Kirjoitukset avainsanalla ampiaiset

Asuinkerroksen seinä kohoaa, ensi viikolla pitäisi olla valmista.
Asuinkerroksen seinä kohoaa, ensi viikolla pitäisi olla valmista.

Uusi talomme alkaa hahmottua. Maanpäällisen kellarikerroksen seinät ja katto ovat olleet jo tovin valmiina, ja tällä viikolla saimme asuinkerroksen seinistä ensimmäinen osan valettua. Tiloja alkaa kokea aivan uudella tavalla.

Yläkerran seinistä on nyt valmiina ensimmäiset kolme metriä, ja urakkaporukka ahkeroi jo seinien yläosia. 120 sentin pituisilla ja 30 senttiä korkeilla EPS-harkoilla valmista pintaa syntyy niin nopeasti, että näillä näkymin betoniydin voidaan valaa myös seinien yläosiin ensi viikon loppupuolella. Silloin toisen eli asuinkerroksen seinät kohoavat parhaimmillaan lähes 5,4 metrin korkeuteen.

Virtuaalitodellisuus kohtaa todellisuuden

Vehreät näkymät. Asuinkerroksen ikkunoista ei näe kesäaikaan naapureita vaan lehtipuita.
Vehreät näkymät. Asuinkerroksen ikkunoista ei näe kesäaikaan naapureita vaan lehtipuita.

Daranin urakkaporukka on asentanut kaikkien ikkuna- ja oviaukkojen kohdalle tukevat puiset kehykset, johon ikkunat ja ovet myöhemmin kiinnitetään. Nyt kun apukarmit ovat paikallaan, voimme tarkistaa, pitääkö suunnitteluapuna käyttämämme LiveHome 3D-tietokoneohjelman kolmiulotteinen mallinnus paikkansa.

Ohjelmalla pystyi suunnitteluvaiheessa kokeilemaan, miten auringonvalo tulee huoneisiin eri vuorokaudenaikoina. Ja toden totta, ilta-aurinko paistaa ruokailutilaan yhtä hyvin reaalimaailmassa kuin tietokoneen ruudullakin.

Toinen meitä ennakkoon askarruttanut asia oli asuinkerroksen ikkunoista aukeava näkymä ympäristöön. Uskoimme ja toivoimme, että suurista ikkunoista näkyisi vihreää puustoa, joka peittäisi suorat näkymät naapuritaloihin. Tämäkin visio näyttää toteutuneen ja vieläpä erinomaisesti.

Seinien kohottua pääsemme myös miettimään sisustusta paikan päällä. Välipohjan ontelolaatat toimivat asuinkerroksen lattiapintana ja niihin voi piirtää tulevat väliseinien paikat, mikä auttaa hahmottamaan ja arvioimaan esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden sijoittelua.

Sähkökaappi saapuu tontille

Pääsisäänkäynnin puolella kellarikerroksen päälle on noussut kolme metriä asuinkerroksen seinää.
Pääsisäänkäynnin puolella kellarikerroksen päälle on noussut kolme metriä asuinkerroksen seinää.

Yksi välttämätön vaihe talonrakentamisessa on sähkö- ja vesiliittymien avaaminen. Näitä hankintoja rakentaja ei ikävä kyllä pääse kilpailuttamaan, vaikka syytä olisi.

Sähköliittymä toteutetaan useimmiten kahdessa vaiheessa. Ensin tontille tuodaan väliaikainen työmaasähkökaappi, ja varsinainen sähkökaappi asennetaan talon seinään siinä vaiheessa, kun rakennus on lähes valmis. Meidän urakoitsijamme käyttää akkukäyttöisiä työkaluja ja jatkuva sähköntarve on pieni. Jos akkuja on jouduttu lataamaan työpäivän aikana, olemme saaneet tähän asti sähköä vanhan talomme nykyisiltä omistajilta, joten väliaikainen sähkökaappi ei ole tarpeen..

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan kanssa yhteistyö on sujunut vaivattomasti. Kun olimme tehneet sopimuksen heidän ja vapaasti valitsemamme sähköyhtiön kanssa, käytännön toteutus siirtyi Carunan sopimuskumppanille Relacom Oy:lle. Relacomin edustajan kanssa mietimme, mitä kautta sähkökaapelit tuodaan tontille ja mihin kohtaan sähkökaappi asennetaan. Carunan lopullinen sähkökaappi tuodaan meille ensi viikolla ja se sisältää jopa yhden sähköauton latauspistokkeen.

Sen sijaan rakennuksen tarvitsemat vesi- ja viemäriliittymät ovat olleet vaikeampi rasti. Espoon alueella annettuna ”yhteistyökumppanina” toimii HSY, jossa ei ole meidän kokemuksemme mukaan vielä kuultu sanaa asiakaspalvelu.

Vesiliittymää ei näy eikä kuulu

Olemme yrittäneet aikatauluttaa rakennusprojektiamme niin, että voisimme toteuttaa samalla kertaa useampia työvaiheita ja säästää näin sekä aikaa että rahaa. Yksi tällainen toivomamme säästökohde on ollut sähkö- sekä vesi- ja viemärikaivantojen tekeminen yhdellä kertaa.

Sähkökaapelin tuominen tontille sekä liittyminen kaupungin vesi- ja viemäriverkostoon vaativat viereisen Kruununkujan kaivamista auki ja se olisi ollut helpointa tehdä keskellä lomakautta, kun kadun liikenne on vähäistä. Kaivuutöiden samanaikaisuus olisi säästänyt kustannuksia kaikille osapuolille, mutta ennen kaikkea katu olisi ollut poikki vain yhden kaivuun ajan. Sähköyhtiölle tämä olisi sopinutkin mainiosti, mutta HSY:tä asia ei tuntunut juuri liikuttavan.

HSY:n palvelu alkoi takuta heti alkuunsa. Ensin heiltä pyydettiin – pitäisi kai sanoa anottiin – liittymälausuntoa rakennuslupahakemuksen liitteeksi. Haimme tätä lausuntoa viime vuoden joulukuussa, jolloin HSY ilmoitti kotisivuillaan, että tässä voi mennä 2–3 viikkoa. Meillä lausunnon saapuminen kesti yli seitsemän viikkoa. Sittemmin HSY on tarkentanut kotisivuillaan liittymälausunnon toimitusaikaa. Nyt se on ”ruuhkatilanteesta riippuen tyypillisesti 1–8 viikkoa tilauksesta”.

Seuraavan kerran asioimme HSY:n kanssa, kun tarvitsimme liittymis- ja käyttösopimusta. Yhtiön kotisivuilla kehotetaan tilaamaan sopimus liittymispalveluista hyvissä ajoin, sillä ”sopimuksen toimitusaika voi olla jopa kaksi viikkoa”. Tilasimme sopimuksen yli viisi viikkoa sitten eikä siitä kuulu vieläkään mitään. Soitto HSY:n asiakaspalveluun tuotti vain lakonisen toteamuksen, että ”taitaa nyt olla vähän kiirettä”.

Vasta liittymissopimuksen tultua pääsemme tilaamaan HSY:ltä tonttivesijohdon ja kiinteistöliitoksen rakentamisen sekä kiinteistön liittämisen vesi- ja viemäriverkostoon. Kun kyselin heinäkuun alussa, kuinka pitkään näitä varsinaisia liittymisiä pitää odotella, arvioaikataulu oli jossain ”syyskuun alkupuolella”. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, taidamme olla loka- tai marraskuussa ennen kuin vesi- ja viemäriliitynnät ovat kunnossa.

Sitä se monopoliasema teettää. Kun ei tarvitse pelätä kilpailua, voi olla kankea ja ylimielinen. HSY tuntuu toimivan vuonna 2018 edelleen kuin paraskin Itä-Saksan kunnanvirasto.  

Ampiaiset ovat hyödyllisiä, mutta…

Vaaralliset naapurimme asuvat täällä.
Vaaralliset naapurimme asuvat täällä.

Maa-ampiaisia on pörrännyt työmaalla alkukesästä lähtien. Aktiivisuudesta päätellen yhdyskuntaan kuuluu satoja ampiaisia. Pari viikkoa sitten yksi niistä pääsi yllättämään ja samalla selvisi, että olen voimakkaasti allerginen ampiaisenpistolle. Sen ansiosta kannan nyt mukanani Epipen-adrenaliinipiikkiä.

Niin hyödyllisiä kuin ampiaiset ovatkin, minulle ne muodostavat nyt vakavan terveysriskin ja siksi maa-ampiaisten pesä talon toisella sivulla pitää yrittää hävittää. Sekin on helpommin sanottu kuin tehty.

Koetin löytää netistä ohjeita, mikä hävityskeino olisi tehokkain. Neuvoja löytyi jos jonkinlaisia. Lempeintä olisi odottaa muutama kuukausi, että ampiaiset kuolevat luonnostaan, ja radikaalein neuvo taisi olla bensan kaataminen pesäaukosta sisään ja tulitikku perään. Jälkimmäinen neuvo on näillä helteillä vähintään arveluttava, sillä pesän lisäksi taitaisi palaa samalla keskeneräinen talokin.

Odotellakaan ei oikein ehdi, sillä ampiaispesä on juuri sillä reitillä, jota pitkin pitäisi ajaa minikaivurilla eestaas talon toiselle puolelle. Palaan asiaan, kun ampiaisongelmaan löytyy toimiva ratkaisu.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Blogiarkisto

2018

Kategoriat