Monet meistä on urheillut nuorempana, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Osalle taasen urheilu on ollut täysin sietämätöntä, mutta kuitenkin useimmat meistä hurraavat, kun suomalaiset voittavat. On sitten urheilulajina tuttu ja turvallinen yleisurheilu, suomalaisille rakas mäkihyppy tai jääkiekko tai autourheilun kuninkuusluokat formulat ja totta kai Jyväskylän Suurajot, kun suomalainen voittaa, me juhlimme.

Miten osallistua ilman urheilemista

Itselleni vedonlyönti tuli kuvioihin täysin vahingossa käydessäni viemässä vanhaan kunnon lottokuponkia kioskille ja katsoin, mitä pari miestä teki siinä kioskin tiskillä – he puhuivat silloin lauantaina tulevista Englannin liigan otteluista. Vakio oli tuttu jo aiemmin, mutta nyt oli tullut myös mahdollisuus pelata huomattavasti pienempää määrää, jopa vain kolmen ottelun voittajaa – kiinnostuin heti.

Uusi maailma avautui penkkiurheilijalle vähitellen alkaen sieltä 90-luvulta nykypäiviin. Nykyään voi lyödä vetoa niin nyrkkeilyotteluiden voittajista, jopa tulevista presidenteistäkin, mutta urheilussa saatavilla on todella laaja kirjo erilaisia lajeja ja useimmiten pelimuotona on arvota voittaja.

Miten kaikki tapahtuu

Jos vedonlyönti urheilutapahtumasta kiinnostaa, sille löytyy mahdollisuudet niin netistä kuin paikallisesta kioskista, netissä vain kertoimet ovat yleensä selkeästi paremmat ja kohteitakin enemmän, eikä vetoa tarvitse lyödä satasia, oman lisämielenkiinnon illan ottelulle voi hakea, vaikka eurolla tai parilla, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Yleensä jos laittaa rahaa, vaikka jalkapallo- tai jääkiekko-ottelun suosikille, joka pelaa kotonaan, ei omille rahoille luvata hirveän suurta palkintoa, yleensä omat rahat voi saada takaisin 1,1-1,3 kertoimella, eli panostaessaan 10 euroa voi voittaa 13 euroa, jollei sitten käy niin kuin urheilussa voi, eli altavastaajana otteluun tuleva vierailija yllättää ja ottaakin voiton. Vedonlyönnissä etsitäänkin juuri näitä yllätysmahdollisuuksia, sillä silloin se yllättäen voiton vievä vierasjoukkue voikin antaa sillä kymmenen euron panoksella jopa yli sata euroa. Mutta urheiluvedonlyönti ei ole vain rahakysymys, vaan useimmat seuraavat myös itse otteluita ja vedonlyöminen siinä samalla tuo tilanteella lisäjännityksen – aivan kuin raveissa.

Kuuluisa suomalainen vedonlyönnin ammattilainen ja kirjailija Jorma Vuoksenmaa pelaa matemaattisten yhtälöiden ja tiedon avulla ja on kertonut monesti, että ammattilaisen pitää useasti laittaa omat tunteet sivuun ja luottaa tiedon ja matematiikan yhtälöön ja vain sillä voi urheilusta lyödä vetoa ammattilaisena. Useimmalle meistä vedonlyönti on kuitenkin hupia, sillä saa sen lisäjännityksen formuloihin ja jääkiekko-otteluun ja mikäli tekee monivetoveikkauksen eli kerää monta ottelua yhdelle veikkauslapulle ja arvaa oikein esimerkiksi kuuden ottelun voittajan, voi voittokerroin nousta hyvinkin yli tuhanteen, joten eurollakin saa jo hyvät kahvirahat.

Järki käteen

Urheilun seuraajilla on monesti tunteet pelissä, ja otteluita katsoessa syke nousee uusille tasoille. Kun siihen jännitykseen lisää vielä mahdollisen rahavoiton, kannattaa olla varovainen. Muutenkin rahalla pelatessa pitää muistaa, ettei koskaan panosta enempää kuin on varaa. Harvasta meistä on oikeasti alan ammattilaiseksi, ja harrastajana ja otteluiden sivussa veikkaajana, voittaminen on kiva tunne, mutta ei se aina osu. Jos olet pelannut, vaikka vakiota, kuinka monta kertaa järjestelmääsi on osunut 13 oikein?

Ja jos olet viime viikolla laittanut rahaa johonkin otteluun, älä tällä viikolla tuplaa panostasi voiton tavoittelemiseksi. Urheiluvedonlyönti on parhaimmillaan hyvä mielenkiinnon lisääjä omaan urheilunseuraamiseen, mutta ei se saa sitä häiritä, ja siksi myös rahojen suhteen tulee olla järkevä ja tehdä itselle alusta alkaen selväksi, pelaako iloksi vai pyrkiikö pelaamaan ammattimaisesti. Jos nimittäin mielessä on alkaa seurata ja pelata ammattimielessä, silloin kannattaa opetella alan matematiikka, aivan kuten vedonlyöntitoimistot sen tekevät, ainoastaan syvällisen ymmärtämisen kautta tulee ymmärrys siitä, mistä ja miksi Vuoksenmaa kertoo asioitaan. Tässä vaiheessa hyvä idea on katsoa hänen videonsa ja ehkä jopa ostaa kirja, sillä ammatikseen urheilukohteita seuraavan tulee käytännössä pelata päivittäin ja siitä oikeasti muodostuu ammatti – aivan ajankäyttöä myöten.

Omaksi iloksi silloin tällöin

Urheilussa on aina alussa vastustajat, jotka keskenään kamppailevat jotakin tavoitellen. Lopussa on sitten joko tasapeli tai voittaja(t) ja häviäjä. Häviäjän paikka ei ole koskaan kiva ja voittajia aina juhlitaan, vedonlyöjällä sen sijaan on vara valita, kumpaa hän juhlii, mutta se valita pitää vain tehdä ennen kuin itse tapahtuma alkaa. Nyrkkisääntönä on myös, ettei koskaan pidä pelata kotijoukkuetta silloin kun se on niin suuri suosikki, että kerroin jää alla 1,20. Vedonlyöntitoimistojen kertoimenlaskijat kyllä osaavat yleensä käyttää tietokoneitaan sen verran hyvin, että jokaisessa kohteessa on talolle jonkun prosentin etu, mutta silloin tällöin pelaaja voi löytää kohteen, missä toimisto on arvioinut joukkueen väärin, tai juuri ennen aloitusta tapahtuu jotain, mikä kääntää voimasuhteen nurinperin – ja silloin on pelaajalla mahdollisuudet voittoihin. Urheilussa parasta on kuitenkin se, että et koskaan voi tietää voitatko vai et, ennen kuin peli päättyy, isojakin joukkueita on kaadettu pienten ja tuntemattomien toimesta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla