Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen: "Vanhuksilla on Suomessa hyvä hoito"

klo 10:30 | 27.11.2014
Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen hämmästelee sote-paniikkia ja kritiikkiä vanhustenhoidosta. Hän korostaa myös yksilön vastuuta.Lue koko juttu
Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen hämmästelee sote-paniikkia ja kritiikkiä vanhustenhoidosta. Hän korostaa myös yksilön vastuuta.Lue koko juttu
Ladataan...
Sivut
Joo, voisi kanssa käydä tekemässä juttua melkein minkä hyvänsä sairaalan päivystyksessä. Niihin viedään vanhuksia ambulansseilla pikaisen hoidon tarpeessa mutta kun ovista sisään saadaan niin käytäville jätetään lojumaan moniksi tunneiksi kuten klo 22.23 kirjoitti erään iäkkään kohtelusta. Äitini vietiin usein kiireellä sairaalaan, aina joutui monta tuntia makaamaan ennen kuin lääkäri tuli katsomaan. Itselläkin oli kerran veritulppaepäily jalassa. Jos olisi ollut se tulppa jalassa niin siihen olisin jo ollut kuollut ennen kuin lääkäri tuli!
Voih! Tämä härmäläinen kansa aina ja kaikesta hakee vain sen mikä on huonosti. Mikään ei saa olla positiivista, mikään ei saa luistaa. Tuntuukin heillä kaikilla on elämän jarrukengät jalassa jotka saavat aikaan vaan pahaa. Asioissa ei olisi aina niin vikaa, vikaa on vain näiden ihmisten asenteissa.
Totuus on, että ihminen vanhenee, siihen vaan tulisi sopeutua. Jokaisella on ihmisiä ympärillään jotka välittää, se on ihan varma. Jos linnottautuu kotiinsa vuosikymmeniksi, eikä pidä yllä minkäänlaisia sosiaalisia suhteita, vika on vain itsessä. Jos ikäihminen on sosiaalinen edes sen verran, että käy esim. jossakin kerhossa, jossakin jota ohjataan, on se mielestäni jo apu yksinäisyyteen ja tästä vanhuksesta välitetään, seurataan tuleeko hän kerhoon, vai ei, kysytään perään.
On tämä maalima mallillaan! minä kun toivon, että nämä ihmiset jotka tulevat maahamme eri kulttuureista saisivat vähitellen positiivisemmalla elämän asenteellaan aikaan muutosta tämän kansan synkkään mielenlaatuun. Sitä minä toivon. Kunhan pari sukupolvea saamme hautaan, jos sitten!
Äidillä on käynyt kotipalvelu 4 kertaa päivässä, onneksi me lapset asutaan lähellä On ollut myös monia sairaalajaksoja tälläkin hetkellä Ei kaikilla omaisilla ole mahdollisuutta hoitaa vanhenpiaan voidaan asua kaukana toisistaan. Myös lasten oma perhe voi vastustaa tulevaa liian isoa muutosta tai ei vaan pystytä ottamaan vanhusta kotiin ja jos vaikka muistisairas niin on huoli jos itse on töissä
Vahusten hoito on ihan rempallaan, vangitkin saavat ulkoilla jokapäivä. lehmätkin hoidetaan paremmin kun vanhukset on tehty melki laki eläinten ulkonapidosta. Kiminkinen nyt kyllä satuilee kunnolla
Pitäisi saada lisää työnt. vanhustenhoitoon on totta että työttömyysrahalla ei kannata lähteä osa-aikaiseen työsuhteeseen kun menettää kaikki tuet Pitäisi järjestelä joku toimiva systeemi ainakin että kaikki tuet jatkuisivat heti kun työsuhde loppuu kun nyt kaikki anottava uudestaan Olen ollut itse kolmevuotta 9 euron päivä kulu korvauksella töissä + 500 euroa Kelan työttömyys korvaus
Ihmettelen minä asennetta, että Äidin tai Isän hovasta pitäisi saada palkkaa?
Aina naristaan, katsotaan sitten kun tulette itse siihen ikään, että tarvitsette apua. Kun nyt "pesette kätenne" vanhempienne, tai muiden yksinäisten tai sairaiden sukulaisten auttamisesta, löydätte sen edestänne kun vanhenette. Jos ei muuta niin huono omatunto seuraa hautaan asti.
Vapaaehtoinen ihmisen auttaminen pitäisi kuulua jokaisen lähimmäisen tekoihin, viimeistään silloin kun on terveenä ja jo eläkkeellä. Jokaisessa suvussa on heitä vanhoja joita voi avittaa ja vaikka kehitellä auttamisringin tuollaisen ihmisen ympärille, että kenellekään ei jää yksin kaikki huolehtiminen.
Minulla on vapaa ja hyvä olo kun olen osuuteni vanhempieni ja varsinkin äitini osalta tehnyt, eli melkein kaksikymmentä vuotta isän kuoleman jälkeen ja olin ainoa lapsista joka auttoi käytännön asioissa tuona aikana. Olihan siitäkin tietysti apua, että sisko lähetti kerran vuodessa 50..lahjaksi.
Mun mies ainakin juo viikonloput, äiti jaksaisi siellaista katsella. Joten käyn itse usein äidin luona
0.22 Me ollaan tehty äidin kanssa juuri tuollainen auttamisrinki. Yritämme, että jokapäivä meistä joku käy äidin luona. On mennyt aika hyvin on vain, joskus voi korkeintaan olla paripäivää, ettei kukaan meistä ole pystynyt tulemaan ,silloin voidaan soittaa ystäville tulevat mielellään käymään ja ovat osa tukiverkostoa niinkuin seurakuntakin Tietenkin käy kotipalvelu ja on myös ranneke. Äiti asuu kerrostalossa , joten ei onneksi ole pihatöitä tai lämmityksestä huolehtelemista
Sehän vasta olisi ihanaa kun vanhusten hoitoasiat enimmäkseen luistaisi, en usko kenenkään toivovan päinvastaista. Mielipiteesi sopii terveeseen ja liikkumiskykyiseen vanhukseen joka toivottavasti hakeutuisi kerhoihin ym.tutustelemaan ikäkavereiden kanssa. Mitä sitten eteen kun liikunta- ja toimintakyky pettää esim. sairaskohtauksen tai kaatumisen seurauksena?
Tuttavapiirissä on eräs papparainen joka kaatui kotonaan. Pitivät osastolla hetken, ei näkynyt selvää murtumaa missään ja pompauttivat hänet kotiin. Pappa ei kärsinyt varata kunnolla toiselle jalalle ja oli kaikinpuolin kipeä. Taksilla vaan kotiin. Hoitajat piipahtivat pari kertaa päivässä.
Pappa kaatuili kotonaan, pääsi takaisin osastolle. Jopa löytyikin murtuma mutta sellainen jota ei operoida. Liikunta on paras hoito kuulemma. Kipulääkettä vaan paljon ja pappa tolpilleen. Nyt on taas kotijaksolle laitettu kun pitää useamman kerran olla näyttöä ettei pärjää yksin kotona.
Jokainen osaa arvata ettei tuollaisen huonosti liikkuvan ja kipeän ihmisen, jolla muistikin heittää, paikka ole kotona yksin, hoitajat käy 10min aamuin illoin.
Kyllä tulee mieleen että pitävät vanhusta heittopussina joka ei kestä hengissä heikolla sydämellä ym.vaivoillaan tuota pallottelua.
-lumihuntu
Nuo kymmenminuttiset ovat kertojan silkkaa valetta. Saadaan tuollaisella vääristelevällä kerronnalla asia näyttämään pahalta. Täytyy omaisen olla rinnalla joka pitää isän puolia. Jos ei isä enää puhumalla pärjää. Vaatinuksia on niin monenlaisia, kun omaiset eivät halua osallistua ja vanhuksella ei ole tietoa mistä apua hakee. Kun vanhus joutuu sairaalaan, hän saa aina sosiaalihoitajalta keskusteluaikoja tilastaan, sillooin toivotaan, että omainen on mukana. Suunnitellaan heidän kanssaan yhdessä kotiapunsa tarpeet. Näin olen kokenut ja omaisteni kanssa toiminut.
Ei yhteiskunta voi holhota, kyllä omaiset ovat velvoitettuja huolehtimaan omastaan. Pitäisi olla itsestään selvä asia.
Entäpäs jos ei olekaan sitä ensimmäistäkään omaista? Ei ole tavaton tilanne nykyään.
Minun mies viikonloppuisin juo senverran ettei äitini todellakaan halua muuttaa meille asumaan. Käyn itse usein äidin luona välimatkaa vain 27 km
Täytyy vain ottaa selvää mistä sitä apua saa, ihan varmasti sitä saa. Ei niin tumppu pidä olla, että odottaa muiden taholta jotakin tulevaksi. Täytyy itse vinkata avuntarve, vaikka lääkrissä kaynnin yhteydessä.
Kyllä kaikenlaista apua saa kunhan vain rahaa riittää, sitä en epäile yhtään. Mistäpä ne rahat sitten otetaan? Joilla kaiken tarvitsemansa avun saa.
Turha suurennella, mutta ymmärrän katkeran tietämättömyytesi. Vanhus kun menettää positiivisuutensa, pelkkää katkeraa valitusta, kun ei enää itsellä ole aktiivisuutta jäljellä. Siinä tai tuossa vaiheessa on käännyttävä omaisten tai sosiaalihenkilöiden puoleen, että auttavat. Ylpeys täytyy vain niellä. Niin se menee.
Puhun siitä edusta joka on vähävaraisille vanhuksille. Kyllä rikkaat osaavat hoitonsa hakea.
Onpa katkera ja halveksiva kielenkäyttö kirjoittajan klo 10:07 tekstissä. Samaa maatako ne on ne sosiaalityöntekijätkin, joiden puoleen sitten pitää kääntyä? Surkealta kuulostaa.
Ihan sama ajatus tuli mieleeni. Rohkaisua kaipaavat pulaan joutuneet - eivät taivastelua ja morkkausta.
Kaikki ei näet ole niin yksinkertaista miltä ulkopuolisen silmin katsottuna näyttää.
Itsekin kun sanoin kadehtivani ompelutaitoisia ja ompelukoneen omistajia, niin kehotettiin hankkimaan ompelukone. Yksinkertaista? - toisille kyllä, toisille ei. (Ja kadehdin ihan myönteisessä mielessä heitä, joilla on kätevyyttä, silmää ja ompelutaitoa. Itse en ompelukoneellakaan pystyisi loihtimaan niin kauniita luomuksia kuin eräs ystäväni.)
Sosiaalihenkilöt ovat kovan paineen alla, työntekiöitä vähän, pitkät jonot. Rahallinen apu katsotaan kyllä hyvin tarkkaan eli paljonko on plussalla. Ja jos liian kallis /isoa asunto Kelan asumistukeen niin eroituksen joutuu maksamaan itse.
Ajatella, että joutuu ihan itse maksamaan elämänsä, että ihan itse!
Kelan asumistuki ei vastaa yhtään tämänpäivän vuokratasoa ja kaikissa muissakin korvausissa pätee sama Esim. hoitotuet, kuntoutusrahat opintotuet ja omaishoitajien tulot Kokoajan lääkkeitten ja sairaalajaksojen maksukattoa nostetaan ja otetaan monilta lääkkeiltä Kela korvauksia tai ainakin pienennetään. KuItenkin Kela antaa suomen kansalaisille korvaukset, vaikka ovat Isis sotilaita
Kiminkäisestä kyllä oli puhetta Lääkäreillä ei ole aikaa enää potilailleen ja kun rahat tiukalla kaikkista tärkeistä tutkimukmuksista vähennetään. Helposti sanotaan, että on liian lihava ja melkein kaikki johtuu sitten siitä. Taikka jos kivuille ei löydy tai ei edes tutkita syytä, niin laitetaan masennuksen piikkiin
Lääkäreitä on moneksi mutta varmasti usea lääkäri kärsii tilanteesta. Tiukat säästö ohjeet ovat tulleet korkeamaltataholta Eli jos olet köyhä ja rahaton niin kärsi tai kuole Ja onhan moni vanhus kuollutkin Kotipalvelussa liian vähän työntekiöitä ja hoitoalalla kaikkialla puute henkilökunnasta Urheiliat pääsee heti tutkimuksiin ja hoitoihin jos pikkusenkin jotain sattuu, vaan nehän edustaa maatamma ja voimme esitää, että meillä kaikkki niin hyvin
Sivut