Nyt puhuvat he, jotka rakensivat Suomen

klo 18:15 | 24.10.2015
ET:n vaikuttava videosarja kertoo, miten suomalainen hyvinvointivaltio syntyi. Katso vaikka kaikki videot kerralla! Paljon on vettä virrannut.Lue koko juttu
ET:n vaikuttava videosarja kertoo, miten suomalainen hyvinvointivaltio syntyi. Katso vaikka kaikki videot kerralla! Paljon on vettä virrannut.Lue koko juttu
Ladataan...
Hyviä kirjoituksia
Totta niin he rakensivat Suomen ja nyt on maamme EU. myötä viimeistään romutettu
Kansalaisaloite ARVOKAS VANHUUS!
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1282
Apuasi tarvitaan!
Kansalaisaloitteessa vaadimme oikeutta niille huonokuntoisille, yksinäisille ja turvattomille ikääntyneille henkilöille, joiden elämä kotona ei ole turvallista, arvokasta ja kunnioitettavaa.
300 miljoonan euron säästöt pitkäaikas laitospaikoista, jättää huonokuntoiset muistisairaat vanhukset suorastaan heitteille.
Tarvitsemme 50 000 nimeä, jotta voimme viedä aloitteen lain muuttamisesta eduskuntaan. Olethan Ystävällinen ja allekirjoitat aloitteen?
Kansalaisaloite laitospaikkojen säilyttämiseksi jokaisessa kunnassa.
Vanhuspolitiikka on tällä hetkellä kaaoksessa. Laitoshoidon lopettaminen kasvattaa selvästi huonokuntoisten vanhusten määrää kotihoidossa.
Viime hallituksen päättämässä vanhuspalvelulaissa on asetettu tavoitteeksi ikääntyvien kotona asumisen lisääminen ja vastaavasti ympäri vuorokautisen vähentäminen kunnissa.
Vaadimme oikeutta niille huonokuntoisille, yksinäisille ja turvattomille ikääntyneille henkilöille, joiden elämä kotona ei ole enää arvokasta ja turvallista. Kotihoidossa on liian huonokuntoisia vanhuksia, jotka kuuluisivat ymåärivuorokautisen hoidon yksikköön. Siksi kotihoidon ongelmat on hoidettava kuntoon lakia muuttamalla.
Kansalaisaloitteen vastuuhenkilö on Anneli Koivunen Otsontie 3 05400 jokela
Keski-Suomessa nimiä kerää Anja Koivistoinen Kisakatu 15 A 19 40720 Jyväskylä
Eläkeläiset ja työeläkerahastot edelleen elvyttäjinä!
Kun uusi hallitus on nimetty ja hallitusohjelma julkaistu, joudumme jälleen kerran toteamaan, että vaalipuheet ja kirjoittelut ovat kuin uni, joka on arjessa pakko unohtaa. Viimeisimpien tietojen mukaan työeläkerahastot ovat 184,2 miljardia euroa. Ne ovat/olivat työntekijöiden, työnantajien ja sijoituksista kertyneitä eläkkeiden maksuun tarkoitettuja varoja.
Massiivisista rahastoista huolimatta on hallitus edelleen jäädyttämässä eläkkeitä ja mitä ilmeisemmin suunnittelemassa eläkeläisten kustaInnuksella rahastoille muuta käyttöä kuin mihin ne ovat tarkoitettu. ELI, rahastot on alunperin tarkoitettu VAIN eläkkeiden maksuun.
MIKSI? Miksi, eläkeläisten ostovoimaa jäädytetään, palveluja karsitaan ja hoivapaikkoja yksityistetään? Eikö muhkeista työeläkerahastoista riitäisi siivu vanhuksille, joka ovat rakentaneet Suomen hyvinvoinin ja maksaneet veronsa ja osansa eläkerahastoihin. Samalla työllistettäisiin nuoria, verovarat kasvaisivat ja ostovoima lisääntyisi. Vanhuksia ja heidän tarpeitaan ei arvosteta ja se näkyy haluttomuutena investoida heihin.
Eläkeläisiä on nykyisin 1.5 miljoonaa, siis suuri joukko. Kuka meitä puolustaa?
Anja Koivistoinen
Ei meitä tässä yhteiskunnassa tunnu puolustavan kukaan. Siksi kansalaisaloite on nyt enemmän kuin tarpeen, kiitos teille aktiivisille rouville.
Itselläni on ilo ja kunnia palvella synnyinmaamme rakentajia osa- aikatyössäni. Minua pyydettiin ensin vapaaehtoistyöhön ikäihmisten päivätoimintaan pari vuotta sitten, myöhemmin pääsin sijaistamaan vakituisia hoitajia. Olen saanut erityisryhmien ohjaajan koulutuksen ja toiminut ohjaajan tehtävissä 17. vuoden ajan. Senioreiden ohjaaminen on valtavan palkitsevaa, jokainen päivä on erilainen ja nauruterapiaa saa takuuvarmasti jokaisen ryhmän kanssa.
Myönnän, että itkeskelenkin toisinaan nähdessäni, miten huonokuntoisia ikäihmisiä asuu yksin. Palvelutaloissa asuvien luona käy kotihoitaja, jolla on hyvin tiukka aikataulu. Kauhistuin nähdessäni erään tutun hoitajan työmääräyksen, jonka mukaan hänen piti käydä kolmenkymmenen ikäihmisen luona yhden työvuoron aikana. Maaseudulla, jossa välimatkat ovat pitkiä, tehtävä on lähes mahdoton. Reippaasti yli työajanhan tuttavani oli jatkettava urakkaansa, jotta hän ehti käydä jokaisen vanhuksen luona.
Erään yli yhdeksänkymppisen rouvan tilanne on erityisen surullinen. Hän on lähes sokea ja kuulolaitteesta huolimatta hänen kuulonsa on erittäin huono. Rouva asuu yksin palvelutalossa. Hän ei uskalla yksin lähteä ulos rollaattoreineen, koska pelkää kaatuvansa. Hyvinä päivinä hän käy postilaatikolla ja siirtyy ulkoterassille istuskelemaan. Kiireinen hoitaja piipahtaa arkipäivinä hänen luonaan, tarkistaa dosetin eikä paljon muuta ehdikään. Onneksi tämän ystävällisen ja älykkään rouvan tytär asuu muutaman kymmenen kilometrin päässä ja käy kerran, pari viikossa äitinsä luona.
Välitetään toisistamme.
olen kuusikymppinen nainen. oma vanhuus huolettaa. kävin allekirjoittamassa tuon kansalaisaloitteen. on tärkeä pitää vanhuksista huolta nyt ja tulevaisuudessa. nuoret ja keski-ikäiset ei välitä näistä asioista. käykää nyt edes te, joilla vanhuus kolkuttaa ovella,allekirjoittamassa.
Kotona heitteillä!
Edesmennyt isoäitini sanoi usein , että saisipa sitä päästä terveenä hautaan. Näin meistä varmaan tahtoo jokainen, että pääsisi saappaat jalassa lähtemään. Ei jäisi kituuttamaan laitoshoitoon tai hylättynä kodin vangiksi.
Anna-Liisa Hyvönen kertoi videossa, että kaikki muu oli tärkeämpiä kuin vanhusten asiat tuohon aikaan. Eipä ole asiat muuttuneet, vaikka nykyään vanhuksia on huomattavasti enempi kuin tuohon aikaan jolloin Anna-Liisä Hyvönen oli vaikuttamassa.
Muistelenpa hieman lapsuuttani, joka oli heti sodan jälkeen. Muistan miten pappa, äitini isä oli usein luonamme. Pappa kiersi vuoroin kaikkien kahdeksan lapsensa luona. Hänellä ei ollut enää omaa asuntoa, koska mökki, jossa hän oli elänyt ja lapsensa kasvattanut oli jostain syystä menetetty. Papan vaimo oli kuollut vain 40-kymppisenä synnytykseen. Eli pappa oli ollut kahdeksan lapsen yksinhuoltaja.
Molemmat, isäni ja äitini olivat sodan käyneet ja sen jälkeen rakentaneet käsin ilman nykyaikisia koneita, sirrikalla, kuokalla ja hartiavoimin pientilan. Oli pari lehmää, lampaita, kanoja ja sika. Maasta saatiin perunat ja muut kasvikset sekä marjat. Isäni oli metsuri ja rakennusmies. Äitini hoiti kodin ja tilan työt. Lapsuuteni oli turvallinen ja huoleton. Töitä opin tekemään vanhempieni rinnalla.
Tämän ajan kaupunkilaistuminen on tuonut vanhuksille yksinäisyyden. Lapset ovat ehkä lennelleet ympäri maailmaa. Välimatkat ovat pitkät. Vaikka ikäihmisiä on yli miljoona Suomessa, niin vanhusten asiat eivät edelleenkään ole tärkeitä. Heidät muistetaan silloin kuin valtakunnassa tasvitaan säästötoimenpiteitä. Olen nyt 70-kymppinen ja elämänkoukerot ovat heitelleet niin, että olen pieneläkeläinen ja yksineläjä. Vanhuus askarruttaa, miten silloin jos sairastun ja minulla ei olekkaan varaa hoivalaitoksien maksuihin. Tälläkin hetkellä saa euroa venyttää, että pärjää päivästä toiseen.
Mutta, Joukkovoimaa- mieleosoitus on 22.8.2015 Helsingissä. Eläkeläistenkin olisi syytä nousta barrikaadeille.
Monia vuosia poliitikot ovat ajamassa Suomea suohon.
Kreikkaan meidän rahoja syydetään ja oma kansa räpiköi suossa.
Vanhusten hoito retuperällä,lapsiperheet voivat huonosti.
Katainen ja kokoomus oli mallioppilaita. He myivät suomen valtionyhtiöt pilkkahinnalla ja rahoittivat saksan pankkeja miljardeilla.
Nyt Kreikkaa vaaditaan myymään satamia ja lentokenttiä ja sijoittamaan ihmerahastoon 50 miljardia muiden hallittavaksi.
Muistisairaita vanhuksia ei voi jättää yksin kotiin!
On outoa, että hallitus velvoittisosiaali-jaterveysministeriön säästämään suurimman summan nimenomaan vanhusten palveluista. Tiedämme kuitenkin, että juuri vanhuspalvelujen tarve kasvaa.
Missä on päättäjien ns. maalaisjärki?
Kun vuosikymmenten työt ja saavutukset tuhotaan muutamassa vuodessa niin ei siinä sanoja tarvita.
Nyt vaan tarvitaan yhteenhiileen puhaltamista. Jos kaikki tahtovat samaa ilman puoluetaustaa niin onnistuuhan se. Niin tekivät sodan käyneet vanhepammekin.
Valitettavasti on niin, että yhteen hiileen puhaltamiseen pakotetaan vain pienituloiset. Varakkaammat voivat osallistua vapaaehtoisesti. Jotkut tekevät sen esim. muuttamalla pienemmän verotuksen maihin, vaikka olisivat aiemmin paljonkin hyötyneet yhteiskunnasta. Verotusta on muutenkin koko ajan heidän kohdallaan höllennetty, vaikka köyhimmillä ei ole varaa edes ruokaan, kun pakkomaksuja lisätään.
Maamme ei selviä ilman rikkaampien osallistumista, johon heidät on pakotettava. Meillä on nyt hyvä presidentti, joka antaa itse mallia vapaaehtoisuudesta. Eipä ole liiemmin esimerkkiin tarttuneita.
On myös oikeudenmukaista ajtella toden mukaan, eli he, siis suurituloiset ovat heitä jotka ovat maksaneet ja maksavat elinaikanaan, työtätehdessään julmetun paljon enemmän veroja eli rahaa tähän yhteiskuntaan joilla pienituloisten sossumaksuja sun muita avustuksia maksetaan. Jos pienituloisen bruttopalkka on pari tonnia, paljonko hän maksaa siitä veroa euroine? Paljonko hän maksaa veroa tuosta bruttopalkastaan? Jos ns. suurituloinen saa bruttona 10.000- 20.000/kk...ja he jotka tienaavat vielä enemmän....paljonko han maksavat palkastaan veroa euroina valtion kassaan? Kumpi maksaa enemmän...hei haloo! Oikeudenmukaisuutta! Ei kaikilla ole ollut opiskelupäätä rahakkaaseen ammattiin... mutta ei siitä valtiota voi rangaista. Eikä heitä joilla on enemmän, he ovat sen itse ansainneet!
Kirjoittaja 15.30 eilen, olet ihan oikeassa. Me suuret ikäluokat olimme eriarvoisia, kaikki eivät saaneet käydä kouluja, vaikka oli valtion oppikoulut ja vapaaoppilaspaikat, kaikkien vanhemmat eivät vaan arvostaneet koulunkäyntiä. He jotka saivat koulutuksen ja ammatin, myös hyvän muun ammatillisen koulutuksen ja jotka selvisivät 1990 luvun laman, heillä on hyvät palkat, jos vielä tekevät töitä ja hyvä eläke. He maksavat jokaisen valittajan kohdalta toimeentulotukea, asumistukea ym tukea niillä veroilla, mitä heidän palkoistaan ja eläkkeistään peritään.
En ole aivan varma siitä, että nimenomaan vanhusten palveluihmisistä säästetään. Laitoshoidosta säästetään, koska aina vain vanhemmat ovat paremmassa kunnossa kuin edeltävät sukupolvet, kiitos terveydenhoidon ja parantuneen ravinnon. Meillä on ollut vahva laitospainotteinen vanhustenhoito ja sitä pienennetään. Miksi se hyväkuntoinen 80 vuotias pitäisi vain maata sängyssään. ? Tunnen monta yli 80 vuotiasta, jotka asuvat omissa kodeissaan, moni heistä ajaa autoa, käy kuntoilemassa säännöllisesti , käy kulttuuririennoissa, eli elää omaa itsenäistä elämäänsä. Apua saavat läheisiltään tai kunnan kotihoidon naisilta, esim. jos esim. saunassa käynti on vaikeata yksin. Jos ihannoidaan laitoshoitoa, ihmettelen, ymmärrän että jossain vaiheessa, jos elämää piisaa, tarvitsee sitä ympärivuorokautista hoitoa.