Shanghai, 26. toukokuuta

Laoshan on yksi Kiinan pyhistä vuorista. Se nousee Keltaisen meren pinnasta yli kilometrin korkeuteen. Jonovuoren kukkulat Wushan, Fushan ja Yushan ulottuvat aina Qingdaon kaupungin ytimeen.  Nekin nousevat 300 – 400 metriä kaupungin rantaviivan yläpuolelle.

Laoshanin “pyhyyttä” käytetään surutta hyväksi matkailun edistämiseen. Temppelien tuhatvuotinen historia ei tosin käytännössä näy mitenkään, mutta on kai siihen uskottava, sillä monet niistä mainitaan vanhoissa kirjoituksissa. Luola, jossa kuuluisa erakkomunkki piti majaansa, löytyy kyllä vuoren kupeesta. Pääsy sinne oli suljettu reitin poikki kulkevalla nauhalla, mutta kiipesimme katsomaan sitä pitkin kiveen hakattuja askelmia. Luolassa oli vain pari  tyynyä kumartajien polvia säästämässä ja pari kuivunutta kukkaa merkkaamassa alttaria. Kiinalaisilla on  yleinen taipumus liittää maagisia tai uskonnollisia ominaisuuksia mitä erilaisimpiin paikkoihin.

Laoshanille on erittäin helppo päästä tavallista turistireittiä käyttämällä. Valtavaltavalta sisäänpääsyalueelta pääsee sukkulabussilla merenrantatietä pitkin eri polkujen alkukohtiin. Eläkeläiset pääsevät sinne ilmaiseksi ja maksettavaksi jää vain 40 juanin, noin seitsemän euron kokopäivän bussilippu. Luonnonsuojelualueelle pääsee myös ilmaisia, pitkin takametsiä kulkevia polkuja pitkin, mutta siihen tarvitaan sitten vähän enemmän paikallistuntemusta.

Eräs poluista nousee yhdelle huipulle kiven sisällä kulkevan luonnollisen tunnelin ja kivihalkeamien kautta. Toisella polulla törmäsimme hyvin merkittyyn reittiin. Jyrkille, epätasaisesti kivetyille poluille oli merkitty etukäteen Laoshan 100 -ultrajuoksun reitti. Siinä oli tarjolla ekstreemiä ihan tarpeeksi.

Samalla polulla tapasin alkuviikosta myös toistakymmentä miestä, jotka kantoivat selässään vuorelle sepelisäkkejä. He sanoivat säkin painoksi yli 60 kiloa. Kantajat liikkuivat ylös portaita hitaasti ja tasaisesti ja pysähtyivät levähtämään noin 300-400 metrin välein. He suojasivat hartioitaan säkin teräviltä särmiltä mytyiksi käärityillä takeillaan. Siinä oli arkipäivän ekstreemiä.

Kommentit (1)

MSi
2/1 | 

Kiinassa jokainen kukkulaa korkeampi paikka tuntuu olevan pyhä, mutta hienot maisemat.

Joukosssa myös ilmiselvästi pyhä partainen pyhiinvaeltaja vuorella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Jokainen päivä Kiinassa on seikkailu. Tämän kun pitää mielessä niin omatoimimatkan väistämättömät kompuroinnit eivät pääse pahoittamaan mieltä. Kirjoittaja on tykästynyt Kiinaan asuttuaan siellä yhteensä runsaat kolme vuotta. Tässä blogissa hän raportoi kokemuksistaan kahden kuukauden reppureissulta eri puolilla Kiinaa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla