Kirjoitukset avainsanalla Virolainen käsityö

Minua kiinnostaa matkoilla käsityö, ja yritän aina etsiä käsityökauppoja. Usein se on vaikeaa, kun ei tiedä vaikkapa Krakovassa pyöriessä, että miten kysyttäisiin puolaksi huovutusvillaa. Sama ongelma olisi oikeastaan Suomessakin. Jos kysyy kadunmieheltä tai -naiselta, että missä myydään vaikkapa askartelutarvikkeita, ei hän välttämättä tiedä. Parhaat paikat käsityöinformaatiolle ovat tietenkin toiset käsityöliikkeet.

On mukavaa yhdistää matkailu ja rakas harrastus piipahtamalla naapurimaiden käsityömessuilla. Käsityömessut ovat hauskoja tapahtumia täällä koti-Suomessa, mutta ulkomailla siihen tulee lisäulottuvuus. On mukavaa yrittää pärjätä vieraalla kielellä rakkaan harrastuksen parissa. Käsityön kieli on kansainvälinen: voi kosketella ihania raaka-aineita, osallistua innostaviin työpajoihin ja ihailla kekseliäitä käsitöitä. Katsomalla saa jo aika paljon selville.

Ruotsin ja Viron tapahtumat on helppo googlettaa, koska he päivittävät tietoa myös englanniksi. Ruotsissa järjestetään neljä kertaa vuodessa Syfestivalen-messut vuorotellen Tukholmassa, Göteborgissa, Malmössä ja Uumajassa. Tarjonta on pitkälti samaa kuin vaikkapa Tampereen käsityömessuilla: työpajoja, raaka-aineita, valmiita tuotteita ja luentoja. En ole vielä koskaan ehtinyt näihinkään, mutta ehkä tulevaisuudessa. Monet suomalaiset bussifirmat järjestävät matkoja Tukholman käsityömessuille. Ne selviävät helposti googlettamalla. 

Ruotsin messuilla on samantapaisia työpajoja kuin suomalaisilla käsityömessuilla.
Ruotsin messuilla on samantapaisia työpajoja kuin suomalaisilla käsityömessuilla.

 

Tallinnan käsityömessuilta löytyy käsitöitä, lahjoja, koruja, kodin sisustustavaroita, työpajoja, viihdettä, ruokaa ja juomaa ja paljon muuta mielenkiintoista.

Venäjällä olevista käsityömessuista ja -tapahtumista on paljon hankalampi löytää tietoa. Osaan vähän venäjää, mutta en niin hyvin että tietäisin oikeita hakusanoja venäjäksi. Eikä näppiksissäni ole edes kyrillisiä kirjaimia! Sain paremmin venäjää osaavan ihmisen tutkimaan netistä Pietarin käsityömessutarjontaa. Siellä on ihan kohta craftbazar-käsityömessut!

Minulla oli ennakkokäsitys venäläisestä käsityöstä, että se olisi näyttävää ja koreaa. Googlettamalla www.craftbazar.ru pääsee paikallisen Facebookin eli V-kontakten sivuille, joilla on paljon kiinnostavia käsityökuvia.

Taidokkaita kirjontatöitä näyttää olevan paljon. Tämä kiinnostaa kovasti!

Kirjonta laajenee myös lapasiin.

Puusta tehdään taidokkaita koruja.

 

Nahkatöitä tehdään Venäjällä paljon. Korut ovat hyvin näyttäviä.

Tämän tilkkutyöntekijän pöytään täytyy käydä tutustumassa.

En tiedä onko tämä leivontaa vai askartelumassaa, mutta kiinnostavalta näyttää!

 

Venäjälle matkustettaessa tarvitaan viisumi. Se rajoittaa monen menemistä, mutta minulla on voimassa oleva kahden vuoden viisumi, joten ostin vain junaliput ja varasin hotellin. Talvella Pietariin meno on edullista, junamatkani messuille maksoivat 2 x 39 euroa. Aivan keskustassa oleva hotellini, joka on lähellä messupaikkaa ja pääkatua Nevski prospektia, maksoi vain 25 euroa yöltä. Edullisen hinnan salaisuus on se, että se on neljännessä kerroksessa eikä hissiä ole.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen maaliskuussa tutkailemaan pietarilaisia käsitöitä. Raportoin tietenkin tunnelmistani täällä Reija räsymatto -blogissa.

 

Käsityömessut naapurissa

Tallinnan messuille on ilmainen sisäänpääsy, Pietarissa pitää pulittaa 2 euroa ja Malmössä 15 euroa. RY

Tallinna 13.-15.4., Pietari 22.-25.3., Malmö 23.-25.3.

craftbazar.ru

tallinnakäsitöömess.ee

syfestivalen.se

Kommentit (0)

Craft Corner on kädentaitojen liike Etelä-Esplanadilla Helsingissä. Samassa tilassa toimivat Taito Helsky, Taitomaailma ja Unionin26.  Täältä löytyvät suomalaisen käsityön taitajien tuotteet, ja täällä järjestetään myös näyttelyitä, tapahtumia ja koulutusta.
 

Vielä 30.10 saakka Craft cornerissa on esillä Neulottu ystävyys - käsityötä Suomesta ja Virosta. Töitään esille tuovat Suomesta käsinvärjättyjen lankojen taitaja Ilona Korhonen ja neulevaatevalmistaja Kaino sekä virolaiset neulemestarit Kylli Jacobson ja Riina Tomberg. Helsingistä näyttely jatkaa Viroon, jossa se on esillä huhti-toukokuussa 2018.

Külli Jacobsonin kirjoneulekäsineet ovat ihania! Tässä muuten hyvä säilytysidea tumpuille kotona, ei muuta kuin  muutama kehys seinälle ja tilateos on valmiina. Myös lahjaksi lapaset tai sukat voisi viedä kehyksissä. Küllin yritys Kagu Kudujad on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. Siperiasta peräisin olevia kukkakuvioita esittelevä näyttely on kiertänyt Virossa ja Venäjällä jo neljän vuoden ajan ja on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Suuri osa kuvioista on peräisin siperialaisen Maria Ossipovan neulekuviovihosta ja loput on kopioitu virolaisista museoesineistä. Yrityksen työntekijät ovat neuloneet perinteiset kuviot itse valitsemillaan väreillä.

 

Tekstiilitaiteilija ja kansantaiteen maisteri  Riina Tomberg on myös kokenut käyttötaidenäyttelyiden osallistuja, sillä hänen töitään on esitelty lukuisissa näyttelyissä sekä kotimaassaan että ulkomailla. Tuoreimmissa teoksissa on kaksi kerrosta: ”Värvid ja varjud” (Värejä ja varjoja). Värit koristavat ja elävöittävät pintaa kun kaavoituksen luomat varjot puolestaan luovat muodot. Taiteilijan mukaan varjoja ei tarvitse erikseen koristella tai korostaa, sillä ”ne joko ovat tai niitä ei ole”.

Seuraava näyttely on 2.-15.11.2017 Osattiin ennen - osataan nytkin, Taito Uusimaa 100 vuotta. Näyttelyn tuotteet on toteutettu perinnekäsityötaitoja soveltamalla. Näyttelyn tuotteet kertovat mm. köydenpunontataidon, lankanapin, kasvivärjäyksen, tuuliviirin työstön, harjansidonnan, puunkaiverruksen ja puuliitosten sekä räsyn käsittelyn ja sen kudonnan osaamisen soveltamisesta tämän päivän sisustus- ja käyttötuotteisiin. Näyttelyyn tutustuja pääsee itsekin kokeilemaan köydenpunontaa hyppynaruksi, patasudin valmistusta ja räsyn kudontaa kangaspuissa sekä seuraamaan lankanapin valmistusta koruksi.

Tuotteita taidekäsityöläisiltä

Muotoiluosuuskunta Unionin26 on taidekäsityöläisten  osuuskunta, joka myy laadukaista suomalaista taidekäsityötä. Vaihtoehto massatuotannolle!

 

Huoku Leena Juvosen yritys, joka valmistaa uniikkia, puu-uunipoltettua käyttökeramiikkaa Helsingissä. Liiketoimintaan kuuluvat myös kurssit ja poltot. Nämä kaakelit ja astiat ovat todella kiinnostavan näköisiä ja kohtuuhintaisiakin. Savipintaan on muodostunut kiinnostava väri ja tekstuuri.

 

Lisäksi tilassa on Taito Shop Helsky, jossa on valmiita suomalaisia käsitäitä sekä käsityölankoja ja -tarvikkeita. Nämä takit valmistaa mäntyharjulainen Kongaamo. Niitä saa myös tilauksesta omien mittojen mukaan. Hinta alkaen 269 e.

 

 

CraftCorner, Eteläesplanadi 4, Helsinki. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16.

www.craftcorner.fi

Kommentit (1)

Kihnun piskuinen saari on 41 kilometrin päässä Pärnun kaupungista. Saaren kulttuuri valittiin vuonna 2003 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Monet vanhat tavat ovat säilyneet, ja naiset käyttävät kansallispuvun hametta arkisinkin. Näin vanhemman rouvan jopa perunapellolla villahameessa!

Piipahdin myös museossa. Esillä on vanhoja työkaluja ja käsitöitä, ja niiden mutta vieressä voi katsoa esineisiin liittyvää videota.

Virolaiset luokkaretkeläiset tutkivat kihnulaisten naivistien ja tilkkutyöharrastajien töitä ja tuntuvat viihtyvän. Museossa voi myös juoda edullisesti kahvit.

Parkkeerasin huoneeseen, jossa myydään kirjoja ja käsitöitä. Kihnu Kultuuriruum -säätiö julkaisee kiinnostavia kirjoja Kihnun saaresta, jopa suomeksi on jotain.

Käsitöiden tarjonta on laaja: hameita, paitoja, lapasia, nukkeja ja hattuja. Ja kaikissa tekijän nimi. Saarelaisten käsitöitä myydään myös nettikaupassa. Onpa myynnissä jopa käytetty sivuvaunuprätkä!

Kihnun museossa on myynnissä esimerkiksi Tällemäen Lindan tekemiä nukkeja, 34 e, kaikki erilaisia. Myös pappanukkeja on. Nettikauppakin on: www.kihnukaubamaja.ee.

Kansallispuku on myös arkivaate

Pääsin kuokkimaan kansantanssiesitykseen, jonka turistiryhmä oli varannut itslleen. Esitys on Mõnun talon pihalla. Mummot, tädit ja tytöt istuvat penkeillä värikkäissä puvuissaan kutomassa sukkia.

Suomea puhuva opas Katrin Kumpan kertoo, että Mõnun talo on 1970-luvun asussa, samassa jossa se oli silloin, kun sen omistaja, Rosaali Karjamin veli kuoli. Rosaali jätti sen kotimuseoksi, jonka pihalla Kihnumua-yhtye esiintyy. Sisällä on myynnissä hänen taidokkaita käsitöitään.

– Kaikki saarella osaavat kansantansseja, koska niitä tanssitaan juhlissa. Myös käsityökulttuuri on elävää. Kihnun nainen neuloo lapasta ohuesta villalangasta vaikka tiellä kävellessään. Naisten kulttuuri on miehiä näkyvämpi, sillä miehet ovat paljon kalassa ja naiset tekevät kaiken kotona. He tanssivatkin keskenään, sillä miehet säästetään tärkeämpiin hommiin, Katrin nauraa.

Pyörää ajavalla Marta Vambolalla on Kihnun kansallisasu. Kun hame alkaa olla kulunut, siitä tulee työasu, jota käytetään pellollakin.

Kaikilla kihnulaisilla naisilla on soma käsityöpussi, jota kädessä roikottaen voi kuulemma kutoa sukkaa kävellessäkin! Kihnulaiset sukat ovat hyvin ohuesta langasta neulotut.

Eläväinen Kihnu

Majapaikkani on kotimajoitus Õie Vesikin luona. Õie on pitänyt Kuragan kotimajoitusta kymmenen vuotta. Hän asuu talon toisessa puoliskossa, ja matkailijoille on varattu kaksi huonetta, kylpyhuone ja keittiö. Kotimajoitus tuntuu mukavalta, kuin olisi kylässä eikä asiakkaana. Samassa pihapiirissä asuu myös Õien äiti Elvi Vesik.

– Meillä Kihnussa kutsutaan ihmisiä talon mukaan, minäkin olen Kuragan Õie.
Õie asui 25 vuotta Tallinnassa ja Pärnussa, mutta palasi kotisaarelleen vuonna 2001. Hän remontoi talon ja alkoi majoittaa vieraita. Vieraskirja kertoo, että Kihnuun löydetään joka puolelta maailmaa, jopa Australiasta ja Japanista.

Isän vanhalla Dneprillä kuskattiin kaikkea kalasta huonekaluihin, nauravat Õie (oikealla) ja siskonsa Helga.

MITEN SAARELLE PÄÄSEE?

* Keväästä syksyyn laivalla Pärnun tai Munalaidin satamasta. Matka Pärnusta Kihnuun kestää 2,5 tuntia ja Munalaidista tunnin.
Aikataulut ja hinnat www.veeteed.com.
* Talvella Kihnuun pääsee lentäen, www.lendame.ee.
* Kihnussa on tarjolla mökki-, leirintäalue- ja kotimajoitusta. Varaus sähköpostilla suoraan majoittajalle.
* Lisätietoja suomeksi www.visitestonia.com ja englanniksi www.kihnu.ee, www.kultuuriruum.ee.

Kihnussa näki paljon kapeita räsymattoja penkkien pehmusteena. Hyvä idea!

Kihnu
* Pinta-ala on 17 km², rantaviivaa 36 kilometriä.
* Noin 600 asukasta. Neljä kylää Lemsi, Lina-
küla, Rootsiküla ja Sääre.
* Saari on kuulunut Tanskalle, Puolalle, Venäjälle ja Ruotsille.
* Saarella vierailee vuosittain 25 000 turistia, joista suurin osa on virolaisia. Suomalaisia on paljon.

On mukava ostaa käsityö sen tekijältä.

 

Kommentit (1)

Vierailija

Kihnu on aivan mahtava paikka kuten jo yhä useammat suomalaiset vierailijatkin ovat saaneet todistaa! Vielä toki suurimmat joukot jäävät isompien saarten puolelle, ja ehkä hyvä niin.

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 55-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat