Sivut

Kommentit (57)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mistä lähtien perunalaatikko eli toisin sanoen uunissa hapatettu perunamuusi on ollut juhlaruokaa?

Kun perunasose imelletään alle 60 asteessa niin silloin sosse voi hapantua j alhaisemmissa lämpötiloissa alkaa helposti käyminen. 

Kun sose imelletään 65-75 asteisena, niin happanemista ja käymistä ei pääse tapahtumaan ja sose imeltyy niin kuin hämäläistä perunalaatikkoa tehdessä kuuluukin imeltyä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
En ole koskaan oppinut syömään imellettyä perunalaatikkoa, enkä tosiaankaan pidä sen mausta. Se on ilmeisesti maakunnallinen jouluherkku lähinnä Hämeessä. Meidän jouluun kuuluu lanttu-, porkkana- ja maksalaatikko.

Hämeessä ja Päijänteestä laskevan veden suunnassa sitä on syöty  arkiruokana. Sitä tehtiin leivontapäivinä yleensä isompi erä ja sitä riitti useammaksikin päiväksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mistä lähtien perunalaatikko eli toisin sanoen uunissa hapatettu perunamuusi on ollut juhlaruokaa?

Nykyisin yleisesti hapatetaan alle 60 asteessa, mutta se ei ole juhlaruokaa. 

Juhlaruokaa - ja Häme-Karjala alueella myös arkiruokaa - on noin 70 asteeessa imelletty perunalaatikko. Tässä lämpötilassa ei happamoitumista aiheuttavat mikrobit  - maitohappobakteerit enää elä ja imeltyminen tapahtuu, kun amylaasientsyymi tuottaa 65 ja 75 asteen reaktioissa makeita yhdisteitä . 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Meillä tätä imellettyä perunalaatikkoa(kymenlaaksossa) tehtiin lähes joka lauantai,kun leivinuunia lämmitettiin,ainakin talviaikaan,silloin kun olin lapsi.Taisi olla Viikarin ohjeen mukaista.Ainakin imellytys tapahtui samanapäivänä,ei koskaan tehty edellisiltana,eikä siis imelletetty yön yli.Itsekin olen sitä talviaikaan aina silloin tällöin tehnyt.

Kun hella ja leivinuuni oli hiukan lämmenneet, niin valmisteltiin perunasose imellettäväksi ja jauhot ja keittovettä sekoitettiin mahdollisimman kuumaan soseeseen - eli pienellä riskilläkin - ja sose eristettiin hyvin  pyyhkeillä ja laitettiin hellalle lämpimään paikkaan imeltymään. Puolen tunnin kuluttua varmistettiin maistamalla että imeltyminen oli alkanut ja jos merkkiä imeltymisestä ei ollut niin lisättiin jauhoja. Näin sose imeltyi riittäväsi 3-6 tunnissa ja kun paistamiset oli ohi, niin soseeseen lisättiin maito suola ja voi, ja sose paistettiin uunin jälkilämmössä 2-3 tuntia. Ja iltaruokailuun perunalaatikko oli valmis. 

Joku "inkoon puuro".

väsähtänyr kirjoitti:
Valitettavasti laitoin !,5 dl ruisjauhoja perunakiloa kohti. Maistuu ruispuurolle. Oikea ohje olisi ollut 0,5 dl perunakiloa kohti.

Eiks joku "inkoon puuro" tehdä jollain tuon kaltaisella tavalla.

Arkisen helppo

Helppo ja nopea arkinen perunasosevuoka valmistuu noin 6 tunnissa. 

Kuoritaan perunat ja keitetään ja soseutetaan keittoveteen. Suositellaan jauhoisia perunoita.
Annetaan soseen jäähtyä huolellisesti alle 80 asteiseksi. Kun sose on jäähtynyt noin 75-78 asteiseksi soseeseen lisätään ruisjauho tai vehnäjauho. 
Annetaan soseen vetäytyä 75 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Vetäytyessä soseen maku muuttuu miedommaksi. 

Vetäytyneeseen soseeseen lisätään suola, voi ja maitoa niin että se on sakeaa velliä tai notkeaa puuroa. Sose laitetaan paistovuokiin. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Soseen voi maustaa jos haluaa. Monien mielestä arkinen perunasosevuoka on parasta maustamatta. 

Arkista perunasosevuokaa paistetaan noin 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Sieltä kymen varrelta

Vierailija kirjoitti:
Meillä tätä imellettyä perunalaatikkoa(kymenlaaksossa) tehtiin lähes joka lauantai,kun leivinuunia lämmitettiin,ainakin talviaikaan,silloin kun olin lapsi.Taisi olla Viikarin ohjeen mukaista.Ainakin imellytys tapahtui samanapäivänä,ei koskaan tehty edellisiltana,eikä siis imelletetty yön yli.Itsekin olen sitä talviaikaan aina silloin tällöin tehnyt.

Leipomispäivän aamuna leivinuuni ja hella tulelle ja perunat kiehumaan. Meillä perunat kuorittiin ennen keittämistä ja keitettiin niin vähässä vedessä että  voitiin perunat soseuttaa veteen. Jauho lisättiin 76-78 asteiseen soseeseen. Sose  eristettiin imeltymistä varten useilla kerroksilla pyyhkeitä ja laitettiin imeltymään lämpimään paikkaan - meillä hellan ja leivinuunimuurin kulmaukseen.  Soseen annettiin imeltyä vähintään kolme tuntia, mutta usein enemmänkin.  Imeltymisaika vaihteli sen mukaan miten leipominen edistyi. Aina imeltyminen onnistui niin hyvin että lisämakeutta siirapilla ei tarvittu. 

Aamulla tai aamupäivällä aloitettiin ja viimeistään iltapäivän lopulla oli valmis.

Ei happane

Vierailija kirjoitti:
Mistä lähtien perunalaatikko eli toisin sanoen uunissa hapatettu perunamuusi on ollut juhlaruokaa?

Happobakteerit kuolee kun imellytetään oikeassa imeltymislämpötilassa - 70-80 asteisessa uunissa. 

Kylmän ja pakkasen imellyttämä...

Vierailija kirjoitti:
Imelletty peruna on minulle vieras tuote, mutta tiedän että kylmässä (raaka peruna)
perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi.
Jos raa´at perunat kuoritaan ja pakastetaan. Jonka jälkeen ne laitetaan jäisenä
kiehuvaan veteen ja keitetään kypsäksi. Tällaisen ohjeen olen kuullut, mutta en
osaa sanoa onko lopputulos mikä. Itse pidän imeltynyttä perunaa pilaantuneena
ja jos tarvitsen perunaruokaan makeutta. teen sen maustamalla:)

Kylmän ja pakkasen imellyttämä peruna on pilaantunut peruna. 

Vierailija

Olen kokeillut pienten varhaisperunoiden pakastamista. Se tapahtuu samalla tavalla kuin muidenkin kasvisten pakastus. Pestyt pikuperunat ryöpätään eli kiehautetaan nopeasti, jäähdytetään ja pakastetaan. Käyttöön otettaessa jäiset mukulat laitetaan kiehuvaan vähään veteen ja keitetään nopeasti. Höyryttäminen on myös hyvä tapa.
Meillä on ollut joulupöydässä nuoria perunoita. Eivät olleet imeltyneitä tai paleltuneen oloisia.

Oikea hämäläinen perunalaatikko ei maustu sokerin avulla. Se on värennetty ohje. Ei sokeria, ei siirappia vaan oikea lämpötila takaa aidon maun.

Hämeen Tuuvinki - imelletty pe...

Vierailija kirjoitti:
En ole koskaan oppinut syömään imellettyä perunalaatikkoa, enkä tosiaankaan pidä sen mausta. Se on ilmeisesti maakunnallinen jouluherkku lähinnä Hämeessä. Meidän jouluun kuuluu lanttu-, porkkana- ja maksalaatikko.

Imelletyn perunalaatikon valmistamiseen oli useallakin maakunnalla oma ohjeensa - tai siis useammanlaisiakin. Osa on aitoja imelletty perunalaatikko ohjeita ja osa perustui makeuttamiseen siirapilla tai sokerilla tai molemmilla. 

Isojen massiivisten leivinuunien aikaan oli varsin tavallista että imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin  aina silloin kun leivinuuni lämmitettiin leipomisia varten - onhan massiivisen leivinuunin jälkilämpö kuin tehty imelletyn perunalaatikon kypsentämiseen. 

Imelletty perunalaatikko on päässyt ympäri  Suomen erilaisille enemmän tai vähemmän "virallisille" pitäjäruokalistoille ja maakuntaruokalistoille. 

Hämeessä ja hämeen vaikutuspiirissä imelletty perunalaatikko on perinteisesti ollut myös  "tavallista arkiruokaa" ja sitä on syöty säännöllisesti ympäri vuoden.  

Ei paleltuneista

Vierailija kirjoitti:
On se merkillistä tuo ruokakulttuuri. Imellytys ja peruna on minulle käsittämätön yhdistelmä. Paleltuneet perunathan maistuvat imelille ja ovat todella vastenmieleistä syötävää. Ja perunalaatikko ja joulu - noh, tapansa kullakin.

Juuri siksi imellettyä perunalaatikkoa ei valmisteta paleltuneista perunoista. 

Näin se käy

Imelletty perunalaatikko...

...valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista.

1kg perunoita
1 dl ruisjauhoa tai vehnäjauhoa
30-50g voita
4dl maitoa, tarve vaihtelee perunalajikkeiden ja halutun lopputuloksen mukaan
1 tl suola.

pinnalle voi lisätä korppujauhoa  ja voita

Ohje:

1. Kuori perunat ja keitä kattilassa vähässä vedessä kypsiksi ja survo puuromaiseksi soseeksi keittoveteen.

2. Jäähdytä sose huolellisesti noin 75 asteiseksi.  78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää imeltämistehon.

3. Lisää jauho soseeseen. 
4. Laita  kattila 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita 2-3 kertaa. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta. 

5. Sekoita voi ohuina siivuina  kuumaan soseeseen sulamaan. Lisää maito niin että saadaan notkea puuromainen sose.

6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja halutessa korppujauhoa.
7.  Laita vuoka aluksi 200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, mikä rauhoittaa kuplimisen. Näin voit paistaa täysiä vuokia.  Paista noin 3 tuntia. 

Tarjoat ruokapöydässä ympäri vuoden  ja otat kehut vastaan. Jaat ohjeen kaikille halukkaille. 

Vanhaan malliin vuoden ympäri

Vierailija kirjoitti:
Kohtahan se on joulu, myös lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa unohtamatta.

Imellettyä perunalaatikkoa vanhaan tapaan ympäri vuoden.

Imelletty perunalaatikko on perinteisesti ympäri vuoden valmistettua viikonloppu ja arkiruokaa. Sitä valmistettiin imelletty perunalaatikko-alueella yleisesti jopa kerran viikossa eli silloin kun leivinuuni lämmitettiin leipomisia varten. Leivinuunin jälkilämpö oli kuin tehty imelletyn perunalaatikon kypsentämiseen. 

Edellisen vuoden sato on nyt parhaimmillaan imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Perunan viljelijöillä on vielä loppukesästä tarjolla ylivuotista satoa imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. 

Ylivuotisesta sadosta onnistuu lähes kaikista lajikkeista imelletty perunalaatikko,,,.

Minimoi kuorinta- ja keittotap...

Vierailija kirjoitti:
Lainaus:

Kiitos mainiosta ohjeesta!

Tarkennatko vielä, millaisia perunoita käytät?


Joku jauhoisempi lajike, pito,vangolt, tms.niin perunat voi keittää kuorinee,ja sitten kuumana kuoria ja soseuttaa.

Kuorin jauhoiset lajikkeet aina, koska niillä on taipumus hajota jo keitettäessä kypsiksi. Viimeistään kuorittaessa tapahtuu hajoaminen ja kuorintatappiot ovat melkoisia. Kun perunat kuorii raakoina, niin silloin kuorintatappiot ovat todella pienet.  Kun kuoritut perunat keittää vähässä vedessä ja soseuttaa suoraan keittoveteen, niin silloin kuorinta ja keittotappiot ovat pienimmät mahdolliset ja keittoveteen liuenneet tärkeät ainesosat saadaan jäämään soseeseen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat