Minttua, inkivääriä, mustaherukkaa ja raikasta kurkkua! Kesän parhaat juomat saat edullisesti kotikeittiön antimista. 

Raikkaita kesäjuomia on helppoa ja edullista tehdä itse niin arkeen kuin juhliinkin. Esimerkiksi kauniin vihreän kurkkujuoman valmistat 10 minuutissa. Jos onnistut saamaan mustaherukan lehtiä, kokeile iki-ihanaa Louhisaaren juomaa.

Agua fresca kurkusta

2 kurkkua

2 limettiä

1 dl vettä

1/2 dl sokeria

1/2 l kivennäisvettä

Lisäksi: jääpaloja, kurkkuviipaleita ja mintunoksia

1. Kuori ja paloittele kurkut. Kuori limetit leikkaamalla kuori ja valkoiset osa reilusti pois.

2. Soseuta kurkku, kokonaiset limetit, vesi ja sokeri tehosekoittimessa aivan sileäksi. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi.

3. Lisää kylmä kivennäisvesi juomaan juuri ennen tarjoilua. Jaa juoma laseihin, lisää halutessasi jääkuutioita, kurkkuviipaleita ja mintun oksia.

Louhisaaren juoma

2 sitruunaa
4-5 l tuoreita tai pakastettuja tai 100 g kuivattuja mustaherukan lehtiä
1 kg sokeria
5 l vettä
1 tl hiivaa

1. Pese sitruunat harjalla, astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Huuhtele hyvin. Kuori keltainen osa, poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat.
2. Laita sitruunankuoret ja viipaleet, huuhdotut mustaherukan lehdet, sokeri ja kiehuva vesi sankoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
3. Siivilöi juoma. Lisää joukkoon haaleaan vesitilkkaan liotettu hiiva. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
4. Pullota ja säilytä viileässä muutaman päivän ajan ennen tarjoamista.

Minttulemonade

5 keskikokoista sitruunaa

1 ruukku vahvaa minttua

2 dl sokeria

6 dl vettä

jääpaloja

1. Irrota mintusta lehdet. Huuhdo ne ja laita sokerin ja sitruunamehun kanssa tehosekoittimeen.

2.  Lisää vesi ja halutessasi jääpaloja.3. Tarjoile juoma mintunlehden ja sitruunaviipaleen kera. Laimenna tarvittaessa vedellä.

Inkiväärillä terästetty raparperijuoma

4 l raparperia paloina

2 l vettä

5 cm:n pala inkivääriä

3 dl sokeria

2 rkl viinihappoa

1. Pilko raparperit kuorineen pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan vesi, raparperit ja pilkottu inkivääri. Hauduta mehua puolisen tuntia kannen alla.

2. Siivilöi, lisää sokeri ja anna sokerin liueta. Lisää lopuksi viinihappo.

3. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin.

Sima

4 l vettä

250 g fariinisokeria

250 g taloussokeria

3 sitruunaa

1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)

rusinoita

1. Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita joukkoon loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu. Liuota hiiva vesitilkkaan ja lisää se kädenlämpöiseen seokseen.  Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

2. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä.

3. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Älä käytä liian tiukkaa korkkia, sillä paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa.

Vinkki! Tuplaamalla ohjeen saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle! Käytä tällöin hiivaa 1/4 tl.

Lisää kesäisiä juomia: soppa365

 

Mehukkaan lasagnen uumenissa on reilusti kalaa ja pinaattia. Lohen pehmeä rasva tekee hyvää aivoille ja sydämelle. Pinaatti on täyttä rautaa.

Lohilasagne

6 annosta

6 täysjyvälasagnelevyä
600 g lohifilee
1 rkl karkeaa merisuolaa

Kastike
20 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl raejuustoa
2 dl emmental-mozzarellaraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Pinaattitäyte
1 sipuli
½ rkl öljyä
2 ps (à 200 g) lehtipinaattia pakasteesta
½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa

Päälle
1 dl emmental-mozzarellaraastetta

  1. Pyyhi lohi ja nypi mahdolliset ruodot. Hiero karkea merisuola kalan pintaan ja anna sen suolaantua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Tee sillä välin kastike ja valmistele täytteet.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja lorauttele vähitellen joukkoon maito. Hauduta kastiketta 20 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen raejuusto ja juustoraaste sekä suola ja pippuri.
  3. Hienonna sipuli ja kuullota silppua muutama minuutti paistinpannulla. Kumoa joukkoon kohmeiset lehtipinaatit. Hauduta seosta 3–5 minuuttia eli kunnes pinaatti on sulanut. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
  4. Pyyhi suola lohen pinnalta. Leikkaa kala graaviviipaleiksi.
  5. Valuta puolet valkokastikkeesta lasagne­vuuan pohjalle (vuoka noin 24 x 18 cm). Lado kerros lasagnelevyjä kastikkeen päälle. Peittele levyt pinaatilla ja kerroksella kala­viipaleita. Kerrosta vielä pinaattia, kalaa ja lasagnelevyjä sekä loput valko­kastikkeesta. Ripottele pintaan juusto­raastetta.
  6. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna
2 kananmunaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ruokakermaa
3 rkl silputtua tuoretta timjamia
¾ tl mustapippuria myllystä
¾ tl suolaa

  1. Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  2. Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  3. Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  4. Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa
1 granaattiomena
2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.