Kirjoitukset avainsanalla huovutus

Vietin 26-vuotiaan poikani kanssa kymmenen päivää kiehtovassa Kazakstanissa. Lensimme pääkaupunki Astanaan, joka on mielenkiintoinen sekoitus pröystäilevää arkkitehtuuria ja aitoa keskiaasialaista kaupunkia. Pääkohteemme oli kuitenkin vanha pääkaupunki Almaty 1200 km päässä. Kolistelimme sinne junalla 18 tuntia. Yöpyminen avovaunussa 38 muun matkaajan kanssa sujui leppoisasti.

Olisin palannut halusta tutkia käsityökauppoja pitkään ja hartaasti, mutta seuralaiseni ei niistä piitannut, joten tyydyin pintaraapaisuun asiaa. Keksimme kuningasidean, että hankimme Almatyn Vihreästä basaarista pojalle puvun. Varmasti sen saisi edullisemmin kuin Suomessa ja ennen kaikkea puvun mukana kulkisi aina hauska tarina sen ostopaikasta. Hänen ylioppilaspukunsa teetettiin aikoinaan reppureissulla Nepalissa. 

Basaari on valtavan iso, pieniä myyntikioskeja on satoja. Miesten pukuja myyvät liikkeet olivat hujan hajan muita tuotteita myyvien kauppojen kesken. Mutta aina meitä neuvottiin. Kiva musta puku löytyikin, mutta poika halusi lahkeista hiukan kapeammat, ja niitä piti myös lyhentää. Kommunikoimme myyjän kanssa auttavalla venäjälläni, ja hän kertoi, että lähellä on master, joka hoitaa homman 20 minuutissa. Hän vei meidät sinne. Koko basaarissa ei käy pankkikortti, vaan ainoastaan käteinen. Sitä ei minulla ollut tarpeeksi, mutta myyjä kiersi monet sokkelot kanssamme, että toimiva automaatti löytyi. Hän oli niin avulias ja mukava, että en jaksanut edes tinkiä. Puku maksoi 70 euroa. Ompelutyö maksoi 5 euroa. Näitä ompelijoita oli vaikka kuinka monta, ja muuallakin kaupungissa. Ihmiset toivat ihan pieniäkin asioita korjattavaksi. Olisipa ollut ihanaa teettää joku vaate!

Ja ihan passelilta puku näyttää päällä!

Yllätys kangaskaupassa

Pukuostosten jälkeen olin ansainnut oman hetken kangaskaupassa. Halusin ostaa tiettyä värikästä kangasta, jota oli nähnyt paljon kaupungilla ravintoloiden verhoissa ja kuviota myös maalattuna seinissä. Mutta mikä mahtava yllätys kaupassa olikaan: pieni tyttövauva kapaloituna kangaspakan päällä! Hän oli kyllä paras mainos tuolle kankaalle. Joku lohkaisikin, että onko vauva myytävänä. Ostin leveää kangasta kaksi metriä. Sen hinta oli 750 tengeä metriltä eli hiukan alle kaksi euroa. Se on tekokuitua, en vielä tiedä mitä siitä tekisi. Ehkä tyynypäällisiä, ovikoriste ja jotain muuta pientä.

Samaa kangasta ja kuviota näki monessa paikassa, esimerkiksi tässä ravintolassa hauskan korotetun ruokailupaikan tyynyissä ja patjoissa.

Jos matkalaukussa olisi ollut tilaa, olisin heti paikalla ostanut näitä valmiita patjoja. Ne olisivat kuin luotu keinuun, puutarhatuoleihin tai varapatjaksi. Hinnat olivat naurettavan halpoja, pari kymppiä.

Huovutettuja tossuja, kasseja, huiveja ja liinoja oli kaupoissa paljon.

Pitsimäinen kuvio toistui monissa töissä, esimerkiksi laukuissa, alusissa, liiveissä ja seinävaatteissa.

Kaunista kirjontaa oli niin pannumyssyissä kuin pussukoissakin.

Joskus vielä täytyy mennä matkalle Keski-Aasiaan jonkun käsityöaktiivisen ystävän kanssa, sillä aineksia ja kivoja valmiita tuotteita olisi mukava penkoa ihan ajan kanssa.

 

Kommentit (1)

 

Haminalainen Miia Alatalo teki narsisseilleen hauskat korit illmapallon päällä. Näin se sujui:

- Kiehauta sokeri-vesiseos, esimerkiksi  1 dl vettä ja 1 dl sokeria. Laita ilmapallot alustan päälle ja ala latoa niiden päälle vessapaperia. Kostuta paperi jäähtyneellä sokerivedelle joku sivelemällä pensselillä tai suihkuttamalla sumutuspullolla. Sitten ladotaan lisää paperia ja kostutetaan, kunnes pallo ei kuulla läpi,  Miia neuvoo.

Hän antoi pallojen kuivua vuorokauden, sitten poksautti ilmat pois pallosta, muotoili pohjaa tasaiseksi ja leikataan reunat sahalaitaiseksi. Lopuksi hän viimeisteli paperirukkun serveteillä. 

- Maalatakin voisi, ja sokeriveden korvata vesi-erikeeperseoksella, hän sanoo.

Näin pääsiäishenkisen asetelman Miia loihti heinästä ja pajunkissoista.

 

Euralainen Eija Kause on  koristellut paperiruukun reunaa polvekenauhalla ja koukkunauhalla ja sitonut vielä pitsin ympärille. 

 

Eija teki myös hauskoja pääsiäismunia samalla tekniikalla.

Avoimiin muniin saa kaikenlaisia hauskoja asetelmia. Näihin voi piilottaa vaikka pääsiäismunia lapsille! Näiden tekeminen onnistuisi varmasti lastenkin kanssa! Ja raaka-aineet ovat arkisia ja edullisia.

 

Helsinkiläinen Sirpa Kuosmanen‎ on huovuttanut kauniita pääsiäiskoristeita styroksimunista.

 

Helsinkiläinen Anette Nässling‎ antaa kiinnostavan vinkin: tyhjäksi puhalletut pääsiäismuna voi päällystää ketjusilmukkapötkölää.

Kommentit (0)

Hankin viime kesänä mökille 20-neliöisen aitan, joka tuotiin paikalle kätevästi kokonaisena rekalla. Mökki on kauniin valkoinen sisältä ja päätin heti paikalla luoda sinne ainakin käsityöseinän. Laitan siihen jotain omia käsitöitäni ja ostan myös muiden tekemiä ihania käsitöitä.

Nämä Tupu Mentun huovuttamat hahmot ostin monta vuotta sitten, mutta koska niissä ei ollut ripustussysteemiä, homma jäi pitkäksi aikaa puolitiehen. Lopulta yksi hahmo päätyi vanhan puulapion päällä olohuoneen seinälle. Kaksi muuta virittelin ensin kanaverkkoon ja sitten mökin seinälle. Mökillä  luonnonvalossa on muuten erittäin inspiroivaa valokuvata käsitöitä niin kiven päällä kuin  kannon nokassa.

 

Ystäväni Sari Fadjukov antoi minulle 18-vuotislahjaksi maalaamansa taulun saatesanoilla, että saat itse hankkia kehykset. No.... Onhan tässä ollut 36 vuotta aikaa, mutta kaikenlaista hommaa on eikä kehyksiä ole vieläkään. Nyt saatiin sentään porattua reikä kiinnitystä varten ja Sarin teos pääsi mökin "taidenurkkaukseen". Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Ostin kirpparilta pilkkahinnalla pari ryijyä, jotka toin mökin matoksi. Niiden ulkotuuletus on melkein kuin taidenäyttely, niin kauniita ne ovat metsässä.

Kuten kuvasta näkyy, taideseinällä on vielä tilaa uusille hankinnoille.

 

Ylhäällä oleva huovutettu ja kirjottu naishahmo on viime kesän ostos. Sen tekijä on Eija Pöyry, joka pitää kesäisin pari kiinnostavaa käsityökurssia Kankaanpään opistolla, ja tekee omaa tekstiilitaidetta.

Pienen torson vaatetus syntyi viime kesällä "mielenkiintoista kangaspintaa" -kurssilla, jossa kangasta niin poltettiin, kutistettiin kuin värjättiin. Tupu Mentun huovutustyöt päätyivät kanaverkon päälle. Keltainen pikkutaulu on ahvenanmaalaisen Hannele Ögård-Forsmanin tekemä. Hän ompelee pienille tilkuille kaikkea napeista helmiin ja tekee niistä eri kokoisia tauluja.

 

Kävin Malmössä galleria Gustuksessa, jossa ihastuin oranssiin kasvonaamioon. Sen hinta oli 90 euroa, joka on mielestäni aika sopuhinta taiteesta. 900 eurolla se olisi jäänyt kauppaan. Naamion alla oleva ruosteinen kippo ja keramiikkapäät on Eija Pöyryn tuotantoa. Hän hinnoittelee työnsä järkevästi, jolloin ostopäätös on helppo. Tämä maksoi 80 euroa.

Taide- ja käsityönurkkauksessa on vielä hyvin tilaa, ja aina voi levittäytyä vaikkapa katon puolelle.

 

Kommentit (0)

Saippua on kiva, persoonallinen ja edullinen tuliainen, kun  sitä vähän somistaa. Neulo tai virkkaa valmiin saippuan ympärille soma pesupussi tai huovuta siitä persoonallinen pesin.  Pakkaamalla persoonallisesti perussaippua muuttuu lähes ylelliseksi lahjaksi. aseta se kaarnan tai kauniin puupalan päälle. Solmi krouvilla narulla paketiksi ja sinetöi napilla tai virkatulla kukalla.

 

Saippuan huovuttaminen on helppoa. Se on mukavaa puuhaa lastenkin kanssa. Huovutettu saippua on näppärä käytössä, sillä se ei liimaannu pesualtaan reunaan kiinni.

 

Huovutettu saippua

saippua
huovutusvillaa
kuumaa vettä

Tee näin
1. Kääri huovutusvillaa saippuan ympärille yksi kerros pitkittäissuunnassa, toinen kerros poikittaissuunnassa. Lisää vielä kerros pitkittäissuunnassa, jotta saippua on täysin villan peitossa myös kulmistaan.
2. Valuta kuumaa vettä varovasti villan päälle. Kastele villaa vähän kerrallaan ja puristele samalla saippuaa, jotta villa kastuu kauttaaltaan.
3. Jatka huovuttamista. Kastele ja puristele kunnes villa alkaa huopua. Vähitellen ala hieroa saippuaa varovasti käsissä.
4. Kun villakuori on tiukasti saippuan päällä, huuhtele sitä kylmällä ja kuumalla vedellä vuorotellen. Kastele saippua viimeiseksi kylmään veteen. Kuivaa saippua pyyhkeeseen.

 

 

 

Neulo tai virkkaa saippuan päälle pussi, jolloin siitä tulee kätevä pesin. Kuvan pussit ovat puuvillalangasta, mutta karkeasta narusta saisi mukavasti hierovan ja ihoa kuorivan pesimen.

 

Neulottu saippuapussi

merseroitua puuvillalankaa,
esimerkiksi Coats Puppets Eldorado
puikot numero 4,5

Tee näin
1. Luo 24 silmukkaa kaksinkertaisella langalla. Käyttämällä kahta eri väristä lankaa pinnasta tulee elävä.
2. Neulo aina oikein -neuletta noin20 kerrosta. Päättele.
3. Taita kappale kaksinkerroin ja virkkaa se oikealta puolelta kiinteillä silmukoilla pussiksi. Päättele.
4. Pujota saippua pussiin. Virkkaa40 ketjusilmukan ketju, ja pujottele se pussin suulle ”lukoksi”. Pussiin voi vaihtaa helposti uuden saippuan.

 

 

Saippuaa voi toki tehdä itsekin, mutta siihen tarvitaan aika monia aineksia. Monet työväenopiston ja Taito-keskukset järjestävät saippuantekokursseja.

 

Nokkossaippua

l50 g kookosrasvaa
l50 g sheavoita
l100 g rypsiöljyä
l270 g oliiviöljyä
l30 g risiiniöljyä
l66 g lipeää
l140 g kylmää vettä
l20 tippaa eteeristä eukalyptusöljyä
l1 tl keitettyjä nokkosenlehtiä
l½ tl vihreää kromioksidia sekoitettuna tilkkaan rypsiöljyä

 

Tee näin
1. Valmista ensin lipeävesi. Pue talouskäsineet ja suojalasit, mittaa kylmä vesi kuumuutta kestävään lasitölkkiin. Mittaa lipeä erilliseen astiaan.
2. Tee seuraava työvaihe ulkona. Kaada lipeä lasitölkkiin kylmän veden joukkoon, sulje kansi ja liikuttele purkkia pyörittävällä liikkeellä, kunnes lipeä on sulanut. Liuos kuumenee itsestään. Sekoita aina lipeä veteen, älä kaada vettä lipeän päälle! Jätä lasipurkki odottamaan.
3. Sulata kookosrasva ja sheavoi kattilassa.
4. Mittaa öljyt sekoitusastiaan, jossa teet saippuamassan. Kaada sulaneet rasvat öljyjen sekaan.
5. Kaada lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita seosta sauvasekoittimella. Kun seos alkaa paksuuntua kiisselimäiseksi lopeta sekoittaminen.
6. Jaa massa kahteen osaan. Värjää toinen puoli vihreällä kromioksidilla, lisää pilkotut nokkoset ja eukalyptusöljyä. Sekoita lusikalla.

7. Kaada massoja vuorotellen tyhjään maitotölkkiin. Sulje tölkki ja kääri se pyyhkeeseen.
8. Anna saippuan olla pyyhkeessä kuutisen tuntia. Kun massa on jäähtynyt, leikkaa se paloiksi. Annoksesta tulee kuusi palaa.
9. Saippua on valmista kuukauden kuluttua. Sinä aikana lipeä häviää kemiallisissa reaktioissa.

Saippuan valmistus ja ohje: Ritva Kurittu-Kalaja

Tarvikkeita saippuan valmistukseen myy

www.saippuapaja.fi
Lipeää myywww.lahtisenvahavalimo.fi

Saippuablogeja
saippuakuplia.
tripod.com
pahkina.blogspot.fi

Lisätietoja
Saara Kuha: Käsin tehtyä saippuaa, Art house 2006. Loppuunmyyty, kysy kirjastosta.

 

Kommentit (1)

Vierailija

Voisiko noi nokkossaippuaohjeen määrät varmistaa. Niissä on kaikissa hämärä ykkönen edessä, jonka voi tulkita joko kuuluvaksi tai ei kuuluvaksi määriin. Voi mennä ikävästi pilalle show, jos arvaa väärin.

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 55-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat