Kommentit (4)

puolukka

Hieno homma, että vispipuurosta on tulossa trendi-ruoka.  Omatekemä sellainen on terveellistä ja suussa sulavaa. Olen syönyt sitä yli 60 vuotta. Puolukat ovat itsepoimittuja ja säilötty puolukoiden omaan nesteeseen murskattuina joten säilyvät hyvin aina seuraavaan syksyyn.

Mikään ei voita oman äidin tekemää vispipuuroa. Muistan kun 50- ja 60-luvuilla me lapset kilpailimme siitä kuka saa viedä kuuman puuron omakotitalon rappusille (kylmää betonia) ja vispata puuron siellä kylmäksi. Vispaaja sai palkkioksi kaapia kattilasta vispipuuron jämät. Voi että mitä herkkua! Oli olevinaan parempaa kuin se lautaselle laitettu vispipuuro vaikka hyvää sekin oli.

Lappapuuromummo

Jos sinulla on pakasteessa kokonaisia puolukoita, ota sulamaan 4-5 dl. Kun ovat pehmenneet, surauta tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla tasaiseksi mössöksi, mössöä pitäisi olla n. 3 dl. Keitä tästä normaaliin tapaan ( ohje mannaryynipussin kyljessä) vispipuuro. Kaikki kuidut tallessa ja siistiä hommaa! Parasta on, kun jo syksyllä tuoreista puolukoista surauttaa isommankin satsin puuroainesta ja mittailee vaikkapa puhtaisiin maitopurkkeihin niitä 3 dl mössösatseja, leikkaa purkin sopivaksi ja siitä saa vielä kansiläpät sulkimiksi. Sitten pakastimeen. Talvella vain mössökuutio repäistään purkista ulos ja purkin riekaleet roskiin. Kuutiosta on tosi helppo keitellä makoisa puolukkapuuro ja pakastusrasiakaan ei maksa oikeastaan mitään. Kierrätystä. Nopeaa ja siistiä hommaa. Näin olen tehnyt monia vuosia ja jakanut ideaa .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Toinen mummeli

Niin minäkin teippailin ennen vanhaan maitopurkkeja maalarinteipillä pakkaseen, kunnes tulivat jääkukkarasiat. Niitä jemmasin tosi paljon, kun kuulin, että niiden valmistus lopetetaan. Vieläkin ne ovat käytössä juuri sopivan kokoisina tuohonkin puuromarjojen pakastamiseen. Enää en viitsisi alkaa väkertää maitopurkkien kanssa, en enää moniin vuosiin.

Vierailija

Valmistan puolukkapuuron seuraavasti:

Sulatan kokonaiset pakastepuolukat ja hieman punaisia viinimarjoja. Panen ne kattilaan. Lisään siihen veden, hieman suolaa ja sokeria. Kiehautan ne ja vatkaan joukkoon mannaryynit. Annan koko latingin kiehua jonkin aikaa, välillä hämmentäen.

Jäähdytän lappapuuron ja vatkaan sen kuohkean vaalean punaiseksi. Kaadan vatkapuuron lasikulhoon ja ripottelen pinnalle hieman vaniljasokeria. Nautitaan vaniljakiisselin tai kerman kanssa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat