Kirjailija Tuula Kallioniemi: ”En ota lapsenlapsiani yökylään”

Kirjailija Tuula Kallioniemi: ”En ota lapsenlapsiani yökylään”

Puutarhassa Tuula Kallioniemi pääsee oikomaan kirjoittamisen jäykistämää kroppaa.

Kirjailija Tuula Kallioniemi, 67, rakastaa lapsia, mutta ei mummovelvollisuuksia. Lastenlasten kanssa on hauskempaa, kun heidän hoitamisensa ei ole pakollista.Lue koko juttu

Kommentit (12)

Vierailija

Jotenkin ikävä fiilis tuli tästä jutusta jo alkuvaiheessa. Kirjailija itsekin sitten myönsi, että omat lapset ovat joskus kommentoineet "isovanhempien kiireitä".  Hyvä esimerkki ihmisestä, joka ei ole kiinnostunut auttamaan lapsiaan tai lapsenlapsia. Näitä on omassakin tuttavapiirissä osunut monelle, 30-40 vuotiaalle pienten lasten vanhemmille. Isovanhemmat elävät sitä "omaa elämäänsä", lasten elämä, melu, sotkut ja muu häiriö ei siihen kuvioon sovi. 

Vierailija

Niin eihän se ole isovanhempien velvollisuus hoitaa lapsenlapsiaan sen enempää, kuin mitä itse kokevat mieluisaksi. Nykyaika on tällaista. Ennen oli yhteisöllisempää ja varsinkin monessa sukupolvessa auteltiin perhettä/sukua. Nykyään vanhukset on laitoksissa ja monissa perheissä lapset hoidetaan itse kun tukiverkko puuttuu. Nykyään on kiin yksilökeskeistä tämä elämä..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mummomyllyneva

No eipä tullut mitään ”ikävää fiilistä”. Ihan samaistuin mummoon. Tuo unettomuus on sellainen asia, jota on toisen vaikea ymmärtää.
Kun unettomana pyörii yön tai kaksi, niin sanoisimpa että meillä on ainakin myrskyvaroitus! Se on elämää kovasti rajoittava juttu, valitettavasti.

Vierailija

En ole pullantuoksuinen mummo (olen leiponut viimeksi vuonna 2002), mutta on tosi mukavaa, kun lapsenlapset tulevat yökylään. Koen sen tosi mukavaksi, enkä velvollisuudeksi. 

Vierailija

Tärkein lienee että mummon kanssa voi viettää aikaa sillointällöiin, että on hyvät välit, vaikka mummo ei olisi "kakkosäiti".
Nuoret vanhemmat toki kaipaavat apua ja tukea mutta se on vaan tosiasia että kaikki isovanhemmat eivät jaksa olla niin paljon apuna kun tarve vaatisi.
Entä sitten kun mummo aikanaan kaipaa apua, eikö sitten odoteta että ulkopuolinen hoitaa mummon tai mummo menee palvelukotiin?
Silloinkaan ei pidä syyllistää jälkipolvia, vaikka eivät pidä munmoa luonaan. Hyvät välit on tärkeintä, yhteys muotoutuu joka perheessä eri tavalla.

Vierailija

Ei tasapäistetä ihan kaikkea,meitä mummoja on erilaisia ,ja perheetkin on erilaisia.

Esikoiseni oli mummolla hoidossa pieniä pätkiä harvakseltaan,hän muistaa vieläkin noita reissuja.Kuopukseni ei ollut yksin mummoilla koskaan,mummot oli silloin jo liian vanhoja/sairaita, ei hän osaa kaivata asiaa jota ei ole ollut. Itsekään en ole koskaan ollut mummolassa,suomen mummo asui luonamme kun olin lapsi,toinen mummo toisella mantereella sinne olisin päässyt lähes aikuisena, mummo kyllä vieraili luonamme. Itse sain lapsenlapsia aika myöhään, vielä eivät yksin yökylässä ole olleet.

Vierailija

Tältä ikäluokalta unohtuu se miten paljon omat äitinsä aikanaan hoitivat lastenlapsia kun nämä olivat pieniä. Muistan lukemattomia viikonloppuja mummolassa. Oma äitini ei sitten ole halunnut jatkaa perinnettä.

Enkä tarkoita yökyläilyjä ilman vanhempia, vaan edes sitä että koko perheenä voisi kyläillä ja aamulla nukkua hiukan pidempään.

Vierailija

Näissä tapauksissa täytyy muistaa, että sama oikeus helppouteen ja mukavuuteen on myös lapsilla kun vanhemmat vanhenevat. Ei tarvitse hoitaa eikä huolehtia, voi käydä vain kylässä leivoksien kanssa tai tuomassa kukkia, ei tarvitse tapella kaupungin hoivapalveluiden kanssa kotihoidosta tai hoivakotipaikasta, ei kuljettaa kaupassa tai apteekissa, siivota kylpyhuonetta tai tilata siivouspalveluita. Vastuunkantamisessa esimerkillä on voimaa.

Lisäksi jos lapsiperhe on väsynyt kovin jo pienten lasten aikana, niin tuskin he haluavat elämän hiukan helpottuessa lasten kasvaessa siirtyä hoivaamaan isovanhempia.

Ja ei, meillä ei ole näin. Meillä kaikki auttavat toisiaan, ettei kenenkään elämä muutu liian raskaaksi tai joku elämänvaihe niin työlääksi, että kaikki voimat menevät siihen.

Vierailija

Kyllä se nykyään on harva joka vanhempiaan hoitaa kun sen aika tulee,vaikka mummo olisi kuinka raatanut lastenlasten eteen. Mummot saattoivat hoitaa ennen hyvinkin paljon lastenlapsia mutta kun mummo tuli sairaaksi,mummo laitettiin laitokseen,näin se vaan nykyään menee.Tietysti on poikkeuksia mummo hoidetaan itse vaikkei olisi osallistunut lastenlasten hoitoon ollenkaan. Tiedän molempia tapauksia, vastavuoroisuuttakin on se riippuu vain ihmisen luonteesta.

Tiedän mitä meillä ei enää lueta

Vaikka kuinka haluaisin ymmärtää ja kunnioittaa mummon tapaa olla mummo....
Nyt luen Reuhurinne kirjoja vähän toisella tapaa - jos luen.
Kylmä tyyppi. Kertoo vieläpä julkisesti syistä toisen lapsen hankintaan. Yäk!
Toivottavasti pojat eivät kovasti kaipaa äitiään tai lapsenlapset mummoaan.
Surullinen juttu.

jyskän mummo

voi,voi empä voi kun kummastella! tottahan toki lapsenlapset ja lapsenlapsenlapsikin ovat tervetulleita yökylään ja pitkiksikin ajoiksi hoitoon ja mummin iloksi:) pojat ovat nyt jo isoja,mutta kaikki lomat pääsiäis,hiihto,joulu,syys-ja kesälomat vietimme yhdessä! matkasimme poikien kanssa suomenmaata ristiin rastiin ja piipahdimmepa ulkomaillakin,aina lomat menivät hyvin ja pojat (joni+Joeli) käyttäytyivät hyvin! tyttäreni oli tuolloin erokriisissä ja tervetullut vapaa lapsista antoi voimaa jatkaa eteenpäin,nyt pojat ovat jo aikamiehiä ja Joelilla omakin jälkikasvua,vaan yhä muistavat mummia ja lomia mummin matkassa:) parasta mitä olen heille pystynyt koskaan antamaan!

myöhemmin järjestin tyttärelleni ja hänen uudelle(uusille)puolisoilleen kahdenkeskeistä aikaa ottamalla pojat lomailemaan luokseni Jyväskylään,tyttäreni,kolmas avioliitto on onneksi ollut kestävä ja siitä voin kiittää myös itseäni,kun hoisin lapsenlapsiani:)anna aikaa ja sydäntäsi!

Rita-mummi

Täällä toinen hyvin samankaltainen isoäiti. Tekisi ihan mieleni tavata ja istahtaa samaan pöytään kattausta oikomaan ja ajatuksia vaihtamaan.
Olet kyvykäs nainen ja sinulla on paljon annettavaa elämälle ja lapsille.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat