Vierailija

Jouluaattona

Aloitan vielä yhden joulukeskustelun .Olisi mukava kuulla lukijoitten kokemia erilaisia jouluja hänelle. Olosuhteiden pakosta minullakin on muutamia tavallisista jouluista poikkeavia jouluja.
Yksi niistä on ,kun menimme naimisiin 45 vuotta sitten jouluaamuna klo 9 ,joulukirkon jälkeen.
Toinen erilainen joulu oli ,kun pääsin aattona synnytyssairaalasta tyhjin sylin kotiin. Tuomiseni jäi odottamaan arkkua sairaalan kylmiöön.
Kolmas erilainen joulu oli kun makasin sairaalassa liikunta kyvyttömänä ,alaruumis halvaantuneena .
Mutta tälläistä jouluaattoa josta nyt kerron tuskin kukaan on kokenut,mutta sitä joskus helpottuneena muistelemme.
Elimme elämässäni kiireintä työ aikaa. Meillä oli kaksi eri yritystä eri paikkakunnilla. Toinen niistä oli musiikki- soitin ja elotroniikka kauppa,jossa oli tietysti kiirein aika. Siihenkin aikaan kaupat jo olivat joulun alla illalla 8 asti auki.Teimme pitkiä päiviä sillä usein oli tavaran toimitukset vasta illalla. Sitten vielä matka kotiin n40km.Aaton aatto oli vuoden paras myynti päivä. Tavallisesti laskimme kassan vielä lähtiessä ja veimme pankin tallelokeroon .Mutta kun nyt olimme sopineet asioita ja olimme myöhässä sanoin ,että lasken kassan aamulla. Siihen aikaan kun oli shekkejä ja höylättyjä pankkikorttiostoja ,niin kassan laskussa olisi aikamoinen homma.
Meillä oli alakerraan kirjoitus pöydässä salalokero johon rahat pantiin ,mutta avain oli tavallisestikin paikoillaan ,siellä säilytettiin vaihto rahoja ja nyt laitettiin vuoden paras kassa sinne.
Sinä joulun aattoa vasten yöllä oli kova pakkanen.
Jouluaattoaamuna soi puhelin aikaisin 6 aikaan ja naapurikauppias soitti ,että teidän liikkeenne ikkunassa on miehen mentävä aukko.Käskimme tietysti hänen hälyyttää poliisit ja jäädä vartioimaan ,ettei enempää vahinkoa tulisi.
Lähdimme ajamaan jäisellä pakettiautolla liikettä kohti ja ajatukset oli tietysti siinä että onko kauppa tyhjä ja onko rahat löydetty ja viety.
Tuntui ,että auto ei kulje yhtään eteenpäin. Perille päästyämme tilanne oli jo selvinnyt.
Liikkeessä oli myyntitiskin takana pötköttänyt nukkua tuttu laitapuolen kulkija umpiunessa. Hän oli tupakoinut siinä maatessaan (koko lattia matto meillä) mutta sammuttanut tupakat.
Helpotuksen huokaus ,että juttu selvisi näin.
Kulkuri oli jollain tavalla meidän asiakas ,hän kävi katselemassa kasetteja ja joskus ostikin. Hänelle tuli tietysti ohikulkiessaan tuttu ovi mieleen ja pakkanen kun oli ,halusi lämpimään oven ikkunan rikkoen.
Tälläinen oli erilainen joulu muistojeni ketjussa jonka muistaa erilleen muista .yhdeksn

Kommentit (2)

Erilaisista jouluista en tiedä mutta "ammattipukkina" tuli oltua n. 30:na vuotena ja jos niistä lähtisin kirjoittamaan muistelmia niin ei taitaisi tila riittää. Joka joulu oli vain kilttejä lapsia jotka lauloivat pukille ja kohdalleni ei sattunut yhtään sellaista paikkaa missä perheen vanhemmat eivät olisi olleet asiallisia joulun viettäjiä! Kokemukseni joulun vietosta ei tosiaankaan ole ollu "erilainen" ja raittiina pysyin itsekin (auto - pulkan asemasta). Joulukirkko tietysti kuului asiaan.

R a u h a l l i s t a J o u l u a !
t: Joulupukki

Minun erilainen jouluni oli se, jonka 70-luvulla vietin työn merkeissä Helsingin Lastenlinnan sairaalassa, siellä lastenosasto 5:llä. Musta joulu, jollaista en ollut koskaan ennen kokenut (pohjoisemmasta Suomesta kun olin Hesaan ajautunut). Muuten kyllä mukava. Olin sitä ennen ja sen jälkeenkin kokenut muita "laitosjouluja"; ne ovat olleet aina ihania ja mieleenpainuvia. Lasten kanssa kun olen ikäni työskennellyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat