Zhangjiajie, Hubei,  22. huhtikuuta

Kirjoitin aikaisemmin Chengdun kaupungista aika negatiivisesti. On kuitenkin kaksi paikkaa, joiden tulisi kuuluva jokaisen siellä vierailevan tutustumiskohteisiin. Toinen on supersuosittu ja tunnettu pandojen tutkimus- ja kasvatuskeskus. Se on hyvin manageroitu vaikka  onkin valtavan suuri turistirysä. Olen vieraillut siellä aikaisemmin, mutta kertaa jätin sen väliin. Sinne kannattaa varata lähes koko päivä.

Uusi tuttavuus oli arkeologinen Jinsha-museo ja -näyttely. Se on viiden neliökilometrin laajuisen arkeologisen kaivausalueen yleisölle avoin alue. Suurin anti on kaivaukselta löydettyjen tuhansien esineiden näyttely. Suuri osa esineistä on koruja, jotka ovat näyttävästi esillä hyvin valaistuissa lasivitriineissä. Kulta- ja kiviesineiden muotoilu ja teknologia on ositus kehittyneestä kulttuurista. Shu-valtion esiin kaivettu historia antaa Chengdulle tilaisuuden julistautua muotoilun muinaiseksi jättiläiseksi.

Kaupunkialueelta vuonna 2001 löydetyn historiallisen yhteisön kaivauksista on esillä vain muutamia “kuoppia” ja niissäkin esillä on vain rajallinen määrä vielä puoleksi maassa olevia luita ja kiviesineitä. Eräs taulu kertoi, että siltä paikalta löydettiin 60 elefantin syöksyhammasta, mutta tieteellisistä syistä lähes kaikki niistä on palautettu maan poveen juuri mistä ne löydettiinkin. Oletan, että museossa esillä olevan kuvat tiukassa kasassa olevista syöksyhampaista on otettu juuri tuosta löydöstä.

Jinsha-kaivaukset ovat paljastaneet alueen jokilaaksossa rikkaan kulttuurin 3 000 vuoden takaa. Paikalta löydetyt rikkaudet on aikoinaan uhrattu jumalten lepyttämiseksi.

Kaivauksissa on löytynyt 63 uhrauspaikkaa, yli 70 kylää ja kolme keskushautausmaata.  Arvokkaita esineitä on löytynyt noin 6 000 kappaletta.

Jinsha-museon virallisilta sivuilta (http://www.jinshasitemuseum.com/en/enabout.html)
 selviää, että kyse on myös tämän päivän asioista. Siellä kirjoitetaan näin:

- Jinshan-kaivaukset ovat vieneet Chengdun historian 2 300 vuoden takaisesta ajasta 3 000 vuoden takaiseen, mikä luo tilaisuuden kohentaa Chengdun, Kiinan historiallisen ja ja kulttuurisen kaupungin suosiota. Koska löytö oli suurelle yleisölle tuntematon, Kiinan kommunistinen puolue ja valtion johtajat ovat pitäneet Jinshan-kaivauksia erittäin tärkeinä. Kiinan keskeiset johtajat ovat tutkineet paikan ja antaneet ymmärtää alueen kaivausten, suojelun ja rakentamisen laadukkaan työn jatkuvan. Monet kuuluisat asiantuntijat ovat myös tulleet tänne tutkimaan ja tekemään ehdotuksia työn jatkamiseksi.

Ihme, ettei kaivauksissa ole vielä löytynyt ensimmäistä Sichuanin puoluetoimiston sijaintipaikkaa.

Ensimmäisessä kuvassa on museon symboliksi nostettu auringon symboli, joka toistui Jinsha-esineistössä.

Toinen kuva on kolmiulotteisesta esityksestä, joka esittelee 3 000 vuoden takaista elämää Jangtse-joen laaksossa.

Neljännessä kuvassa on uskonnollisia esineitä, joissa esineen läpi kulkevan reiän tai putken ajatellaan yhdistävän esineen uhraajan henkien maailmaan. Jinsha-esineissä sama ajatus esiintyy myös harvinaisissa suorakaiteen muotoisissa esineissä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Jokainen päivä Kiinassa on seikkailu. Tämän kun pitää mielessä niin omatoimimatkan väistämättömät kompuroinnit eivät pääse pahoittamaan mieltä. Kirjoittaja on tykästynyt Kiinaan asuttuaan siellä yhteensä runsaat kolme vuotta. Tässä blogissa hän raportoi kokemuksistaan kahden kuukauden reppureissulta eri puolilla Kiinaa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla