat paikoillaan ja talon saa jopa lukkoon.
Raksaovet ovat paikoillaan ja talon saa jopa lukkoon.

Kuivurit ja lämmittimet käyttöön

Sisätöiden ehdoton edellytys on, että talo on kuiva ja lämmin. Lattiavalut ovat vuorossa ensimmäisinä, koska niiden kuivuminen aikatauluttaa kaikki muutkin sisätyöt.

Lattiapintojen päälle tulee ensin pohjaksi parin sentin vahvuinen tiivis eristelevykerros, jonka päälle asennetaan vesi-, sähkö- ja lämmitysputket ennen lattiavalua. Tässä vaiheessa kaikkien lattiapintojen tulee olla täysin kuivia, sillä mahdollinen lattian pohjabetonissa oleva kosteus jäisi kahden tiiviin eristepinnan väliin ja voisi aiheuttaa harmeja myöhemmin. Meillä on tosin tuplavarmistus, sillä lattialaatan alla olevat Isodrän-eristelevyt päästävät kosteuden haihtumaan myös alaspäin.

Sateisen syyskuun jäljiltä lattioilla on varmasti ylimääräistä kosteutta, vaikka silmämääräisesti pinnat näyttävätkin kuivilta. Tarvitsemme siis sekä rakennekuivainta että -lämmitintä. Pelkkä kuivainkin olisi varmaan riittänyt, mutta lämmittimen nostaessa sisätilan lämpöä, myös kuivain toimii tehokkaammin.

Tein netissä vertailuja eri laitavuokraamojen välillä ja päädyin lopulta vuokraamaan kuivaimen ja lämmittimenRakennuskuivain.fi -sivustolta löytämältäni yritykseltä Itä-Helsingistä. Heidän vuokrakalustonsa hinnat olivat todella kohtuulliset ja tein sopimuksen, jonka mukaan koneet ovat meillä käytössä tarvittavan ajan ja sen jälkeen taksa lasketaan joko päivä- tai kuukausivuokralla halvimman vaihtoehdon mukaan. Tämä on hyvä ratkaisu, koska etukäteen on vaikea arvioida käyttötarpeen kestoa.

Vaakaikkunat tuovat lisävaloa olohuoneen korkeimpaan kohtaan.
Vaakaikkunat tuovat lisävaloa olohuoneen korkeimpaan kohtaan.

Maakosteaa lattioihin

Lattiavalut ovat nyt siis ratkaisevassa asemassa, miten aikataulut kehittyvät. Ennen molempien kerrosten lattiapintojen valua, niiden alle on asennettava vesi-, sähkö- ja lämmitysputkistot. Onneksi kaikkien näiden hommien asennusmiehet ovat saatavilla lyhyelläkin varoitusajalla. Näillä näkymin saamme asennukset hoidettua tällä viikolla ja pääsemme lattiavaluihin marraskuun ensimmäisellä täydellä viikolla.

Koska aika on kortilla, päädyimme myös lattiavalujen osalta uudenlaiseen ratkaisuun. Normaali valubetoni kuivuu noin sentin viikossa, joten 8-10 sentin lattiabetonin kuivuminen kestäisi ensi vuoden puolelle ennen kuin lattiapinnoitteita voisi asentaa.

Ratkaisu tähänkin ongelmaan löytyi vinkin perusteella. Maakostea on erikoisesta nimestään huolimatta lattiavaluihin käytettävää, nopeasti kuivuvaa betonia. Menetelmää käytetään yleisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta Suomessa menetelmä on melko uusi ja harvinainen.

Maakostean suurin ero perinteiseen valubetoniin verrattuna on valuseoksessa käytettävän veden määrä. Maakosteassa käytetään vettä vain murto-osa verrattuna normaaliin betoniin. Siksi se kuivuu erittäin nopeasti. Meidän talomme lattia-alat, yhteensä 133 neliötä, kuivuvat pinnoitusvalmiiksi parissa viikossa. Säästämme siis lähes pari kuukautta aikaa.

Vähäisen vesimäärän ansiosta maakostea ei myöskään luovuta kuivuessaan vettä rakenteisiin eikä se halkeile. Siksi myös lattian tukiraudoitus on erittäin kevyt. Meillä kevyt raudoitusverkko, joka tarvitaan lämmitysputkiston kiinnitystä varten, riittää hyvin.

Olohuoneen ikkunat antavat etelän ja lounaan suuntaan.
Olohuoneen ikkunat antavat etelän ja lounaan suuntaan.

Ekologinen betonitehdas tontille

Löysin netistä turenkilaisen EkoFloor Oy:n, joka tuo rakennuspaikallemme ensi viikolla pienen betonitehtaan. Tarvittava maakostea-betonimassa tehdään paikan päällä ja pumpataan lattialle, jonka jälkeen pinnat tasoitetaan välittömästi. Lopuksi tarvitaan vain kevyt hionta ja sen jälkeen lattiapinta on millintarkka ja valmis pinnoitettavaksi.

Valmistusmenetelmänsä ansiosta maakostea on erittäin ekologinen vaihtoehto. Sen hiilijalanjälki on vain noin puolet perinteisestä betonista.  

Kustannuksiltaan maakostean käyttö on vain hieman kalliimpaa kuin perinteinen valmisbetoni. Meidän tapauksessamme parin kuukauden ajansäästö saavutetaan noin viidensadan euron lisäkustannuksella eli panostus on todella kannattava.  

Kerromme lisää lattiavaluistamme ensi viikon jutussa. Samalla alamme pohtia jo seuraavaa vaihetta, laitetaanko lattiapinnoille parkettia, laminaattia vai laattoja.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Katto tuli ennen talvea, mutta syksy ehti jo pitkälle.
Katto tuli ennen talvea, mutta syksy ehti jo pitkälle.

Johan tätä on odoteltu ja viimein se toteutui. Saimme kuin saimmekin taloomme katon.

Viikko sitten työmaalle ajoi puolalainen rekka ja 16 kattoelementtiä nostettiin nosturilla aluksi talon suuremmalle parvekkeelle.

Kattoelementtejä tukemaan asennettiin ensin seinärungon päälle poikittain tulevat 40 senttiä korkeat tukipalkit, joita tarvittiin peräti 14 kappaletta. Sen sijaan, että jokainen palkki olisi nostettu ja asennettu yksitellen, päätimme säästää aikaa ja teimme niistä maan päällä kehikkoja, jotka nostettiin seinärungon päälle. Kun tukipalkkikehikot olivat paikoillaan, pääsimme varsinaisten kattoelementtien asentamiseen.

Kattoelementtien alle tulevat tukipalkit rakennettiin kehikoiksi maan tasalla.
Kattoelementtien alle tulevat tukipalkit rakennettiin kehikoiksi maan tasalla.

Parin päivän urakka

Yhden Kingspan-kattoelementin leveys on metri, ja meille näitä elementtejä tuli kolmea eri pituutta. Pisimmät olivat lähes yhdeksänmetrisiä ja lyhimmät yli nelimetrisiä. Kattoelementtien keveyden ansiosta pitkä elementtikin painoi vain 127 kiloa, joten kattoasennus kävi rivakasti. Koko kattourakka tukipalkkeineen ja elementtiasennuksineen meni lopulta kahdessa päivässä.

Ratkaisevan tärkeä rooli tässä asennuksessa oli nosturikuskillamme, porvoolaisen Seapower Oy:n Simon Charlesilla (puh. 045 638 0652), jota tekee mieli suositella muillekin nosturipalveluja kaipaaville.

Simon ei mennyt siitä, mistä rima oli matalin.  Kun meiltä puuttui kattoelementtien nostoon tarvittava erikoistyökalu, hän tutki tehtaan elementtiasennusohjeesta kyseisen apuvälineen kuvaa ja teki seuraavaksi aamuksi sille korvaajan. Asennusvaiheessa hän ei myöskään tyytynyt ohjaamaan nosturiaan kauko-ohjaimella, vaan tuli mukaamme katolle asennushommiin.

Nosturikuskimme Simon nostaa kattoelementtejä rekasta talon parvekkeelle.
Nosturikuskimme Simon nostaa kattoelementtejä rekasta talon parvekkeelle.

Katto on, vielä lisäeristeet

Katosta tuli lopulta parempi kuin uskalsimme toivoa. Tarvitsemme kuitenkin vielä elementtien alapuolelle sisäkattoon lisäeristyslevyt, jotta pääsemme rakennusmääräysten mukaiseen 0,09 W/m2K -lämpöarvoon.

Tarvittava 70 millimetrin lisäeristys hoituu Kingspanin kahdella päällekkäin asennettavalla eristelevyllä. Niiden asennukseen päästään, kun mainio timpurimme Mauno Kantanen ehtii takaisin työmaalle parin viikon päästä.

Maunolla on yli 30 vuoden kokemus omakotirakentamisen eri työvaiheista, joten käytämme hänen ammattitaitoaan vielä monessa muussakin työvaiheessa. Hän on myös kehittänyt Merkkeli-asennusnauhan, jonka käyttö helpottaa ja nopeuttaa panelointi- ja laudoitustöitä. Aiomme testata kyseistä tuotetta muun muassa ulkoterassien teossa ja saunan paneloinnissa.

Katon sisäpintaan tulee vielä kaksi eristelevykerrosta.
Katon sisäpintaan tulee vielä kaksi eristelevykerrosta.

Pari sanaa rakennustelineistä

Olipa rakennuskohde suuri tai pieni, edessä on jossain vaiheessa rakennustelineen ostaminen tai vuokraaminen.

Rakennustelineitä löytyy netistä pilvin pimein. Suurilla rakennuskonevuokraamoilla on hyvä valikoima ja saatavuus, mutta myös melkoisen korkeat hinnat. Rakennustelineen päivävuokra on pahimmillaan jopa 70–80 euroa per päivä.

Harkitsimme alkuun myös tarvittavan kokoisen rakennustelineen ostamista, mutta halpaa lystiä ei ole sekään. Meille soveltuvan rakennustelineen hinta olisi ollut yli tuhat euroa.

Timpurimme kontaktien kautta saimme vuokrattua edullisesti vankan Haki-rakennustelineen vantaalaiselta rakennusliikkeeltä LaatuLaurilta. Vuokrahinta jäi murto-osaan suurten rakennuskonevuokraamojen taksoista, joten saimme taas selvää säästöä rakennusbudjettiimme.

Ensimmäinen kattoelementti nousee paikalleen.
Ensimmäinen kattoelementti nousee paikalleen.

Seuraavaksi aukot umpeen

Seuraavana on vuorossa ikkuna-asennus. Urakkaporukkamme oli tarkoitus asentaa myös ikkunat ja ovet, mutta useamman työmaan päällekkäisyys olisi siirtänyt ikkuna-asennustamme taas viikolla, parilla eteenpäin. Aika on valitettavasti juuri nyt se kriittinen tekijä, josta meillä alkaa olla pulaa.

Päädyimme pyytämään ikkunatoimittajaamme, joensuulaista EKO-ikkunat Oy:tä hoitamaan paikalle tehtaan asennusporukan. Ikkunamme tulevat Virosta tallinnalaiselta Koduaken Oy:ltä ja heidän asennusporukkansa lupasi saapua samalla kyydillä ikkunakuorman kanssa.

Koska ikkunoiden mukana tulevat myös talomme kolme suurta liukuovea, jotka painavat yli 200 kiloa kappale, paikalle tarvitaan myös nosturikuskimme Simon.

Ikkunoiden asennus sujunee jouheasti päivässä ja sen jälkeen voimme aloitella pitkään odoteltuja sisätöitä, mutta niistä lisää seuraavassa blogissa. 

Kingspanin kattoelementtien asennus tuottaa valmiin peltikaton.
Kingspanin kattoelementtien asennus tuottaa valmiin peltikaton.

PS. ne paloikkunat

Päivittelin pari viikkoa sitten rakennusmääräyksiä, jotka vaativat paloikkunan jopa ruokailutilan ikkunaksi, vaikka sen takana ei ole edes naapurirakennusta vaan ainoastaan naapurin avoin pihamaa. Tuo yksi paloikkuna maksaa suunnilleen saman verran kuin talomme kaikki muut ikkunat yhteensä.

Lupasin kysellä Espoon rakennusvalvonnasta paikalliselta rakennustarkastajalta, josko tästä säännöstä voisi tehdä poikkeuksen. Soitin hänelle rakennusvalvonnan ilmoittamana vastaanottoaikana aamulla kello 9-10.30, mutten saanut vastausta puheluuni.

Seuraavaksi lähetin sähköpostilla kyselyn tämän paloikkunan tarpeellisuudesta. Paluuviestinä sain ilmoituksen, että alueen vakituinen rakennustarkastaja on poissa, mutta hänen sijaisensa vastaa kysymyksiin. Sama viesti lähti siis sijaiselle ja tällä kertaa vastauskin tuli heti:

Hei,

tilaa paloikkunat tai muuraa umpeen.

Rakentavin terveisin,

MK

rakenneinsinööri

Tietääkseni rakennusvalvonnan päätehtävä on rakentajan auttaminen rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Minulle olisi toki riittänyt, jos virkamies olisi ilmoittanut, että rakennusmääräykset nyt vain valitettavasti näin määräävät.

Espoossa asia hoidetaan kuitenkin niin, ettei rakentaja kovin helposti kysele neuvoja toistamiseen. Tyyli se on tämäkin…

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Blogiarkisto

2018

Kategoriat