Karkausvuosi koitti taas. Vaikka tämä tapahtuma säännöllisesti aina neljän vuoden välein tuleekin vastaan, pääsee se jotenkin aina yllättämään. Ai helmikuussa olikin 29 päivää? Jos joku muukin ihmettelee, mikä karkausvuosi nyt siis olikaan ja miksi sitä vietetään, ajattelin kirjoittaa pienen selvityksen asiasta. Jouduin nimittäin itsekin sitä aiemmin Googlesta ja Wikipediasta etsimään.

Karkausvuosi on siis kalenterivuoden 60. päivä, joka toistuu neljän vuoden välein, aina karkausvuosina. Karkausvuotta vietetään ikään kuin "tasaamaan" meidän kalenterimme, jotta se vastaisi sitä mitä taivaalla tapahtuu. Aina sanotaan, että vuosi eli Maapallon kierros auringon ympäri kestää 365 päivää. Oikea luku ei ole kuitenkaan aivan tasan 365 päivää vaan 365 ja risat. Niinpä jokainen uusi vuosi siirtää kalenteria vähän ohi todellisesta ajasta. Karkausvuosi korjaa tilanteen, että pysytään planeettojen ja tähtien tahdissa.

Täytyy myöntää, että en itse ymmärrä ihan kaikkea tuosta ja horoskooppeja lukuunottamatta on taivaankappaleiden liikkeet minulle täyttä hepreaa. Niinpä minua kiinnostikin selvittää myös vähän tavanomaisempia karkausvuoteen liittyviä faktoja. Ehkä ensimmäisenä pois alta se, että karkauspäivä oli aiemmin 24. helmikuuta ja vasta 2000-luvun puolella siirtyi nykyiseen 29., joka on vakiintunut pysyväksi. Nykyään karkuaspäivä ei ole kenenkään nimipäivä. Suosittu hääpäivä se tosin on! Karkauspäivään liittyy muutenkin paljon uskomuksia. Vanhan kansan mukaan tämä oli nimittäin se päivä vuodesta, kun nainen sai kosia miestä! Nykyään tuo ei ole ehkä kovin kummoista, mutta vielä joitain kymmeniä vuosia sitten se ei olisi tullut normaalisti kuuloonkaan.

Jos teille tulee mieleen ajatuksia karkauspäivästä niin kertokaa ihmeessä! Minua kiinnostaa kuulla mitä kaikkea tähän "merkkipäivään" liittyykään.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla