Kakkakrematorio vai jätösjäädytin? Haaveissa entistä mukavampi mökkivessa

Haaveissa on huussia mukavampi mökkivessa, mutta ei mahdollisuutta vesiklosettiin? Toimittaja Heimo Hatakka vertaili vaihtoehdot: kompostoivan, polttavan ja pakastavan.Lue koko juttu

Kakkakrematorio vai jätösjäädytin? Haaveissa entistä mukavampi mökkivessa

Kommentit (3)

Ninnu

Itse päädyttiin polttavaan versioon joka tuli juuri samanlaiseen paikkaan eli kylmään eteiseen, portaiden alle.
Polttava käymälä saa olla kylmässäkin tilassa joten senttiäkään ei mennyt lisäeristyksiin eikä kompostoreihin koska sellaisia ei tarvita.
Palamisen lopputuotteen eli kourallisenntuhkaa voi kipata minkä puskan juurelle vaan.
Vaikka on hankintahinnaltaan ja vähän käytössäkin kalliimpi en kyllä vaihtaisi pakastavaan.
Tykkään tuon helppoudesta.
Lisänä on meilläkin kompostoiva käymälä ulkorakennuksessa joten pelkästään ei meilläkään polttovessaa käytetä.

Vapaaherratar

Minusta tuo pakastava on hankala, koska eihän pakastaminen hävitä tuotosta, vaan se pitää vielä kompostoida. Itse valitsisin polttavan, jos nyt olisin vessaa uusimassa.

Meillä on sikäli hyvä ratkaisu, että vaikka mökillä ei ole vesijohtoja, viemäri on, ja iso WC-vesien säiliö. Pihan perällä huussissa käy kesän valoisilla ja lämpimillä ihan mielellään, mutta sisävessa on yö- ja talvikäyttöä varten. Huuhtelu hoidetaan ämpärillä.

Koska talvikäyttö on viime vuosina jäänyt vähiin, ei tunnu tarpeelliselta rakentaa vedetöntä sisävessaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harkitsin myös polttavaa, mutta päädyin pakastavaan kahdesta syystä. Pakastava ei vaadi putkien läpivientiä seinästä, joten sen voi kantaa sisään ilman pienintäkään remonttia. Sen voi iskeä vaikka vuoteensa viereen, jos ei jaksa kävellä öisin vessaan. Toinen syy ovat poltosta tuprahtelevat tuoksut. Käyttäjäkokemusten perusteella tiesin, että niistä tulee helposti sanomista siirtolapuutarhaympäristössä, jossa mökkimme on. Jos naapurit ovat kaukana, moisesta ei tietenkään tarvitse välittää.
Ratkaisu on ollut onnistunut - ei mitään valittamista. Pakastava on mökin ainoa vessa eli ulkohuussia ei meillä ole ollenkaan. Kompostoiminen ei ole mikään vaiva vaan normaali osa mökkielämää. Meillä on kolme kompostoria, joista yksi lämpökompostori, jollaisen käymäläjäte vaatii.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat