Kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastunut Mervi: "Olin väsynyt, aggressiivinen ja hankala työtoveri"

Kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastunut Mervi: "Olin väsynyt, aggressiivinen ja hankala työtoveri"

Lahtelainen Mervi Pasanen, 53, sai kilpirauhasen vajaatoimintadiagnoosin viisi vuotta sitten, mutta hoito ei tepsinyt. Vasta erikoislääkärin vastaanotolla alkoi tapahtua.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (31)

RR

Se rannekanavaoireyhtymä ja aivosumut ja loputon väsymys lähtevät eläinperäisillä kilpirauhaslääkkeillä. Turha rutista: Vaatikaa lääkäreitänne kirjoittamaan teille parempia, täysin laillisia lääkkeitä.

Työkykyinen yhdistelmäkäyttäjä

Mervi on ollut rohkea tullessaan esiin näinkin rankoista taustoista. Harmillisesti kuitenkin hoito on selvästi puutteellista, koska jos hänellä on todettu muunto-ongelma, jodi ei sitä auta. Jos elimistö ei muunna T4-varastohormonia eli Thyroxinia T3-muotoon, tarvitaan T3-hormonia purkista. Sitä lääkärit ei tällä hetkellä uskalla määrätä, koska Valvira vainoaa sitä kirjoittavia lääkäreitä. Nyt lääkäri yrittää sitten jodilla korvata T3a, mikä auttaa kyllä jodin puutteeseen ja saattaa viedä myös yli tarpeen, mikä myös on vaarallista. Mutta T3a se ei oireiden ja vuosien kärsimysten perusteellakaan ole korvannut. Toivottavasti Mervi saat parempaa hoitoa jatkossa, joskin se saattaa vaatia lääkärin vaihtoa. Itse olen käyttänyt yhdistelmää eli T4&T3 jo 10 vuotta ja ilman T3a tuskin olisin töissä lainkaan. Tosin paljon muutakin on vaadittu ruokavaliosta lisäravinteisiin ja stressinsiedon parantamiseen / stressin poistamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
2013 alkaen eläinperäistä käyt...

Oikein lääkitty kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava ei ole zombi mihhinkään kellonaikaan.
itse jouduin yksityislääkärille, työttömänä ja todella pienillä käyttövaroilla, että sain t3-hormonia sisältävän lääkityksen ja aivoini, aineenvaihduntani tms pysyy toiminnassa.
Kun geenivirhe on todettu, ei thyroxin todellakaan ole se oikea lääke!
Ja kun muitakin vaihtoehtoja läytyy, kannattaa kokeilla esim. eläinperäistä, mikä toimii vaikka olisi tuo geenivirhe.

Tietoinen

Toimittajaa voisi kiinnostaa tällainen:

MD Jeffrey Dach (USA) kirjoittaa näin: 

Potilaani ihmettelevät: "Miksi endokrinologini ei kuuntele minua?" Monet näistä potilaista ovat todella lakanneet käymästä endokrinologin vastaanotolla, koska heitä ei ole kuunneltu, eikä hoidettu yksilöllisesti. Heille on tarjottu "kaikille sopiva" T4-only lääkitys annoksella, joka pitää TSH:n viitealueella. Nämä toivottomat potilaat tulevat vastaanotolleni, jossa vaihdamme levotyroksiinista eläinperäiseen kilpirauhasvalmisteeseen. Käytän potilaillani valmistetta, joka sisältää 38 mcg T4 ja 9 mcg T3 tablettia kohden. Saman suhteen tuottaa normaali kilpirauhanen. 
 

Artikkelin yhteenveto alkuperäiskielellä: 

Errors in Modern Thyroid Endocrinology are understandable considering the corrupting influence of industry funding of thyroid endocrine societies, meeting, research and key opinion leaders. The main error is dogmatically insisting the TSH stay within the reference range when TSH suppression may be required for adequate therapy. The second error is dogmatically insisting on T4 monotherapy when natural desiccated thyroid (containing both T3 and T4) is more effective and safer than T4 monotherapy.

Samasta lähteestä silmiin osui myös mielenkiintoinen kohta, jossa kerrotaan, että ATA (American Thyroid Association) saa huomattavaa taloudellista tukea lääkeyhtiöiltä, kuten Pfizer, AbbVie, ja Akrimax, jotka valmistavat levotyroksiinia (T4), joka taas on ATA:n suosituksissa "standardi hoito". Nämä on tosiaan kerrottu avoimesti ATA:n sivuillakin. Nykyään ATA kuitenkin jo hyväksyy eläinperäiset lääkkeet.

Artikkeli löytyy täältä: http://jeffreydachmd.com/…/errors-modern-thyroid-endocrino…/

Näin maallikkona täytyy ihmetellä sitä, että jos hypotyreoosin hoito on niin helppoa ja suoraviivaista, että kaikille sopii sama lääke, jonka annostus määritellään yksinkertaisen TSH-testin perusteella, niin mihin siinä tarvitaan huippukoulutettua erikoislääkäriä?

Sitten on pakko vielä anekdoottina kertoa, että eräs suomalainen endokrinologi kysyi potilaalta onko eläinperäinen kilpirauhasuute tehty sian vai naudan kilpirauhasesta. Ja väitti sitten, että synteettinen T4 on huomattavasti puhtaampaa, kun jostakin (likaisesta) eläimestä uutettu valmiste. Mitähän tästä olisi mieltä esimerkiksi Nature Throidin valmistaja, joka kertoo tuotteestaan näin: 

Trusted for more than 80 years, Nature-Throid was released in the 1930s, making it one of the first available medications for hypothyroidism. To date, Nature-Throid has never been FDA recalled for inconsistent T4 or T3 hormones. The hypoallergenic and affordable medication is still in high demand by doctors and patients alike.

No johan on!!

Tämä artikkeli on vakavasti ja vaarallisesti virheellinen. Ilmeisesti lääkäri on täysin väärän, itse asiassa liikatoimintaan viittaavan arvon perusteella määritellyt vajaatoiminnan eikä lääkityskään ole potilasta auttanut, päinvastoin. Potilas on saatettu hengenvaaraan. Missään tapauksessa tällaista ei pitäisi kirjoittaa harhaluulojen perusteella, reportterinkin pitäisi tarkistaa osaavalta lääkäriltä edes alkeellisimmat faktat.

Jestas

Minä arvioisin, että tässä "hoidetaan" jotain aivan muuta ongelmaa Tyroksiinilla, joka sitten aiheuttaa liikatoiminnan ja vielä suurempia ongelmia. Sydänkin pamppaa niin, että beetasalpaajia pitää syödä. HERRANJESTAS eikö potilas itse ole vielä herännyt, että nyt on "hoito" aivan väärää! Itse veikkaisin jotain puutostilaa oikeaksi ongelmaksi. D on alhaalla. Onhan varastoraudat, B12, foolihappo, kupari ja sellaiset testattu? Onhan?

Vierailija

Kirjoituksen alussa mainitaan alhainen hormoni TSH, joka yleisimmin viittaa 1.Hyperyreoosiin 2.sentraaliseen (sekundääriseen) kilpirauhasen vajaatoimintaan 3. Hypotyreoosilääkityksellä olevan TSH-arvo saattaa painua mittaamattomiin, mikäli liian suuri lääkeannos on johtanut tyreotoksikoosiin. Ilman ongelmia voi lääkityksellä olevalla (varsinkin yhdistelmälääkityksellä t4+t3, olevalla) TSH painua alas.
"Pakkaa" sekoittaa tässä kirjoituksessa se, että kirjoittaja kertoo häneltä löytyneen geenivirheen, jolloin muunto t4->t3 ei tapahdu. Eli kilpirauhanen joko ei tuota hormonia, jolloin kyseessä on aivolisäkeperäinen hypotyreoosi ja siihen on aloitettu Thyroksin korvaushoito, joka ei toimi, muunto-ongelman vuoksi ja tarvittaisiin synteettistä tai eläinperäistä T3 lääkettä, että vointi saataisiin hyväksi. Kun tässä ei mainittu, millainen vajaatoiminta on kyseessä, se saa kirjoituksessa mainitut asiat vaikuttamaan omituiselta "sekasotkulta" ja hämmentää lukijoita, jotka kenties itse sairastavat vajaatoimintaa. Voihan olla, että kirjoittajalla on nyt oikea ja tarvittava lääkitys, mutta lukijoita hämmentää se, että kirjoituksesta huokuu sellainen tunnelma, että hankalaan oloon pitäisi jotenkin sopeutua, vaikka ihan hyvään hoitovasteesenkin on mahdollisuus mahdollisuus olemassa, kunhan hoito on osaavissa käsissä.

Hei,

kiitos vilkkaasta keskustelusta.  Verkkojutussamme Mervi Pasanen kertoo oman kilpirauhastarinansa, eikä se edusta kaikkia kilpirauhaspotilaita. Hoito, joka sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Tuoreessa ET-lehdessä 4/2018 on juttu kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Jutun asiantuntijana on vuosikymmeniä potilastyötä tehnyt professori Matti Välimäki. Jutussa Välimäki kertoo, miksi kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito on haastavaa ja minkälainen Suomen hoitokäytäntö on. Hän ehdottaa hankalien vajaatoimintatapausten hoitoon monissa muissa maissa hyväksyttyä T4 + T3 -hoitoa. 

Ystävällisin terveisin Marja-Liisa ET:n toimituksesta

Kilpirauhaton

Jutussa voisi seuraavaksi ottaa huomiioon  Kilpirauhassyöpään sairastuneet ja kilpparin poiston jälkeen lopun ikää oleva vajaatoiminta .. veriarvot ovat erilaiset leikkauksen jälkeen , pidetään Thyroksiinilla.. Vasta viiden vuoden seurannan jälkeen , jos saa tautivapauden , niin hoidetaan pelkästään vajaatoiminnan mukaan lääkitykset..  ??

Jouhanna

Kuulostaa myös ihan estrogeenin vajaukselta eli vaihdevuosioireilta. Käsikivut, nukahtamisvaikeudet, ahdistus.

Dippadaa

Jos Thyroksiini olisi oikea lääkitys, olisi se auttanut viikoissa. On hirvittävän surullista, että henkilö vielä 5 vuodenkin jälkeen uskoo asiaan, on omaksunut aivan väärää tietoa ja odottelee ihmettä. Nyt pitäisi vaihtaa hoitavasta puoskarista osaavammalle lääkärille. Lisäksi artikkelin kirjoittajan kyllä tarkistaa pikimmiten faktat. Näin täynnä asiavirheitä olevan artikkelin julkaisu on suorastaan vaarallista.

Vierailija

Tässähän on kysymys siitä että ei saa oikeaa lääkettä! Koska sitä ei Suomessa enää sallita. On tämä sairas maa ei voi muuta sanoa.

Jukka

Aika pelottavaa, miten heikolla tasolla kilpirauhasen vajaa toiminnan hoito Suomessa on.
Masennus lääkkeitä määrätään , jos tyroksiini ei toimi lääkityksenä.Kokemusta oman tyttären kautta kyseisestä hoito linjasta.

Valvira kuriin

T3-lääkettä on myös, mutta Valvira pitää huolen, ettei tätä lääkettä helpolla saada Suomessa. Lääkäreiden arvovaltakiista, jossa viranomainen valitsee puolensa.

Tästä toimittajat eivät kirjoita. Miksi?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat