Kommentit (5)

Vierailija

"Myös auringossa oloa on syytä vähentää."

-No swhän onistuu vallan mainiosti täällä Suomessa.

Olen minä hellekesänäkin nähnyt paljon ihmisiä terasseilla istumassa tuntikausia melkein kaikki paikat paljaana. Sitten vielä samalla  alkoholia ja syöpäkääryleitä, niin riskitekijöitä on jo kolme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokeri.

Suomen olosuhteissa ulkotöissä saatavan ultraviolettisäteilyn aiheuttaman ihosyövän riski on tutkijoiden mukaan hyvin pieni.

Evoluutio on vaalentanut ihomme, jotta se tuottaisi mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinia iholla sen lyhyen aikaa kesällä keskipäivällä, kun se on mahdollista.

Kautta maailman historian ovat ihmiset olleet ulkona ilman vaatteita auringossa. Mutta kunnes ahne kosmetiikkateollisuus 80-luvulla keksi uuden rahasammon nimeltään aurinkorasvat, niin johan lähti melanooma ja monet muutkin syövät, jotka on yhdistetty aurinkorasvoissa käytettäviin kemikaaleihin (mm. alumiini), jyrkkään nousuun, jolle ei näy loppua. 

Lisäksi tähän kemikaalirasvan mainoskampanjaan ovat lähteneet ihotautilääkärit, mutta siinähän nyt mitään uutta ole, jotta lekurit on ympäripuhuttu rahalla tai ilman.

Miksi melanooma lisääntyy samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö?  

Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta todellakin melanooma lisääntyy samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö.

 

Uuden tieteenalan epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan. Genetiikka vaikuttaa esimerkiksi sairauksien esiintyvyyteen, mutta järkevällä ruokavaliolla voidaan joidenkin arvioiden mukaan ”ohittaa” jopa 80 % perintötekijöistä. Eli jos välitätte lapsistanne ja itsestänne, niin tehkää kaikki ruoka itse laadukkaista raaka-aineista. Siten tiedätte, mitä todellisuudessa syötte.

Ravitsemus ja muut elintavat (liikunta ja päihteettömyys) vaikuttaa jopa 60% :sti sairastuuko esim. rintasyöpään. Hyvään ravitsemukseen kuuluu pimeässä suomessa ehdottomasti monen muunkin ravintoaineen ohella D-vitamiini.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

Tiedetään, että suurin osa suomalaisista kärsii merkittävästä D-vitamiinin puutteesta, jollei syö sitä riittävästi purkista vähintään talviaikaan eli syyskuun alusta toukokuun loppuun. Tämä riittävä aikuisella tarkoittaa 50-125 µg/vrk. Alle 10 vuotias pärjää 50µg/vrk.

D-vitamiinin puute on erittäin yleistä Suomessa. Monien kroonisten sairauksien syntymekanismissa D-vitamiinin puutteella on merkittävämpi osa kuin aiemmin on tiedetty. Lähes kaikissa elimistömme soluissa on D-vitamiinireseptoreita. Yleisimpiä syöpiä, autoimmuunitauteja, I- ja II-tyypin diabetesta, infektioita sekä sydän- ja verisuonisairauksia esiintyy enemmän niillä, joilla on D-vitamiinin puutos. On varsin ilmeistä, että näiden tautien kasautuminen ja viimeaikainen lisääntyminen mm. Suomessa liittyy yleistyneeseen D-vitamiinin puutokseen. Voidaan myös todeta, että Suomessa ei olisi terveydenhuollon rahoituskriisiä, jos D-vitamiinisuositukset olisivat ajanmukaiset.

Joka yhdeksäs nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään. Suomessa ilmenee joka vuosi lähes 4500 uutta tapausta. Suuri osa niistä voitaisiin ehkäistä D-vitamiinilla, mutta tarve on moninkertainen viranomaissuositukseen verrattuna. Asiaa tutkineen amerikkalaisen professori Cedric F. Garlandin mukaan tarve on sellainen, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee vähintään 125 nmol/l. Tähän tavoitteeseen pääsy edellyttää yleensä noin 100 µg päivittäistä saantia.

D-vitamiinin lähde ihmiselle on aurinko. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia tai sitten ihmiset ovat liikaa sisätiloissa. Ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä on vähäinen. Suomalainen saa hyvästäkin ruokavaliosta (runsaasti kalaa ja suositusten määrän vitaminoituja maitotaloustuotteita) alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti, joka ei riitä. Suomessa syödään pääosin kasvatettua kalaa, jossa ei ole D-vitamiinia, johtuen kalan rehusta, joka ei sisällä D-vitamiinia. Auringonvalon ja D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70 syöpätyyppiin.

Lisäksi jo sairastuneiden ravitsemukseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota, jotta parantuminen olisi mahdollista lääkehoidon ohella.

No niin, siinäpä olikin aikamoinen tietopläjäys.

Melanooman yleisyyteen/ lisääntymiseen saattaapi olla syynä myöskin otsonikerroksen ohentuminen 

 

Älä ota purkista aurinkovoidetta, mutta ota purkista d-vitamiinia... ei sillä, itse kylläkin käytän d-vitamiinia kohtuullisesti enemmän kuin virallinen suositus suosittaa

 

Olikohan tohtori Tolonen tuolla edellä D-vitamiinista ja muusta puhumassa?  - Eipä silti, en halveksu tuota tietopakettia. Aamuisin minäkin nappaan purkista yhtä ja toista vitamiinia ja ravintolisää - D-vitamiinia myös. Ja ainakin tupakka on poissa syntilistaltani, samoin alkoholi. Eräs naapurini, seitsenkymppinen rouva, suojaa kesäisin aina säärensä ja käsivartensa pitkillä housunlahkeilla ja hihoilla,  myös käyttää aurinkohattua. Hän kertoi lääkärinsä suositelleen tätä, sairastetun ihosyövän jälkeen.  Kyllä minäkin tunnen nahoissani, että auringon säteily on voimakkaampaa ja pistävämpää kuin silloin kun olin lapsi ja nuori (1940-, 1950- ja 1960- luvuilla), kun otsonikerros on meilläkin ohentunut.

Kun en kesäauringossa voi hyvin, vaan ihoni palaa, niin suojaudun säteilyltä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat