Chengdu, 12. huhtikuuta

Chengdun keskustassa seisoo vielä valtava Mao Tsetung. Maon oikea käsi tervehtii korkealta, kukkien peittämältä jalustalta menneisyydessä alempana seisoneita ihmisjoukkoja,

Maon vasen käsi on selän takana. Jotenkin odotin koko ajan näkeväni, että selän takana olevan käden sormet olisivat ristissä, mutta eivät ole olleet. Takana patsaan alustarakennelmassa on massaruokala, joka näytti olevan poliisien suosiossa. Lokerolautasella tarjottu lounas maksoi 15 juania, siis noin kaksi euroa. Se oli hintansa arvoinen.

Ravintolan alapuolella matkamuistokauppa, jossa myydään lapsille tarkoitettuja halpoja leikkikaluja, jotka liittyvät löyhästi Sichuanin teknologia- ja ja tiedemuseoon, joka puolestaan sijaitsee suuren torin toisella puolella, siis edelleen Maon selän takana.

Museon paikalla oli ennen vuotta 1968 pitkän historian kokenut palatsi. Tuona vuonna se revittiin alas ja tilalle rakennettiin Maon suuria ajatuksia esittelevä pysyvä näyttely. Jossain vaiheessa nelikerroksinen massiivinen rakennus kuitenkin muutettiin teknologian esittely ja kokeilutilaksi.

Juoksin laitosta läpi kaksi tuntia. En oikein löytänyt mitään syytä pysähtyä tutkimaan koneiden mekaniikkaa, auton jousituksen rakennetta, avaruuskuvia, polttomoottorin toimintaa tai muutakaan tuttua teknologian sovellusta. Koko paikka oli siisti, mutta kulunut. Monet laitteet tai demot eivät eivät toimineet. Usein edessä oli lappu, jossa kerrottiin kaksi aikaa, jolloin joku olisi paikalla esittelemässä tai päästämässä kokeilemaan. Monet teknoliset ilmiöt esiteltiin vain taustavalaistuilla kuvilla, joista oli vaikea saada selvää kupruilevan pinnan heijastusten takia.

Sääli, että niin paljon resursseja on uhrattu Heurekan-tyyppisen laitoksen rakentamiseen ja lopputulos on niin nukkavieru. Valtava talo kuitenkin työllistää kymmeniä vartijoita lukuisilla sisäänkäynneillä ja vahtimassa liukuportaiden ylä- ja alapäätä. Tämän paikan voi huoletta ohittaa Chengdun vierailulla.

Kommentit (1)

MSi

Voisit liittää saittiisi jonkunlaisen kartan, että lukija pysyisi kartalla missä mennään.

Seuraa 

Jokainen päivä Kiinassa on seikkailu. Tämän kun pitää mielessä niin omatoimimatkan väistämättömät kompuroinnit eivät pääse pahoittamaan mieltä. Kirjoittaja on tykästynyt Kiinaan asuttuaan siellä yhteensä runsaat kolme vuotta. Tässä blogissa hän raportoi kokemuksistaan kahden kuukauden reppureissulta eri puolilla Kiinaa.