Paasto - hyötyä vai haittaa?

Paasto - hyötyä vai haittaa?

Mitkä ovat paaston mahdollisia hyötyjä ja haittoja? Kysyimme asiaa kahdelta asiantuntijalta, jotka tarkastelevat paastoa eri näkökulmista.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (37)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Kyllä vuorokautta pidemmät paastot on elimistölle haitaksi. Tietenkin jos vain makaa koko ajan, voi ehkä jatkaa muutaman päivän pidemmälle. Joka tapauiksessa lihakset alkaa välittömästi surkastumaan, mikäli paaston aikana ei syödä yhtään proteiinia.

Totta puhut. Vuosia sitten, Vogelin tehokkaan markkinoinnin ja herkkäuskoisuuteni vuoksi, pidin kaksi mehupaastoa, 4:n ja 7:n päivän. Tehokkaasti lähti lihaksia. Tilalle tuli rasvaa. Siihen asti olin hallinnut painoani varsin helposti, mutta sen jälkeen on ollut vaikeata, arvatenkin aktiivisen lihaskudoksen menettämisen vuoksi.

Sinänsä artikkelin herrojen kommentit ovat sitä samaa vanhaa... samaa vanhaa.

Fogelholm pysyy poterossaan ja teorioi, kun ei oikeasti tiedä ja toinen hihhuli satuilee minkä kerkiää. Pitkän paaston jälkeen, varsinkin jos on tehty suolihuuhteluja, vatsan ja suoliston toiminta ei todellakaan palaudu muutamassa päivässä.

Omalla ja niin monien muiden kohdalla 5:2 ja nyttemmin 6:1 on osoittautunut hyväksi, koska lihakset säilyvät, paino laskee ja veren rasva- ja sokeriarvot paranevat selvästi. Eikä tarvitse olla jatkuvassa nälässä. Se on selvää, että pitää syödä järkevästi ja varsinkin aamiainen kannattaa syödä - myös paastopäivänä.

Teorioita näyttää riittävän täällä kommenttipuolellakin, mutta ihmisten kokemuksella ei näytä edelleenkään olevan merkitystä.

Yleltä tuli juuri tiededokumentti, jossa sanottiin, että nimenomaan kroonikoille, mielenterveyongelmaisille ja syöpäpotilaille paastoaminen olisi suotavaa. Se esim. vie syöpäsoluilta ns. "ravinnon" ja tuo helpotusta kemoterapian haittavaikutuksiin. Jossain vaiheessa aivoihin vapautuu välittäjäainetta/hormonia, joka tuo euforian tunteen, joten se voi varmaan myös auttaa masennukseen.

Mutta eihän näistä ikinä tiedä...

no ainaki jutussa puhuttiin paljon mehupaastosta. normipainoselle vesi paasto enimmillään n.40vrk mut jos on korkea painoindeksi ja rasvakertymiä miksei pitempään kunhan käyttää ravintolisiä ja jotain hedelmiä.

Olet siis lääkäri? En tiennytkään, että ihmiset, jotka ovat lukeneet lääketiedettä ja ihmisen anatomiaa, viettävät aikaansa nettiet.fi-sivustolla.

Hei,  eiko sinulla verensokeri sitten laskenut vaaralliselle tasolle kun paastosit 100 vrk jos et kerta mitään syönyt

Dosentti

Suosittelen paastoamaan ja kokemaan itse, miltä se tuntuu ajatusprosessina, sekä fyysisenä suorituksena. Turha lukea mitään "mielipide" faktoja asiasta ja kiistellä/trollailla forumeilla yötä päivää.  

Vierailija

paastonnut nyt 3+6 päivää, näistä siis 3 oli sitä paastoon "laskeutumista". On jotenkin outoa että asiantuntijatkaan tiedä miten tämä kuuluu tehdä tai vähintäänkiin asiasta riitelevät. Helppoa ja mukavaa puuhaa kun sen oikein tekee. Ei ole olemassa oikeaa tapaa paastota, kysy siis personal traineriltäsi ellet osaa itse tietoa hakea. Nim. "Juhannuksen yli paastottu"

rair

Autofagia käynnistyy paastoillessa. Silloin keho alkaa kunnolla purkaamaan soluihin kertynyttä kuonaa.  Autofagiassa solut voivat kierrättää ylimääräisiä osiaan yms hapetusjäänteitä lysosomin sisään jossa ne hajotetaan energiaksi tai valkuaisaineiksi. Tähän kait suurin hyöty paastosta perustuu. Autofagiasta on Nobel palkintokin myönnetty joten ei ihan humpuukia.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
En paastoa vaan elän normaalisti.

Ottamatta kantaa hyödyllisyyteen; säännöllinen syöminen on verrattain uusi ja poikkeuksellinen ilmiö historiallisesti.

Mies 40v.

Vanha tarina, mutta kun sattui itselle juuri framille niin kiva lueskella näitä juttuja :)

Paaston "maailmanennätys" vuodelta 1971 on 382 päivää vedellä ja "suplements". Mitä oikeasti on syöty on sitten toinen juttu. Mutta energiaopillisesti tuo tarkoittaisi tasaisen 2000kcal dietillä: 1kg rasvaa = 7000kcal -> n.110kg läskiävarastoa. 

Ennätyksen henkilö laihtui huimasta 456 -> 180 paunaan, eli bauttia 220 kg -> 90 kg, joka olisi siis linjassa fysiikan kanssa. Huomionarvoisinta on, että perusaineenvaihdunnan on siis pitänyt pysyä 2000kcal tasolla. Paasto ei siis ole saanut "näännyttää" häntä lainkaan. Nääntymisessä elimistö menee sööstöliekille ja perusaineenvaihdunta laskee hyvin alas (tulee esim. kylmä ja ääreisverenkierto heikkenee).  

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat