Kirjoitukset avainsanalla joulu

Haminalainen  Miia Immonen on kova tyttö tekemään käsitöitä. Nyt hän valmistautuu Haminan Bastionissa oleviin joulumyyjäisiin 10.-11.12. Miia myy siellä muun muassa näitä tosi upeita joulusia pöytäkoristeita, hersyviä korkkariasetelmia! Hinta on 10 euroa per kenkä.

- Olin tilannut joskus nettikaupasta liian pienet kengät. Halusin ne hyötykäyttöön ja keksin tehdä jouluiset pöytäkoristeet. Hileet oli pinnassa valmiina, mutta toki korkkareita voisi itse maalatakin. Kengän sisällä on oasis-sientä, johon painelin koristeet, sammalen ja jäkälän. Tein myyjäisiin  kuusi kenkää eli ei tämä mitään massatuotantoa ole...Ylipäänsäkin tykkään tehdä enempi uniikkeja töitä kun massatuotantoa.
Lisäksi pöydälläni myyjäisissä on erilaisia pöytäasetelmia, seinälle tai ikkunaan ripustettavia käpykolmioita, joulukimppuja ilman kukkia ja villasukkia. Teen sinne myös havukolmioita, joita voi laittaa hautakiveä vasten. Lisäksi mulla on myynnissä siellä villasukkia ja leivonnaisia

l

Vanhan Holviston joulu Haminan Bastionissa 10.-11.12. klo 10-16.

Wanhan Holviston Joulu on järjestetään jo neljättätoista kertaa Hamina Bastionin tunnelmallisissa holvistotiloissa. Yli sata myyjää, jouluherkkuja, käsitöitä ja jouluista ohjelmaa.

HAMINA BASTIONI, Raatihuoneenkatu 12, 49400 Hamina

www.haminabastioni.fi

 

Valloittavat tonttupallot

Orimattilalainen Kia-Maria Hyle on ripustanut olohuoneensa kattoon suloisen lasipalloryhmän, jossa on tonttuja ja tuikkukynttilöitä koristehiekassa.

- Nämä lasipallot ostin Finnmarin myymälästä. Niitä on kolmea kokoa, tämä minun pallopuutarhani on tehty keskikokoisista lasipalloista. Laitoin palloihin hienoa punaista kidehiekkaa ja valkoista lumihilettä. Vuodenaikojen mukaan vaihtelen pallojen sisälle erilaisia somistuksia. Esimerkiksi pääsiäisenä niissä on pikkusuklaamunia ja tipuja, kesällä taas hiekkaa, kiviä ja kukkia. Syksyisin laitan niihin ruskavärisiä oksia ja lehtiä, Kia-Maria kertoo.

 

 

 

 

 

 

Pallot on ripustettu papuketjulla, jolloin ne on helppo ottaa pesua varten pois ja laittaa takaisin.

- Palloja pesen aina tarpeen mukaan, kun vaihdan somistuksen. Muuten riittää pölyjen pyyhkiminen. Kovasti ovat ihmiset näitä ihastelleet, Kia-Maria kertoo.

 

 

 

Kommentit (0)

Askartelu- ja kierrätyshenkiset ihmiset keksivät uskomattomia tapoja hyödyntää monenlaista roskaa, purkkia ja niiden kansia esimerkiksi. Facebookissa on paljon erilaisia käsityöryhmiä ja yksi hauskimmista minun seuraamistani on materiaalitori kierrättäjille Uusimaa. Siellä ihmiset tarjoavat ilmaiseksi askarteluun sopivaa tavaraa – tai ehdottavat jotain vaihtaria. Erittäin haluttuja tuntuvat olevan Skyr-purkkien kannet. Niitä kysellään kovasti. Joku leikkaa niistä kuvioita luovaan jatkokäyttöön. Joku tekee lampunvarjostimen, kuten tässä kuvassa. Kuva on napattu tuunausta ja tekeleitä -blogista.

Muutama vuosi sitten sain kävin ostamassa vaihdevuosihormonit. Heti kun näin pakkauksen, alkoi raksuttaa. Onpa turhan hieno paketti pillereille, miksi ei voisi olla normaalissa läpipainopakkauksessa. Mutta aloin säästellä niitä ja pyysin toisiltakin hormoninkäyttäjiltä. Huomasin, että niitäkin on eri värisiä.

Eräällä kesäisellä kierrätyskäsityökurssilla Kankaanpään opistossa innostuin tekemään pilleripurkeista. Isoja rintarosseja. Kun ei muoviseen purkkiin ihan helpolla saanut reikää kiinnitystä varten, virkkasin siihen verkon. Siitä lähti ajatus liitämään: nainen verkossa hormoniensa kanssa, sitähän elämä on!

Kiinnitin pillerirasian vanhan cd-levyn päälle ommeltuun pohjaan. Tein ajatuksella vaaleanpunasävyisen nainen verkossa -rintarossin ja annoin sen lahjaksi ystävälleni, joka on gynekologi.

Vielä mietin, mitä näistä saisi. Toki aina jos jotain on paljon, se yksistään on pysäyttävän näköinen vaikka tauluna. Kysyin Facebookin käsitöiden ystävien vinkkipankki -ryhmässä, että mitä muut tekisivät näistä pilleripurkeista. Monen näkivät sen heti kaulassa roikkuvana leikkimitalina. Toki rintaneulan tai -napin pohjana se on myös hyvä. Monet tuntuivat olevan todella kiinnostuneita pilleripurkeistani - ehkä lahjoitan ne jossain vaiheessa materiaalitori-ryhmässä.

Kaikkien korkkikierrätysten äiti on keksitty jo 1970-luvulla, nimittäin kruunukorkeista tehty pannunalunen. Silloin ne maalattiin, nykyisin virkataan korkkien päälle. Samaa ideaa, mutta vauvanruokatölkkien kansilla, toteuttaa helsinkiläinen Jaana Karvonen. Hän on virkannut tämän söpön maton, joka sopisi vaikkapa kynnysmatoksi tai vessaan.

Turhasta jätteestä on helppo tehdä hyve, haluttu asia. Tämän huomasi ystäväni Saija Flinkkilä ollessaan kuukauden Turkissa. Koko ajan piti ostaa vettä ja niistä jää paljon muovikorkkeja. Hän alkoi visioida niistä kaulakoruja ja tai kasseja, niin että ne päällystetään virkaten. Tässä on muutama netistä napattu idea. Muovikorkkeja tulee nykyisin paljon mehu- ja maitotölkeistäkin. Yhdessä keskusteluryhmässä sain vinkin, että ne ovat hyviä ja kevyitä kukkien salaojitukseen. Yleensä mullan alle laitetaan painavia kaakelipalasia, mutta muovi on kevyempää.

Ei muuta kuin keksimään kivoja uusia kohteita!

 

 

Kommentit (0)

On ihanaa nauttia tunnelmallisten joulukotien miljööstä ja rauhassa. Tämä on mahdollista Loviisassa, kun vanhan kaupungin puutalokodit pitävät ovensa avoinna yleisölle 13.–14.12.2014 klo 10–17.

Avoimia koteja on seitsemän, ja monessa saa pikkurahalla ostaa kahvia ja ihania leivonnaisia. Joululahjaksi voi ostaa käyttötaidetta ja käsitöitä. Varaa käteistä rahaa, sillä tavallisilla kodeilla ei tietenkään ole maksupäätteitä. Joulukoteihin on ilmainen sisäänpääsy.

Venäläistä tunnelmaa

Minä ehdin käydä viidessä kodissa. Aloitin vuosien 1750 ja 1800 välillä rakennetussa Kuninkaanlammen joulukodissa, jossa oli tarjolla Olga-emännän venäläistyylisiä joululeivonnaisia, kahvia, teetä ja glögiä. Joulupuodissa oli käsitöitä korteista huopatossuihin.

Katja Makarova harrastaa 1700-lukua ja oli pukeutunut aikakauden mukaisiin vaatteisiin. Jotka hän on muuten itse ommellut!

Kuninkaanlammen pihalla olevassa tunnelmallisessa maakellarissa oli esillä risutaiteilija Tarja Heikkilän hienoja risukoristeita. Hän pitää risutyönäytöksen sunnuntaina 14.12. klo 12–17.

Glögiä ja suklaapiirakkaa

Seuraavaksi menin Pitkänpöydäntaloon Mariankadulle. Olohuoneessa oli ihana hämäränhyssy, tunnelmalliset keramiikkalyhdyt ja kaunista joulumusiikkia soimassa. Olisin voinut jäädä sinne heti päiväunille. Ostin emäntä Kaisa Korpelan tekemiä herkkiä ruusunmarjakransseja. Luomuglögiä ja suklaapiirakkaakin oli tarjolla, mutta joka paikassa ei jaksanut syödä.

Tekstiilitaiteilija Tina Karvosen ja hänen kuusihenkisen perheensä koti Vackerbacka on oikea käsityöläisen unelma Suolatorin laidalla. Tina värjäili pihalla lankoja väripadassa. Väreissä heijastuu luonnon upea värikimara.  Pihapiirissä on pieni myymälä, josta voi ostaa lankoja, joulusukkia jne.

Jouluasuun puettu koti on supermagee, sillä siinä on yhdistetty rohkeasti mutta tyylikkäästi uutta vanhaan. Kattokruunu raakaa hirsilautaa vasten näyttää upealta. Oli hienoa olla ikään kuin ”kylässä” näissä kodeissa. Harvoin pääsee sisällä katsomaan vieraiden ihmisten kauniita koteja.

Leppoisaa ja rauhallista

Naapurissa olevassa Ajurintalossa oli hyvin jouluista tunnelma. Isäntä paisteli joulutorttuja, sillä täälläkin sai pikkurahalla torttuja ja glögiä. Vossikkakuski Alfred Lindborg rakennutti Ajurintalon Suolatorin nurkalle vuonna 1900.  Talo on rempattu vanhaa kunnioittaen ja yksi erityisen hauska yksityiskohta on vanhoihin putkiin tehdyt kynttilänjalat.

Viimeinen kohteemme oli Villa Hanna Itäisellä Harjutiellä. Siellä nautimme lämmittävän borts-keiton ja laskeuduimme joulun odotuksen tunnelmaan. Totesimme, että joulu-Loviisa on mukavampi kuin kesän tapahtuma. Kesällä väkeä on valtavasti mutta jouluna sopivasti.

www.visitloviisa.fi
www.risusta.fi (Tarja Heikkilän risutöitä)

Kommentit (0)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 53-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat