Melatoniiniohjeet johtavat harhaan

klo 9:19 | 22.8.2014
Nukahtamiseen käytetyn melatoniinin pakkausohjeet perustuvat vanhentuneeseen tietoon, varoittaa unitutkija, professori Markku Partinen.Lue koko juttu
Nukahtamiseen käytetyn melatoniinin pakkausohjeet perustuvat vanhentuneeseen tietoon, varoittaa unitutkija, professori Markku Partinen.Lue koko juttu
Ladataan...
Tämä artikkeli väitteineen on kyllä pelkkää höpöhöpöä. Kyllä unitutkija Partinen on nyt päätynyt täysin harhaan.
Olen käyttänyt lyhytvaikutteista 3 mg melatoniinitablettia iltaisin jo vuosia juuri siten että otan sen tarvittaessa n 30 min- 1 tunti tai jopa juuri ennen sänkyyn menoa ja se toimii hyvin.
Jos en jostain syystä tuolloin menekään/pääsekään nukkumaan niin tunnen selkeästi sen vaikutuksen ja olo on todella tokkurainen noin parisen tuntia.
Jos jätän melatoniin ottamatta niin uni ei tarvittaessa tule tai tulee huomattavasti myöhemmin jos ollenkaan.
Kyse ei ole mistään plasebo-efektistä, vaan tämä on täyttä totta, fysiologinen ilmiö. Nukun melatoniinin avulla myös päivisin varsinkin jos vuorokausirytmini on jostain syystä mennyt akuutisti sekaisin ja haluan saada sen palautettua normaaliin.
Tästä syystä melatoniinia käyttävät myös lentoemännät jetlagista toipumiseen, oli vuorokaudenaika mikä hyvänsä. He nukkuvat sen avulla vaikka ulkona olisi täysi päivä.
Onkohan tässä kyse siitä että joku lääketehdas on lanseeraamassa tsopiklonia niin voimallisesti että melatoniini tahdotaan kokonaan ja täysin epäeettisesti syrjäyttää ? Joka tapauksessa juttu haisee!
Mahtaisko olla kyseessä reseptillä saatavan melatoniinin ja reseptivapaan vahvuuden ja vaikutuksen erilaisuus ?
Mieheni sai lääkäriltä melatoniinireseptin jossa on huomattavasti enemmän melatoniinia kuin ilman reseptiä ssatavassa. Lääkäri oli sanonut, että reseptitön aine on toisille tehotonta ja liian lyhytvaikutteista etenkin heille, jotka heräilevät aamuyöstä.
Miten vastuu on lääkevalmistajan jollei valmiste ole lääke??!
Mielestäni ei voi sanoa, että artikkeli on pelkkää höpöhöpöä pelkkään omakohtaiseen kokemukseen perustuen. Lääkärini suosituksesta kokeilin melatoniiniä nukahtamislääkkeiden sijaan ja otin niitä ohjeistuksen mukaan tunnin ennen nukkumaanmenoa. Ei tullut uni ja sentään yritin kuukauden melatoniiniä käyttää. Kokeilujakson jälkeen olin niin väsynyt unenpuutteesta, että jouduin pyytämään lääkäriltä reseptin unilääkkeisiin. Kyseessä oli rankka ajanjakso, jota ennen äitini oli tehnyt itsemurhan. Asia oli mielessäni öin ja päivin enkä pystynyt nukkumaan. Enää en tarvitse minkäänlaisia nukahtamislääkkeitä mutta melatoniinistä ei jäänyt hyvää mielikuvaa, ei rentouttanut eikä edesauttanut nukahtamista.
Ei se auta kaikilla tiesi lääkäri. Itse en saa sitä mitään apua vaan lääkärin määräämät nukahtamislääkkeet auttaa ja nukuttaa.
Partisen ohjeistus on täysin järkeen käypä, ja erittäinkin kun ottaa huomioon käpyrauhasen tehtävän.
Ymmärrän heitä jotka ovat huonounisia eivätkä ole saaneet apua melatoniinista noilla vanhoilla ohjeistuksilla. Kannattaa kokeilla Partisen ohjeen mukaan.
Melatoniini uskonasia ja teho perustuu lumevaikutukseen. Niin varmaan on, koska Suomesta ei saa vahvoja valmisteita. Amerikassa terveyskaupoissa Wahlgrenin 10 mg tabletti 250 kpl vajaa kymmenen dollaria purkki. Suomessa suositaan mieluummin Tenoxeja ja Temestoja ym. kuin luontaistuotetta.
Jos melaton on Partasen mielestä placebo, niin miksi sen ottoajalla sitten on merkitystä tai miksi se liian myöhään otettuna saattaa aamulla väsyttää?