Sivut

Kommentit (473)

samettiruusu
kirsikankukka55

Itse käytän talvella 50-75 mikrogrammaa, kesällä vähemmän...

Kirsikankukka55,samoilla linjoilla ollaan.

Viime talvena en sairastanut yhtään kertaa flunssaa. 

En minäkään sairastanut viimetalvena yhtään flunssaa,mutta en kyllä syönyt D-vitamiiniakaan.Ja valkosipulinkin syönnin olen lopettanut lähes kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

[quote author="Vierailija" time="06.08.2014 klo 15:47"]

Joopa joo, sieltähän ne "viisaudet" tulevat. . . hohhoijaa.

[

/quote]

 

 

Tutkimushan oli tehty Turun yliopiston lastenklinikalla. Tuskin se mikään ihan hohhoijaa juttu on.

Vierailija

Liv

Tiedemiehet: Tämä puutos voi lisätä riskiä sairastua dementiaan
Brittitutkimuksen mukaan D-vitamiinilla on vaikutusta ikäihmisten muistiin.
Monkey Business Images

Julkaistu: 13.8.2014 7:33

 

MUISTISAIRAUS Brittitiedemiesten mukaan D-vitamiinin puutos voi kaksinkertaistaa mahdollisuuden sairastua dementiaan.

Brittitutkimuksen mukaan D-vitamiinin puute edistää mahdollisuutta sairastua dementiaan yli 65-vuotiailla. 

Syynä on se, että iäkkäiden ihmisten ihon kyky muuntaa auringon valoa D-vitamiiniksi on alentunut.

BBC kertoi tutkimuksesta, joka alun perin julkaistiin Neurology-lehdessä. Tutkimuksessa seurattiin 1 650 yli 65-vuotiasta ihmistä kuuden vuoden ajan. Tutkimuksen alussa kellään tutkituista ei ollut todettu dementiaa tai sydän- ja verisuonisairauksia. 

Tulokseksi saatiin, että D-vitamiinin puutteesta kärsivien riski sairastua dementiaan oli kaksinkertainen muihin verrattuna.

Tutkimusta johtanut Exeterin yliopiston professori David Llewellynsanoi BBC:lle, että tulos yllätti tutkijat.

- Odotimme, että olisi joku yhteys alhaisen D-vitamiinitason ja Alzheimerin taudin välillä, mutta tulokset yllättivät. Yhteys oli kaksi kertaa voimakkaampi kuin ennakoimme, Llewellyn sanoi.

 

Jos pienikin joukko ihmisiä hyötyisi, sillä olisi valtava merkitys kansanterveydelle.

Alzheimerin tauti on tärkeimpiä dementian aiheuttajia.
Tutkijoiden mukaan tulokset ovat kuitenkin vielä alustavia, eikä niiden perusteella voi vetää johtopäätöstä, että D-vitamiinin puutos oli suoraan dementian syy. Myöskään ravintosuositusten antaminen on ennenaikaista.

- Mutta jos pienikin joukko ihmisiä hyötyisi, sillä olisi valtava merkitys kansanterveydelle. Dementia on niin tuhoisa ja kalliiksi tuleva tauti, Llewellyn pohti.

Dementia on vakava ongelma Britanniassa, jossa sitä sairastaa jo 800 000 ihmistä. Suomessa neljännesmiljoonalla ihmisellä on todettu dementia tai sitä lievempi kognitiivisen muistin heikkeneminen. Väestön vanhetessa sairauden odotetaan yleistyvän vauhdilla.

Helsingin ja Oulun yliopistojen geriatrian professori Timo Strandberg pitää D-vitamiinin vaikutusta dementiaan hankalana tutkimusaiheena.

- Varmuuden saisi vain kontrolloidulla kokeella, jossa osalle annettaisiin D-vitamiinia ja osalle ei. Se olisi aika vaikeaa, kun iso osa ihmisistä nykyään käyttää sitä joka tapauksessa, Strandberg sanoo.

- Kyllä sillä jotain merkitystä saattaa olla, mutta tuskin se koko tätä hommaa ratkaisee.

Strandbergin oma "vakaa käsitys" on, että valtaosa dementiasta on verisuoniperäistä. Hän arvioi, että tähän asiaan esimerkiksi korkealla verenpaineella on isompi osuus kuin mahdollisella D-vitamiinin puutoksella.

- Voi D-vitamiinin pitoisuuskin jotenkin olla vaikuttamassa, mutta siihen taas vaikuttavat niin monet asiat, esimerkiksi ylipaino.

Strandbergin mukaan dementian ehkäisyssä on saatu hyviä tuloksia vaikuttamalla kokonaisvaltaisesti elintapoihin mm. liikunnalla ja ravitsemusterapialla.

Elintapojen kokonaisuus on ratkaiseva, mutta vaikea sanoa, mikä siinä on ratkaisevaa.
 

Seppo Varjus

Elimistön tulehdustilat ja niistä kertovat merkkiaineet liittyvät monien sairauksien vaaraan. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan ne saattavat liittyä myös lapsen riskiin sairastua masennukseen myöhemmin elämässään.

Tulosten perusteella yhdeksänvuotiaan lapsen riski sairastua masennukseen ennen 18. vuoden ikää on noin puolet suurempi, jos hänen veressään on suuria pitoisuuksia interleukiini 6- ja CRP-tulehdusmerkkiaineita. Kyseiset merkkiaineet liittyvät myös sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin.

Tutkijat löysivät myös yhteyden tulehdusmerkkiaineiden ja psykoosien väliltä.

Tulokset julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Liian vähän D-vitamiinia saavat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin. Tuoreen irlantilaistutkimuksen tulokset viittaavat D-vitamiinin vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat vajaan tuhannen yli 60-vuotiaan irlantilaisen verikokeisiin, joista mitattiin D-vitamiinin ja tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet.

Mittaukset osoittivat tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet usein suuriksi osallistujilla, joiden D-vitamiinipitoisuus oli pieni. Aiemmissa tutkimuksissa kyseiset tulehdusmerkkiaineet on yhdistetty mm. MS-taudin ja nivelreuman riskiin. Myös D-vitamiinin vajaus on liitetty näihin sairauksiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA on nostanut D-vitamiinin turvallisena pidetyn päiväannoksena rajan 50:stä 100 µg:aan.

Vierailija

D-vitaamiinista uusi tutkimus: Voi pidentää elinikää
 

Tiistai 23.9.2014 klo 08.50

 

  

Liian vähän D-vitamiinia saavat sairastuvat moniin sairauksiin muita helpommin, mutta tutkijat ovat epävarmempia siitä, mikä olisi terveyden kannalta paras D-vitamiinitaso.


Brittitutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. (COLOURBOX)

Jos tuoreen brittitutkimuksen tulokset pitävät paikkansa, paras pitoisuus on vähintään 90 nmol/l.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin seerumin D-vitamiinipitoisuuden ja kuolleisuuden yhteyksiä 13-vuotisen seurannan aikana. Tutkimukseen osallistui 14 000 brittiläistä 42-82-vuotiasta, joiden seerumin 25-OH-D-vitamiinitasot mitattiin tutkimuksen alussa.

Tutkijat havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, joka täyttää D-vitamiinin vajauksen kriteerit. Heihin verrattuna riski kuolla seurannan aikana oli 15-35 prosenttia pienempi osallistujilla, joiden D-vitamiinipitoisuus oli suurempi.

Tässä tutkimuksessa pienimmässä kuolemanvaarassa olivat osallistujat, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli 90 nmol/l tai enemmän. Joissain tutkimuksissa korkeat D-vitamiinitasot on yhdistetty terveysriskeihin, mutta tässä tutkimuksessa sellaisista ei löytynyt viitteitä. Toisaalta D-vitamiinipitoisuus oli yli 120 nmol/l vain prosentilla osallistujista.

Vähäisemmän kuolleisuuden yhteys

D-vitamiinitasojen ja vähäisemmän kuolleisuuden yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lukuisia elintapoihin ja osallistujien terveyteen liittyviä tekijöitä. Tutkijat selvittivät myös mihin aikaan vuodesta osallistujien D-vitamiinitasot oli mitattu ja ottivat sen huomioon analyysissaSuomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, jolloin veripitoisuudet jäävät keskimäärin tasolle 45 nmol/l.Brittien tulokset vahvistavat käsitystä riittävän D-vitamiinin saannin tärkeydestä ja viittaavat sopivan veripitoisuuden olevan keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla vähintään 90 nmol/l. Tämä alkaa olla lähellä tasoa, joka havaitaan päiväntasaajan seuduilla asuvilla luonnostaan.

Nykyisten suositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla tuplasti enemmän.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

 

UUTISPALVELU DUODECIM

Mittautin seerumini D- vitamiinitason kaupallisella puolella kun kunnallinen ei sitä testaa. 20 mikrogrammaa purkista/pv tuotti tuloksen 87,5. Aion lisätä ottamaan määrää syksyn pimeiden myötä, suositukset liian alhaisia! Kummallista!

Minulla tuo arvo oli mittauksessa 90. Koska syön miten sattuu, otan talviaikaan purkista D-vitamiinia n.75 mikrogrammaa. En välttämättä ihan joka päivä tuota määrää, mutta joka tapauksessa ainakin 40 mikrogrammaa.

Itselläni se auttaa masennukseen pimeänä aikana. Lääkärikin ( sisätautien erikoislääkäri) oli sitä mieltä, että hyvä on.

Toki jokaisen pitää harkita itse, mitä suuhunsa laittaa ja ottaa huomioon myös ruoka.

Varmasti D-vitamiinin edut ovat monenlaiset, kuitenkin pelkän vitamiinin syöminen ei taida olla se pointti, miksi on häiriöitä, kuten yllä on kuvattu. Eiköhän asiaan vaikuta enemmän maidon jättäminen ruokajuomana pois? Jo alle kouluikäiset saattavat juoda vettä tai mehua ruokailun yhteydessä.  Samoin heidän vanhempansa juovat vettä.

Vierailija

Varmasti D-vitamiinin edut ovat monenlaiset, kuitenkin pelkän vitamiinin syöminen ei taida olla se pointti, miksi on häiriöitä, kuten yllä on kuvattu. Eiköhän asiaan vaikuta enemmän maidon jättäminen ruokajuomana pois? Jo alle kouluikäiset saattavat juoda vettä tai mehua ruokailun yhteydessä.  Samoin heidän vanhempansa juovat vettä.

 

Juu, maito kannattaa vaihtaa veteen.

 

Juston on ok ja hapanmaitotuotteet.

Vierailija

D-vitamiinin suhteen selvyys on tutkimuksista huolimatta niin, että sen käyttö määrä on yksilöllinen eikä jonkun tutkimuksen varmuus. Tärkeintä on, että sitä saa MUTTA sen saantia tulee tarkkailla ettei käytä LIIKAA sillä yliannustuksena sen sivuvaikutukset ovat terveydelle VAARALLISIA. Etenkin lääkärin määräämiä lääkkeitä käyttävien tulee olla erikoisen tarkkana yliannostuksen vaarasta etenkin vanhusten. Suurin riski vakuttaa olevan sellaisten ihmisten osalta, jotka ovat paljon etelän auringossa telvisin ja kesäisin valoissa pohjolassa. Auringon antama D-vitamiinin määrä on arvaamattoman suuri suojaamattoman ihon ruskettajille. Pieni yliannostusta saa tilapäisesti olla ilman vakavia seuraksia mutta jatkuvana sen vaarat on otettava huomioon koska D-vitamiini on rasvaliukoinen niin yliannostus varatoituu kehoon ja saa aikaan epäterveellisyyttä elimistössä. Esimerkiksi tärkeä C-vitamiini on vesiliukoinen ja periaatteessa sen yliannostusta ei tarvii seurata kunhan vaan muistaa tyhjentää virtsarakon =)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat