Kirjoitukset avainsanalla joulukoriste

Joensuulainen Marja Suokas-Korhonen, 50, on juuri saanut valmiiksi ihanan joulukylän, joka otetaan tästä lähtien esille joka jouluksi.

- Olin haaveillut jo useamman vuoden joulukylän tekemisestä. Aika ei vain koskaan riittänyt tämän toteuttamiseen. Ajatuksena se on vähän sama kuin seimiastelema. Joulukylä tuo rauhallista tunnelmaa, ja jokainen tehdä ihan omanlaisen ja omaan sisustukseen sopivan. Eikä kylä tule koskaan valmiiksi, vaan se elää ja kasvaa. Viime viikolla löysin kirpparilta aivan ihanan oikean koulun. Tämä koulu joutuu nyt remonttiin ja koulunavajaiset on ensi jouluna. Kylälle ei ole vielä nimeä, ehkä sekin keksitään.

- Joulukylän suunnittelu ja toteutus oli ihanaa puuhaa. Sain viimein valmiiksi pitkäaikaisen haaveeni. Aloitin sen jo 1,5 vuotta sitten, mutta talojen, kirkkojen ja muiden sopivien esineiden löytäminen kirppareilta oli vaikeaa. Näitä keraamisia savitaloja on kirppareilla todella vähän. Parhaimmat löydöt olen tehnyt kierrätyskeskuksista. Joulukylä ei tullut kalliiksi. Melkein kaikki on hankittu kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista. Hinnaksi arvioisin noin 35-40 euroa.
 

Marjalla on kotona yläkerran aulatilassa on oma tuunauspöytä, vaikka hän levittäytyy myös pitkin taloa. Joulukylän maalaus valtasi viikoksi ruokapöydän. Isommat huonekalumaalaukset hän hoitaa lämpimässä autotallissa.

Joulukylän talot, kirkot, kuuset ja hahmot ovat keramiikkamateriaalia tai savea, jotka Marja on maalannut  valkoiseksi, luonut talvitunnelmaa.

- Maalina olen käyttänyt pääsääntöisesti Jeanne d' Arc living Vintage Paint - kalkkimaalin eri sävyjä. Markkinoilla on toki muitakin kalkkimaalimerkkejä, mutta olen käyttänyt tuota JDL maalia, koska sitä saa paikallisesta myymälästä Sarustiikasta. Nyt täytyy varoitella, että tämä ”kalkkimaali” ei ole sitä millä ennen maalattiin navettaa, Marja nauraa. 

Kalkkimaali on helppo ja nopea käyttää. Maali tarttuu lähes kaikille pinnoille ilman esikäsittelyä ja kuivumisaika on lyhyt, noin 30 minuuttia. Kalkkimaalit ovat vesipohjaisia, myrkyttömiä, lähes hajuttomia ja ympäristöystävällisiä maaleja. Maalin käyttömahdollisuudet ovat laajat. Se soveltuu metallin, lasin, muovin, nahkamateriaalien, kankaiden yms. maalaamiseen. Ei tarvita esitöitä, ei hiomista, ei pohjamaalia.

Oman kokemuksen mukaan kuitenkin sanoisin, että käyttökohde ratkaisee, tarvitseeko pinta esikäsittelyä. Jos huonekalun tai esineen tulee kestää kulutusta, esikäsittely kannattaa. Itse teen huonekaluille kevyen hionnan ja tarvittaessa käytän tartunta- tai pohjamaalia. Kalkkimaalit on hengittäviä ja huokeita, joten esimerkiksi huonekaluissa käytettävä petsi tulee helposti maalin läpi. Lisäksi huonekaluihin ja käyttöesineisiin käytän pinnan ”sulkemiseen” sarjaan kuuluvaa vahaa tai lakkaa. Tällöin pinnasta tulee kulutusta kestävämpi. Mutta joulukylän kaikki osat on vain maalattu, ilman pohjatöitä.

 

Led-valo luo kylään joulutunnelmaa!

Maalien värisävyt ovat pehmeitä ja kuivuneena pinta on samettisen kalkkimainen ja täysin matta.

 - Maalaaminen ei ole vaikeaa ja maali tarttuu hyvin erilaisiin materiaaleihin. Joulukylän maalaamisessa vaikeinta oli pienien kohtien maalaaminen.

 

- Nämä minun löytämäni talot ovat pääasiassa tuikkutaloja. Näitä savitaloja oli 1990-luvulla paljonkin myynnissä kirppareilla ja kaupoissa. Nyt  näitä on vaikea löytää mistään. Etsimisen aloitin jo noin 1,5 vuotta sitten. 12- ja 15-vuotiaat tyttöni tykkäävät joulukylästä todella paljon. He olivat jonkin verran mukana maalaamisessa, mutta tärkein rooli heillä oli etsiä kanssani  kirpputoreilta  taloja, kirkkoja ja muita aarteita. Yhdessä pohdimme joulukylän talojen värejä ja suunnittelimme joulukylän asettelua, Marja kertoo.

- Hovihankkijani Joensuussa  ovat Valintakirppis, MammuuttiTori-kirppis sekä Joensuun uusio- ja rakennustori. Satunnaisesti käytän myös Punaisen Ristin Joensuun Konttia. Käyn kirpputoreilla vähintään kerran viikossa. Vanhin tyttäreni asuu Haminassa, joten Haminan ja Kotkan kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat tulleet tutuiksi.
 

Marja on ammatillinen erityisopettaja matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla, mutta tällä hetkellä olen työtön  YT-neuvottelujen myötä  16-vuotisen urani jälkeen.

- Työskentelin viimeksi hotelli-, ravintola-, ja catering alan perustutkinnon opettajana. Mitä tulevaisuus sitten tuo tulleessaan? Ensimmäiset viikot työttömänä menivät pulssia tasoitellessa. Ajatukset ovat olleet hyvin ristiriitaiset. Sydän sykkii edelleen opetukseeen ja ravitsemukseen. Toisaalta ajattelen, että tämä on myös minulle mahdollisuus tehdä jotain muutakin. Työttömäksi jäätyäni saatoin  tehdä niitä ihania asioita, joita ei elämän ruuhkavuosina ja töiden takia kerinnyt tekemään.

- Olen tehnyt valtavasti käsitöitä. Kädentaidot ja käsillä tekeminen ovat aina olleet elämässäni vahvasti mukana. Olen innokas kokeilemaan ja opettelemaan kaikkea uutta. Nyt viimeisen kahden vuoden aikana työni ovat olleet vähän suuritöisempia. Olin kerännyt autotalliin kaappeja, lipastoja, ikkunapokia, puuarkkuja ja muita sisustamiseen liittyviä tuotteita). Olen käsitellyt ne uuteen uskoon. Tulevaisuuden haaveena olisi oma persoonallinen lounasruoka- ja kahvilapalveluja tuottava yritys, jossa jotenkin olisi mukana kierrätys-tuunausideologia vaikkapa sisustuksessa.

 

Kommentit (1)

Haminalainen  Miia Immonen on kova tyttö tekemään käsitöitä. Nyt hän valmistautuu Haminan Bastionissa oleviin joulumyyjäisiin 10.-11.12. Miia myy siellä muun muassa näitä tosi upeita joulusia pöytäkoristeita, hersyviä korkkariasetelmia! Hinta on 10 euroa per kenkä.

- Olin tilannut joskus nettikaupasta liian pienet kengät. Halusin ne hyötykäyttöön ja keksin tehdä jouluiset pöytäkoristeet. Hileet oli pinnassa valmiina, mutta toki korkkareita voisi itse maalatakin. Kengän sisällä on oasis-sientä, johon painelin koristeet, sammalen ja jäkälän. Tein myyjäisiin  kuusi kenkää eli ei tämä mitään massatuotantoa ole...Ylipäänsäkin tykkään tehdä enempi uniikkeja töitä kun massatuotantoa.
Lisäksi pöydälläni myyjäisissä on erilaisia pöytäasetelmia, seinälle tai ikkunaan ripustettavia käpykolmioita, joulukimppuja ilman kukkia ja villasukkia. Teen sinne myös havukolmioita, joita voi laittaa hautakiveä vasten. Lisäksi mulla on myynnissä siellä villasukkia ja leivonnaisia

l

Vanhan Holviston joulu Haminan Bastionissa 10.-11.12. klo 10-16.

Wanhan Holviston Joulu on järjestetään jo neljättätoista kertaa Hamina Bastionin tunnelmallisissa holvistotiloissa. Yli sata myyjää, jouluherkkuja, käsitöitä ja jouluista ohjelmaa.

HAMINA BASTIONI, Raatihuoneenkatu 12, 49400 Hamina

www.haminabastioni.fi

 

Valloittavat tonttupallot

Orimattilalainen Kia-Maria Hyle on ripustanut olohuoneensa kattoon suloisen lasipalloryhmän, jossa on tonttuja ja tuikkukynttilöitä koristehiekassa.

- Nämä lasipallot ostin Finnmarin myymälästä. Niitä on kolmea kokoa, tämä minun pallopuutarhani on tehty keskikokoisista lasipalloista. Laitoin palloihin hienoa punaista kidehiekkaa ja valkoista lumihilettä. Vuodenaikojen mukaan vaihtelen pallojen sisälle erilaisia somistuksia. Esimerkiksi pääsiäisenä niissä on pikkusuklaamunia ja tipuja, kesällä taas hiekkaa, kiviä ja kukkia. Syksyisin laitan niihin ruskavärisiä oksia ja lehtiä, Kia-Maria kertoo.

 

 

 

 

 

 

Pallot on ripustettu papuketjulla, jolloin ne on helppo ottaa pesua varten pois ja laittaa takaisin.

- Palloja pesen aina tarpeen mukaan, kun vaihdan somistuksen. Muuten riittää pölyjen pyyhkiminen. Kovasti ovat ihmiset näitä ihastelleet, Kia-Maria kertoo.

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 53-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat