Riston vastaanotolla: Uskaltaako statiineja syödä sivuvaikutuksista huolimatta?

2911816

Moni pelkää kolesterolia alentavan statiinilääkityksen saadessaan, että ne aiheuttavat vaikeita sivuvaikutuksia. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, mitä tapahtuu, jos lääkärin kirjoittamat statiinit jättää syömättä.Lue koko juttu

Riston vastaanotolla: Uskaltaako statiineja syödä sivuvaikutuksista huolimatta?

Kommentit (12)

kiitollinen oikeasta tiedosta

Muutamia esimerkkejä sadoista: Tri Tolosen teksteihin kolesterolista saa sen käsityksen, että ei ole olemassa  hyvää tai pahaa kolesterolia, mutta ns. vapaat radikaalit ja happi härkiinnyttää kolesterolia, jolloin se käy vaaralliseksi verisuonistolle. Tällaisia tutkimustuloksia: "Karnosiini ja kalsiumpyruvaatti ehkäisevät proteiinien glykaatiota ja B6-vitamiini ja karnosiini myös rasvojen (mm. LDL-kolesterolin) sokeristumista. Nämä tiedot ovat niin uusia, etteivät kaikki lääkärit vielä tunne niitä."  Berberiinistä mm. "

Berberiini parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja alentaa veren kohonnutta sokeria, kokonais- ja "pahaa" LDL-kolesterolia, triglyseridejä ja alipoproteiineja (Li ym. 2015, Pagliaro ym. 2015, Chang ym. 2015, Pirillo ja Catapano 2015, Suman ym. 2016, Jiang ym. 2016, Barrios ym. 2016). Berberiini estää hapettunutta ox-LDL-kolesterolia tarttumasta valtimoiden vaahtosoluihin (Zimetti ym. 2014. Chen ym. 2014, Fan ym. 2015) ja aiheuttamasta tulehdusta valtimon sisäseinämässä eli endoteelissa (Liu ym. 2015). Berberiini kuljettaa ox-LDL:ää pois maksasta (Uitz ym. 2014, Li ym. 2015). Berberiini alentaa kolesterolia ja muita kohonneita veren rasvoja (Wang ym. 2016, Hunter ja Hegele 2017) muun muassa aktivoimalla farnesoli-X-reseptorireittiä (FRX). FXR-aktivointi vaimentaa kolesteroli-7-alfahydoksilaasia (CYP7A1), entsyymiä, joka hillitsee sappihapposynteesiä kolesterolista (Gu ym. 2014). Berberiini ehkäisee hapettuneen LDL-kolesterolin (ox-LDL) aiheuttamaa matala-asteista kroonista tulehdusta valtimoissa (Fan ym. 2015). Berberiini alentaa kohonnutta verenpainetta (Guo ym. 2015) ja parantaa insuliiniherkkyyttä ja suojaa sepelvaltimotaudilta (Trimarco ym. 2015). Berberiini ehkäisee ja hoitaa aineenvaihdunnan häiriöitä, etenkin metabolista oireyhtymää (Caliceti ym. 2016) ja lihomista aktivoimalla rasvasoluista (adiposyyteistä) rasvaa hajottavia entsyymejä (Jiang ym. 2016). Näin berberiini auttaa painonhallinnassa.

Berberiini ehkäisee hapettuneen LDL-kolesterolin (ox-LDL) ja tuumoritekijä alfan (TNFα) aiheuttaman LOX1:n ilmentymisen ja hapetusstressin, jotka molemmat johtavat valtimoiden endoteelin toimintahäiriöön ja sitä tietä valtimoiden kovettumiseen ja ahtautumiseen. LOX1:n pitoisuus on suurentunut ateroomissa eli valtimopaakuissa; berberiini siis ehkäisee niiden syntyä (Caliceti ym. 2017).

Berberiini ehkäisee valtimoita kovettumasta, jäykistymästä ja ahtautumasta. Berberiini parantaa diabeteksessa verisuonten insuliiniherkyyttä ja valtimoiden elastisuutta, ilmenee British Journal of Pharmacology -lehdessä julkaistusta rottatutkimuksesta (Geng ym. 2016). Berberiini suojaa valtimoiden sisäpinnan endoteelisoluja vaurioilta (Guo ym. 2016)."

Vierailija

Statiinien tutkimuksessa vallitsee massiivinen harha, joka lähtee jo niiden perimmäisestä käyttötarkoituksesta. Niillä pystyy alentamaan veren LDL-kolesterolin tasoja, mutta varsinainen hyöty sydänsairauksien ehkäisyssä on 1-2 prosentin luokkaa, jos sitäkään. Valtaosa ihmisistä syö statiineja turhaan: 60 ihmisen pitää syödä niitä 5 vuotta, että 1 säästyisi sydänkohtaukselta ja samaan aikaan yksi 50:stä saa diabeteksen ja 1:lle kymmenestä tulee lihasvaurioita. 

Moni kuolee äkillisesti sydänkohtaukseen, vaikka verisuonet ovat täysin auki. Sydänkuolema sinänsä on edelleen suuri arvoitus. Lääketeolllisuus on vääristänyt käsitystämme koko aiheesta. Tällä hetkellä 75% sairaalaan tuoduilla sydänkohtauspotilailla on normaali tai normaalia alempi kolesterolitaso. Tästä ei haluta puhua, ettei lääkekauppa häiriinny.

Kokonaiskolesteroliarvot vaihtelevat jopa yhden päivän sisällä. Jos kolesterolia mitataan pitkin päivää, arvot saattavat muuttua jopa 10% .

Kesällä ja talvellakin väestön kolesterolitarvot muuttuvat. Vaihteluun vaikuttavat monet tekijät.

Kokonaiskolesterolilla ei ole mitään tekemistä ihmisen terveyden kanssa. Samoin kun tyydyttyneillä rasvoilla ei ole tekemistä sydänterveyden kanssa.

Vähän enemmän terveyden kanssa on tekemistä HDL:llä eli hyvällä kolesterolilla ja LDL:llä eli huonolla kolesterolilla. Näistä tärkeämpi on HDL.

HDL ja LDL hajoavat vielä erilaisiksi yhdisteiksi, joilla terveyttä voidaan myös arvioida.

Yli puolet infarktin saaneista omaavat alle 5 kokonaiskolesterolin Suomessa.

Lisäksi infarkteja on kahta erilaista:

Aivoinfarkti on sairaus, jossa osa aivokudoksesta jää ilman happea ja tuhoutuu. Syynä on aivovaltimoiden tukkeutuminen. Useimmiten tukkeuma johtuu verihyytymästä ahtaassa valtimossa, mutta se voi syntyä myös muualta tulleesta hyytymäpalasesta. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta riskitekijöitä on paljon.

Sydäninfarkti tarkoittaa hapenpuutteen aiheuttamaa paikallista sydänlihaskuoliota. Sydäninfarkti johtuu lähes aina sepelvaltimotaudista eli verisuonten kalkkeutumisesta. Tähänkään syynä ei ole kolesteroli. 

Usein myös kuuluu puhuttavan "kovat" ja "pehmeät" rasvat. Termit ovat täysin harhaanjohtavia. Kovat ja pehmeät rasvat ovat propagandistisia myyntisloganeita. Ravitsemustutkimus ja -fysiologia eivät niitä tunne eikä kenenkään tulisi käyttää kyseisiä termejä.

Ihan vaan kertauksen omaisesti tiedoksi: tyydyttyneet rasvat eivät vaikuta sitä eikä tätä sydän- ja verisuonitauteihin. Ns. huonoa kolesterolia (LDL) on sekä hyvää että huonoa. Huonoa se on pienipartikkelisena massana ja voi tällöin epäsuotuisissa oloissa myötävaikuttaa plakkien syntyyn verisuonissa. Hyvää se on suuripartikkelisena. Aina se on välttämätöntä elimistön aineenvaihdunnalle, erityisesti aivoille. Elimistö valmistaa itse pääosan kolesterolista, vain 20-30 prosenttia tulee ravinnosta. Tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ravinto tuottaa suuria LDL-partikkeleita. Siis erityisen hyviä!

Kolesterolilääkkeet ovat nykypäivän lääketeollisuuden kultakaivos. Tutkimuksiakin ovat varjostaneet sidonnaisuudet kolesterolilääkebisnekseen. Kun puhutaan virallisista ravintosuosituksista, kyseessä on enemmänkin poliittinen kannanotto.

Näistä asioista on kirjoitettu tietoa jo kokonainen kirjastollinen, joten suomalaisten usko lekureihin ja heidän lääkityksiinsä on lähinnä rikollista toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Korkea kolesteroli on lääketeollisuuden keksintö. Alzheimer tauti on lisääntynyt koko sen ajan, kun kolesterolilääkkeitä on pakkosyötetty ihmisille. On tapauksia, missä lääkärit ovat soittaneet potilaille, että heidän on pakko syödä kolesterolilääkkeitä. Norjalaiset lääkärit tekivät tutkimuksen 55 000 kuolleelle 30 vuoden ajalta. Niillä, joilla kolesteroli oli tasolla 5-9, elivät kauemmin kuin alle 5 mmol/l kolesteroli. 95 % Suomen lääkäreistä on tässä asiassa väärässä, ja he tappavat ihmisiä kolesterolilääkityksellä.

Viime vuosikymmenen myydyimmät lääkkeet koko maailmassa ovat olleet kolesterolilääkkeet eli statiinit.

Vuonna 2015 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2014 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus.

Rasvat on välttämättömiä ravintoaineita. ”Sokerit eivät”. Rasvoja tarvitaan mm. solukalvojen rakennusaineiksi ja hormonien lähtöaineiksi. Aivot muodostuvat 60-70 prosenttisesti rasvasta ja niiden toimivuus on sidoksissa rasvojen saantiin. Elimistön kolesterolista 25 % on aivoissa, sillä aivot käyttävät näitä lipoproteiineja signaalinvälityksessä. Alhaiset kolesterolitasot johtavat dementiaan ja Alzheimeriin. Luonnolliset ja eläinperäiset rasvat soveltuvat ihmisille hyvin, koska evoluution aikana elimistö on kehittynyt hyväksikäyttämään niitä. Teollisten rasvojen (mm. margariinit) molekyylirakenne on sellainen, että solukalvot jäävät heikoiksi ja verenkierron patogeenit läpäisevät solukalvon aiheuttaen tulehdusreaktion. 

Tämä kaikki löytyy kymmenistä laajoista tutkimuksista, joita kansainvälinen tiedeyhteisö on julkaissut. Rasvasodassa Suomi alkaa olemaan viimeinen vastarannan kiiski. Tyydyttyneet eli eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaan pikemminkin ehkäisevät niitä. Tätä tukevaa aineistoa on nykyisin kirjastollinen. Suomalaiset viranomaiset vetoavat edelleen 1970-luvulta peräisin olevaan Ancel Keysin 7 maan tutkimukseen, joka on kumottu useissa yhteyksissä vuosia sitten. Se on virheellinen ja valheellinen tutkimus, joka lobattiin elintarviketeollisuuden avustuksella ravintosuosituksiin USAssa ja sittemmin muissa länsimaissa. Menneet virheet on kumottava. 

Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana.

Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

Vierailija

"Kaikkien aikojen suurin virhe ravitsemustieteessä tapahtui yli 40 vuotta sitten, kun Yhdysvalloissa tehtiin suuri “tieteellinen” yli 9 000 henkilöä käsittänyt tutkimus Minnesota Coronary Experiment. Sen väitettiin osoittaneen, että kasviöljy ja siitä valmistetut levitteet ovat voita terveellisempiä sydämelle ja valtimoille. Se johti ravitsemustieteilijät ja lääkärit täysin väärille jäljille. Niiden perusteella annettiin virheelliset ravitsemussuositukset, joita on noudatettu myös Suomessa. British Medical Journal paljastaa nyt, ensi kertaa koko maailmassa, kuinka tutkimuksesta jätettiin julkaisematta oleellista tietoa, joka olisi kääntänyt päätelmät päälaelleen. Todellisuudessa tutkimus osoitti, että kasviöljyjen käyttäjät kuolevat muita nopeammin sydäntauteihin."

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2895-historian-suurin-ravintorasvahuijaus

Ikääntyessään verisuonet tukkeutuvat kalkista. Ja tämä kalkkeutuminen alkaa jo varhaisnuoruudessa, jos on väärät elintavat. Kalkkeutuminen nostaa myös verenpainetta.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja lisäravinteista.

Tähän kalkkeutumiseen ei auta margariinit eikä statiinit, koska ne eivät ehkäise tai vähennä verisuonten kalkkeutumista. Statiinit lisäävät myös dementiaan sairastumista ja myös monet muutkin lääkkeet. Statiinien on todettu lisäävän verisuonten kalkkeutumista sekä altistavan II-tyypin diabetekselle. FDA varoitti jo vuonna 2012 statiinien haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta. Lipitor atorvastatiinin pakkausselosteesta löytyy haittavaikutuksista kohta: muistin heikentyminen.

Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan. Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

Simvastatin 10

Ketähän vaihtoehtoisen totuuden kertojia nuo edellä olevat ovat kuunnelleet ja lainanneet. Tosiasia yhä edelleen on, että korkea kolesteroli on vahva riskitekijä ja tyydyttymättömät rasvat nostavat kolesterolipitoisuutta, nimenomaan tämä haitallisen LDL-kolesterolin.

Beebee

Minulla kokonaiskolesteroli oli aiemmin 7.3 ja aloin syödä Berberiiniä ja Benecolia. En halunnut statiinilääkitystä, vaikka sitä määrättiin. Nyt kolesteroli on 5.7 ja LDL on myös alentunut.

Potilasasiamiehelle töitä

Noh kuinkas sitten kävikää... 5 vuoden ajan pyysin lähetettä varastorautatutkimukseen, mutta se evättiin aina hyvän hemoglobiiniarvon vuoksi.

Eikun alkuun:
Kilpirauhasen pitkään oleminen vajaatoiminnan rajalla aiheutti vakavan anemian ja kolesterolin nousuun.
Ja sitä sitten alettiin hoitaa statiineilla. Tuli mulle kyllä ihan puskista, että statiineilla "hoituisi" kilpirauhasarvot kuntoon (aivolisäkeperäinen eli sentraalinen) ja veren rauta-arvot nousuun.
Kieltäydyin statiineista, jolloin diagnoosiin lisättiin masennus- ja ahdistus ilman että kertomani oireet olisivat viitanneet kumpaankaan ja se oli testein poissuljettu aiemmin kolmesti.

Lopulta varastorauta oli niin vähissä, että huimauksen takia päädyin päivystykseen ja suoraan tiputukseen. Nyt siis syödään rautaa ja kunhan rauta-arvot kohoavat 100, niin sitten jos arvauskeskuksessa kohdalle osuva lääkäri suostuu tutkituttamaan kilpparia.

Yhdestoista lääkäri sentään suostui ferritiinin testauttamaan ja 12 lääkäri vakavan raudanpuuteanemian diagnosoi vaikka 11 lääkäriä 140 hemoglobiinilukeman vuoksi väitti, ettei ole mahdollista anemia. Vaan sepä oli. Ja on edelleen.
Ferritiiniarvo 14 (vakavan anemian alaraja 30), joten voipi pari vuotta vierähtää ennen kuin ferritiinit on kohdillaan ja tutkimukset jatkuu.

Ikää 45.

88 vaan

Itse olen jo 18 vuotta vanhempi kuin äidin ja isän puolelta yksikään miespuolinen.  Isän veli kuoli aivan kävellessä 34 vuotiaana ja toinen veli noin 45v, pari muuta alta 60v.

Ja olen 3 vuotta vanhempi kuin vanhempani, isovanhempani  ja serkut yms.

Olen syönyt lipitoria ja sen jälkee saman tehtaan halpatuotetta, ORBEOS 20 mg.

Lääkäri määräsi vaimolle ensin useamman merkkisi ja kaikki aiheutti lihas- ja vatsakipuja. Sitten sanoi että pistetään sitten ORBEOSTA  kaikki lihaskivut hävisi.

Sain ajokortin 85v ja parin vuoden kuluttua voin saada kun täytän 90v. 

Olen syönyt hyvin kauan, voiko se olla jo markka-aikana kun muistan 600 mk/e kolmen kk satsi.

Vierailija

Sydänifarktin saaneiden kolesteroliarvot noudattavat samankaltaista jakautumaa kuin koko väestönkin.  Voit siis saada infarktin riippumatta kolesteroliarvostasi. Terveyden kannalta edullisin kokonaiskolesterolin arvo on jotakin 4-6.  Tästä sekä suurempan että pienempään suuntaan kokonaiskuolleisuus alkaa  nousta, kuitenkin varsin lievästi .  Korkea kolesteroliarvo ei ole haitallinen ikäihmisille, varsinkin naiset elävät pitempään. Korkean lukeman alentamisesta on kuitenkin todennäköisesti  hyötyä alle 60 v ikäisille miehille.

Statiinit alentavat kyllä LDL-lukemaa, mutta sen todellinen vaikuttavuus tai teho sepelvaltimotautiin tai kokonaiskuolleisuuteen on lukuisten tutkimusten mukaan lähellä nollaa eli noin 1-1,5 prosentin luokkaa. Sen sijaan haittavaikutuksia esiintyy. Uudemmat PCSK-9 estäjät eivät näytä tehoavan sen kummemmin.

Statiinien tutkimustuloksia esitetään yleensä ns suhteellisen riskin (engl. RR) lukemilla, jotka hämäävät, koska ne voivat olla hyvin suuria. Esim, jos tutkimusryhmään ja vertailuryhmään kuuluu kumpaankin 100 henkeä ja tapahtumia on tutkimusryhmässä 2 ja verailuryhmässä  3, saadaan eroksi 50 %, koska 3 on 50 % suurempi kuin 2.  Mitä onkaan totuus? Todellinen  erohan (engl. AR) on vain  on 3-2 = 1  prosenttiyksikkö.  

Vierailija

Sepelvaltimotautitilaston mukaan kuolleisuudessa on tapahtunut  tasaista laskua  1970-luvulta  lähtien. Viime vuosien aikana hyvä suuntaus näyttää tasaantumista pallolaajennuksista ja ohitusleikkauksista huolimatta.  Statiinikausi noin 1995 lähtien ei ole vaikuttanut  tilastoviivaan. Samaa osoittavat tutkimukset useissa maissa.  Jos valtaisan suureksi noussut statiinien käyttö olisi tehokasta, pitäisi sen näkyä myös sepelvaltimotautikuolleisuudessa.  Valitettavasti  ei näy, mutta  esim diabetes- luvuissa näkyy , kuten  Kelan ja yksityisten kansalaisten kuluissa.  

Vierailija

Voisiko joku teistä tehdä lyhyen yhteenvedon, kun en oikein saa kokonaisuutta irti. Vaikka olen vasta 70-vuotias, ja 88-vuotias kirjoittaa ajatukset paremmin kuin minä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat