Omakanta-palvelussa voi kertoa hoitotahtonsa ja tehdä elinluovutustestamentin. Se ei kuitenkaan riitä takaamaan haluttua hoitoa.

Omakanta-palvelussa kuka tahansa voi tutkia omia terveystietojaan ja reseptejään. Tiedot ovat tarvittaessa hoitohenkilökunnan käytössä kaikkalla Suomessa. Näin potilaan hoidossa osataan huomioida voimassa oleva lääkitys, perussairaudet ja aiemmat hoidot.  

Lue myös: Nämä 5 sopimusta kannattaa tehdä ajoissa!

Palvelussa on myös mahdollsita ilmoittaa haluaako olla elinluovuttaja ja ilmaista hoitotahtonsa. Kukaan ei tosin pääse hoitotahtoa katsomaan, ei edes hoitohenkilökunta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten tässä näin kävi? 

– Tällä hetkellä tieto ei mene terveydenhuollolle. Palveluun rakennetaan tämä valmius kuluvan vuoden aikana. Sen vuoksi suositellaan, että henkilö tulostaa hoitotahdon ja toimittaa sen terveydenhuollolle tai vähintäänkin pitää sitä mukanaan, kertoo Pirjo Ikävalko Kelan Kanta-palveluista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sama koskee elinluovusehtoa. Sekin pitäisi toimittaa terveydenhuollolle kirjallisesti.

Lue lisää: Näin teet testamentin, joka pelastaa jonkun hengen.

Riittääkö sitten, jos hoito- ja elinluovutustahdon lähiterveysasemalle? Onko tahto sen jälkeen hoitohenkilökunnan tiedossa kaikkialla?

– Ei näy ennen kuin ensi vuonna.

Pidä hoitotahtopaperia mukana ja anna kopio omaisille.

Hoitotahto kannattaa siis tulostaa ja pitää sitä aina mukana. Varmuuden vuoksi toinen kopio kannattaa antaan lähiomaisen hoteisiin.

Miksi palvelussa voi hoitotahdon tehdä, jos tieto ei välity eteen päin?

– Ominaisuus on haluttu ottaa mukaan jo tässä vaiheessa, että ihmiset pääsevät niitä tallentamaan. Ja ensi vuonna tieto on sitten myös terveydenhuollon nähtävissä.

Asiantuntija kertoo: "Tästä syystä hoitotahto kannattaa kertoa."

Tältä näyttää Omakantaan kirjattu hoitotahto. Teksti on lainattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.
Tältä näyttää Omakantaan kirjattu hoitotahto. Teksti on lainattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Haluatko tehdä hoitotahdon

Hoitotahdon voi ilmaista vapaamuotoisella tekstillä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana: hoitotoimenpiteet ovat monimutkaisia, ja omin voimin voi olla vaikea ilmaista tahtoaan niin, että hoitohenkilökunta osaa sen mukaan toimia. Internetissä on onneksi tarjolla valmiita tekstimalleja, joita käyttämällä oman tahdon saa ilmaistua riittävän selvästi.

Valviran sivuille on koottu linkkejä hoitotahtokaavakkeisiin. Valviran sivulle pääset tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla