Eurauhassyöpä - Suomen yleisin syöpä

Eturauhassyöpädiagnoosin saa vuosittain 4000–5000 suomalaismiestä. Toiseksi yleisin on naisten rintasyöpä.Lue koko juttu

Eurauhassyöpä - Suomen yleisin syöpä

Kommentit (6)

PSA-testi on hyvin vaarallinen. Se ei anna tietoa siitä onko syöpää eikä kehotusta leikkaukseen. Sitä seuraa koepalojen otto. Useinmiten löytyy jotain epämääräistä. Sitten ollaankin kriisissä. Potilas itse löytää Internetin kautta tiedon siitä, että säteily tai leikkaus eivät yleensä anna lisävuosia. Viisikymppiset voivat saada vuoden-pari lisää elinaikan, mutta 70-kympisillä leikkaus jopa lyhentää elinikään.

Ongelmallista on omaisten kauhu kun potilas kieltäytyy leikkauselta. Heillä ei ole mahdollisuutta tutkia Internetin sanomaa vaa he pitävät PSA-arvoja totuutena. Minulta meni vuosi ennenkuin olin täysin vakuutunut, että on kieltäydyttävä leikaukselta ja säteilyltä. Paransin ratkaisevasti ruokavaliotani, joka on paras eturauhassyövän hoito. Japanissa ei tätä tautia ole lainkaan. Siis soijaa ja muuta itämaista ruokaa.

Seppo Isotalo 74
Sosiaalipolitiikan dosentti

Seppo Isotalo tuossa edellä kirjoittaa ruokavalion vaikutuksesta
eturauhassyövän hoidossa.

Kaikkien muidenkin syöpäsairauksien hoidossa on ruokavaliolla
suuri merkitys, ja taas suosittelen kaikille asiasta kiinnostuneille
luettavaksi kirjaa:

Richard Béliveau, Denis Gingras: "Ruokavalio ja syöpä".

t. Grandmother

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näitä asioita läheltä seuranneena uskon minäkin,
että ruokavaliolla on suuri merkitys ikäänkuin "tukihoitona".

Karpalo

Näin juhannusviikolla tulisi kai puhua vain iloisista asioista,
mutta ihmettelen kuitenkin, miksi esim. syöpäsairauksista ei
uskalleta/tahdota keskustella. Se eri muodoissaan on joka
tapauksessa monelle hyvinkin tuttu asia, joko omakohtaisena
kokemuksena tai läheisten kautta.

Keskustelussa voisi esim. tulla esille joitakin asioita, joista
joku on todennut saaneensa apua vaivaansa. Uskon, että
omakohtaisesti asian kanssa kamppailevalle kaikki tieto ja
mahdollinen apu on tervetullutta.

Tietenkin lääkärit hoitavat sen lääketieteellisen puolen, mutta
asiassa on myös henkinen puoli ja todennäköisesti omilla
valinnoillakin on merkitystä.

Tämän keskustelun aloittajalla on ollut rohkeutta tulla esille ihan
omalla nimellä, mutta voisihan anonyyminäkin asiasta kirjoittaa,
jos ei halua tulla "leimatuksi".

Hyvää Juhannusta kuitenkin kaikille, terveydentilasta riippumatta.

nimimm. "Omakohtaista kokemusta on"

Mies 62v

Niin, koska asioita googletellaan ja haaviin tarttuu vanhojakin juttuja kuten tämä, niin kai näihinkin voi kommentoida. Siis ensimmäinen vanhuudenvaralta oleva juttu joka pitää miesten teettää on PSA testi ja tuseeraus heti viimeistään 50 vuotiaana. Sitten sen perusteella vaatia tarkempia tutkimuksia. Mieluusti pitäisi hakeutua parhaiden eksperttien juttusille, yksityiselle jos rahat riittää. Tämä tauti on paskamainen, mikäli se pääsee etenemään löytymättä ajoissa. Sitä pystytään hoitamaan helpohkosti, mikäli tauti ei ole levinnyt, mutta nuorellakin miehellä on melko välitön kuolemanuhka jos on levinnyt laajalle. 

Minä en tätä tiennyt, siksi olen maksanut itseäni kipeäksi yksityisklinikalla toivoen, että näkisin lastenlasteni kasvavan. Taudin hoitotoimet alkoi kemiallisella kastraatiolla ja pyelostomiakatetrilla virtsateiden tukkeuduttua, vaikka mitään merkittäviä oireita ei ollut. Ellen olisi itse hakeutunut urologille oireiden takia olisin menettänyt munuaiseni, ja siinä se sitten.  Vähäinen selkä- ja reisikipu ohjattiin työterveydessä fysioterapiaan. Minua pistää niin vihaksi aina kun joku vähättelee PSA testin tarvetta tai motkottaa vääristä positiivisista. Minulle sitä ei tehty aikoinaan, vaikka pyysin. 

Rauhaton

Kaikkien yli 40 v. miesten tulisi käydä psa-testeissä kerran vuodessa. Suolistosairauksista (IBD) puhutaan, että on jo kansantauti kun 2.000 ihmistä sairastuu vuosittain. Entä eturauhassyöpä (ers), siitä löydetään 5.000 tapausta vuosittain. Kukaan ei puhu että miehillä on kansantauti, saatikka että psa testattaisiin vuosittain. Valitettavasti nuorimmat sairastuneet ovat alle 40 v., jolloin sairas tosin on harvinainen. Ers ei ole vanhojen miesten tauti, se voi olla myös nuorempien miesten tauti. Ja älkää tuudittautuko, että ers on kiltti, se voi olla tappava. Noin 900 miestä kuolee ers:iin vuosittain.  

Menkää testeihin jos että halua pelata venäläistä rulettia. Ja jos on kohonneita arvoja, niin heti urologille, mieluummin vähän vanhemmalle jolla on kokemusta. 

Viestin aloittaja kommentoi että viisikymppiset saisivat pari vuotta lisäaikaa (?), kahdeksas vuosi leikkauksesta menee ilman ongelmia. Sormet ovat kuitenkin ristissä että jatkuuhan tämä onni. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat