Xi’an 4. huhtikuuta

Xi’an ei ole muuttunut. Olen ollut täällä aikaisemminkin. Ensimmäisellä kerralla syntynyt vaikutelma kolhosta ja epämiellyttävästä kaupungista vahvistui jälleen aamulla, kun tulimme bussilla lentokentältä rautatieaseman vieressä olevalle bussiasemalle.

25 juania maksaneessa bussimatkassa ei ollut mitään valittamista, mutta maisemaa täplittivät rumien, korkeiden, tyhjien asuinkerrostalojen ryppäät. Ne eivät hävenneet autiuttaan sillä moni niistä oli saamassa uusia naapureita.

Xi’anin voi ihan aiheesta ylpeillä vanhalla ydinkaupunkia ympäröivällä muurillaan. Kivisen muurin ympärysmitta on 14 kilometriä ja sen paksuus on monin paikoin 14 metriä. Vietyämme reput majapaikkaamme kävelimme muurin pohjoiselle portille ja maksettuamme 54 juanin pääsymaksun kiipesimme muurille ja kävelimme siitä puolet eteläiselle portille, josta halkaisimme takaisin majapaikkaamme kaupungin keskustan kuuluisan kellotornin kautta.

Niin vaikuttava kuin muuri onkin, se on myös niin iso, että pian alkaa tuntua kuin kävelisi korotetulla moottoritiellä. Kaupungin rakennukset nähdäkseen on siirrytävä aivan muurin seinän vierelle ja kurkittava ulkopuolella ampuma-aukoista tai kurkisteltava sisälle kaupungin rakennuksiin muurin seinän ylitse.

20160404_061657.jpg

Likaisen harmaa on hallitseva väri. Piristystä tulee uusista, kirkkaista paperilyhdyistä ja kolmiolipuista, joita muutaman miehen partio on ennättänyt kiinnittää osaan muurin lukemattomista lipputangoista. Vanhoja, jo harmaantuneita lippuja he näyttivät tunkevan ennestään täynnä olevaan suureen roska-astiaan.

Tänään Kiinassa on kansallinen vapaapäivä. On Qingming-juhlan aika.  Sitä nimitetään myös hautojen lakaisupäiväksi. Tänään muistetaan esi-isiä kunnostamalla heidän hautojaan ja lepyttämällä heitä lahjoilla. Useimmiten edesmenneille osoitetaan huolenpitoa  paitsi heidän hautakumpujaan tai hautakiviään ehostamalla myös jättämälle haudoille hedelmiä tai viinaksia. Useimminten heitä kuitenkin muistetaan toimittamalla heille “rahaa” joka polttamalla tai jättämällä sitä sitä hautakummun päälle.

Vainajien tuonpuolessa elämässä tosin kelpaavat keltaisesta paperista tehdyt 20 x 20 cm:n kokoisen setelien niput. Niitä laitetaan  kiven alle hautakummun päälle, josta tuuli ennemmin tai myöhemmin levittää ne ympäristöön. Tuonpuoleista elämää helpotetaan myös toimittamalle sinne savuna nykyaikaisen elämän mukavuuksia, sellaisia kuin paperista valmistettuja iPhone-puhelimia tai iPad-taulutietokoneita.

Illan pimennettyä näimme majapaikan kadun kulmassa nuotion, jonka kautta vainajille lähetettiin rahaa tuonpuoleiseen.

Tänään päivällä kaupungissa vallitsi arkipäiväinen tungos, jossa kadun joutuu ylittämään usein henkensä kaupalla. Muurilla taas oli valtavasti vapaapäivää viettäviä teini-ikäisiä koululaisia. Heistä moni oli vuokrannut maastopyörän tai tandempyörän pariksi tunniksia 45 juanilla. Pyöräilijöiden lisäksi liikkeellä oli heleästi nauravia tyttöporukoita ja valkoisiin t-paitoihin pukeutuneita teini-ikäisiä tyttöryhmiä, jotka olivat harrastamassa ohjattua kuntoilua. Muutamille hidaskin hölkkä tuotti vaikeuksia. Pojat norkoilivat ympärillä.

Huomenna menemme katsomaan Xi’anin alueen suurinta kuuluisuutta, terrakotta-sotilaita. Aikamme pähkäiltyämme päätimme lähteä matkatoimiston järjestämälle opastetulle vierailulle. Siitä pitää maksaa 350 juania. Pääsylippu arkeologiselle nähtävyydelle maksaa 150 juania. Joten maksamme noin 150 juania englanninkielisestä opastuksesta ja reissuun kuuluvasta lounaasta ja siitä mukavuudesta, että matkamme alkaa ja päättyy omaan majapaikkaan.

Muutamme juan-hintoja ymmärrettävämpää muotoon laskemalla, että yksi euro vastaa seitsemää juania. Terrakottasotilaiden katsastaminen maksaa meille siis noin 50 euroa.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Jokainen päivä Kiinassa on seikkailu. Tämän kun pitää mielessä niin omatoimimatkan väistämättömät kompuroinnit eivät pääse pahoittamaan mieltä. Kirjoittaja on tykästynyt Kiinaan asuttuaan siellä yhteensä runsaat kolme vuotta. Tässä blogissa hän raportoi kokemuksistaan kahden kuukauden reppureissulta eri puolilla Kiinaa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla