"Moni itsemurhaan päätynyt vanhus hakee apua turhaan"

Omatoimisuuden menettämisen pelko on niin ahdistavaa, että se saa toivomaan kuolemaa, kertoo sairaanhoitaja mielipidekirjoituksessaan.Lue koko juttu

"Moni itsemurhaan päätynyt vanhus hakee apua turhaan"

Kommentit (5)

Toivon hartaasti, että noita gerontologisen hoitotyön osaajia palkattaisiin oikein paljon! Uskon, että monella ikäihmisellä olisi tarve tulla kuulluksi.

Meidänkin terveyskeskuksessa oli lääkäri, joka sittemmin erikoistui gerontologiaan. Mutta sille tielleen jäi. Eikä sitä pientä lähi-terveyskeskustakaan ole enää, vaikka sen puolesta niin aktiivisesti taisteltiin.

Jokainen itsari on  oikeistoryhmän voitto.   Taas jää enempi eläkekassaan euroja.  Niinsanotut ikäihmisten hyvinvointipalvelut   ajaisi  terveetkin masennukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Olen valitettavasti havainnut vanhustyössä kyseisen ilmiön. Kaksi hoidettavaani päätyivät lopulliseen ratkaisuun läheisensä kuoltua yllättäen. Toisen puoliso menehtyi liikenneonnettomuudessa rattijuopon ajaessa hänet kumoon suojatiellä, toisen poika kuoli sydänkohtaukseen melko nuorena. He saattoivat läheisensä kirkkomaalle ja melko pian sen jälkeen tekivät päätöksensä. Yliajetun vaimo oli piilottanut osan nukahtamislääkkeistään jo kauan, kuolleen pojan isä menehtyi häkään, oli laittanut uunin pellit kiinni tulen palaessa. Kumpikaan heistä ei puhunut tilanteestaan tiettävästi kenellekään, omaisia heillä ei juuri ollut ja muutamat kaukaiset sukulaiset asuivat muualla. 

Sukulaiseni on psykiatrian erikoslääkäri ja hänenkin kertomansa mukaan ikäihmisten itsemurhat ovat lisääntyneet kuluvan vuosituhannen aikana hälyttävästi. Syitä on monia, mm. yksinäisyys, turvattomuus, mielenterveysongelmat, kehon rapistuminen ja muistisairaudet. Nyky- yhteiskunta jättää suorastaan heitteille sukupolvet, jotka rakensivat hyvinvointimme. Se on häpeällistä. 

Vierailija

Simo kirjoitti:
Mitä apua se itsemurhaan päätynyt vanhus enää voi hakea?

                 
 

"Moni itsemurhaan päätynyt vanhus hakee apua turhaan"

Otsikko on väärin kirjoitettu. Se kuuluisi olla näin:

                 
 

"Moni itsemurhaan päätynyt vanhus on hakenut apua turhaan"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat