Sivut

Kommentit (41)

Diettikokeilija 85v

Poistettiin sappirakko 3 kk sitten .  Alussa noudatin "laihaa" diettiä ja alkoholiton. Parin viikon päästä aloitin diettikokeilut mutta yritin välttää rasvaiset ruuat. Hissukseen aloitin myös alkoholin käyttö viikonloppuisin. Välillä on kivuttomia päiviä ja harvoin ripuli mutta sitten iskee taas ylävatsakivut. En oikein pääse selville mikä aiheuttaa nuo kivut. Pitäisi kai olla erittäin kokeilevainen ruokalajien suhteen? 

Riitta 61v

Sappirakko ja kivi poistettiin 3 päivää sitten.
Kaikki muuten ok, mutta hetken ruokailun jälkeen joudun menemään vessaan. Vatsassa kiertää ja alavatsaan koskee. Kaikki syömäni tulee ripulina pois. Uloste haisee ihan rikille ja on tummahkoa...
Voiko olla issäistä verenvuotoa?
Pitääkö olla huolissaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Linnea33

Sappirakko poistettu 2v. sitten, tiehyessä iso kivi josta oireita. Itsellä oireina todella paha olo (ei oksennusta) mutta jatkuva kuvotus, vatsa toimi epäsäännöllisesti, turvotusta. 3päivää leikkauksen jälkeen samoja oireita.
Siitä sitten alkoikin varsinainen "shit show". Vähän väliä maha oli sekaisin, todettiin gluteeniyliherkkyys ja gluteenittomalla ollut yli vuoden. Olen muutenkin vatsalla reagoiva ja jännittäjä niin aikalailla 4 seinän sisällä oltu siitä asti. Ripulia on siis viikossa n. 4 päivän verran ja loput 3 menee toipuessa ja taas alkaa sama rumba. Oksettava olo on myös jatkuvasti.
Masennus palasi elämään kovempana kuin koskaan, töistä paljon poissaoloja.
Lääkäreillä ravattu, kukaan ei osaa auttaa. Tähystykseen en olen päässyt yrityksistä huolimatta. Itsetuhoisia ajatuksia viikoittain, en jaksaisi enään... Tälläkin hetkellä makaan vain sängyssä, lähellä vessaa ja odotan pahan olon laantumista. Kumpa olisin tajunnut vaatia aikanaan että ei koko rakkoa poistettaisi mikäli tämä olo nyt siitä johtuu. Rankkaa, todella rankkaa... Ja elämää olisi vielä edessä.

Tuutikki

Tänään alkoi kamala kipu ylävatsassa, pallean kohta ihan turvoksissa. Tunne että hengittäminenkin sattuu ja painaessa oik.puolelle sattuu.
Taitaa olla sappivaivoja. Kiva juttu kun juuri jouluksi sairastuu :-(
Aamulla lääkäriin,jos yön kärvistelisi..

Silmälääkäi-paras lääkäri?

Lueskelin netistä näistä sappivaivoista, ja siellä todettiin mm. että kroonisesti tulehtunut sappirakko voi

johtaa haimatulehdukseen, joka aiheuttaa myös kovia vatsakipuja. Minulle ei ole koskaan tehty mitään

haiman tilaa koskevia tutkimuksia, mutta v. 2014 leikattiin kroonisesti tulehtunut sappirakko, joka oli

täynnä kiviä. Tammikuussa 2019 olin lab.kokeissa (silmälääkärin lähetteen perusteella), ja vihdoin

otettiin perusteellisemmat verikokeet. Haiman tilasta kertova arvo (P-GT) oli minulla 125 (kun viitearvo on 0-40).

Niinpä nyt jännitän, onko minulla haimatulehdus jatkuvan haisevan ripulin ja vatsakipujen syynä.

Pakkastyttö

Sappirakkoni postettiin v.-88 ja jo parin vuoden päästä olin tutkimuksissa,tähystykset ym.miksi jatkuvasti maha kipeä,ripulia ja kramppeja.Kaikki oli kunnossa.Joten sappirakon poistosta alkaen olen ollut vatsani ja vessan vanki.Ihmetellyt ja huolestunut,miksi maha aina on kipeä,vetistä aamuripulia,äkkilähtöjä vessaan,kipuilua.Kaikenlaisia dieettejä olen yrittänyt noudattaa,mistään ei apua.Keliakiaa ei ole,laktoosivaiva on ,mutta siitä selviän karttamalla laktoosia.Vessojen sijainti pitää reissussa olla tarkoin tiedossa ,eikä outoon paikkaan edes uskalla lähteä.Puskakakkailu tullut tutuksi lenkkeillessä,sillä tämä äkkihätä voi yllättää ihan missä vaan ja aikaa valmistautua on sekunti.Tämä ahdistaa.On muisto vain ennen leikkausta kun vatsa toimi niinkuin pitää, eikä hallinnut elämää,nyt vatsa on numero yksi joka otettava aina huomioon kaikessa ellen tahdo housupyykkiä ja pahinta mahdollista alennustilakokemusta.Nettiä aloin tutkia noin 4 vuotta sitten ja sieltä sitten löysin sappihapporipulin oireet.Pyysin lääkäriltä tutkimukseen.Ensimmäinen lääkäri sanoi ettei ole kuullutkaan moisesta.Toinen lääkäri määräsi isotoopitutkimukseen ja selvisi että minulla sappihappojen imeytymisessä on suuri vaje.Sain Questran- lääkityksen.Se auttaa melko hyvin,haittaoireina pahimpana on närästys. Mutta onneksi on tuo lääke,edes hiukan olen saanut helpotusta.Ajattelen,että sappirakon poisto on huono juttu,sillä nyt sappineste valuu jatkuvasti suolistoon ja kerää vettä ,siitä vaivat ja vesiripuli.
Pyytäkää ihmiset tuota helppoa tutkimusta ja saatte edes hiukan apua hankalaan vaivaan.

Vierailija

Ripuloin noin 4-vuotta ja kävin kaikenmaailman käypähoito puoskareilla. Sitten satuin löytämään funktionaalisen lääkärin joka tutki kunnolla ja totesi suolitulehduksen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan. Sain eläinperäisen Erfan ja ruoka alkoi sulamaan normaalisti ja ripulointi loppui!

SLE

Mulla sappivaivat ja ripuli jatkui sappileikkauksen jälkeen. Labrakokeissa yllätys tumavasta-aineet koholla huipussaan! Harvinainen reuma SLE! Nyt tiettyjen ruokien välttäminen ja annokset pieniä. Salmiakkia otan joka ruoalla. Auttaa ruoansulatuksessa. Muitakin vaivoja toki oli mutta mahavaivat nyt käyty läpi ja tähystyksessä ruokatorvessa tulehdus ja haavauma.

Harmitus

Sama minulla, oli virhe mennä leikkaukseen. Itselläni vain pieniä kiviä ja soraa, jotka osin jo olivat poistuneet, tosin kovien kohtausten kanssa. Kivet olisivat ehkä kokonaan poistuneet itsestään. Leikkaukseen pääsy kävi jotenkin liian nopeasti, eikä kukaan kertonut näistä jälkioireista. En ollut koskaan aiemmin kärsinyt ripulista, nyt vesiripuli on jatkuva riesa enkä tiedä mikä siihen voisi auttaa. 

Pakkastyttö

Aiemmin jo kirjoitin,että  olen saanut jonkin verran apua Questran-jauheesta.Otan sitä 1-2 pussia päivässä ruokailujen  yhteydessä.Enempikin voi ottaa.On reseptilääke.Sain sen lääkäriltä,kun minulle ensin tehtiin sappihappojen imetymistutkimus ja imeytyminen todettiin vajaaksi,siitä siis ripuli.Jauhe on  auttanut mutta ei ihan täydellisesti.Vesiripuli kuitenkin asettunut hieman kiinteämpään suuntaan!

Seuraaja

Sapirakko leikkaus oli 10 pv sitten,kiirellinen,kun lääkärit ei löytänyt 2 kk sitten vatsakipu syytä ja ennen leikkausta oli pitkäaikanen ja lyhyt äkillinen tulehdus,arpikudos.Ripuli onneksi ei oo mutta kun pääsin koti oli 2 päivä pahoinvointi ja pyörytys,välillä viikko oli ihan ok ja nyt taas 2 ilta ollut pahoinvointi ja pyörytys,onko jollaki muulla sama ollut?

Sapprakon poisto on kirosana

Minulta leikattiin sappirakko 4/2016, syynä sappikivitukkeuman aiheuttama haimatulehdus.. Aikaisemmin vatsan turvotusta useita vuosia, mutta ei koskaan kipuja. Leikkauksen jälkeen alkoi helvetti,  Kovia "sappikohtauksia", sairaalareissuja useita, lääkkeistä kovia kipuja ja  maksa-arvojen nousua, verenpaineen nousu piikkejä jne.

Tutkittiin, tähystettiin, ei mitään löytynyt. Sitten alkoi huimaukset, tuoksuyliherkkyys,  lihasten polttelu ja jos vaikka mitä. Itse koen, että tuo leikkaus sai kroppani "sekaisin".  Lääkärit ei tee mitään, mutta itse olen saanut vatsani huomattavasti parempaan kuntoon kun lopetin viljatuotteet totaalisesti sekä maitotuotteiden käytön. Vatsa sietää paremmin sitten muita ruoka-aineita. Kaikki vitamiinituotteet, särkylääkkeet (eivät edes auta) aiheuttavat vatsaoireita. Ravintoon pitää kiinnittää erityistä huomioita ja koettaa saada ne ravintoaineet ruuasta. Salaatteja, siemeniä, lohta,  lihaa. Kaalilaatikko suurta herkkua (ei kermaa). Syön siis kaikkea mitä vatsa sietää. Paljosta on pitänyt luopua ruuansuhteen, mutta myös sosiaalisen elämän (tuoksuyliherkkyys), mutta onneksi vatsa voi paremmin ja toivon, että sitä myötä myös elimistö korjaantuu kun ravintoaineet toivon mukaan alkaa taas imeytyä. Mitäkö kadun elämässä? Sappirakon poistoa.

Vierailija

Eikö kenelläkään ole ollut hyvä päätös leikkauttaa sappikivet? Ei ne kohtauksetkaan kivuttomia ole! Ja miksi tehdään ollenkaan leikkauksia jos ne vain pahentaa vaivoja?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Eikö kenelläkään ole ollut hyvä päätös leikkauttaa sappikivet? Ei ne kohtauksetkaan kivuttomia ole! Ja miksi tehdään ollenkaan leikkauksia jos ne vain pahentaa vaivoja?

Hyvä kysymys. Missä on positiiviset kokemukset?

Positiivinen kokemus

Leikkaus meni hyvin. Leikkauksen jälkeen valtavat kivut, joiden vuoksi olin yötä sairaalassa. Kipulääkkeet ja kylmä veivät suurimman kipu piikin pois.

Seuraavana päivänä kaikki oli ihan ok. Pääsin kotiin. Kylmäpaketti ja kipulääkkeitä niin kaikki oli hyvin. Urheilua pitää varoa, kyykkääminen ei onnistu ja leikkaus haavojen kans pitää vähä varoa.
Vatsa ja leikkaushaavat vähä arkoja. Arkuuden lisäks ilmavaivoja ja vähä ummetusta, mutta muuten kaikki oikein hyvin!!
Kävisin saman leikkauksen kymmenesti uudestaan, jotta pääsisin niistä sappikivuista eroon!

Vierailija

Minun elämäni pelasti sappirakon poisto. Kohtaukset oli kauheita, sietämättömän kovia. Monet kerrat vietiin pillit soiden päivystykseen ennenkuin syy tuskaiseen kipuun löytyi. Sappirakko oli tukkiutunut hiekasta.
Leikkaus meni hyvin. Leikkauksen jälkeen oli maha oudon tuntoinen, ja turvonnut sen tonkimisen ja hiilidioksidin takia. Pikkuhiljaa se helpotti. Särkylääkkeet auttoivat kolotuksiin.
Minun lääkäri sanoi että aloita varovaisesti lisäämään ruokia joita olin vältellyt.
Nyt tiedän että kaikkea voin syödä, mutta paljon juotuna tai syötynä kahvi, paprika ja erittäin rasvainen ruoka tuo painon tunnetta ylävatsalle ja selkään, sekä hienoista pahoinvoinnin tunnetta.
Minulle ei ole tullut sappiripulia.

Vierailija

Questran lääkkeet on ainoa joka auttaa. Ainut nyt on loppu joten on taas kärsittävä. Kesällä 2020 tulee ilmeisesti vasta takaisin. Sappipussin posto aiheutti kaamean sappihapporipulin. Lääkärin jollain erikoislausunnolla saisi tilattua ilmeisesti mutta hinta pomppaa muutamaan sataseen... toivottavasti saataisiin lääke taas takaisin kun kauheasti tähän vaivaan mitään ei ole olemassa muuta.

Vierailija

Olin kanssa sapen poisto leikkauksessa 4 vuotta sitten. Olen sappihapporipulin kanssa tapellut koko tämän ajan. Questrania söin 2-3v vuotta kunnes sitä ei enää saanut. Onneks on vakuutus joka pelasti ja sain otettua erikoisluvallista lääkettä colestyramin-ratiopharmia. Nyt kävi niin että tämänkin tuotto on nyt tauolla. Lääkkeitä on 4 tähän vaivaan ja 3 niistä on erityisluvallisia. Ja kaikki lääkkeet ovat tällä hetkellä apteekeista ja tukusta loppunut eikä tiedä tarkkaa aikaa koska palaa. Sappihappo aiheuttaa minulle polttavan ripulin kanssa myös pahoinvointeja, sillä sappi pääsee vatsalaukkua myös polttamaan. Tuntuu aivan kauhealta olla riippuvainen yhestä lääkkeestä koko loppu elämän. Ja etenkin silloin kun lääkkeitä ei saa yhtään mistään. Lääkkeiden saamisen kanssa on ollut ongelmia viimeisen 1-1,5v aikana. Aina pelkään sitä että sanotaan että lääkettä ei nyt saa. On tämä kummallista kun lääkkeitä ei vain saa jonkin syyn takia. Toivon että lääkkeet palaisivat pian ja että moni teistä on saanut lääkkeistä apua. Osa puhui ruokavaliosta. Auttaako ruokavalio oikeasti siihen ettei sappihapporipulia syntyisi?

Vierailija

Minulta poistettiin muutama vuosi sitten sappirakko ja kananmunan kokoinen kivi. Ei ole ollut mitään oireita leikkauksen jälkeen. Tämä on tuntunut tosi hyvältä.

Kipua riittää

Minulta poistettu sappirakko vuonna 2012. Kivi oli ollut 2 cm halkaisijaltaan. Sappikohtaukset jatkuvat eli saan aika usein valtavia sappikohtauksia. Litalgin lääke auttaa. Ja välillä joudun menemään ensiapuun kipupiikille. Leikkauksesta ei ollut minulle apua. Voisiko kilpirauhasen vajaatoiminta ja b vitamiinin huono imeytyminen johtua sappirakon puuttumisesta?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat