Seuraa 

"Oli jumalainen ilta, istuin ja istuin ja tajusin, että se oli ehkä viimeinen kertani siinä, tänä kesänä tai minään kesänä. Kaikki loisti kultaisena ympärillä, jopa päätalon ikkunaovesta hehkui kulta."

Aila Meriluodon päiväkirjamerkinnöissä aika on käsite, jota ei voi säilöä, vaikka kuinka kirjoittaisi. Sitä on elettävä joka hetki.

Runoilijan merkinnöissä puhuu tunnistettavasti sama vimmaisa nainen, josta Panu Rajala vuosi sitten kirjoitti kirjassaan Lasinkirjas, hullunrohkea.

Mutta mikä mielenkiintoista, kirjailijan silmin Meriluodon luonne tuntuu vimmaisammalta kuin päiväkirjassa. Rehellisyys rakkauden puristuksessa, arki, kuitenkin koskettaa. Hän tuntee voimaakkaasti. Mutta osaa pysähtyä.

Aila Meriluoto, toim. Anna-Liisa Haavikko: Tältä kohtaa. Päiväkirja vuosilta 1975–2004. Siltala.

Aila Meriluoto on lupautunut lehtemme haastatteluun. Kurkkaa siis ET-lehti nro 19, joka ilmestyy 24.11.

Leena Tanskanen
toimittaja

Kommentit (2)

Sain aivan äskettäin päätökseen Rajalan kirjan. Jo sitä lukiessani päätin etsiä käsiini Meriluodon uudet päiväkirjat. Vuosia sitten luin hänen aikaisemman päiväkirjateoksensa Vaarallista kokea. Rajalan kirjaa lukiessani vasta pääsin käsitykseen, miten ja miksi kaikki oli tapahtunut.

Odotan innokkaasi Meriluodon haastattelua. Hän on - kuten Lenita ja Aira Samulin ovat omalla tavallaan - oman tiensä kulkija, rohkea ihminen.

Samat sanat. Luin minäkin Rajalan kirjan ja aion lukea Päiväkirjan,kun saan sen kirjastosta. Onpa mukavaa ,että saamme odottaa hänen haastatteluaan. Kiitos jo etukäteen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat